Mi az összefüggés a magnéziumhiány és a migrénes fejfájás közt?

A magnéziumhiány és a migrénes rohamok között szoros összefüggés tapasztalható. Erre a feltételezésre alapozva számos potenciális mechanizmust javasoltak:

  • előidézett agykérgi kúszó depolarizáció
  • a P-anyag kisebb mértékű kibocsátása, stimulált agyérgörcs
  • a mitokondriális energiatermelés és szükséglet közötti egyensúly hiánya

Éppen ezek miatt, a magnézium migrénes esetekre gyakorolt klinikai hatásai jelentősen felkeltették a figyelmet, és olyan meta-analíziseket hajtottak végre, amelyek igazolják a magnézium migrénre gyakorolt teljeskörű hatását. Az intravénás magnézium beadását követően 15-45, majd 120 percen belül, illetve 24 órát követően jelentősen enyhítette az akkut migrénes fejfájást. A szájon át bejuttatott magnézium a migrén gyakoriságának és intenzitásának tekintetében jelentős enyhülést eredményezett. A vizsgálat eredménye alapján elmondható, hogy a magnéziumra, mint a migrénes rohamok kiegészítő jellegű terápiájaként tekinthetünk.

Dr. Jay Cohen A magnézium – megoldás a migrénes fejfájásokra című könyvében úgy fogalmaz, hogy a migrénes rohamok akkor jelentkeznek, amikor az agyban az izmok szabálytalanul viselkednek. A migrénes fájdalom kiváltó okai a véredények a normálistól eltérő összehúzódásai és kitágulásai. Az artériák körül található sejtekben meglévő magnézium és kalcium határozza meg a nyugalmi állapotot és az összehúzódásokat. A kalciumtól az izmok összehúzódnak, míg a magnézium elernyeszti azokat. A magnézium blokkolja a kalcium beáramlását az egyszerű izomsejtekbe, és ezáltal szabályozza a véredények állapotát. A magnézium nyugtató hatást fejt ki a központi idegrendszerre, és enyhíti a szimpatikus idegrendszer működését. A magnéziumnak alapveszerepe van egyéb ásványok megfelelő egyensúlyának megőrzésében. Ilyen ásványok lehetnek a kálium, nátrium és a kalcium. Cohen szerint a magnézium az alábbi módokon segít a migrénes tünetek kezelésében:

  • Stabilizálja a véredény membránokat
  • Megakadályozza a véredény-összehúzódást, amit a migrén korai stádiumában kibocsátott kémiai vegyületek váltanak ki
  • Megakadályozza a vérlemezkék csomósodását
  • Csökkenti a gyulladást okozó közvetítőanyagok szintézisét és kibocsátását
  • Közvetlenül elernyeszti a véredényeket