Magnézium hajhullásra, hajnövesztéshez és ősz hajra

A hajhullás szerencsére többnyire nem súlyos, hosszú lefolyású probléma. Ahogy múlnak az évek, a hajszálak utánpótlás nélkül hullanak ki. Az évek során szinte mindenki tapasztal bizonyos fokú hajvesztést, de a legtöbben nem kopaszodnak meg.

A magnéziumnak fontos szerepe lehet a folyamat lelassításában, és megállíthatja, vagy akár bizonyos fokig meg is fordíthatja a korral járó enyhe vagy közepes szintű hajhullást. Az emberi szervezetben minden sejtnek szüksége van magnéziumra ahhoz, hogy elő tudja állítani azt a több mint 300 enzimet, aminek a többségének a feladata az energia előállítása és tárolása. A hajhagymák körül található sejtek sem képeznek ez alól kivételt, de mivel ezek nem állnak összeköttetésben a nagyobb vérerekkel, nem is mindig jutnak kellő mennyiségű magnéziumhoz.

Nincs egyértelmű módszer a magnézium használatára

Nincs olyan egyértelmű szabály, ami kimondaná, hogy ha elegendő magnéziumhoz jutunk, a hajunk kinő, és nem hullik, magnéziumhiány esetén pedig nem nő a haj, és hullani kezd. A hajjal kapcsolatos problémák ennél valamivel összetettebbek.

A hajhagymák esetén a kulcs a magnézium és a kalcium aránya. Ha a hajhagymák kellő mennyiségű magnéziumhoz, de mindeközben túl sok kalciumhoz jutnak, vagy normális mennyiségű kalciumhoz, de túl kevés magnéziumhoz jutnak, a hajhagymából nem időszerűen bújik ki a hajszál. A fejbőrön található hajszálak életük során három fázison esnek át: Anagén fázis – a növekedés szakasza (ez teszi ki az élettartama 90%-át); Telogén fázis – a „pihenés” szakasza (kb. 8%); illetve Katagén fázis – a hajhullás szakasza (2%).

A fejtetőt borító hajszálak teljes életciklusa 3-4 év. 3-4 évig tarthat, amíg a kalciumtöbbletnek (amit a megfelelő étrend vagy a kemény vízben történő hajmosás is eredményezhet), vagy a magnéziumhiánynak köszönhetően szemmel látható eredményt érünk el, legalább is, ami a fejbőrt illeti. Nézzünk szembe a tényekkel: bár a fejbőr magnéziumos (magnézium koncentrátumos) kezelése kifejezetten javasolt, látható eredmény csak fokozatosan fog jelentkezni.

A magnézium hatása először a szemöldökökön jelentkezik

Szemöldökünk a hajszálakhoz képest sokkal gyorsabban nő, életciklusa csupán 3-4 hónap. Ha a szemöldökén hat hónapon át magnézium koncentrátumot használ, a fejbőrön alkalmazott magnézium kezeléstől a változások várhatóan 1-2 éven belül hasonlóképpen mutatkozni fognak.

A magnézium koncentrátum tulajdonképpen az egészséges haj táptalajául szolgál. Csakúgy, mint ahogyan a pázsitnak is szüksége van trágyázásra a növekedése során, a hajnak is fontos a magnézium ahhoz, hogy nőni tudjon. Még ha mindent jól is csinálunk, eltarthat egy ideig, amíg a beteg pázsit ismét egészségesnek fog tűnni. Ugyanez tapasztalható a magnézium olajnál is. Bár heti több alkalommal kell használni, eltarthat egy ideig, amíg újjáéleszti az elhalt hajhagymákat.

Ha már kopasz vagyok, érdemes magnézium koncentrátumot használnom?

A kopaszság a hajhullás egy súlyos esete, ami hirtelen, esetenként akár már néhány napon belül (hormonális változások, vagy esetleg stressz hatására) is jelentkezhet, ami a fejbőr és a test más részein levő szőrszálakra is hatással lehet. Azonban a normális kopaszodás folyamata akár évtizedekig is elhúzódhat, ami leginkább a férfiaknál igaz. Mire a fej egyes részein, vagy akár annak egészén egyenletes kopaszodás mutatkozik, többnyire már nem lehet sokat tenni. Ennek ellenére mégis megvan az oka, amiért javasolt a magnézium koncentrátum használata.

A fejbőrnek ilyenkor is szüksége van magnéziumra, amihez most is utolsóként jut hozzá. A samponozás utáni magnéziumhasználat egészséges fejbőrt eredményez, és korpásódás ellen, fakó vagy olajos fejbőr, illetve bőrkiütések kezelésére is alkalmazható. Nagy eséllyel lelassítja a hajhullást, de a hosszú ideje elhalófélben levő hajszálakat már nem tudja regenerálni.

Magnézium koncentrátum a göndör hajért

Az Epsom-sókban is megtalálható magnéziumszulfátot hajápoló termékekben is gyakran használják mind a haj göndörítéséhez, és a nyirkos időben történő, nemkívánatos göndörödés elkerülése érdekében is. A magnézium koncentrátumban megtalálható magnézium-klorid pedig többek között a fejbőr szöveteinek táplálásáért felelős.

A magnézium-szulfáttal az a probléma, hogy a hajban kikristályosodhat. Habár megakadályozza a haj nem kívánatos göndörödését, de sajnos össze is csomósodik tőle a haj. Ez könnyen elkerülhető, ha a göndörítő készítmények használatát követően hajkondicionálót használunk. Habár a többségüknél nem tüntetik fel, de a hajkondicionálók tartalmaznak magnéziumot. Ha nem szeretne ebbe a problémába ütközni, a haja göndörítéséhez használjon magnézium koncentrátumot. Talán nem lesz olyan göndör tőle a haja, de nem károsítja a hajszálakat, és nem csomósodik tőle a haj sem.

Magnézium ősz hajra

Kétség sem fér hozzá, hogy az ősz haj általában magnéziumhiányos, de vajon a magnéziummal sikerülhet-e visszanyernie eredeti, természetes hajszínét? A válasz: igen. De mivel a haj nagyon lassan nő, ez eltarthat egy ideig. Az eredmény általában két év után észlelhető.

Remek eredmények érhetők el szájon át adagolt magnézium-citráttal vagy magnézium-glicináttal is. A magnézium ezen formái könnyebben felszívódnak, mint az olcsóbb termékekben használt magnézium-oxid, és éppen ezért kisebb a valószínűsége annak, hogy hasmenéses tüneteket okozzanak.

A megelőzés természetesen mindig jobb, mint az utólagos kezelés. Használjon minden hajmosásnál csupán egy leheletnyi magnézium koncentrátumot. Ezzel megelőzhető az őszülés, amennyiben azt nem túlzott stressz okozta (szívroham, vagy korai stádiumú cukorbetegség).

Ahogy cikkünkből is kiderül, a magnézium szervezetünk működésének számos folyamatában kulcsfontosságú szerepet tölt be. Ön megfelelő mennyiségű magnéziumot visz be szervezetébe? Magnézium szükséglet kalkulátorunk segítségével könnyen megállapíthatja. A kalkulátort ide kattintva érheti el.