Az emberi test egész keringési rendszere – a szívtől a vérnyomáson keresztül, egészen a kislábujj hajszálerein át – függ a magnéziumtól. Mivel a magnéziumnak fontos szerepe van abban, hogy a szívet és artériákat alkotó izomzat sejtjeiről levegye a terhelést, ebből adódóan a vér alacsony magnéziumszintje különféle keringési zavarokhoz vezethet.

Ezek közé a problémák közé sorolható a zsibbadás és a bizsergő, szúró érzés a kezekben és lábakban (ami a rossz vérellátással áll összefüggésben), a heveny szívdobogás (a szívizmok legyengült állapotának köszönhetően az elektromos jelek küldésének és fogadásának hatékonysága csökken), perifériás artéria betegség (az artériák csökkent rugalmassága), valamint a magas vérnyomás.

Milyen hatással van a magnézium a magas vérnyomásra

Magas vérnyomás akkor jelentkezik, amikor – különböző okokból eredően – a vér nem tud könnyen, akadálymentesen áramlani a testben.

A nehézkes véráramlás egyik fő oka lehet a vérerekben levő tér összezsugorodása, amelyen a vér halad át. A szív egy megállás nélkül működő izom, ami hozzávetőlegesen 5-6 liter vért pumpál át minden percben vérerek több kilométernyi hálózatán keresztül. Mindezek mellett az artériákat körülvevő sima izomszövetek a vér átpréselésével segítik elő a folyamatot.

A magnézium a folyamat során az izmokat elernyesztő impulzusokat segíti elő. Az izmok ezen nyugalmi állapota során a szívnek lehetősége nyílik a pihenésre az egyes összehúzódások között, továbbá a vérerek is ki tudnak tágulni. E két fontos folyamat eredményeképpen a vérnyomás csökken, mivel ekkor a szív nem dolgozik olyan erőbedobással, és a kitágult vérerekben nagyobb hely van a vér számára, így könnyebben tud áramlani.

Mikor a magnéziumszint alacsony, a szívnek nincsen elegendő ideje megpihenni és újratöltődni, a vérerek összeszűkülnek azok összehúzódása miatt, ezáltal pedig nehezebbé válik a vér áramlása a testben. Mindezek magasabb vérnyomást eredményeznek. A hosszantartó magas vérnyomás során a szervezet károsodik, ami szívrohamhoz, agyvérzéshez, veseelégtelenséghez vagy akár halálhoz is vezethet.

Nincsenek olyan gyógyszerek, amelyek helyreállítják a magas vérnyomást?

Ha valakinél magas vérnyomást állapítanak meg, az orvos javasolhatja a fogyókúrát. Sajnos azonban ritkán pontosítják, hogy mit is értenek ezalatt, és sok orvos saját elmondása szerint a diétázást vagy tornagyakorlatokat nem is említi, mivel gyakran tapasztalják ezen módszerek sikertelenségét.

Ennek következtében az orvos gyorsan rátér a következő lépésre, vagyis vízhajtót ír fel, hogy elősegítse a vér eltávozását a szervezetből. Az e mögött meghúzódó indok az, hogy amennyiben kevesebb víz van a szervezetben, kevesebb nyomás nehezedik a vérerekre. Általános jelenség, hogy az emberek sajnos nem fogyasztanak elegendő mennyiségű vizet, és emiatt állandóan dehidratáltak. Ezután ha vízhajtót kezd el szedni a páciens, további víz távozik a szervezetéből, aminek következményeképpen az elektrolitok és ásványi anyagok is kiürülnek a szervezetből.

A dolog iróniája, hogy a dehidratáltság egyik tünete, hogy a szervezetben a vérerek összehúzódnak, miközben a szervezet megpróbál minél több vizet visszatartani, és ez az összehúzódás értelemszerűen megemeli a vérnyomást is. A dolgot tovább bonyolítja, hogy mikor a víz távozik a szervezetből, egyúttal a magnézium is kiürül. 

Mint korábban látható volt, az alacsony magnéziumszint hatására a vérerek összehúzódnak, és nem hagynak elegendő időt a szív számára, hogy pihenjen, ami magas vérnyomást eredményez. Ez a fokozatos vérnyomás-növekedés általában további gyógyszeres kezeléshez vezet, aminek még komolyabb mellékhatásai lehetnek.

Mindezek közben átsiklottunk egy fontos lépésen: a magnéziumszint normalizálásán.

Mielőtt a sok gyógyszerre és azok mellékhatásaira kerülne a hangsúly, mérlegeljünk: számos esetben a magnézium megfelelő forrásból történő adagolása hatékonyan csökkentheti a magas vérnyomást.

Vitathatatlan tény, hogy a súlyfeleslegtől történő megszabadulás és a zsírok fogyasztásának csökkentése jelentősen csökkentheti a vérnyomást, azonban különböző tanulmányok rendszeresen kimutatják, hogy a magnézium bevitelének növelése még hatékonyabban segíthet.

Bár a magnézium magas vérnyomás esetén nem minden alkalommal bizonyul hatékony eszköznek, megfelelő módú és mértékű adagolása esetén számos esetben jelentős javulás mutatkozik.