A magnézium a vérnyomásunkra is hatással van

A magnézium a vérnyomásunkra is hatással van

Az emberi test egész keringési rendszere – a szívtől a vérnyomáson keresztül, egészen a kislábujj hajszálerein át – függ a magnéziumtól. Mivel a magnéziumnak fontos szerepe van abban, hogy a szívet és artériákat alkotó izomzat sejtjeiről levegye a terhelést, ebből adódóan a vér alacsony magnéziumszintje különféle keringési zavarokhoz vezethet.

Ezek közé a problémák közé sorolható a zsibbadás és a bizsergő, szúró érzés a kezekben és lábakban (ami a rossz vérellátással áll összefüggésben), a heveny szívdobogás (a szívizmok legyengült állapotának köszönhetően az elektromos jelek küldésének és fogadásának hatékonysága csökken), perifériás artéria betegség (az artériák csökkent rugalmassága), valamint a magas vérnyomás.

Milyen hatással van a magnézium a magas vérnyomásra

Magas vérnyomás akkor jelentkezik, amikor – különböző okokból eredően – a vér nem tud könnyen, akadálymentesen áramlani a testben.

A nehézkes véráramlás egyik fő oka lehet a vérerekben levő tér összezsugorodása, amelyen a vér halad át. A szív egy megállás nélkül működő izom, ami hozzávetőlegesen 5-6 liter vért pumpál át minden percben vérerek több kilométernyi hálózatán keresztül. Mindezek mellett az artériákat körülvevő sima izomszövetek a vér átpréselésével segítik elő a folyamatot.

A magnézium a folyamat során az izmokat elernyesztő impulzusokat segíti elő. Az izmok ezen nyugalmi állapota során a szívnek lehetősége nyílik a pihenésre az egyes összehúzódások között, továbbá a vérerek is ki tudnak tágulni. E két fontos folyamat eredményeképpen a vérnyomás csökken, mivel ekkor a szív nem dolgozik olyan erőbedobással, és a kitágult vérerekben nagyobb hely van a vér számára, így könnyebben tud áramlani.

Mikor a magnéziumszint alacsony, a szívnek nincsen elegendő ideje megpihenni és újratöltődni, a vérerek összeszűkülnek azok összehúzódása miatt, ezáltal pedig nehezebbé válik a vér áramlása a testben. Mindezek magasabb vérnyomást eredményeznek. A hosszantartó magas vérnyomás során a szervezet károsodik, ami szívrohamhoz, agyvérzéshez, veseelégtelenséghez vagy akár halálhoz is vezethet.

Nincsenek olyan gyógyszerek, amelyek helyreállítják a magas vérnyomást?

Ha valakinél magas vérnyomást állapítanak meg, az orvos javasolhatja a fogyókúrát. Sajnos azonban ritkán pontosítják, hogy mit is értenek ezalatt, és sok orvos saját elmondása szerint a diétázást vagy tornagyakorlatokat nem is említi, mivel gyakran tapasztalják ezen módszerek sikertelenségét.

Ennek következtében az orvos gyorsan rátér a következő lépésre, vagyis vízhajtót ír fel, hogy elősegítse a vér eltávozását a szervezetből. Az e mögött meghúzódó indok az, hogy amennyiben kevesebb víz van a szervezetben, kevesebb nyomás nehezedik a vérerekre. Általános jelenség, hogy az emberek sajnos nem fogyasztanak elegendő mennyiségű vizet, és emiatt állandóan dehidratáltak. Ezután ha vízhajtót kezd el szedni a páciens, további víz távozik a szervezetéből, aminek következményeképpen az elektrolitok és ásványi anyagok is kiürülnek a szervezetből.

A dolog iróniája, hogy a dehidratáltság egyik tünete, hogy a szervezetben a vérerek összehúzódnak, miközben a szervezet megpróbál minél több vizet visszatartani, és ez az összehúzódás értelemszerűen megemeli a vérnyomást is. A dolgot tovább bonyolítja, hogy mikor a víz távozik a szervezetből, egyúttal a magnézium is kiürül. 

Mint korábban látható volt, az alacsony magnéziumszint hatására a vérerek összehúzódnak, és nem hagynak elegendő időt a szív számára, hogy pihenjen, ami magas vérnyomást eredményez. Ez a fokozatos vérnyomás-növekedés általában további gyógyszeres kezeléshez vezet, aminek még komolyabb mellékhatásai lehetnek.

Mindezek közben átsiklottunk egy fontos lépésen: a magnéziumszint normalizálásán.

Mielőtt a sok gyógyszerre és azok mellékhatásaira kerülne a hangsúly, mérlegeljünk: számos esetben a magnézium megfelelő forrásból történő adagolása hatékonyan csökkentheti a magas vérnyomást.

Vitathatatlan tény, hogy a súlyfeleslegtől történő megszabadulás és a zsírok fogyasztásának csökkentése jelentősen csökkentheti a vérnyomást, azonban különböző tanulmányok rendszeresen kimutatják, hogy a magnézium bevitelének növelése még hatékonyabban segíthet.

Bár a magnézium magas vérnyomás esetén nem minden alkalommal bizonyul hatékony eszköznek, megfelelő módú és mértékű adagolása esetén számos esetben jelentős javulás mutatkozik.

Dr. Csomai Zita - a vérnyomás és a magnézium kapcsolata

Magnézium szükséglet kalkulátor

Pár egyszerű kérdés megválaszolásával megtudhatja, hogy Ön magnéziumhiányos-e, illetve pontosan meghatározzuk az Ön napi magnézium szükségletét.

image

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

Kammerer Zoltán – háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozó: “Az utóbbi időben kezdtem el használni az Ősi Magnézium Koncentrátumot és Fürdősót. Azóta az izomgörcsök teljesen megszűntek, a regenerálódás is sokkal könnyebben megy. Az elején kicsit bizsergett tőle a bőröm, de ahogy egyre többet használom, már nem is érzem.”

img
img

K. Levente – Masszőr: “Kipróbáltam az Ősi Magnéziumot, nekem bevált, így fel mertem venni a repertoáromba is. Sokat szenvedtem az éjszakai vádligörcsöktől, ami teljesen elmúlt. Használom a szalonomban is, a vendégek szívesen választják és elégedettek vele.”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

Magnéziumhiány a szív- és érrendszeri betegségek mögött?

A magnéziumhiány megemeli a CRP (C-reaktív protein) szintet A C-reaktív protein kifejezés a kardiológusok körében egyre gyakrabban emlegetett kifejezés, ami [...]

Bővebben

Segíthet-e a magnézium az ízületi gyulladások és fájdalmak kezelésében?

Az ízületi gyulladások legnyilvánvalóbb velejárója a fájdalom. Az idült ízületi gyulladás és reumás ízületi gyulladás okozta fájdalmakban szenvedő betegek gyakran [...]

Bővebben

A magnézium és az álmatlanság vagy insomnia

Néhány tény az alvási rendellenességekről, inszomniáról: A nők 63%-a, míg a férfiak 54%-a szenved álmatlanságtól legalább 2 alkalommal hetente Inszomnia [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

  • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
  • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
  • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
  • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
  • Természetes összetétel Természetes összetétel
  • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Nincs termék a kosárban.
0