240-270 millió évvel ezelőtt a Föld teljesen máshogy festett ahhoz a világhoz képest, amiben most élünk és a dinoszauruszok korában ismertekéhez képest.

Az összes kontinens egy szuperkontinesként egyesült, melyet Pangeának neveztek el és középpontja az Egyenlítőn feküdt. Közepén egy nagy beltenger (a Zechstein-tenger) húzódott, melyet az ősóceántól kis földdarabok választottak el. A beltengert a különböző folyók táplálták és az óceán is elárasztotta egyszer, amikor is sós víz került a tengerbe. Amikor az éghajlat meleg és száraz lett, a párolgás kiegyenlítette vagy meghaladta a víz beáramlást, így összesűrítve a sót a tengerben. Összehasonlítható a Holt-tengerben napjainkban végbemenő folyamatokkal csak sokkal nagyobb arányban, a tenger a mai Nagy-Britanniától Lengyelországig, Dániáig és Hollandiáig terjedt ki.

Csak bizonyos mennyiségű só képes feloldódni a vízben, így a többi a víz aljára ülepedik le. A nátrium-klorid (konyhasó) maximális koncentrációja, amely még képes feloldódni, 1200 gramm/liter, amely tízszer töményebb mint az óceánok átlagos sótartalma. Ilyen környezetben az élet lehetetlen (a baktériumok és algák számára is) és valóban nevezhető a tenger holt tengernek.

Deformáció

Többszáz millió éve a Föld kőzetei még képesek voltak mozogni.  A földkéreg egyes rétegei (magma és üledékes réteg )-melyek mind szilárd rétegek és többtíz kilométer vastagságúak- is deformálhatták. A Pangea a jelenlegi kontinensekre darabolódott szét, melyek aztán többezer kilométert tettek meg. A kontinensek körül kialakultak az óceánok és összeütközésüknél a hegységrendszerek. Egyes területek stabilabbak voltak, de még mindig deformálódtak. Felgyűrődhettek vagy lesüllyedhettek, felszínük a szél vagy víz által errodálódhatott vagy több rétegű homok, agyag vagy mészkő boríthatta be, így elkezdődött megváltozni a formájuk. A sók, más kőzetekhez képest, mint például a gránit vagy a homokkő, eltérően viselkednek amikor nyomás éri őket és így deformálódnak. Relatív alacsony hőmérsékleten ( szobahőmérséklettől kezdve 150 °C-ig ) viszkózusak lesznek, mint a méz vagy a kátrány. A sók nem képesek ellenállni hosszú ideig a változó külső hatásoknak és lassan elkezdenek deformálódni. Ha horizontálisan rakódik le, akkor kialakul egy sóbuborék. Ezt a folyamatot halokinézisnek nevezik. Ha a só átlagos sűrűsége kisebb mint a kőzetréteg tetején, akkor a só felfelé mozdul míg a tetején lévő kőzet süllyedni kezd mint a tégla egy sármedencében. Néhány helyen a só a kőzetréteg tetejénél repedéseken át kerül a felszínre, úgy mint egy buborék a szirupban. Az eredeti só sóbuborékként jut ki a felszínre (diapírnek nevezik) és néha el is tűnik. Több ezer métert képes mozogni, míg el nem éri a felszínt. Feloldódhat édes vízben, amely így megakadályozza, hogy a felszínre jusson vagy sóhegyek alakulhatnak ki mint például Iránban, ahol a só gleccserszerűen áramlik le a hegyekről. Ha a só folyik, de nem töri át a felső kőzetréteget, akkor „sópárnák” alakulnak ki, amlyekben a rétegek még érintetlenek. Ilyen szerkezetű sót találtunk mi ezen a helyen.

A sóbányászat és kitermelés

Korábban tengervizet forraltak fel és ebből csapódott ki a só. Ez nagyon energiaigényes és kevés mennyiség nyerhető így ki. Néhány helyen magas sótartalmú talajvizet is találtak belső területeken és párologtatással nyerték ki belőle a sót. A száraz, meleg területeken párologtatással távolítják el a vizet.

Hagyományos bányászat

Később, az ötszázas évektől kezdve a sóbányászat kezdetét vette a felszíni sórétegekből vagy a diapírokból is. A sót a hagyományos bányászati technikával nyerték ki, először csákánnyal és fűrésszel, később fúró gépekkel, majd futószalagon vagy teherautón szállították.

A sótömb nagyon kemény, általában viszkózus anyag, amit viszonylag könnyű kibányászni. A száraz bányászat előnye a párologtatási lépes elhagyása, hátránya a szennyezőanyagoktól való elválasztási lépés, a nagy befektetés a tárnák kialakításába és bányászati eszközökbe, illetve függ a munka intenzitásától is.

Valószínűleg a legősibb módszer a só kinyerésére, hogy elpárologtatják a tengervizet és ezen felül leülepítik a sómedencékben. A száraz és meleg területeken leválasztanak egy kis részt a tengerből hogy a sómedencét kialakíthassák. A nap hatására a víz elpárolog és a NaCl üledékként ott marad. Végül összegyűjtik a NaCl sót. Ehhez hasonló módon nyeri ki a többi gyártó is a magnéziumot az óceánok vizéből.

Oldatfejtés

Az oldatfejtés a legegyszerűbb módja a só kinyerésének a föld alatti területekből. A víz bejuttatása eredményezi, hogy a só feloldódik a tengerek aljzata alatt kialakult üregekben. A szennyező anyagok, mint a gipsz vagy az agyag nem oldódik fel és az üregben marad.

Annak ellenére, hogy Kínában már évezredekkel ezelőtt bambuszcsöveken keresztül bányászták a sót, az oldatfejtés a 20. század fő jellegzetessége, melyet az olaj-és gázfúrás során alkalmaznak, hogy a száztól több ezer méter mély lyukakat elérjék. Ha szilárd állapotú sót igényelnek (nem mindig ipari használatra), akkor a sós oldatot először párologtatással kristályosítják ki. Általában vákumos technikával, alacsony hőmérsékleten és többlépéses párologtatással, ezzel csökkenthetők az energia előállítására fordított költségek.

 • Magnéziumunkat egyedi technológiával bányásszák a Zechstein-tengerből, karnallit és bischofit ércekből, két közeli bányából, 1400 és 1800 méter közötti mélységből.
 •  A magnézium-só bányászásánál két egyedülálló sajátságát használják ki, a csúszósságot (kis nyomás hatására is deformálódik) és a nátrium-klorid utáni feloldódását.
 •  A víz bejuttatásával a nagy sűrűségű (1.3 – 1.37 kg/l) sós víz összekeveredik az alacsony sűrűségűvel (1 kg/l) és a turbulens áramlás miatt jól összekeveredik. A keverék nem vagy alig oldja fel a nátrium-kloridot így a nátrium-klorid réteg (halit) erőt fejt ki az oldatra, segítve ezzel a magnézium-sók felszínre jutását.
 •  Az egyedülálló technika és a relatív alacsony nyomás hatására az üregben (átlagosan 10 MPa/100 bar jóval a kőzetre gyakorolt nyomás alatt) a magnézium só folyékonnyá válik

Az egyedülálló bányászati technikának és az üregben lévő alacsony nyomásnak (átlag 10 MPa/ 100 bar) köszönhetően a só a kút felé folyik, így feloldódva kerül a következő gyártási lépéshez. A magnézium-só mint a fogkrém, kipréselődik az üregből. Ezt a bányászási módot „préseléses bányászatnak” nevezik. A tengervízből nyert só nagyon tiszta ( kevesebb mint 1 % szennyező anyagot tartalmaz, mint szulfát, nátrium vagy kálium). A sós víz sűrűsége szobahőmérsékleten 1,33 kg/l is lehet. Jelenleg négy kútból nyerik a bischofit sót, kiváló minőségű sós vizet ad, kevesebb, mint 1% nem magnézium-klorid tartalmú egyéb anyaggal. Ezt használják fel a folyékony magnézium készítményeink gyártásához (31 % MgCl2) és a magnézium fürdősóhoz (47% MgCl2).

Általános ülepedési sorrend egy „holt-tengerből”

* Gipsz (Kálcium-szulfát, CaSO4.2H2O), anhidritté alakul (CaSO4) nagy nyomás és magas hőmérséklet hatására.

* Halit vagy kősó (nátrium-klorid, NaCl). A legfőbb célja az oldat és száraz bányászattal foglalkozó cégeknek és 80-90%-ban üledékes formában.

* Szilvin (kálium-klorid, KCl). Általában a halittal együtt ülepedik le és vékony rétegeket alkotnak (a napi és évszakonkénti hőmérséklet-ingadozástól függ). Ezt a sókeveréket is szilvinnek nevezik (szigorúan mondva nem ásvány, amíg az ülepedés és a kristályszerkezet ki nem alakul). Nagy mennyiségben műtrágyaként használják fel, így ez a második legfontosabb bányászott ásvány. Általában száraz vagy hagyományos úton bányásszák.

* Karnallit (Magnézium-kálium-klorid 6hidrát, MgKCl3.6H2O). A párolgás utolsó lépéseként ülepedik le ez a só. Ez a szakasz akkor kezdődik, amikor a magnézium-szint eléri a 100 gramm/liter értéket. Ez a harmadik legfontosabb ásványi érc, amit bányásznak, leginkább kálium tartalma miatt, és melléktermékként magnézium-klorid keletkezik.

* Bischofit (Magnézium-klorid 6hidrát MgCl2.6H2O). Csak néhány bischofit lelőhely létezik. Az egyik a Zechstein-tenger bányászati területe és itt a legtisztább. Az utolsó párolgási lépés után, mikor már az összes kálium-klorid leülepszik (mint a karnallit) még mindig marad magnézium-klorid.

Egyéb maradványok

Egyéb maradványok is előfordulhatnak helyenként, melyek millió évvel az első ülepedés után közvetlenül leülepedhetnek vagy újra kristályosodhatnak.  Többszáz ilyen sóérc ismert mint elsődleges maradványok vagy iparban felhasznált sók. A kieserit (MgSO4.H2O) talán az egyik legfontosabb egyéb sóérc.

Összegezve:

 • Az ősi magnézium tengeri só a legtisztább természetes bischofit (magnézium-klorid hidrát) ásványi só a világon.
 • A Zechstein-tenger 250 millió évvel ezelőtt létezett.
 • A Zechstein-tenger nem volt kapcsolatban az óceánnal és kiszáradt.
 • A Zechstein-tengert háromszor öntötte el az óceán és száradt ki az évmilliók alatt.
 • A Zechstein-tenger 1600 m mélyen található Európa észak-nyugati partjainál.
 • A kitermelhető magnézium-klorid 6hidrát Hollandia északi partjainál található.
 • A Zechstein-tenger védett és érinetlen a modern szennyezéstől.
 • A Zechstein-tengeri sót közvetlenül a forrásból bányásszák ki.
 • A sósvíz (folyékony magnézium) sűrűsége nagyobb mint 1,32 kg/l.