A magnézium és az egészséges várandósság titka

A magnézium és az egészséges várandósság titka

terhesno_boronkeresztul

De miért is olyan fontos a magnézium?

Jelentős szerep jut neki a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében. Emellett részt vesz az energiatermelésben, oldja a simaizom-görcsöket, segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Több vitamin, ásványi anyag és nyomelem szabályozását és felszívódását segíti.

Egy felnőtt ember napi szükséglete 400 mg körüli, ám ennek töredékéhez jutunk csak hozzá. Vannak olyan állapotok, élethelyzetek, amikor a szükséglet növekszik, például terhesség és szoptatás, betegségek, elégtelen táplálkozás, diéta, fogyókúra mozgásszegény életmód, intenzív sport esetén.

Magnézium és gyermekáldás

A fogantatás, a terhesség és a szülés során egyaránt fontos, hogy a megnövekedett magnézium-igényt megfelelően kielégítsük. Érdemes a gyógyszerek helyett a természetes megoldásokat, a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagok bevitelét előtérbe helyezni.

A magnézium adagolása terhesség alatt

A terhesség előtt, a baba tervezésekor már érdemes megnövelt mennyiségben bevinni a magnéziumot. Ez azt jelenti, hogy testsúlykilogrammonként 10 mg magnézium javasolt naponta. A terhesség 35. hetéig ez a mennyiség fedezi a megnövekedett igényt, ami a baba és a mama együttes szükséglete. A 35. terhességi hét után bevitelét csökkenteni kell, hogy a méh összehúzódásainak gyakoriságát csökkentsük.

Veszélyeztetett terhesség esetén a napi 10 mg/testsúlykilogramm mennyiség elegendő, ám ilyenkor még jobban oda kell figyelni arra, hogy ezt a mennyiséget valóban megkapja a szervezet.

Mivel azonban nem vagyunk egyformák, mindenkinek másra van szüksége. A legjobb a várandósság teljes ideje alatt egyeztetni a nőgyógyásszal a magnézium beviteli mennyiségéről.

Alhasi görcsök és méhösszehúzódások

A terhesség alatt jelentkező alhasi görcsök, méhösszehúzódások már a korai szakaszban jelezhetik a magnézium hiányát. Mivel a magzat mindenképp feltölti a raktárait, az anyánál sokszor léphet fel magnéziumhiány. Az alhasban érzett keményedések nem fájdalmasak, de kellemetlenek lehetnek, a kismamának shutterstock_573613270markánsabbak lehetnek a hangulatingadozásai, gyakrabban fájhat a feje. Ezeknél a tüneteknél mindenképp érdemes a magnézium megfelelő mennyiségű pótlását megfontolni.

A magnézium pótlása elengedhetetlen

Testünkben több mint 25 g magnézium található. Ez a mennyiség a csontokban, a szövetekben, a vérben és a sejtek közötti folyadékban raktározódik. Hiánya súlyos következményekkel járhat, főleg várandósság idején.

Egy 2013-as tanulmány szerint a preeclampsia, vagyis a terhességi magas vérnyomás, és a koraszülés összefüggésbe hozható a terhesség során fennálló alacsony magnéziumszinttel (hypomagnesemia), illetve magnéziumhiánnyal.

Számos kutató felvetette, hogy a szülés során fellépő komplikációk, a gyermekágyi depresszió, illetve a koraszülés elkerülése érdekében, a terhes nők számára javasolt lenne a várandósság során a magnézium rendszeres fogyasztása. Klinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy a magnéziumot fogyasztó édesanyák nagyobb, egészségesebb babának adnak életet, és a preeclampsia, a koraszülés, a hirtelen gyermekhalál és születési rendellenességek (beleértve az agyi paralízist) is ritkábban jelentkeznek.

A terhességi magas vérnyomás (preeclampsia) – a csendes veszély

shutterstock_569295637Amennyiben a terhesség betöltött 20. hete után jelentkezik a magas vérnyomás, és ehhez társultan a vizeletben fehérje is megtalálható, akkor beszélhetünk preeclampsiáról. A preeclampsia a terhességek 7%-ában jelentkezik, és a Preeclampsia Alapítvány szerint ez tehető felelőssé világszerte legalább évi 76000 gyermekágyi halálért.

Súlyos esetben epilepsziához hasonlítható görcsöt okoz a terhes nőnél, amit eclampsiának nevezünk, de tüdővizenyőt, véralvadási zavarokat és lepényleválást is eredményezhet. Ezen kívül a magzatnál is okozhat problémákat, koraszülést, tartós, méhen belüli magzati oxigénhiányt, magzati fejlődési zavart.
Lényeges, hogy a tüneteket azonnal felismerjük, így kezelhető a betegség, és a súlyos szövődmények is elkerülhetők.

Tünetei azonban gyakran fordulnak elő a terhesség során, ezért résen kell lennünk, és a legkisebb gyanú esetén is orvoshoz kell fordulni.

tunetek_labfajas

Az orvosok többsége sok fekvéssel, pihenéssel próbálja csökkenteni a magas vérnyomást, de ha az továbbra is magas marad a szülésig, nagyon kevesen adnak intravénás magnéziumot a kismamának, annak ellenére, hogy számos kutató és klinikai orvos javasolja, hogy a terhes anyáknál végezzék el a vörösvérsejtek magnéziumtesztjét, vagy más néven EXA Tesztet, és mindemellett megemelt 300-600 mg/nap magnézium fogyasztását is ajánlják. Természetesen nagyon fontos, hogy bármilyen kiegészítő jellegű termék fogyasztásának megkezdése előtt a kismama egyeztessen szülészorvosával vagy kezelőorvosával.

Az intravénás magnézium-szulfátot már több mint 25 éve sikeresen alkalmazzák eclampsia kezelésére. Az új vízelhajtó szerek, a görcsoldó gyógyszerek ugrásszerű elterjedésével azonban a magnézium-szulfát népszerűsége csökkent. A gyógyszergyártó cégek folyamatosan végeznek drága kutatásokat annak érdekében, hogy a legújabb készítményeiket összevessék a magnézium-szulfáttal, illetve a magnézium-kloriddal. A legtöbb vizsgálat azonban azt igazolja, hogy valójában a magnézium hatékonyabb, mint a szintetikus gyógyszerek, alkalmazásával csökken a gyermekágyi és csecsemőhalálozások száma és emellett rendkívül biztonságos az anya és a baba számára is.

A szervezet számára szükséges magnézium-mennyiséget többféleképpen vihetjük be

1. Szájon át szedhető tabletták

Az orvosok által leginkább alkalmazott, és ez által a legelterjedtebb módszer. Ezek a készítmények magnéziumsókat tartalmaznak, amelyek különböző mértékben képesek felszívódni a szervezetben. Nem lokálisan hatnak, hanem az emésztőrendszeren, a keringési rendszeren keresztül jutnak a szövetekbe, a sejtekbe, megterhelve a szervezetet, mellékhatásokat okozva. A magnézium így lassan ér el a rendeltetési helyére, a magnéziumhiány okozta tünetek pedig lassabban enyhülnek. A tabletták mellékhatásaként gyakran jelentkezhet hasmenés, ami várandósság idején fokozott rizikót jelenthet, és a már bevitt mennyiség azonnal távozik.

2. Helyes táplálkozás

Pár évtizeddel ezelőtt még nem volt elterjedt a mezőgazdaságban ma már előszeretettel alkalmazott szervetlen műtrágyák használata. Sajnos többek között ez sem kedvez a növények magnéziumtartalmának. Emiatt csupán helyes táplálkozással nem tudjuk fedezni semmilyen vitamin-, nyomelem- vagy ásványi anyag-szükségletünket.

Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek az átlagosnál magasabb arányban tartalmaznak magnéziumot. Ilyenek a sötétzöld leveles zöldségek (pl. mángold, spenót, sóska), a teljes kiőrlésű gabonafélék, az olajos magvak, a különböző hüvelyesek (ezek fogyasztásával a várandósság és a szoptatás alatt óvatosnak kell lenni puffasztó hatásuk miatt). Magas a magnéziumtartalma az avokádónak, az étcsokoládénak, a banánnak is.

A magas zsírtartalmú ételek, a szénsavas üdítőitalok, egyes tartósítószerek (pl. a benzoesav) gátolják a magnézium felszívódását.

boronkeresztul

A legújabb kutatások szerint a bőrön keresztüli felszívódásban nagy szerepe van a szőrtüszőknek. A teljes tanulmány itt olvasható.

A megfelelő mennyiségű magnézium fogyasztásának előnyei:

 • az izmokból, a nyakból és a hátból távozik a feszültség
 • nem tapasztalható a kellemetlen székrekedés (ami várandósság során igen gyakran jelentkezik)
 • elmúlhat az ödéma és a puffadás
 • enyhülhet a fejfájás, a szorító érzés a fejben
 • csökkenhet a vérnyomás

csomai_zita_szoveggel

Dr. Csomai Zita a kismamák magnézium szükségletéről

Rohamok a szülőszobán – mi okozhatja?

Résztelt a Carolyn Dean szakorvos, a “Magnézium csoda” szerzője könyvéből:

shutterstock_570562105“Máriának nehéz dolga volt a szülés során. Túl sok kiló jött föl rá, fejfájásos tünetei voltak, és a bokája és a keze megdagadt. Emellett szorító fájást érzett a fejében, és légzési nehézségekkel küzdött. Mikor a nyolcadik hónapban felkereste kezelőorvosát, magas volt a vérnyomása, reflexei hiperaktívak voltak, és a vizeletében magas volt a fehérjeszint: ezek mind a preeclampsia, vagyis a terhességi magas vérnyomás tünetei. A preeclampsia a terhességek 7%-ában jelentkezik, és a Preeclampsia Alapítvány szerint ez tehető felelőssé világszerte legalább évi 76000 gyermekágyi halálért. A preeclampsia egy olyan, gyorsan fellépő állapot, amit magas vérnyomás, hiperaktív reflex, ödéma, vizelet fokozott fehérjetartalma, látászavarok és fejfájás jellemez, emellett rohamokat válthat ki, illetve fokozhatja azok súlyosságát.”

 

Hivatkozások:

1. Enaruna NO, Ande A, Okpere EE. “Clinical significance of low serum magnesium in pregnant women attending the University of Benin Teaching Hospital.” Niger J Clin Pract. 2013 Oct-Dec;16(4):448-53. doi: 10.4103/1119-3077.116887.

2. Arulkumaran N, Lightstone L. “Severe pre-eclampsia and hypertensive crises.” Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2013 Aug 17. pii: S1521-6934(13)00098-9. doi: 10.1016/j.bpobgyn.2013.07.003.

3. Edorh AP, Tachev K, Hadou T, Gbeassor M, Sanni A, Creppy EE, Le Faou A, Rihn BH, “Magnesium content in seminal fluid as an indicator of chronic prostatitis.” Cell Mol Biol, vol. 49, pp. 419–423, 2003.

4. Conradt A, Weidinger AH, “The central position of magnesium in the management of fetal hypotrophy—a contribution to the pathomechanism of utero-placental insufficiency, prematurity and poor intrauterine fetal growth as well as pre-eclampsia.” Magnesium Bull, vol. 4, pp. 103–124, 1982.

5. Handwerker SM et al., “Ionized serum magnesium levels in umbilical cord blood of normal pregnant women at delivery: relationship to calcium, demographics, and birthweight.” Am J Perinatol, vol. 10, no. 5, pp. 392–397, 1993.

6. Handwerker SM, Altura BT, Altura BM, “Serum ionized magnesium and other electrolytes in the antenatal period of human pregnancy.” J Am Coll Nutr, vol. 15, no. 1, pp. 36–43, 1996.

7. Almonte RA et al., “Gestational magnesium deficiency is deleterious to fetal outcome.” Biol Neonate, vol. 76, no. 1, pp. 26–32, 1999.

8. Seelig MS, “Toxemias of pregnancy, postpartum cardiomyopathy and SIDS in consequences of magnesium deficiency on the enhancement of stress reactions; preventive and therapeutic implications: areview.” J Am Coll Nutr, vol. 13, no. 5, pp. 429–446, 1994.

9. Lazard EM, “A preliminary report on the intravenous use of magnesium sulphate in puerperal eclampsia.” Am J Obst Gynec, vol. 9, pp. 178–188, 1925.

10. Seelig MS, Magnesium Deficiency in the Pathogenesis of Disease: Early Roots of Cardiovascular, Skeletal, and Renal Abnormalities, Plenum, New York, 1980.[/vc_column_text]

Dr. Csomai Zita a kisbabák magnézium szükségletéről

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

K. Levente – Masszőr: “Kipróbáltam az Ősi Magnéziumot, nekem bevált, így fel mertem venni a repertoáromba is. Sokat szenvedtem az éjszakai vádligörcsöktől, ami teljesen elmúlt. Használom a szalonomban is, a vendégek szívesen választják és elégedettek vele.”

img
img

V. Veronika – Budapest: “Bár kicsit csípi a bőröm a pattanásokon, de nagyon jó termék. Egy alkalommal nagyon erős derékfájást mulasztott el, továbbá kellemesen el is lazít. Csak ajánlani tudom.”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

Hogyan vegyük elejét a lábizom-görcsöknek

A görcs igazi rémálom lehet, különösen, ha éjszaka erre kell ébrednünk. A lábgörcs leggyakrabban a vádliban vagy a térdínakban jelentkezik, [...]

Bővebben

10 tápanyag, amire minden gyereknek szüksége van (5 és 8 éves kor között)

Kalcium: Erősíti a csontokat és a fogakat, elősegíti az egészséges idegsejt- és izomműködést, segíti a vér alvadását, és segít a […]

Bővebben

A magnéziumhiány jelei – a 6 leggyakoribb tünet

A magnéziumhiányt nehéz diagnosztizálni, mivel rendkívül sokféle tünetet és egészségügyi problémát okozhat. Nehéz azt is megvizsgálni, hogy egy személy elegendő [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

 • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
 • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
 • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
 • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
 • Természetes összetétel Természetes összetétel
 • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Nincs termék a kosárban.
0