Néhány tény az alvási rendellenességekről, inszomniáról:

 • A nők 63%-a, míg a férfiak 54%-a szenved álmatlanságtól legalább 2 alkalommal hetente
 • Inszomnia / álmatlanságról akkor beszélünk:
  • ha nem tudunk elaludni és hosszú órákig csak forgolódunk az ágyunkban
  • ha éjszakánként sokszor felébredünk és nehezen tudunk csak visszaaludni
  • ha túl korán ébredünk fel
  • ha úgy érezzük nem volt pihentető az alvásunk
 • Akut esetben a tünetek heti 2-3 alkalommal, de csak maximum 1-2 hétig jelentkeznek és összefüggésben lehetnek valamilyen az életünket érintő fizikai vagy lelki/érzelmi hatással
 • Krónikus az álmatlanség/insomnia amikor legalább heti 3 alkalommal fordul elő és legalább 1 hónapon keresztül

Mindezek ellenére minden húsz emberből csupán egy fordul orvoshoz, hogy altatót írasson fel. Mivel ezek mellékhatásai, mint az alvajárás, az alva-vezetés vagy ironikus módon éppen az álmatlanság jól ismertek. De a legtöbb alvászavarral és kialvatlansággal küzdő ember inkább úgy dönt, hogy „majd csak lesz valahogy”.

Tisztában kell lenni az altatók kockázataival!

Van azonban más megoldás is. A magnézium, de elsősorban a bőrön keresztül felszívódó, ún. transzdermális magnézium készítmények használatának köszönhetően nagy valószínűséggel jobban aludhat, és könnyebben kipihenheti magát.

osi_magnezium_koncentratum_kicsiA magnézium a természetes altató

A magnézium szabályozza a szívritmust és ezáltal nyugtató hatást fejt ki. Ezáltal nem csak a stressz kezelésében bizonyul hatékonynak, hanem a megfelelő alvás biztosításában is jelentős szerepe van. A stressz és a feszültség gyakran kiváltó okai lehetnek az alvási zavaroknak és álmatlanságnak.

A magnézium a pszichológiai rendellenességek legkellemetlenebb formáira, vagyis a pánikrohamokra, stresszre, szorongásra és az indokolatlan idegességre is jótékony, gyógyító hatással van.

Hogyan nyugtat a magnézium? 

Az idegsejtjeink körül a magnézium és a kalcium + glutamát egyensúlyban van. De a szerepük pont ellentétes. A magnézium nyugalomban tartja az idegsejtet, míg a kalcium+glutamát aktivizálni tudja azt. Ha a magnézium hiányzik az idegsejt körül, az idegsejt aktiválódik. Ha pótoljuk a magnéziumot akkor az idegsejt ismét egyensúlyba kerül és ki tud kapcsolni. Leegyszerűsítve ilyen egyszerű a működés.

idős kori magnéziumhiány

Az idősebbeknél, különösen a nőknél, sokkal magasabb lehet a magnéziumhiány kockázata

Tapasztalatok szerint a belekben a magnézium felszívódása a kor előrehaladtával hanyatlik, amivel egyidőben a vizeletkiválasztás során a magnézium nagyobb mértékben távozik a szervezetből. Ezáltal az idősebbeknél valószínűbb a szervezet magnéziumkészleteinek intenzívebb csökkenése.

Összegezve tehát a magnézium:

 • segíti az egészséges idegi működést
 • ha kell, “kikapcsolt” állapotban tartja az idegsejtjeinket
 • elernyeszti az izmokat, így csökkenti az éjszakai izomgörcsöket
 • csökkenti a vérnyomást és szabályozza a szívritmust

Klinikai vizsgálatok is igazolják a magnézium hatását

tudoscsaj-16-9-320Tudósok egy csoportja egy 46 fős, idős emberből, álmatlanságban szenvedő csoport felének 500 mg magnéziumot, míg a kontroll csoportnak placebo hatású készítményt adott nyolc héten át minden nap. Az eredmények mérésére egy nullától 28-ig terjedő nemzetközi skálán (Insomnia Severity Index, ISI) értékelték a résztvevők állapotát. Megkérték őket, hogy vezessék, hogy milyen koffein tartalmú italokat és ételeket fogyasztanak. Ezt a kutatók aztán a magnézium, kálium, szénhidrátból származó kalória és összes kalória étrendszerű fogyasztásának kiértékeléséhez használtak fel.

A teszt végén a magnéziumot fogyasztók a következőket tapasztalták:

 • sokkal jobban aludtak, vagyis sokkal frissebben ébredtek
 • a szendergés stádiuma sokkal gyorsabb lefolyású volt, azaz hamarabb tudtak elaludni
 • ritkábban fordult elő hajnali kelés vagy korán kelés

A magnéziumot szedő 23 résztvevőnél továbbá megfigyelhető volt:

 • a kortizol nevezetű stresszhormon alacsonyabb szintje
 • a melatonin nevezetű alvási hormon magasabb szintje
 • a renin nevezetű, a vese által termelt hormon magasabb szintje, aminek eredményeképpen csökken az éjjeli vizelések rendszeressége

szajon-at-magnezium-16-9A magnézium tabletták mellékhatása

Az 400-500 mg magnéziumot tartalmazó pirula napi szedésének csak egy potenciális veszélye van. Ilyen mennyiségű magnézium hasmenést okozhat és emiatt előnyösebb, ha a magnéziumot a bőrünkön keresztül pótoljuk így elkerülve az emésztőrendszerünket.

2,5 ml (fél teáskanál) Ősi Magnézium Koncentrátum 257 mg elemi magnéziumot tartalmaz.

Tudta? A magnézium mellett a melatonin is természetes altatóként segítheti a minőségi alvást. További információ a melatoninról itt olvasható! 

A magnézium mellékhatásainak kiküszöbölése Ősi Magnézium Koncentrátum segítségével

A magnézium-oxid, amit az étrend-kiegészítők legtöbbjében használnak, egy olcsó és mégis hatékony, ugyanakkor nem teljesen jól felszívódó vegyület. A pirula vagy kapszula formában bevett magnézium-oxid akár 93%-a nem tud felszívódni és a vékonybél falán áthaladni a véráramba, így a vékonybélben marad, ahonnan a vastagbélbe kerülve vizet szív fel.

Székrekedés esetén ez kifejezetten jó dolog, de egyéb esetekben a fel nem szívódott magnéziumnak kellemetlen mellékhatása lehet. A székrekedést felválthatja egy folyamatos hasmenés, ami egészen addig eltarthat, amíg a magnézium a beleken át nem halad vagy ki nem ürül.

A fenti probléma elkerülésének hatásos módja, ha a magnéziumot a bőrön keresztül, magnézium koncentrátum formájában juttatjuk be a szervezetbe. A magnézium koncentrátum bár olajos állagú, de valójában nem olaj. A benne megtalálható magnézium és más, egészséges ásványi sók a „koncentrátumnak” szinte olajos állagot kölcsönöznek, de mindezek ellenére a készítmény valójában csupán ásványi só és víz keveréke. A magnézium koncentrátum a magnézium könnyebben felszívódó formáját, magnézium-kloridot tartalmaz. A magnézium koncentrátumnak kiemelkedően magas a magnéziumtartalma – egy liter magnézium koncentrátum körülbelül 160-szor annyi magnéziumot tartalmaz, mint az 500 mg-os étrend-kiegészítők, ami garantálja szervezete számára a megfelelő mennyiségű ásványi anyag bevitelét, és a bőrön át egyenesen a véráramba kerülve, a bélrendszertől távol, nem okozhat bélpanaszokat.

Alvászavarok esetén miért a magnézium koncentrátum a leginkább előnyös választás?

A teljesebb alvás érdekében választható bármely szájon át bevihető éttrend-kiegészítő. Ha kerüli a magnézium-oxidot tartalmazó, olcsóbb márkákat, és a jobban felszívódó magnézium-citrátból napközben kb. 200 mg-ot fogyaszt, illetve magnézium-glicinát esetén ügyel a megfelelő folyadékpótlásra (ami éppen a renin egyik jótékony hatását, vagyis az éjszakai WC-re járások rendszerességének csökkenését semlegesíti) – nos, igen, akkor jobban fog aludni.

De mindenki más számára sokkal egyszerűbb, ha esténként, lefekvés előtt egy kis magnézium koncentrátumot dörzsöl a homlokára, a kézfejére, mellkasára, vagy akár az egész testére. Ha zavarja a “sós” érzés akkor 20 perc után nyugodtan törölje le vizes ruhával vagy csak hagyja magán. A többit pedig bízza a magnéziumra!

Az aszpartám, az álmatlanság és a magnézium

Mindenkinek szüksége van magnéziumra, és megfelelő magnéziumszint mellett mindenki jobban tud aludni. De az álmatlanságra hajlamos emberek egyik csoportja számára különösen előnyös lehet a magnézium koncentrátum használata. Mégpedig azoknak, akik az aszpartámként (Nutrasweet) ismert édesítőszer rabjai. Közülük is kifejezetten azoknak az embereknek, akik nem tudnak meglenni a napi betevő kóla lightjuk vagy más diétás üdítőitaluk (Coke Light, Pepsi Light, Coke Zero) nélkül, amelyeknek mindegyike tele van aszpartámmal.

Az aszpartám excitotoxin, azaz idegméreg, ami az agy glutamát-felhasználását fokozza. A magnézium segíti az agy gamma-amino vajsav (GABA) termelését. A gamma-amino vajsav közömbösíti a glutamátot, és a magnézium ellensúlyozza az aszpartám bizonyos szintű idegméreg-hatását.

A fentiekről bárki meggyőződhet, ha maga is kipróbálja! De ha reggel még az ébresztő sem tudja majd felkelteni, ne a magnéziumot hibáztassa érte!