Alacsony diasztolés érték, magas pulzus?

Alacsony diasztolés érték, magas pulzus?

A vérnyomás, azon belül is a szisztolés és diasztolés érték és a pulzus közti kapcsolat nem mindig tisztázott az átlagember számára, ugyanakkor a velük összefüggő egészségügyi problémák szinte népbetegségnek számítanak Magyarországon.

Az alacsony diasztolés érték és a pulzus összefüggéseiről a magas diasztolés értékkel ellentétben nehéz pontos és hiteles információkat kapni. Ebben a cikkben segítünk tisztába tenni az alacsony diasztolés érték és a magas pulzus közötti kapcsolatot!

A szisztolés és diasztolés érték – Ön tudja, mit jelentenek?

Mindkét érték a vérnyomást méri. A szisztolés érték az artériában mutatja meg a szív összehúzódásakor tapasztalt nyomást, a diasztolés érték pedig azt, mennyi a vér nyomása a szívverések között.

Az ideális érték 120/80 – ha ennek a 2 számnak valamelyike is tartós emelkedést mutat, fellép a magas vérnyomás vagy hipertónia, amely a leggyakoribb magyar népbetegségnek számít. “Néma gyilkos”-nak is nevezik, mert évekig lappanghat tünet-és panaszmentesen.

A kor előrehaladtával a magas szisztolés érték jelent nagyobb kockázatot, de előfordulhat olyan eset is, amikor a szisztolés és a diasztolés érték közül csak az egyik magas. Ezt a jelenséget izolált hipertóniának is nevezzük, és nem jár kisebb kockázattal, mint a hipertónia.

magas-vernyomas-magnezium

Magas szisztolés és diasztolés érték okai és tünetei

A magas szisztolés és diasztolés érték kiváltó okai lehetnek a stresszes életmód, a mozgáshiány, az egészségtelen táplálkozás, a rossz minőségű, rendszertelen alvás, és a kor előrehaladtával az érfalak rugalmatlansága is.
A hipertónia sokszor nem jár különösebb tünetekkel, épp ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük szisztolés és diasztolés értékünket. Kiváltképp akkor, ha minden előzmény nélkül hidegrázást, visszatérő, gyakori fejfájást, rohamokban jelentkező szapora szívverést, verejtékezést, szédülést, látás- vagy hallás zavarokat észlelünk magunkon, és szokatlanul gyengének, fáradékonynak érezzük magunkat különösebb ok nélkül.

Hogyan hat a magnézium a vérnyomásra? Tudja meg itt! 

Alacsony szisztolés és diasztolés érték okai és tünetei

Míg a magas vérnyomás okozta egészségügyi problémákról igen gyakran, az alacsony szisztolés és diasztolés értékről és annak pulzussal való esetleges összefüggéseiről ritkábban hallunk. Pedig a hipertóinához hasonlóan a hipotónia is számos komoly szövődmény előszobája lehet abban az esetben, ha tartósan fennáll!

A WHO definíciója szerint akkor beszélünk hipotóniáról, ha a vérnyomás szisztolés értéke a nőknél 10 Hgmm (higany-milliméter), férfiaknál 110 Hgmm alá süllyed a diasztolés értéktől függetlenül.

A hipotónia okai lehetnek genetikaiak, kiválthatja valamilyen gyógyszer rendszeres szedése, illetve endokrinológiai eredetű, vagy szívbetegségek is.

Tünetei gyakran nemcsak fizikaiak, hanem pszichoszomatikusak is lehetnek, és szociális problémákhoz is vezethetnek, hiszen az alacsony szisztolés és diasztolés érték együtt járhat szédüléssel, légszomjjal, fáradékonysággal, nehéz koncentrációval, csökkenhet a szellemi teljesítőképesség, gyengeség, levertség lehet úrrá a betegen.

Hogyan befolyásolható a vérnyomás étkezéssel? Tudja meg itt!

Magas pulzus, alacsony diasztolés érték

A vérnyomás és a pulzusszám, bár hasonló fogalmak, mégsem függnek szükségszerűen össze.

A pulzusszám azt méri, mennyit ver a szív egy perc alatt – optimális esetben, egészséges felnőtt ember esetében ez a szám 70-72. A magas pulzus nem feltétlenül jár együtt a vérnyomás, azaz a szisztolés és diasztolés érték megemelkedésével.

Előfordulhat azonban olyan is, hogy a magas pulzusszám leviszi a diasztolés és a szisztolés értéket, ez akár szívritmuszavarhoz, pitvarfibrillációhoz is vezethet! Idős korban különösen érdemes odafigyelni az alacsony szisztolés és diasztolés érték és a magas pulzus kapcsolatára.

Ha Ön tudja, hogy alacsony a szisztolés és diasztolés értéke, viszont magas a pulzusa, valamint gyakran levert, szédül, légszomjjal, vagy rendszertelen, erős szívdobogással küzd, mindenképp kérjen szakszerű orvosi segítséget!

A magas vérnyomást a megfelelő magnézium szint pozitívan befolyásolhatja. Tudja meg, hogyan!

magas pulzus kockazatai

A diasztolés érték a kor előrehaladtával csökkenhet, míg a szisztolés érték nőhet, illetve a magas szisztolés értékre kapott vérnyomás gyógyszerek a diasztolés értéket képesek túlzott mértékben levinni.

Mindez egy ingadozó,vagy tartósan magas pulzusszámmal együtt számos kockázatot rejt magában – a magas pulzusnyomás az artériák rugalmasságának romlását is eredményezheti, így a szív vérellátására is kihat.

Összességében kijelenthetjük, hogy az alacsony diasztolés érték és a magas pulzus között lehetséges az összefüggés, és komoly egészségkockázati tényezőt hordoz magában.

Ezeket a mozgásszegény életmód, a magnéziumhiányos, egészségtelen táplálkozás, a stresszes életmód, a rendszertelen és rossz minőségű alvás, a dohányzás, vagy egyszerűen az időskor tovább súlyosbíthatja.

Bár mindannyiunknak más a teherbírása és a szervezeti felépítése, a rendszeres vérnyomás-és pulzusmérés, az egészségügyi szűrővizsgálatok elengedhetetlenek, ahogy az egészséges életmód felé törekvés is. Törekedjen rá Ön is!

Tegyen magnéziummal a magas vérnyomás ellen!

Forrásjegyzék:
http://magasvernyomas.org/mit-jelentenek-a-mert-ertekek
https://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/1902/kronikus-alacsony-vernyomas
https://www.webbeteg.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/21468/vernyomas-es-pulzus-tevhitek
https://www.healthline.com/health/low-diastolic-blood-pressure
https://www.kardiokozpont.hu/hireink/5-tevhit-a-vernyomasrol-es-a-pulzusrol
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/egeszsegugy/cikkek/a_feloldalasan_magas_vernyomas_fenyegetese/20180525132225
https://www.tromboziskozpont.hu/hirek/vernyomasproblemat-jelezhet-az-is-ha-csak-az-egyik-ertek-magas
https://bhc.hu/betegsegek/alacsony-vernyomas/
https://www.tenyek-tevhitek.hu/mennyire_meszesek_az_ereim-es_mit_tegyek.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=diastolic+value+low
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1855626/

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

K. Levente – Masszőr: “Kipróbáltam az Ősi Magnéziumot, nekem bevált, így fel mertem venni a repertoáromba is. Sokat szenvedtem az éjszakai vádligörcsöktől, ami teljesen elmúlt. Használom a szalonomban is, a vendégek szívesen választják és elégedettek vele.”

img
img

V. Veronika – Budapest: “Bár kicsit csípi a bőröm a pattanásokon, de nagyon jó termék. Egy alkalommal nagyon erős derékfájást mulasztott el, továbbá kellemesen el is lazít. Csak ajánlani tudom.”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

10 tápanyag, amire minden gyereknek szüksége van (5 és 8 éves kor között)

Kalcium: Erősíti a csontokat és a fogakat, elősegíti az egészséges idegsejt- és izomműködést, segíti a vér alvadását, és segít a […]

Bővebben

Étrenddel ellensúlyozható a só negatív hatása?

A Hypertension című folyóiratban publikáló kutatók véleménye szerint a kálium és más tápanyagok nagy mennyiségű fogyasztása nem képes jelentős mértékben [...]

Bővebben

Magnéziumhiány a szív- és érrendszeri betegségek mögött?

A magnéziumhiány megemeli a CRP (C-reaktív protein) szintet A C-reaktív protein kifejezés a kardiológusok körében egyre gyakrabban emlegetett kifejezés, ami [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

  • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
  • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
  • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
  • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
  • Természetes összetétel Természetes összetétel
  • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Nincs termék a kosárban.
0