Asztali só = nátrium?

Asztali só = nátrium?

Mi a különbség a nátrium és a só között?

A sót és a nátriumot gyakran összetévesztik, pedig nem ugyanazok. A nátrium egy olyan ásványi anyag, amely természetesen fordul elő vagy gyártás során adják hozzá az élelmiszerekhez. Az asztali só a nátrium és a klorid kombinációja. Kb. 40% nátriumot és 60% kloridot tartalmaz.

shutterstock_273242033Itt van a hozzávetőleges mennyiségű nátrium egy adott mennyiségű asztali só esetében:

  • 1/2 teáskanál só = 1,150 mg nátrium
  • 1 teáskanál só = 2,300 mg nátrium

Mik a nátriumforrások?

A nátrium bizonyos élelmiszerekben természetesen előfordul. Használjuk a főzéshez is. A természetben előforduló nátrium élelmiszerekben, például zellerben, céklában és tejben található meg. Csomagolt élelmiszerek, mint a konzerv levesek, készételek és fagyasztott vacsorák esetében gyakran hozzáadnak nátriumot a gyártásuk során. Ez a nátrium lehet só vagy egyéb formájú nátrium (mint például a szódabikarbóna). Összességében a nátriumnak több mint 75% -a származik feldolgozott, előre csomagolt és éttermi ételekből. Ez megnehezíti azt, hogy kevesebb nátriumot tartalmazó ételt vásároljunk, mert már eleve hozzáadják az élelmiszerekhez, mielőtt megvásárolnánk azokat.

Ne feledje, hogy ugyanazon élelmiszerek különböző márkáinak és éttermi változatainak eltérő nátriumszintje lehet. Egyes ételek alacsonyabb nátriumot tartalmazó verziókban is megtalálhatók. Hasonlítsa össze a címkéket, és válassza ki a legkevesebb nátriumot tartalmazó terméket.

Néhány vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszer nagy mennyiségű nátriumot tartalmaz. Vényköteles gyógyszereknél nem tudjuk egyszerűen megmondani, hogy van-e bennük nátrium. Ha kétségei vannak, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, hogy a gyógyszer megfelelő-e az Ön számára.

Nézze meg az összetevőket

A nátrium sokféle formában jelenik meg, és az összetevők címkéjén “só” vagy “nátrium” szerepel. És néha a nátrium több szóval van elrejtve a címkén. Íme néhány példa a nátriumot tartalmazó összetevőkre:

1 dinátrium-guanilát (GMP)

2 dinátrium-inozinát (IMP)

3 himalájai sóshutterstock_664514650

4 kóser só

5 Mononátrium-glutamát (MSG)

6 Kősó

7 Só

8 tengeri só

9 Nátrium-bikarbonát

10 Nátrium-nitrát

11 Nátrium-citrát

12 Nátrium-klorid

13 Nátrium-diacetát

14 Nátrium-eriterbát

15 Nátrium-glutamát

16 Nátrium-laktát

17 Nátrium-lauril-szulfát

18 Nátrium-metabiszulfit

19 Nátrium-foszfát

20 Trinátrium-foszfát

 

A tengeri só vagy a kóser só egészségesebb, mint az asztali só?

A szakácsok jobban kedvelik a kóser vagy tengeri sókat ízük, textúrájuk és a színük miatt. De az asztali só, a kóser só és a legtöbb tengeri só ugyanúgy körülbelül 40% nátriumot tartalmaz. Annak ellenére, hogy a tengeri sóban bizonyos ásványi anyagok, pl. magnézium, kálium és kalcium is lehet, ezen apró mennyiségek más egészséges ételekből is beszerezhetők. Egyes tengeri sófajtáknál azt állítják, hogy kevesebb nátrium van benne, mint az asztali só esetében.

 

Miért van annyi nátrium az élelmiszerellátásban?

A nátrium számos szerepet játszik egy élelmiszerben. Az íz kiemelése valószínűleg a legismertebb funkciója. Tartósítószerként is használják, fokozzák vele az élelmiszer színét vagy szilárdabbá teszik annak állagát. Annak ellenére, hogy a nátrium számos élelmiszerben kulcsfontosságú szerepet játszik, gyakran több sót adnak hozzá, mint amennyi szükséges. Ezért kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk és amennyire lehet, korlátozzuk a bevitt só mennyiségét.

Fürdősó_250g_v2

Ősi Magnézium Asztali só - kis kiszerelés

Az Ősi Magnézium  magnéziummal dúsított, csökkentett nátriumtartalmú étkezési sót az Oriola-KD gyártja, a népszerű PANSALT gyártója. Íze, állaga és kinézete megegyezik az általános étkezési sókéval.

1 240Ft helyett most csak

990Ft

Megnézem a részleteket

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

K. Levente – Masszőr: “Kipróbáltam az Ősi Magnéziumot, nekem bevált, így fel mertem venni a repertoáromba is. Sokat szenvedtem az éjszakai vádligörcsöktől, ami teljesen elmúlt. Használom a szalonomban is, a vendégek szívesen választják és elégedettek vele.”

img
img

L. Ágnes: “Lábgörcsre, illetve stresszoldásra használom a termékeket. Minden nap használom, a görcseim elmúltak és sokkal nyugottabnak érzem magam. Ajánlani tudom csak mindenkinek, fantasztikus termékek, nagyon örülök, hogy rátaláltam az Ősi Magnéziumra!”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

A transzdermális magnézium-klorid és a fibromyalgia

A transzdermális magnézium-klorid alkalmazása előnyös lehet a fibromyalgiás betegek számára A Journal of Integrative Medicine közelmúltban megjelent tanulmányából kiderül, hogy [...]

Bővebben

Hogyan vegyük elejét a lábizom-görcsöknek

A görcs igazi rémálom lehet, különösen, ha éjszaka erre kell ébrednünk. A lábgörcs leggyakrabban a vádliban vagy a térdínakban jelentkezik, [...]

Bővebben

Magasabb magnéziumszint az egészséges artériákért

Az új kutatások azt mutatják, hogy a vér magas magnéziumszintje esetén a magasvérnyomás kockázata csaknem 50% -kal, a koszorúér-meszesedés kockázata [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

  • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
  • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
  • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
  • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
  • Természetes összetétel Természetes összetétel
  • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Nincs termék a kosárban.
0