Asztali só = nátrium?

Asztali só = nátrium?

Mi a különbség a nátrium és a só között?

A sót és a nátriumot gyakran összetévesztik, pedig nem ugyanazok. A nátrium egy olyan ásványi anyag, amely természetesen fordul elő vagy gyártás során adják hozzá az élelmiszerekhez. Az asztali só a nátrium és a klorid kombinációja. Kb. 40% nátriumot és 60% kloridot tartalmaz.

shutterstock_273242033Itt van a hozzávetőleges mennyiségű nátrium egy adott mennyiségű asztali só esetében:

  • 1/2 teáskanál só = 1,150 mg nátrium
  • 1 teáskanál só = 2,300 mg nátrium

Mik a nátriumforrások?

A nátrium bizonyos élelmiszerekben természetesen előfordul. Használjuk a főzéshez is. A természetben előforduló nátrium élelmiszerekben, például zellerben, céklában és tejben található meg. Csomagolt élelmiszerek, mint a konzerv levesek, készételek és fagyasztott vacsorák esetében gyakran hozzáadnak nátriumot a gyártásuk során. Ez a nátrium lehet só vagy egyéb formájú nátrium (mint például a szódabikarbóna). Összességében a nátriumnak több mint 75% -a származik feldolgozott, előre csomagolt és éttermi ételekből. Ez megnehezíti azt, hogy kevesebb nátriumot tartalmazó ételt vásároljunk, mert már eleve hozzáadják az élelmiszerekhez, mielőtt megvásárolnánk azokat.

Ne feledje, hogy ugyanazon élelmiszerek különböző márkáinak és éttermi változatainak eltérő nátriumszintje lehet. Egyes ételek alacsonyabb nátriumot tartalmazó verziókban is megtalálhatók. Hasonlítsa össze a címkéket, és válassza ki a legkevesebb nátriumot tartalmazó terméket.

Néhány vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszer nagy mennyiségű nátriumot tartalmaz. Vényköteles gyógyszereknél nem tudjuk egyszerűen megmondani, hogy van-e bennük nátrium. Ha kétségei vannak, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, hogy a gyógyszer megfelelő-e az Ön számára.

Nézze meg az összetevőket

A nátrium sokféle formában jelenik meg, és az összetevők címkéjén “só” vagy “nátrium” szerepel. És néha a nátrium több szóval van elrejtve a címkén. Íme néhány példa a nátriumot tartalmazó összetevőkre:

1 dinátrium-guanilát (GMP)

2 dinátrium-inozinát (IMP)

3 himalájai sóshutterstock_664514650

4 kóser só

5 Mononátrium-glutamát (MSG)

6 Kősó

7 Só

8 tengeri só

9 Nátrium-bikarbonát

10 Nátrium-nitrát

11 Nátrium-citrát

12 Nátrium-klorid

13 Nátrium-diacetát

14 Nátrium-eriterbát

15 Nátrium-glutamát

16 Nátrium-laktát

17 Nátrium-lauril-szulfát

18 Nátrium-metabiszulfit

19 Nátrium-foszfát

20 Trinátrium-foszfát

 

A tengeri só vagy a kóser só egészségesebb, mint az asztali só?

A szakácsok jobban kedvelik a kóser vagy tengeri sókat ízük, textúrájuk és a színük miatt. De az asztali só, a kóser só és a legtöbb tengeri só ugyanúgy körülbelül 40% nátriumot tartalmaz. Annak ellenére, hogy a tengeri sóban bizonyos ásványi anyagok, pl. magnézium, kálium és kalcium is lehet, ezen apró mennyiségek más egészséges ételekből is beszerezhetők. Egyes tengeri sófajtáknál azt állítják, hogy kevesebb nátrium van benne, mint az asztali só esetében.

 

Miért van annyi nátrium az élelmiszerellátásban?

A nátrium számos szerepet játszik egy élelmiszerben. Az íz kiemelése valószínűleg a legismertebb funkciója. Tartósítószerként is használják, fokozzák vele az élelmiszer színét vagy szilárdabbá teszik annak állagát. Annak ellenére, hogy a nátrium számos élelmiszerben kulcsfontosságú szerepet játszik, gyakran több sót adnak hozzá, mint amennyi szükséges. Ezért kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk és amennyire lehet, korlátozzuk a bevitt só mennyiségét.

so-nagy

Ősi Magnézium Asztali só

Tegye egészségesebbé a mindennapi étkezéseket - kompromisszumok nélkül! Az Ősi Magnézium magnéziummal dúsított, csökkentett nátriumtartalmú étkezési sót az Oriola-KD gyártja, a népszerű PANSALT gyártója. Íze, állaga és kinézete megegyezik az általános étkezési sókéval. Átlagos napi 10g só fogyasztásával 120mg elemi magnéziummal támogatja a szervezete magnézium szükségletét, ami a napi szükségelet 30-40%-a.

3 490Ft helyett most csak

2 990Ft

Megnézem a részleteket

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

L. Ágnes: “Lábgörcsre, illetve stresszoldásra használom a termékeket. Minden nap használom, a görcseim elmúltak és sokkal nyugottabnak érzem magam. Ajánlani tudom csak mindenkinek, fantasztikus termékek, nagyon örülök, hogy rátaláltam az Ősi Magnéziumra!”

img
img

C. László – Tolcsva: “Az Ősi Magnézium megszüntette az éjszakai lábgörcsöket, ezáltal újra tudok normálisan aludni, használat során a stresszhelyzeteket is jobban kezelem, nyugodtabb vagyok. Mindenképpen ajánlom azoknak, akik hasonló problémákal küszködnek.”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

A magnéziumhiány jelei – a 6 leggyakoribb tünet

A magnéziumhiányt nehéz diagnosztizálni, mivel rendkívül sokféle tünetet és egészségügyi problémát okozhat. Nehéz azt is megvizsgálni, hogy egy személy elegendő [...]

Bővebben

Miért a Magnézium Klorid?

A magnézium-kloridot sok egészségügyi szakember „a fő magnéziumvegyület”-ként emlegeti, mivel ismert, hogy belsőleg és külsőleg alkalmazva is igen magas hatékonyságú. [...]

Bővebben

Az Ősi Magnézium

Az ősi magnézium koncentrátum az ősidei európai Zechstein-tenger fenékről származik, a földkéreg 1600 és 2000 méter mélyéről, védve az utóbbi [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

  • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
  • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
  • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
  • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
  • Természetes összetétel Természetes összetétel
  • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

0 termék 0Ft