Oldal kiválasztása

Egy új tanulmány szerint a magnézium-kiegészítők alkalmazása a későbbi élet során megakadályozhatja a töréseket. A bristoli és a kelet-finnországi egyetemek kutatói felfedezték, hogy azoknál a középkorú férfiaknál, akik magas magnéziumszinttel rendelkeznek, majdnem felére csökkent a csonttörés esélye.

A vizsgálatban, ahol karakterisztikák szerint különítették el a csoportokat, 2245 férfi vett részt 42-61 éves kor között 25 éven keresztül. A kutatások azt mutatták, hogy akiknél a vér magnéziumszintje magasabb, a csonttörés kockázata 44%-kal kisebb.
Ahogy öregszünk, a csontjaink törékennyé válnak; a csonttörés a betegségek egyik legfőbb oka, különösen az idősek körében. Bár a kalcium és a D-vitamin létfontosságúak a csontok eshutterstock_467293838gészségéért, a tanulmány szerint a magnézium is döntő fontosságú, mivel a törések kockázata magasabb magnéziumszinttel csökkenthető.

Míg a magnézium számos élelmiszerben megtalálható, az egyre korlátozottabb étrendünk és a feldolgozott élelmiszerek az emésztési hatékonyság csökkenésével kombinálva, különösen az idősek esetében, azt jelenti, hogy az étkezéssel bevitt magnézium növekedése nem feltétlenül növeli a magnézium szérumszintjét.

Az Élelmiszer-összetétel és -elemzés című folyóirat kiemeli, hogy az intenzív gazdálkodás 1950 óta akár 80%-kal is csökkentette a zöldségek magnéziumtartalmát. A modern táplálkozásunk nincs jó hatással a magnéziumszintre; a koffein, az alkohol, a feldolgozott magvak és a cukor mind gátolják a magnézium felszívódását.
Az alacsony magnéziumszinshutterstock_157667576t a népességen belül gyakori. Az ásványvizsgálat során elvégzett laboratóriumi vizsgálatok 8 000 szőrmintán (magnézium, kalcium és toxikus tápanyagok vizsgálata) azt mutatták, hogy 70%-uknál a vártnál alacsonyabb magnéziumszint volt az egészségesen működő szervezethez képest.

Jari Laukkanen professzor, a Kelet-Finnországi Egyetem főkutatója elmondta:
“Az általános bizonyítékok azt sugallják, hogy az alacsony magnézium-koncentráció fokozhatja a törések jövőbeni kockázatát; mindazonáltal jól megtervezett magnézium-
kiegészítő vizsgálatokra van szükség ezeknek a lehetséges terápiás hatásoknak a kivizsgálására. “
A magnézium csonttörésre gyakorolt hatásával kapcsolatos további kutatások hatással lehetnek a törésekre vonatkozó orvosi és közegészségügyi irányelvekre.