A magas vérnyomásnak nem feltétlen kell több évnyi, vényköteles gyógyszerek szedését jelentenie. A célzott tápanyagok bevitele, vérnyomáscsökkentő étrend követése és az életmód megváltoztatása révén egészséges szintre hozható a vérnyomás.

Lássuk, melyek a vérnyomás csökkentésében fontos szerepet játszó tápanyagok!

 • Fokhagyma
 • Kálium
 • Q10 koenzim (CoQ10)
 • Magnézium
 • E-vitamin és vas

shutterstock_552242461Fokhagyma

Nem létezik olyan tápanyag, amely minden embernek segítene csökkenteni a vérnyomását, de klinikai tapasztalatok alapján a fokhagyma az az élelmiszer, ami bizonyosan sokaknak segít. A vérnyomás normalizálása érdekében naponta legalább egy gerezd fokhagyma fogyasztása javasolt, nyersen vagy főzve. Ha szívproblémái vannak, vagy stroke-ból épül fel, érdemes étrendkiegészítőket is alkalmaznia. Ilyenkor mindig figyelmesen járjon utána, hogy az adott készítmény hány %-ban tartalmaz fokhagymaolajat, mivel sok étrendkiegészítőben a fokhagyma mellé egyéb, kevésbbé értékes anyagokat is tesznek.

Káliumshutterstock_649075303

Ez az ásványi anyag segít egyensúlyban tartani a só mennyiségét a szervezetben, hogy a szívverés és a vérnyomás normális maradjon. A káliumot csökkentheti a szervezetben a túlzott só használata, az elhúzódó hasmenés vagy a hányás, valamint a diuretikumok, a kortikontartalmú gyógyszerek, az alkohol, a kávé és a cukor túlzott használata. Az emésztőszervi megbetegedésekben szenvedők alacsony káliumszinttel rendelkezhetnek. A kálium étrendkiegészítő nem mérgező, még nagy dózisokban sem, kivéve egyes vesekárosodott egyéneknél, amikor a vesék képtelenek kiüríteni a felesleget.

Q10 koenzim (CoQ10)

A CoQ10 hiánya a legtöbb magas vérnyomással rendelkező betegben megfigyelhető. Texas-i illetve Osaka-i tanulmányok azt mutatták, hogy a 45-60 mg CoQ10 napi dózisok csökkenthetik a vérnyomást. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a CoQ10 sokszor az egyetlen olyan dolog, amely a vérnyomás normalizálásához szükséges enyhe vagy közepesen magas vérnyomás esetén.

shutterstock_475219936Magnézium

Ez az ásványi anyag erősen kötődik a magas vérnyomáshoz, különösen az idősebb férfiaknál. Egy kísérletben vizsgált 615 férfi közül azoknak, akik többet fogyasztottak ebből az ásványi anyagból, folyamatosan csökkent a vérnyomásuk.

A kutatók úgy gondolják, hogy napi kb. 500 mg magnéziumra lehet szükség ahhoz, hogy pótoljuk az izzadás, a stressz, az alkoholfogyasztás, a különbözö vízhajtók vagy a cukor miatt a folyamatosan elvesztett magnéziumot.

Elegendő magnézium bevitele elősegítheti a vérnyomás szabályozását, csökkentését az alábbi kutatások szerint is:

Azok az emberek, akik magnézium-kiegészítőket fogyasztottak, már akár három hónap múlva alacsonyabb vérnyomást tapasztaltak azokhoz képest, akik nem használtak magnézium-kiegészítőket – a Hypertension folyóiratban közzétett elemzés szerint.

A metaanalízis során a kutatók 34 olyan tanulmányt vizsgáltak, amely összesen több mint 2000 beteget érintett. Mindegyik vizsgálat véletlenszerű, placebo-kontrollos vizsgálat volt, ami azt jelentette, hogy az egyes vizsgálatokban résztvevők közül néhányan placebót kaptak, néhányan magnéziumot, és a résztvevők nem tudták, hogy ki kapta a placebót, illetve a magnéziumot. A kísérletek három héttől hat hónapig terjedő intervallumban történtek, amelyben a résztvevők naponta 240-960 milligramm magnéziumot vittek szervezetükbe.

A kutatók azt találták, hogy 368 mg magnézium bevitele minden nap, három hónapon át,  jelentősen csökkentette az emberek szisztolés és diasztolés vérnyomását is.

Ez az ásványi anyag segít megakadályozni a véredények összeszűkülését, így segít csökkenteni a vérnoymást, és kimutatták, hogy fokozza a véráramlást is.

A kutatók arra jutottak, hogy a plusz magnéziumnak csak akkor lehet hatása, ha egy személy rendszerint nem visz be belőle elegendő mennyiséget az étrendjén keresztül.

“A korábbi vizsgálatokkal összhangban a bizonyítékok azt sugallják, hogy a pluszban bevitt magnézium vérnyomáscsökkentő hatása csak a magnéziumhiányban szenvedő emberek között figyelhető meg” – mondta Dr. Yiqing Song, az Indiana University professzora. “Az ilyen szuggesztív bizonyítékok azt mutatják, hogy az optimális magnéziumállapot fenntartása az emberi szervezetben elősegítheti a magas vérnyomás megelőzését vagy kezelését.”

Természetes magnéziumforrások:

 • Friss zöldségek
 • Nyers búzacsíra
 • Szójabab
 • Füge
 • Kukorica
 • Alma
 • Az olajos magvak, dió

Mivel az “átlagos” étrend alig tartalmazza ezt az értékes ásványi anyagot, szükség lehet a magnéziumbevitel megnövelésére, különösen akkor, ha magas vérnyomást diagnosztizálnak.

Tudja Ön hogy mekkora menyiségű magnéziumra van szüksége? Tudja meg Magnézium szükséglet kalkukátorunk segítségével, melyet ide kattintva érhet el!

shutterstock_380849872E-vitamin és vas

Ez a két tápanyag szintén segíthet csökkenteni a magas vérnyomást. Mégpedig úgy, hogy a vas megnöveli a vér oxigén-hordozó képességét, az E-vitamin pedig segít a szívizom hatékonyabb oxigén-felhasználásában, együtt pedig csökkentik a szívveréshez szükséges erőfeszítéseket.

Az eredeti angol nyelvű cikk, illetve az említett tanulmány ide kattintva érhető el.