1. Hozzájárul a csontok épségének megőrzéséhez

A D-vitaminnak fontos szerepe van a kalcium csontokban történő felszívódása során. A kalcitrol (átalakított D-vitamin) a parathyroid hormonnal közösen felel a megfelelő kalciumszint megőrzéséért, emellett hatással van más, fontos vitaminokra és ásványi anyagokra (beleértve a K vitamint és foszfort), amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.

A D-vitamin részben felelős a vér foszforszintjének megőrzéséért, és mivel a D-vitamin befolyásolja a kalcium fehérjemegkötő képességét, a szakemberek úgy vélik, hogy a K-vitaminhoz is fontos köze lehet.

A D-vitamin hiánya a csontok elgyengülését (csontlágyulás), illetve a csontok eldeformálódását (angolkór) eredményezheti. Emellett a vitamin hiánya növeli a csontlágyulás kialakulásának, valamint a csonttörés vagy repedés kockázatát is.

Tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin napi 800-5000 NE mennyiségben fogyasztva javíthatja a mozgásszervek egészségét, természetes úton lassíthatja az öregedési folyamatokat, valamint csökkentheti a csonttörések kockázatát is 65 éves kor felettieknél. A felnőttkor későbbi szakaszában a megfelelő D-vitamin szint nagyobb fizikai aktivitással járhat, nagyobb erőnlétet biztosíthat, és csökkentheti a sérülések kockázatát is.

Az alacsony D-vitamin szint a mellékpajzsmirigy túlműködéséhez vezet. A pajzsmirigy-túlműködés (hyperparathyroidism) a szervezet foszforkészletének lecsökkenését eredményezi. A kalcium és más vegyületek mellett a foszfor felelős a csontok ásványianyag-ellátásáért.

2. Segít a vércukor-szint szabályozásában és a cukorbetegség megelőzésében

Az inzulinhiány vagy nem megfelelő inzulin-kiválasztás cukorbetegséghez vagy inzulinrezisztenciához vezet. Tanulmányok rámutattak, hogy mivel a kalcium elengedhetetlen az inzulin kiválasztása során, a D-vitamin hozzájárulhat az inzulin-kiválasztás szabályozásához.

A D-vitamin megfelelő utánpótlása növelheti az inzulinérzékenységet, és csökkentheti a gyulladások kialakulását is. További tanulmányok igazolják a D-vitamin szerepét a cukorbetegség mindkét típusával (1-es és 2-es típusú diabétesz) szembeni küzdelemben.

3. Természetes védelem a rák ellen

A D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a rákos megbetegedések, elsősorban a mell-, bél- petefészek- és prosztatarák kialakulásának fokozott kockázatával. A mell-, bél- és petefészekrák kockázata, illetve a D-vitamin közötti összefüggés a D-vitaminnak a sejtek életciklusára gyakorolt hatásában, valamint az ösztrogéntöbblet szabályozásában keresendő.

4. A szív- és érrendszeri megbetegedések elleni küzdelemben játszott szerepeshutterstock_499070935

Egyre több tanulmány enged arra következtetni, hogy a D-vitamin hiány, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések között szoros összefüggés található, mivel a D-vitaminnak fontos szerepe van a vérnyomás, a koleszterinszint és a gyulladások szabályozásában.

A legújabb kutatási eredmények továbbra sem tudták egyértelműen megállapítani, hogy a D-vitamin képes-e megakadályozni a szívbetegségek, valamint a stroke kialakulását, de annyi ismeretes, hogy D-vitamin hiányos szervezet esetén nagyobb az esélye a koszorúér-elzáródás és egyéb szívproblémák miatt bekövetkező halálesetnek.

5. A D-vitamin immunrendszerre gyakorolt jótékony hatása

A D-vitamin elősegíti az egészséges sejtosztódást, így az autoimmun betegségek, valamint a kevésbé súlyos, egyszerű megfázás és influenza elleni védekezésben is szerepe lehet.

Az immunrendszerben megtalálható D-vitamin receptorok segítségével tanulmányok alapján megállapítható, hogy az immunrendszer sikeresen veheti fel a küzdelmet az elhúzódó és túlzott gyulladásos tünetekkel szemben. A gyulladás gyakran modern korunk krónikus és autoimmun betegségeinek egyik táptalaja. Ezek közé tartozik a sclerosis multiplex, a reumás ízületi gyulladás, az irritábilis bél szindróma, és egyéb emésztőszervi megbetegedések, a magas vérnyomás és más, gyakori megbetegedések.

6. Segíti a hormonszint-szabályozást és javítja az általános közérzetet shutterstock_95393932

Mivel a D-vitamin az emberi szervezetben hormonként funkcionál, és hatással van az agyi működésre is, annak hiányában nagyobb valószínűséggel jelentkeznek olyan kedélybetegségek, mint a depresszió, szezonális depresszió (más néven „téli levertség”, ami valójában egy komolyabb probléma), súlyos kedélyingadozás premenstruális szindróma esetén, álmatlanság és szorongás.

A D-vitamin hiánya akadályozhatja a tesztoszteron és ösztrogén termelésének megfelelő mértékét, ami a szervezet egyensúlyát veszélyezteti, és emiatt nem kívánt tünetek jelentkezhetnek.

7. Segít a koncentrálásban, tanulásban, és serkenti a memóriát

Számos tanulmány rámutatott, hogy a D-vitamin hatással van a döntéshozatali folyamatokra, a koncentrációs képességre és az információk tárolására is. Más kutatások eredményei alapján arra következtethetünk, hogy a D-vitamin hiánya miatt romlik a vizsgateljesítmény, a döntéshozatali képesség és a koncentrációs képesség és figyelem összetettebb feladatok esetén.