A D-vitamin 7 legfontosabb egészségügyi előnye

A D-vitamin 7 legfontosabb egészségügyi előnye

1. Hozzájárul a csontok épségének megőrzéséhez

A D-vitaminnak fontos szerepe van a kalcium csontokban történő felszívódása során. A kalcitrol (átalakított D-vitamin) a parathyroid hormonnal közösen felel a megfelelő kalciumszint megőrzéséért, emellett hatással van más, fontos vitaminokra és ásványi anyagokra (beleértve a K vitamint és foszfort), amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.

A D-vitamin részben felelős a vér foszforszintjének megőrzéséért, és mivel a D-vitamin befolyásolja a kalcium fehérjemegkötő képességét, a szakemberek úgy vélik, hogy a K-vitaminhoz is fontos köze lehet.

A D-vitamin hiánya a csontok elgyengülését (csontlágyulás), illetve a csontok eldeformálódását (angolkór) eredményezheti. Emellett a vitamin hiánya növeli a csontlágyulás kialakulásának, valamint a csonttörés vagy repedés kockázatát is.

Tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin napi 800-5000 NE mennyiségben fogyasztva javíthatja a mozgásszervek egészségét, természetes úton lassíthatja az öregedési folyamatokat, valamint csökkentheti a csonttörések kockázatát is 65 éves kor felettieknél. A felnőttkor későbbi szakaszában a megfelelő D-vitamin szint nagyobb fizikai aktivitással járhat, nagyobb erőnlétet biztosíthat, és csökkentheti a sérülések kockázatát is.

Az alacsony D-vitamin szint a mellékpajzsmirigy túlműködéséhez vezet. A pajzsmirigy-túlműködés (hyperparathyroidism) a szervezet foszforkészletének lecsökkenését eredményezi. A kalcium és más vegyületek mellett a foszfor felelős a csontok ásványianyag-ellátásáért.

2. Segít a vércukor-szint szabályozásában és a cukorbetegség megelőzésében

Az inzulinhiány vagy nem megfelelő inzulin-kiválasztás cukorbetegséghez vagy inzulinrezisztenciához vezet. Tanulmányok rámutattak, hogy mivel a kalcium elengedhetetlen az inzulin kiválasztása során, a D-vitamin hozzájárulhat az inzulin-kiválasztás szabályozásához.

A D-vitamin megfelelő utánpótlása növelheti az inzulinérzékenységet, és csökkentheti a gyulladások kialakulását is. További tanulmányok igazolják a D-vitamin szerepét a cukorbetegség mindkét típusával (1-es és 2-es típusú diabétesz) szembeni küzdelemben.

3. Természetes védelem a rák ellen

A D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a rákos megbetegedések, elsősorban a mell-, bél- petefészek- és prosztatarák kialakulásának fokozott kockázatával. A mell-, bél- és petefészekrák kockázata, illetve a D-vitamin közötti összefüggés a D-vitaminnak a sejtek életciklusára gyakorolt hatásában, valamint az ösztrogéntöbblet szabályozásában keresendő.

4. A szív- és érrendszeri megbetegedések elleni küzdelemben játszott szerepeshutterstock_499070935

Egyre több tanulmány enged arra következtetni, hogy a D-vitamin hiány, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések között szoros összefüggés található, mivel a D-vitaminnak fontos szerepe van a vérnyomás, a koleszterinszint és a gyulladások szabályozásában.

A legújabb kutatási eredmények továbbra sem tudták egyértelműen megállapítani, hogy a D-vitamin képes-e megakadályozni a szívbetegségek, valamint a stroke kialakulását, de annyi ismeretes, hogy D-vitamin hiányos szervezet esetén nagyobb az esélye a koszorúér-elzáródás és egyéb szívproblémák miatt bekövetkező halálesetnek.

5. A D-vitamin immunrendszerre gyakorolt jótékony hatása

A D-vitamin elősegíti az egészséges sejtosztódást, így az autoimmun betegségek, valamint a kevésbé súlyos, egyszerű megfázás és influenza elleni védekezésben is szerepe lehet.

Az immunrendszerben megtalálható D-vitamin receptorok segítségével tanulmányok alapján megállapítható, hogy az immunrendszer sikeresen veheti fel a küzdelmet az elhúzódó és túlzott gyulladásos tünetekkel szemben. A gyulladás gyakran modern korunk krónikus és autoimmun betegségeinek egyik táptalaja. Ezek közé tartozik a sclerosis multiplex, a reumás ízületi gyulladás, az irritábilis bél szindróma, és egyéb emésztőszervi megbetegedések, a magas vérnyomás és más, gyakori megbetegedések.

6. Segíti a hormonszint-szabályozást és javítja az általános közérzetet shutterstock_95393932

Mivel a D-vitamin az emberi szervezetben hormonként funkcionál, és hatással van az agyi működésre is, annak hiányában nagyobb valószínűséggel jelentkeznek olyan kedélybetegségek, mint a depresszió, szezonális depresszió (más néven „téli levertség”, ami valójában egy komolyabb probléma), súlyos kedélyingadozás premenstruális szindróma esetén, álmatlanság és szorongás.

A D-vitamin hiánya akadályozhatja a tesztoszteron és ösztrogén termelésének megfelelő mértékét, ami a szervezet egyensúlyát veszélyezteti, és emiatt nem kívánt tünetek jelentkezhetnek.

7. Segít a koncentrálásban, tanulásban, és serkenti a memóriát

Számos tanulmány rámutatott, hogy a D-vitamin hatással van a döntéshozatali folyamatokra, a koncentrációs képességre és az információk tárolására is. Más kutatások eredményei alapján arra következtethetünk, hogy a D-vitamin hiánya miatt romlik a vizsgateljesítmény, a döntéshozatali képesség és a koncentrációs képesség és figyelem összetettebb feladatok esetén.

Ősi Magnézium Testápoló

Ősi Magnézium Testápoló

Az Ősi Magnézium Testápoló egyedülálló formula, mely a 250 millió éves Ősi Magnézium Koncentrátumból készül. Nagy dózisú elemi magnéziumot juttat a szervezetbe. 25% Ősi Magnézium Koncentrátummal, shea vajjal és édes mandulaolajjal készül, így táplálja és hidratálttá varázsolja a bőrt, illetve támogatja a csontozatot is. Érzékenyebb bőrűeknek is ajánlott.

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

K. Levente – Masszőr: “Kipróbáltam az Ősi Magnéziumot, nekem bevált, így fel mertem venni a repertoáromba is. Sokat szenvedtem az éjszakai vádligörcsöktől, ami teljesen elmúlt. Használom a szalonomban is, a vendégek szívesen választják és elégedettek vele.”

img
img

Bogár János – az év ultramaraton futója 2007-ben: “Én hajlamos voltam a görcsökre, de a termék használata óta ezek csökkentek. Mivel kíméletesen, külsőleg szívódik fel, eleve laza izomzattal indulok az edzésekre, ami meg is marad több órán át. Minden téren pozitív a termék hatása!”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

Hogyan használhatjuk ki a D-vitamin jótékony hatásait?

Nyáron a pihenés mellett feltölthetjük a szervezetünket a Nap finom melegével és kiélvezhetjük áldásos hatásait is, pl. több D-vitamint tud [...]

Bővebben

Érdekességek a melatoninról

A melatonin az emberi agyban képződő és kiválasztódó hormon, amely az alvást - pontosabban az alvás minőségét - szabályozza. A [...]

Bővebben

A magnézium és az álmatlanság vagy insomnia

Néhány tény az alvási rendellenességekről, inszomniáról: A nők 63%-a, míg a férfiak 54%-a szenved álmatlanságtól legalább 2 alkalommal hetente Inszomnia [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

  • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
  • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
  • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
  • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
  • Természetes összetétel Természetes összetétel
  • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

0 termék 0Ft