A D-vitamin hiányának tünetei

A D-vitamin hiányának tünetei

Nem szabad elfelejteni, hogy legtöbbünk számára a D vitamin körülbelül 90-95%-a az időszakosan bőrünket érő napsütésből származik. A bőr a Napból érkező B-ultraibolya sugarakkal (UVB) történő érintkezés során D-vitamint termel. Következésképpen az emberek egyre jelentősebb részénél jelentkező, D-vitamin hiányból eredő tünetek hátterében a modern életmód visszásságai húzódnak meg, amelynek nagy részét többnyire zárt térben töltjük el. Mindez hozzájárul a D-vitamin hiányából fakadó két leggyakoribb tünet kialakulásához:

1. A napsütés hiánya

Míg korábban az emberek több időt töltöttek a szabadban, gyalog intézték az ügyeiket, sőt sok esetben a szabad ég alatt dolgoztak, mára mindez megváltozott. A korábbiakhoz képest elképzelhetetlenül hosszú órákat töltünk el gyermekeinkkel a négy fal között televízió nézésével, számítógépes játékokkal, internetezéssel stb. Akárcsak a fiatalok, a felnőttek nagy része is bent dolgozik, edzőteremben vagy éppen az otthonában tölti szabadidejét, ahol nem éri őket napfény.

shutterstock_3704141332. Napozókrémek

Mindezek tetejébe, amikor mégis kimerészkedünk a szabadba, legtöbbször előkerül a napozókém is. Mivel az utóbbi évtizedekben megnőtt a kockázata a bőrrák kialakulásának, az orvosok is figyelmeztetnek a napozókrém használatának fontosságára gyerekek és felnőttek számára egyaránt, még a kevésbé napsütéses és téli időszakokban is.

Aggodalomra adhat okot, hogy egyes kutatások kimutatták, hogy 8 faktoros napvédő krém használata során a szervezet D-vitamin előállítási képessége 90%-kal is csökkenhet. Nagyobb napvédő faktorú készítmények, például 30 faktor (amit a legtöbb szakorvos is ajánl) esetén ez az érték akár a 99%-ot is megközelítheti. Mindez további hiány kialakulását eredményezi, mivel ilyen módon a szabad ég alatt eltöltött idő során az emberi szervezet nem képes a megfelelő mennyiségű D-vitamin előállítására.

Kutatások igazolták a D vitamin hiánya miatt jelentkező tünetek és az alábbi egészségügyi problémák közötti kapcsolatot:

 • Csontritkulás
 • Szívbetegségek
 • Magas vérnyomás
 • Rákos megbetegedések
 • Autoimmun betegségek
 • Depresszió
 • Álmatlanság
 • Ízületi bántalmak
 • Cukorbetegség
 • Asztma
 • Sclerosis Multiplex
 • Krónikus fájdalom
 • Pikkelysömör
 • Fibromyalgia
 • Autizmus

A D-vitamin hiány felismerésének egyetlen módja az orvos által elvégzett vizsgálat. Ez alapján egyaránt megállapítható a hiány esetleges megléte és annak mértéke is.

shutterstock_640032472A D-vitamin hiányát vizsgáló eredmények alapján az alábbi értékek szerint érdemes a továbbiakban mérlegelni:

 • Az 50+ érték egészséges D-vitamin szintet jelent
 • A 30-50 közötti kapott értékek esetén javasolt további D-vitamin kiegészítők rendszeres fogyasztása, több idő eltöltése közvetlen napfényen, valamint olyan ételek beiktatása az étrendbe, melyek elősegítik a D-vitamin termelését.
 • A 30-nál kisebb érték egyértelmű D-vitamin hiányt mutat, ami azonnali megoldást igényel a kívánt értékek feltornázása érdekében!

A vizsgálatokon megállapított súlyos D-vitamin hiány, illetve nagyon alacsony értékek esetén konzultáljon kezelőorvosával a nagyobb D vitamin bevitel módjáról. Mielőtt kezelőorvosa D-vitamin vizsgálatot végezne el, kérjen 25-hydroxoyvitamin (más néven 25(OH) D teszt) tesztet tőle.

Egyes D-vitamin szintet vizsgáló tesztek normál vagy emelkedett D-vitamin szintet is kimutathatnak, miközben a valóságban komoly hiány is lehetséges, ezért a 25-hydroxoyvitamin teszt lehet a legalkalmasabb arra, hogy biztosan meggyőződjünk a valós értékekről.

msm testápoló

Ősi Magnézium Testápoló + OptiMSM

Az Ősi Magnézium Testápoló egyedülálló formula, mely a 250 millió éves Ősi Magnézium Koncentrátumból készül. Nagy dózisú elemi magnéziumot juttat a szervezetbe. 25% Ősi Magnézium Koncentrátummal, OptiMSM-el, shea vajjal és édes mandulaolajjal készül, így táplálja és hidratálttá varázsolja a bőrt, illetve támogatja az ízületeket és a csontozatot is. Érzékenyebb bőrűeknek is ajánlott.

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

Bogár János – az év ultramaraton futója 2007-ben: “Én hajlamos voltam a görcsökre, de a termék használata óta ezek csökkentek. Mivel kíméletesen, külsőleg szívódik fel, eleve laza izomzattal indulok az edzésekre, ami meg is marad több órán át. Minden téren pozitív a termék hatása!”

img
img

C. László – Tolcsva: “Az Ősi Magnézium megszüntette az éjszakai lábgörcsöket, ezáltal újra tudok normálisan aludni, használat során a stresszhelyzeteket is jobban kezelem, nyugodtabb vagyok. Mindenképpen ajánlom azoknak, akik hasonló problémákal küszködnek.”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

Magnézium a terhesség alatt – mennyit és mennyi ideig?

A várandósság és a magnézium Testünkben több mint 25 g magnézium található. Ez a mennyiség a csontokban, a szövetekben, a [...]

Bővebben

Mi köze a D-vitaminnak a depresszióhoz?

Depressziótól szenved? A megoldás D vitamin formájában csupán egy karnyújtásnyira van! A D vitamin, más néven „napsütés-vitamin”, a szteroid hormonok [...]

Bővebben

Hogyan használhatjuk ki a D-vitamin jótékony hatásait?

Nyáron a pihenés mellett feltölthetjük a szervezetünket a Nap finom melegével és kiélvezhetjük áldásos hatásait is, pl. több D-vitamint tud [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

 • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
 • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
 • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
 • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
 • Természetes összetétel Természetes összetétel
 • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

0 termék 0Ft