Étrenddel ellensúlyozható a só negatív hatása?

Étrenddel ellensúlyozható a só negatív hatása?

A Hypertension című folyóiratban publikáló kutatók véleménye szerint a kálium és más tápanyagok nagy mennyiségű fogyasztása nem képes jelentős mértékben csökkenteni a nagymértékű só fogyasztásából adódó magas vérnyomást.

A chicagói Northwestern Egyetemen található Feinberg School of Medicine munkatársaként dolgozó Jeremiah Stamler professzor által vezetett tanulmány, az INTERMAP nevezetű vizsgálat (International Study on Macro/Micronutrients and Blood Pressure – A Makro/Mikro-tápanyagok és a Vérnyomást Vizsgáló Nemzetközi Tanulmány) résztvevőinek bevonásával kapott adatokat vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy jótékony tápanyagok alkalmazása esetén sem figyelhető meg változás a nátrium és a megnövekedett vérnyomás között fennálló, már korábban létrejött negatív kapcsolatban.

shutterstock_795517399A több központban, párhuzamosan dolgozó kutatócsoportok elmondása szerint bár a nátrium és kálium bevitelének aránya kimutathatóan fordítottan arányosan viszonyul a vérnyomáshoz, a kálium (ami bőségesen fordul elő gyümölcsökben és zöldségekben) magasabb beviteli aránya csak kisebb mértékű nátrium fogyasztása esetén volt jelentősen pozitív hatással a vérnyomásra.

Mindez arra engedett következtetni, hogy az egyébként egészséges étrend nem képes ellensúlyozni a só vérnyomásra gyakorolt negatív hatásait.

„Az étkezés során elfogyasztott nátrium vérnyomásra gyakorolt káros hatását csupán minimális mértékben csillapítják egyéb, az étrend részét képző összetevők; ezen felismerések kihangsúlyozzák a rendszeres só-bevitel csökkentésének jelentőségét, melynek eredményeképp megelőzhető és szabályozható a magas vérnyomást megelőző állapot (prehipertenzió) és a magas vérnyomás (hipertenzió) is.” – fűzte hozzá a társszerző.

A tanulmányról részletesebben

A tanulmányban összesen 4680, 40 és 59 éves kor közötti férfi és nő vett részt Japánban, Kínában és az Egyesült Államokban. A résztvevők négy alkalommal vettek részt klinikai vizsgálaton, melynek részeként a szisztolés és diasztolés vérnyomásukat mérték meg. Az étrend bevitelüket egy 24 órás időszakon át rögzítették. Emellett a kutatók a vizelet nátrium és káliumtartalmát is mérték. A kutatók egyesével, illetve négy multivariáns (többváltozós) kombináció (makro-tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak formájában) útján 80 különféle étrendkiegészítőt adtak hozzá a résztvevők étendjéhez, és a regressziós modell segítségével előre jelezték ezen tápanyagok vérnyomásra kifejtett hatását.

Jelentőség

A vizsgálat eredményei tovább erősítik a már meglevő, jelentős mennyiségű bizonyítékok sorát, melyek alapján megállapítható a túlzott sófogyasztás vérnyomásra gyakorolt káros hatása.

A kutatók hangsúlyozzák a tanulmány jelentőségét, mivel ezáltal további megerősítést nyert, hogy a vérnyomás jelentős mértékű csökkentésének érdekében nem elegendő, ha egyéb étrend- vagy életmódbeli változtatásokat vezetünk be.

Amennyiben nem változtatunk a nagymértékű sófogyasztásunkon, még az úgynevezett DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension – Étrendbeli szemléletmódok a magas vérnyomás leküzdése érdekében) diéta is eredménytelennek bizonyulhat. Így tehát világos, hogy a só bevitelének csökkentése kritikus lépés.

„A rendszeres, túlzott mértékű, és főleg feldolgozott ételekből származó nátrium fogyasztása fontos tényezője az emelkedett vérnyomásmintázatok kialakulásának”, mondta Stamler.

shutterstock_1043065429A kutatók hozzátették, hogy a vizsgálat eredményeiből a közegészségügy és az élelmiszergyártók azonnali, gyakorlatban is alkalmazható következtetéseket vonhatnak le.

„A jelenleg is tapasztalható, járványszerűen terjedő magas vérnyomásos tünetek megelőzése és kordában tartása érdekében jelentősen csökkenteni kell az élelmiszerek sótartalmát, javasolta Stamler. Erre kiváló lehetőség az Ősi Magnézium Asztali só, melynek csupán 40%-a nátrium, emellett tartalmaz magnéziumot és káliumot is, melyek szintén fontosak az egészséges szívműködéshez.

„Kezdjük egyre inkább felismerni az egyéb tápanyagok és a nátrium közös, vérnyomásra gyakorolt hatásait, valamint azt is, hogy a nátriumra fektetett hangsúly továbbra is jelentős marad”, tette hozzá Cheryl Anderson professzor, az Amerikai Szívegészségügyi Szövetség Tápanyag Bizottságának helyettes elnöke.

„Fontos, hogy az éttermek és az előre csomagolt élelmiszereket előállító vállalatok is részeseivé váljanak a megoldásnak, mivel az amerikaiak számára is fontos, hogy olyan élelmiszerek közül válogathassanak, amelyek a szervezet számára megfelelő nátriumszint elérésében segítik őket.”

so-nagy

Ősi Magnézium Asztali só

Tegye egészségesebbé a mindennapi étkezéseket - kompromisszumok nélkül! Az Ősi Magnézium magnéziummal dúsított, csökkentett nátriumtartalmú étkezési sót az Oriola-KD gyártja, a népszerű PANSALT gyártója. Íze, állaga és kinézete megegyezik az általános étkezési sókéval. Átlagos napi 10g só fogyasztásával 120mg elemi magnéziummal támogatja a szervezete magnézium szükségletét, ami a napi szükségelet 30-40%-a.

3 490Ft helyett most csak

2 990Ft

Megnézem a részleteket

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

Bogár János – az év ultramaraton futója 2007-ben: “Én hajlamos voltam a görcsökre, de a termék használata óta ezek csökkentek. Mivel kíméletesen, külsőleg szívódik fel, eleve laza izomzattal indulok az edzésekre, ami meg is marad több órán át. Minden téren pozitív a termék hatása!”

img
img

V. Veronika – Budapest: “Bár kicsit csípi a bőröm a pattanásokon, de nagyon jó termék. Egy alkalommal nagyon erős derékfájást mulasztott el, továbbá kellemesen el is lazít. Csak ajánlani tudom.”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

A magnéziumhiány jelei – a 6 leggyakoribb tünet

A magnéziumhiányt nehéz diagnosztizálni, mivel rendkívül sokféle tünetet és egészségügyi problémát okozhat. Nehéz azt is megvizsgálni, hogy egy személy elegendő [...]

Bővebben

A szájon át szedhető magnézium készítmények hátrányai

Fontos tudni, hogy a szájon át szedhető magnézium különös kihívást jelent sok ember számára. Sok esetben ezek a kihívások meg [...]

Bővebben

Az Ősi Magnézium

Az ősi magnézium koncentrátum az ősidei európai Zechstein-tenger fenékről származik, a földkéreg 1600 és 2000 méter mélyéről, védve az utóbbi [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

  • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
  • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
  • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
  • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
  • Természetes összetétel Természetes összetétel
  • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

0 termék 0Ft