Oldal kiválasztása

Népünk egészségi állapota folyamatosan romlik, utolsók lettünk Európában. Ennél rosszabb csak a finn népesség helyzete volt 1972-ben. Különösen magas volt a 35-64 éves férfiak halálozás aránya. Ekkor született meg az a kormányzati program, amelyben az egészségügyi ellátórendszer javítása és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak (küzdelem a magashutterstock_336254015s vérnyomás, az alkohol, a dohányzás, a drog, az elhízás ellen, fokozott testmozgás) felkarolása mellett  – magyar javaslatra! – elindították a széleskörű, folyamatos magnéziumpótlást 10, ill. 12% magnézium-szulfátot tartalmazó konyhasóval.

Az eredmény a „finn csoda”: az említett korcsoportban három évtized alatt 62%-al csökkent a nem fertőző betegség okozta halálozások száma. Magyarországon pedig (ahol nem vezették be a magnéziumpótlást), 16%-al nőtt

A halálozás változása a 35-64 éves férfiak körében 1970-2006

Finnország

Magyarország

Minden szív- érrendszeri halálozás

-79%

+35%

Coronariabetegség okozta halálozás

-85%

+8%

Tüdőrák okozta halálozás

-80%

Nincs adat

Rosszindulatú daganat okozta halálozás

-65%

+34%

Együtt összesen

-62%

+16%

1970-ben a magyar 35-64 éves férfiak százezer főre számított halálozási adatai minden tekintetben jobbak voltak finn társaiknál. Mára a helyzet megfordult! A program révén harmadik évtizede folyamatosan magasabb a finn népesség magnéziumellátottsága. Az eredmény az egészséges, munkaképes életszakasz meghosszabbodása.

Arra a kérdésre, hogy ez hogy függ össze a magnéziummal (és miért nemcsak vele), világszerte folyó kutatómunka alapján bontakozott ki a válasz.

Ön megfelelő mennyiségű magnéziumot visz be szervezetébe? Tudja meg egyszerűen Magnézium szükséglet kalkulátorunk segítségével, melyet ide kattintva érhet el.

shutterstock_622990649Dr. Kuti Vilma a körzetében magnéziumot adott szív- és érrendszeri elváltozásban szenvedő betegeinek. A magnéziumpótlás hatására az anginás panaszok, a ritmuszavarok megszűnése, a vérkeringés javulása, a vizenyő eltűnése, a vérnyomás csökkenése mellett a betegek kezdték elhagyni az egyéb elváltozások miatt korábban nélkülözhetetlen szereket: görcsoldót, fájdalomcsillapítót, hashajtót, nyugtatót, altatót. Asztmás, allergiás, mozgásszervi és sok egyéb kóros tünetük, panaszuk megszűnt, közérzetük, munkaképességük javult…Folyamatos magnéziumpótlással ki lehetett védeni a kalcium-oxalát vesekő újraképződését, de a vese és a máj karbantartásának is fontos eszköze lett. Így született meg a felismerés: az egészségtől a nem fertőző betegséghez vezető funkciózavarokon, majd a betegségen át a halálba torkolló folyamat bármely szakaszán a magnéziumpótlás javítja a beteg állapotát.

A magnézium csak egy az élethez, az egészséghez nélkülözhetetlen tápelemek közül, melyek a talajból, a táplálékláncon keresztül jutnak el az emberhez. A megkülönböztetett figyelmet a hiánya indokolja. A műtrágyák egyes tápelemekből sokat tartalmaznak, másokból, így a magnéziumból nagyon keveset. Ha kevés a magnézium, helyette – az ozmikus nyomás fenntartása érdekében – az élő szervezetek kényszerűségből beérik az ugyancsak két-vegyértékű kalciummal vagy nehézfémekkel (ólom, kadmium), de ezek sajátos funkcióiban nem tudják helyettesíteni… Az így változó közegben lassulnak a sejtben zajló folyamatok, egy kritikus szint alatt visszafordíthatatlanul károsodik a sejt.

Dr. Mildred S. Seeling nemzetközi magnéziumkutató szerint a magnéziumhiány sok rendellenességet okoz, ezzel szemben még a vénába adott magnézium is veszélytelen. Így mindaddig, amíg végleges, pontos adatok nem állnak rendelkezésünkre a különböző élettani és kóros állapotokban szükséges magnézium-bevitelre vonatkozóan, „a magnéziumbevitelt meg kell emelni 6-10 mg magnéziumion/testsúly-kg napi adagra felnőtteknél és ennek kétszeresére terhesség, fejlődés, növekedés, sport, regeneráció és stressz időszakában.”

Kiváló lehetőség erre az Ősi Magnézium Asztali só, mely 12% magnézium szulfát tartalma mellett 28% kálium kloriddal és 2% lizinnel támogatja a szervezet egészséges működését.