Hogyan hat a magnézium a sportteljesítményre?

Hogyan hat a magnézium a sportteljesítményre?

A magnézium egyértelműen alapvető fontosságú, mégis erősen félreértett és ritkán használt ásványi anyag a sportorvosok, edzők és sportoktatók körében, akiknek a legfontosabb célja, hogy fokozzák a sportolóik teljesítményét.

Az ATP (adenosine trifoszfát), a sejtek fő energiaforrása, és biológiai funkciói ellátásához elengedhetetlen, hogy egy magnézium ionhoz kapcsolódjon. Az ATP-ként ismert elem sok esetben valójában Mg-ATP, amire a 110%-os teljesítményt nyújtó sportolónak elengedhetetlen szüksége van a megmérettetések során.

Kevésbé ismert tény, hogy a bikarbonátionoknak utólagos hatásuk van, segítségükkel jut be a magnézium a mitokondriumba, így a magnéziumos és a bikarbonátos kezelés kombinációja fokozza a sejtek működését. A magnézium a sportteljesítmény tekintetében döntő tényező lehet a rendszeres sikerek vagy a bukás között, és emiatt a magnézium szerepe olyan kérdés, amely felett egyetlen komoly sportoló és sportorvos sem hunyhat szemet.

Miért fontos kérdés a magnézium a sportolók számára?

Bár a magnéziumnak kulcsfontosságú szerepe van az energiatermelésben és a sportteljesítmény fokozásában, számos edző és sportoló szemet huny a magnézium egészségmegőrző és teljesítményfokozó jelentősége felett. Kutatások igazolják, hogy még az eseti magnéziumhiányos étrend is komoly hatással van a sportteljesítményre.

Nielsen, F.H., Lukaski, H.C. 2006. A magnézium és a testmozgás kapcsolatáról szóló tájékoztató. Magnézium Kutatás 19(3): 108-189. Szakmai kivonat:

A magnézium számos olyan folyamatban játszik szerepet, amely hatással van az izmok működésére. Ezek közé tartozik az oxigénfelvétel, az energiatermelés és az elektrolit-egyensúly.

Ennek következtében a magnézium szintje és a testmozgás közötti összefüggés jelentős kutatói figyelmet kapott. A kutatási eredmények rámutattak, hogy a testmozgás a szervezetben a magnézium újraelosztását indukálja, ezáltal kielégítve az anyagcsere-igényeket. Bizonyított tény, hogy az alacsony magnéziumszint rontja a testmozgás során a teljesítményt, és fokozza a kimerítő testmozgásból eredő negatív következményeket (pl. oxidációs stressz).

A kimerítő testmozgás igazolhatóan fokozza a verejtékezést és a vizelet kiválasztását, ami a magnéziumigény 10-20%-os megnövekedésével jár együtt. Étkezéssel kapcsolatos, valamint nemrégiben embereken elvégzett kutatások eredményei alapján megállapítható, hogy a férfi sportolók esetén 260 mg, illetve nők esetén 220 mg-nál kevesebb napi magnézium bevitel esetén magnéziumhiányos állapot léphet fel.

Korábbi tanulmányok szintén kimutatták, hogy számos embernél tapasztalható, hogy a naponta rendszeresen bevitt magnéziummennyiség mértékétől függően magnéziumhiány jelentkezhet a szervezetben.

A mérlegelést megkövetelő sportok (pl. birkózás, talajtorna) versenyzői fokozottan vannak kitéve a magnéziumhiányos állapot kialakulásának.

A magnézium tartalmú kiegészítők alkalmazása és a magnéziumban gazdag étrend jótékony hatással van a magnéziumhiányos szervezetre és ezáltal a sportteljesítményre is. A megfelelő magnéziumszinttel rendelkező, fizikailag aktív személyek esetén a magnézium-kiegészítők nem eredményeznek kimutatható javulást a sportteljesítményben.

Fontos a tápanyag beviteli referenciaérték (RNI) és az ajánlott napi tápanyagbevitel (RDA) kapcsolatának hosszú távú egyensúlyi adatai alapján, megfelelően ellenőrzött körülmények között embereken elvégzett kísérletek alapján történő mutatók meghatározása annak érdekében, hogy a fizikailag aktív személyek képesek legyenek meggyőződni arról, hogy a magnézium bevitelük hatással van-e a teljesítményükre vagy fokozottabban ki vannak-e téve káros egészségügyi kockázatoknak (pl. immunszupresszió, oxidatív károsodás, szabálytalan szívműködés).

A magnéziumhiány csökkenti az anyagcsere-folyamat hatékonyságát, növeli a szervezet oxigén felhasználását és a szívritmust aktív mozgás során.

A győztesek számára elengedhetetlenül fontos, hogy teljesítőképességük csúcsán teljesítsenek, ezért a magnéziumhoz hasonló ásványi anyagokból nem szenvedhetnek hiányt. A bőrön át, helyi jelleggel vagy szájon át alkalmazott magnézium hatására az állóképesség és erőnlét jelentősen megnő. A magnézium hiánya a légzőrendszer működésének felborulásához vezethet, amely által az ATP (adenosine trifoszfát) termelési szintjének fenntartásához szükséges oxigénmennyiség megnő.

A szigorú diétára fogott sportolók sem immunisak a magnéziumhiánnyal szemben. Sőt..


shutterstock_566498926Egy 1986-87-ben elvégzett kísérletsorozat rámutatott, hogy a tornászok, futballisták és kosárlabda játékosok csupán az ajánlott napi tápanyagbevitel (RDA) körülbelül 70 százalékát fogyasztják, míg a női sportolóknál ez az érték még alacsonyabb, valahol az RDA 59%-a körül volt.

Az eredmények arra engedtek következtetni, hogy magnéziumhiány esetén az energia előállítása nagyobb ráfordítást igényel, és ezáltal az oxigén felhasználás mértékét is a futáshoz vagy kerékpározáshoz hasonló testmozgások során.

Egy férfi sportolókból álló csoporton elvégzett kísérlet során a résztvevők 25 napon át 390 mg magnéziumhoz jutottak, melynek eredményeképpen az oxigénfelvétel hatékonysága és a teljesítőképesség csúcsértéket mutatott a teljesítménytesztek során.

Sokan úgy vélik, hogy az ajánlott napi tápanyag beviteli értéket (RDA) meghaladó magnéziummennyiség fogyasztása aligha fokozza a teljesítményt, de ezt a feltételezést semmi sem látszik alátámasztani. Először is, az RDA értékeket jellemzően úgy határozzák meg, hogy azok az átlagember számára is éppen csak az egészség megőrzése érdekében szükséges minimumot súrolják. Sportolók számára azonban az ajánlott napi tápanyag beviteli érték (RDA) garantáltan a bukás szinonimái, mivel nem számol a sportolók szervezetének plusz szükségleteivel.

Ami pedig a magnéziumot illeti, ha a sportoló maximalizálni szeretné a sportteljesítményét, érdemes az RDA többszörösével számolnia.

Ezen alapvető fontosságú, természetes ásványi anyag megfelelő készlete biztosítja a teljesítménymaximumot, miközben nem fejt ki a szintetikus készítményekhez (pl. szteroidok) hasonló negatív hatásokat, amelyek fiziológiai egyensúlytalanságokat idézhetnek elő.

Mire számíthatunk a magnézium használata során?

shutterstock_489727177A combfeszítő izom (kvadricepsz) maximális összehúzódása pozitív összefüggésben áll a vér magnéziumszintjével.

Kutatások igazolják, hogy a 30 mg cink és 450 mg magnézium tartalmú étrend napi szintű fogyasztása a tesztoszteron szintjét akár 30 százalékkal megnövelheti. Dr. Lorrie Brilla, a Nyugat Washingtoni Egyetem professzora által nemrégiben közzétett beszámoló szerint a magnézium és cink szájon át történő alkalmazásával az NCAA futballjátékosoknál jelentős tesztoszteronszint-, valamint erőnléti emelkedés volt tapasztalható.

Egy másik kutatás során a kísérletben résztvevő fiatal sportolók testtömegükhöz mérten kilónként 8 mg magnéziumot fogyasztottak naponta, aminek következtében állóképességben nyújtott teljesítményükben jelentős növekedést tapasztaltak, és a rutinszerű, nem csúcsteljesítményt megkövetelő gyakorlatok során a szervezetük oxigénigénye csökkent.

Dr. Brilla arra is rávilágított, hogy egy nyolc héten át tartó tavaszi edzőtábor során a sportolók a placebo kontrollcsoport eredményeihez képest 2,5-szeres erőnléti teljesítményt nyújtottak.

Az erőnlét, sportteljesítmény és az izomtömeg növeléséhez érdemes megfontolni a magnézium- valamint a cinkbevitel jelentős mértékű növelését. Az izmok állóképessége és a teljes terhelhetőség a magnézium és cink hiányában csökken.

“A magnézium elengedhetetlen alkotóeleme mindazok étrendjének, akik sok stressznek vannak kitéve, vagy akik a legtöbbet akarják kihozni magukból,”

mondta dr. James Thor, az Extreme Sports Medicine országos igazgatója. “Számos tényező, köztük az edzőtermi edzések, vagy a folyamatos stressz hatására az izmokban túlzott mértékben felgyülemlik a tejsav, ami összefüggésbe hozható a szorongás fokozott mértékű kialakulásával,” tette hozzá a továbbiakban dr. James Thor.

A nagy stressznek kitett személyek szervezetéből nagymértékben ürül ki a magnézium. A magas hőmérséklet és a magnézium-klorid kettőse fokozza a keringést és a méreganyag-kiválasztást, aminek ismerete hasznosnak bizonyulhat a versenyek szüneteiben, ha a megmérettetéseket követően az Epsom só fürdőhöz hasonló, de annál sokkal erősebb, kellemesen nyugtató hatású fürdőket alkalmazunk. A magnézium-kloridos fürdő segítségével az izmokban és ízületekben jelentkező gyulladásos állapotok csökkenthetők. Dr. Mark Steckel egy hosszú, izomlázat kiváltó futást követően Epsom sós forró fürdőt javasol. Emellett heti egy alkalommal lábfürdőt is javasol, “pusztán azért, hogy jól bánjunk a lábunkkal, hogy örömet szerezzünk neki.” – mondja.

Ön megfelelő mennyiségű magnéziumot juttat be szervezetébe? Számolja ki egyszerűen Magnézium szükséglet kalkulátorunk segítségével! A kalkulátort ide kattintva érheti el.

A magnézium-kloridra történő átállás tovább fokozza ezt a hatást.

A transzdermális (bőrön keresztül ható) magnézium-kloridos kezelés segítségével a testmozgást, és sportsérüléseket követő felépülési folyamat is felgyorsítható.

 

Hogyan juthatunk több magnéziumhoz?

Dr. Gaby az alábbi esetet tárja elénk:

  1. eset: Egy 18 éves, 120 kilós középiskolás birkózónál négy nappal a nagy sporteseményt megelőzően egy influenza-szerű betegség alakult ki. Két nappal a háromnapos torna előtt, amikor úgy tűnt, hogy lehet, hogy le kell mondania a részvételről, 16 ml-es C vitamin, 5 ml magnézium, 2,5 ml kalcium és 1-1 ml B12, B6, B5 és B komplex injekció koktélt kapott. Ez az energiafokozó löket kitartott a bajnokság idejére, ahol végül második helyezést ért el, ami az addigi karrierjének csúcspontja volt.

shutterstock_569768593Napjainkban, amikor sok sportoló teljesítményfokozó gyógyszerkészítményeket használ, jelen cikk szerzőjének semmiképpen nem áll szándékában arra ösztökélni a sportolókat, hogy a fent leírt tápanyagok segítségével egy alternatív teljesítményfokozóra térjenek át. Mindemellett a fenti eset azt hivatott szemléltetni, hogy a tápanyagoknak döntő szerepe lehet a sportteljesítményben.

A fent bemutatott tápanyag-formula az úgynevezett “Myers koktélról” szerzett ismeretek alapján került összeállításra, amelynek a részletes összetételéről nem készült pontos feljegyzés. A fentiek lényege nem feltétlenül maguk a koktélt alkotó konkrét tápanyagok, sem azok alkalmazási módja, de az mindenesetre világos, hogy a tápanyagokból álló gyógykészítmény sokkal előnyösebb a sportolók számára, mint amilyenek a gyógyszeripari készítmények valaha is lehetnek.

Dr. Gaby állítása szerint a tápanyagok intravénás alkalmazásával a vér olyan mértékű tápanyagszint ellátottsága érhető el, ami szájon át történő, vagy intramuszkuláris (IM) alkalmazás esetén nem érhető el, de amennyiben nem vészhelyzetről van szó, a bőrön át, valamint a szájon át történő adagolás kettősével hasonlóan kívánatos eredmény érhető el.

A tápanyagok farmakológiai hatásai nagymértékben függenek a tápanyag koncentrációjától, és bár igaz, hogy a fenti módszerrel a koncentráció nagyban fokozható,

ugyanezen hatás elérhető azáltal is, ha a szájon át történő alkalmazást intenzív, bőrön át történő alkalmazási módozataival vegyítjük, ami során a bőr minden egyes pórusán keresztül tápanyag áramlik be a szervezetbe, ahol fokozott mértékű általános hatást fejt ki.

Ez az optimális szint elérésének egy teljesen új módja, melynek során adott tápanyagok nagy koncentrációját alkalmazzuk. A sportgyógyszerek új formájának kifejlesztése során arra is ügyelünk, hogy kerüljük a sportsérüléseket, valamint arra is nagy figyelmet fordítunk, hogy azok kialakulása során olyan módon kezeljük azokat, amire a sport világa már hosszú ideje vár.

A Magnézium, a kemény edzés és a verejtékezés

shutterstock_586474205Verejtékezés során nem csupán víztől szabadul meg a szervezetünk. A verejték egyéb összetevői lehetnek az elektrolitok, elsősorban is a nátrium és a magnézium. A verejtékezés során fellépő magnéziumveszteség fokozott intenzitással jelentkezik, amikor a természetes verejtékezés folyamata felborul a szervezetben. Ez elsősorban akkor jelentkezik, ha a testedzést párás környezetben, nagy melegben végezzük.

Valójában az elektrolitok négyes fogata kritikus szerepet játszik az izmok működésében és más biokémiai folyamatokban is. A nátriumveszteség ennek messze a legjelentősebb, és egyúttal leginkább vizsgált esete, de a kálium, kalcium és magnézium szervezetből történő távozása és pótlása szintén kiemelkedő jelentőséggel bír, mivel idővel azok a verejtékkel teljesen kiürülnek a szervezetből.

Dr. Sarah Myhill elmondása szerint

“ A megterhelő testmozgás során a magnézium a vizeleten keresztül is kiürül a szervezetből, ami magyarázattal szolgál arra, hogy a hosszútávfutók körében miért fordulhat elő, hogy a versenyző váratlanul összeesik, és szívritmus-zavar következtében meghal.”

A magnézium teljes kiürülése vagy alacsony szintje szerepet játszik a fizikai megterhelés kórélettanában.

Sportsérülések és transzdermális (bőrön át ható) magnéziumos kezelés

A transzdermális, magnézium-kloridos kezelés segítségével lerövidíthető a sportolást, illetve a sportsérüléseket követő regenerációs időszak.

A sérülések egy sportoló életének szinte szerves részét képzik, legyen szó akut ínszalagszakadásról, vagy enyhébb, a testmozgást követő izomfájdalmakról. Akárhogyan is, a sportolásból eredő sérülések többsége megelőzhető vagy enyhíthető.

shutterstock_500736973A legtöbb atléta természetes úton szeretne felépülni a sérüléséből, és mindezt egyúttal rekordidőn belül szeretné elérni anélkül, hogy gyógyszerekhez vagy sebészeti beavatkozáshoz kéne folyamodnia. Ennek legjobb formája, ha transzdermális, magnézium-kloridos és nátrium-bikarbonátos gyógyászati készítményeket alkalmazunk. Dr. Jeff Schutt úgy látja, hogy a tápanyagban gazdag kiegészítők segítségével a térdszalag sérülések elkerülhetőek, mivel az izmok összehúzódása és elernyedése nagyban függ a magnézium szintjének sejtszintű jelenlététől.

“A térdszalag húzódás a szervezet számára elérhető magnézium hiányával áll összefüggésben”, mondja dr. Schutt. A folyékony magnézium-klorid spray formájában könnyedén feljuttatható, és külsőleg bedörzsölhető a sajgó Achilles-ínszalagba, és ezáltal csökkenthető a duzzanat. A nyújtás mellett a magnézium-kloridos lábfürdő a legjobb dolog, amit a térdszalag- és egyéb sérülések elleni védelemért tehetünk, és emellett segítheti a felépülési folyamatot is.

Amint azt már korábban írtuk, a magnézium szájon át történő alkalmazása nem a leghatékonyabb módja annak, hogy a magnézium gyorsan felszívódjon, és nagy mennyiségben hasmenéses tünetekhez is vezethet. Ezért a magnézium szájon át történő adagolása kevés előnnyel kecsegtet a sportolók számára, miközben a transzdermális módszer egy teljesen új mód mind a sportolók, az edzők és a sportorvosok számára.

A sportgyógyászat területén egy teljesen új, eddig kiaknázatlan módszer robbanásszerű elterjedése várható, amikor a sportolók és az edzők ráeszmélnek arra, hogy a magnézium-klorid természetes formái helyi jelleggel is alkalmazhatók.

A magnézium és a sportmasszázs

shutterstock_369193775A magnéziumos sportmasszázs egy rendkívül hatékony, a testmozgást megelőző, levezető masszázsként vagy az azt követő rekreációs formaként szolgál, melynek segítségével a fizikai megterhelésből eredő fájdalmak és a kínzó érzés csillapítható. Az edzés során alkalmazott helyreállító vagy rehabilitációs sportmasszázs segítségével a sportolók képesek keményebben edzeni, vagy a sportsérüléseikből hamarabb épülnek fel. Képzeljük csak el, hogy amennyiben masszázsolajak helyett magnézium olajat használunk, mennyivel drámaiabb eredményeket érhetünk el!

A masszázst évezredek óta alkalmazzák, és az elmúlt évtizedek során ismét a sportolók fizikai, pszichológiai és fiziológiai jólétének biztosítását szolgáló, elfogadott módszerré lépett elő. A magnéziumos sportmasszázstól az izomtónusok és az izmok rugalmassága helyreáll, és ezáltal a sérülések kialakulásának kockázata is csökken.

További előnyei:

Eltávolítja a sérült szöveteket, javítja a vérkeringést és az oxigénellátást, valamint általános nyugtató és stresszcsökkentő hatással van a szervezetre. A sérüléseikből lábadozó sportolók maguk is megtapasztalhatják, hogy a magnéziumos masszázskezelés felgyorsítja a versenybe történő visszatérésüket. A hétköznapi emberek, akik a munkában, vagy a “játékban” aktívabbak, szintén ki vannak téve sérüléseknek és fájdalmaknak. Számukra is hasznosnak bizonyulhat a masszázsterápiás kezelés, amely lehetővé teszi, hogy tovább folytathassák aktív életmódjukat, és hogy szerveztük hamarabb regenerálódhasson.

A magnéziumos sportmasszázs rendszeres alkalmazása mellett a szervezet természetes regenerációs képessége is helyreáll, és ezáltal a felépülési folyamat felgyorsulása mellett a jövőbeli sérülések is elkerülhetővé válnak a sajgó vagy merevebb izmokkal rendelkező emberek számára.

A sportsérülések gyakori kezelési módozatai közé tartozik a masszázs, a finom, ritmikus mozgássorozatok (harmonikus mozgatás), a nyújtás, a kifejezetten célzott és kézzel végzett technikák. A lényeg a mozgási tartomány kiszélesítése, az izommerevség csökkentése, és a vérerek keringésének és a nyirokrendszer keringésének javítása, melynek célja a duzzanatok és a fájdalom csillapítása, és a szervezet öngyógyító folyamatának visszaállítása.

Figyelem: A sérülés kézzel történő érintését vagy jéggel történő kezelését megelőzően mindig alkalmazzon magnézium koncentrátumot!

Elsőként mindig juttasson magnéziumot a fájó vagy gyulladt felületre.

A magnézium a sportolók étrendjének legfontosabb összetevője. Megfelelő magnéziumszint esetén a sportoló kevésbé lesz fáradékony, csökken a hőkimerültség kialakulásának esélye, stabilizálódik a vércukor-szint és az anyagcsere-folyamat. Emellett választ ad arra a kérdésre, hogy a sportolók miért is halnak meg sokszor olyan fiatalon: a szívrohamban elhunyt sportolóknál utólagosan elvégzett szövettani vizsgálatok eredményei általában nagyon alacsony magnéziumszintet mutatnak, miközben a higany szintje gyakran nagyon magas értéket tükröz.

11

Ősi Magnézium "Sport csomag"

Mindent tartalmaz, amire egy sportolónak szüksége lehet a magnézium pótláshoz! Ősi Magnézium Koncentrátum (200 ml) a gyors magnéziumpótláshoz görcsök esetén, Gél (200 ml) egy ellazító masszázshoz, Fürdősó (1kg) a pihentető feltöltődéshez és Asztali só (1 kg), hogy az étkezések során is pótolhassa a magnéziumot. Több, mint 5000 forintot spórolhat! A termékek összértéke 15369 Ft, és további 990 forintot spórol a szállításon.

ingyenes szállításIngyenes szállítás, 24 órán belül!

Akár már másnap otthonában, ráadásul ingyenesen! Amennyiben 14 óra előtt adja le rendelését, úgy a termék már a következő munkanap megérkezik Önhöz.

15 260Ft helyett most csak

9 790Ft

Megnézem a részleteket

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

C. László – Tolcsva: “Az Ősi Magnézium megszüntette az éjszakai lábgörcsöket, ezáltal újra tudok normálisan aludni, használat során a stresszhelyzeteket is jobban kezelem, nyugodtabb vagyok. Mindenképpen ajánlom azoknak, akik hasonló problémákal küszködnek.”

img
img

L. Ágnes: “Lábgörcsre, illetve stresszoldásra használom a termékeket. Minden nap használom, a görcseim elmúltak és sokkal nyugottabnak érzem magam. Ajánlani tudom csak mindenkinek, fantasztikus termékek, nagyon örülök, hogy rátaláltam az Ősi Magnéziumra!”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

Hogyan vegyük elejét a lábizom-görcsöknek

A görcs igazi rémálom lehet, különösen, ha éjszaka erre kell ébrednünk. A lábgörcs leggyakrabban a vádliban vagy a térdínakban jelentkezik, [...]

Bővebben

Segíthet-e a magnézium az ízületi gyulladások és fájdalmak kezelésében?

Az ízületi gyulladások legnyilvánvalóbb velejárója a fájdalom. Az idült ízületi gyulladás és reumás ízületi gyulladás okozta fájdalmakban szenvedő betegek gyakran [...]

Bővebben

Hogyan működik az Ősi Magnézium?

Az Ősi Magnézium számos nagyszerű tulajdonsága a hagyományostól eltérő felszívódási módszerének köszönhető. A bőrön keresztüli, transzdermális felszívódásnak köszönhötően a termék [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

  • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
  • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
  • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
  • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
  • Természetes összetétel Természetes összetétel
  • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

0 termék 0Ft