Oldal kiválasztása

A D vitamin kapszulák használata egyre jobban kezd elterjedni, és a vállalatok újabb és újabb, egyedi módszereken dolgoznak, amelyek segítségével a D vitamin a szervezetbe juttatható. A legtöbb jelenlegi D vitamin kiegészítő szájon át kerül a szervezetbe (tabletták), de az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyernek a transzdermális ((bőrön ákeresztüli) felszívódású D vitaminok is. A kérdés tehát adott: vajon melyik jobb: bőrön vagy szájon át bejuttatni a D vitamint.

Szájon át bejuttatott D vitamin

A szájon át adagolt D vitamin kapszulákkal kapcsolatban számos kutatást találhatunk. Az alábbi ábrán négy, egymástól független tanulmány kilenc különböző tablettát/kapszulát vizsgált meg. A tanulmányok során különböző időszakon át, eltérő mennyiségeket alkalmaztak, ami megnehezítheti az eredmények összevetését. Ezért a pontosabb mérlegelés érdekében egy szabványosított értékkel számoltak.

Az ábrán jól látható, hogy a különböző, szájon át adagolt D vitamin kapszulák esetén ez az érték jelentős eltéréseket mutat, miközben az is megfigyelhető, hogy a szabványosított egység alkalmazásával a halolajak esetén érhető el a legjobb D vitamin felszívódási arány.

Picture1Bőrön át felszívódó D vitaminok – Ötszörös hatékonyság

A bőrön keresztül bejuttatott D vitamin felszívódási arányát célzó kutatások területe kevésbé kiterjedt, mivel maga az alkalmazási mód is egy viszonylag új keletű módszer. Azonban létezik egy 50 orvostanhallgató bevonásával elvégzett tanulmány, amely D vitamin spray 3 hónapon át történő használatát követően arra mutatott rá, hogy a résztvevő alanyok szervezetében a D vitamin szintje 25,9 nmol/L2 növekedést eredményezett.
Ha ezt az értéket átalakítjuk a szájon át alkalmazott D vitamin esetén használt szabványosított egységre, 47,17 nmol/L/100IU/nap eredményt kapunk, ami alapján megállapítható, hogy transzdermális D vitamin készítmények esetén a felszívódási arány az ötszöröse a szájon át adagolt, halolajból származó D vitamin kapszulának.

Mennyire tekinthető véglegesnek a fenti következtetés?

További kutatások persze sosem árthatnak, újabb, transzdermális D vitamin készítményeket vizsgáló kutatások pontosabb eredményeket hozhatnak arra vonatkozóan, hogy a fenti adatok mennyire valósak, azonban a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok önmagukért beszélnek. A D vitamin szervezetbe történő bejuttatásának leghatékonyabb módja szemmel láthatóan annak bőrön át történő adagolása.