A görcs igazi rémálom lehet, különösen, ha éjszaka erre kell ébrednünk. A lábgörcs leggyakrabban a vádliban vagy a térdínakban jelentkezik, habár gyakorlatilag szinte bármelyik más izomban is felléphet. Néha úgy tűnhet, hogy a semmiből bukkan fel, de egyértelműen a mozgással hozható összefüggésbe.

Az izomgörcs a magnéziumhiány egyik leggyakoribb tünete

Izomgörcs akkor jelentkezik, amikor az izom önkéntelenül, magától húzódik össze. Ilyenkor általában egy kemény dudor érezhető a fájdalom helyén, ami maga az összehúzódott izom. Az izomgörcsök kialakulásának általában oka van. Ha nem húzódott meg az izom, a görcs valószínűleg az elfáradt vagy túlzottan igénybevett izomnak köszönhető, mivel a szervezet kiszáradt, vagy nem jut elég káliumhoz, magnéziumhoz, vagy más elektrolithoz. Az ásványi anyagok ugyanis elengedhetetlenek az izomok megfelelő működéséhez, a folyadék pedig az ásványi anyagok feldolgozásához.

Az izomgörcs mögött legtöbbször nincs semmilyen, aggodalomra okot adó probléma. A 65 évesnél idősebb emberek nagyobb valószínűséggel vannak kitéve izomgörcsöknek. A görcsök összefüggésbe hozhatók az alkoholizmussal, a pajzsmirigy alulműködésével és a cukorbetegséggel is. Ha az izomgörcsök kialakulásának gyakoriságát zavaró mértékűnek találja, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával.

Emellett számos, egyénileg is alkalmazható gyógymód is rendelkezésre áll 

Izomgörcs kezelése

A legtöbb orvos az izomgörcsös panaszokra magnéziumot javasol

A magnézium állapotos kismamák izomgörcsös panaszainak kezelésére is gyakran javasolt megoldás. Terhesség során mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt bármilyen táplálékkiegészítőt kezdene el szedni.

Ha rendszeres izomgöcsök kínozzák, amelyek nem valamilyen súlyosabb probléma tünetei, érdemes fokozni a magnézium bevitelt. Az élelmiszerek közül a zöld sz0nű zökdségek, a diófélék és a különféle magok kiváló magnéziumforrásnak bizonyulnak.

shutterstock_523070689 copy 2

A magnézium egy olyan, alapvető fontosságú ásványi anyag, amelyre a test minden egyes szervének (beleértve a csontok, fehérjék és a zsírsavak képződését is) szüksége van azok megfelelő működéséhez. A magnézium fontos szerepet játszik továbbá a B és D vitamin hasznosításában, az izmok elernyedésének, kalciumszint-szabályozásának és inzulin kiválasztásának aktivizálásában is.

Az egészség megőrzése érdekében elengedhetetlen az elegendő mennyiségű magnézium fogyasztása. A szív- és vesebetegségek, a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a felszívódási zavarok, és más betegségek következtében fellépő akut egészségügyi problémák és komplikációk hatással vannak a szervezet magnéziumszintjére.

A vízelhajtó gyógyszerek és a fokozott alkohol- és koffeinfogyasztás is növelik a vizeletkiválasztást, ami ezzel egy időben a magnéziumhiány kialakulásának kockázatát is magában hordozza. A magnéziumhiánynak különféle jelei lehetnek, amelyek annak súlyosságától is függenek. Ilyen lehet többek között az izomgörcsök, étvágytalanság, émelygés, levertség, súlyosabb esetben pedig akár a szívproblémák is.

Ön elegendő mennyiségű magnéziumot juttat be a szervezetébe? Tudja meg Magnézium szükséglet kalkulátorunk segítségével! A kalkulátort ide kattintva érheti el.

Nyújtás + Magnézium a legjobb megoldás

Óvatosan, nem túl feszítve, nyújthatja a görcsbe rándult izmot, miközben finoman kitartja a pozíciót. Nyújtás közben, vagy azt követően akár masszírozhatja is az izmot, esetleg az érintett testrészeken, a nyújtást követően használhat elektromos melegítőpárnát is vagy meleg vizes borogatást. De kiegészítheti a nyújtást a fájó testrészre permetezett Ősi Magnézium Koncentrátummal is, ami helyileg, percek alatt felszívódik és elernyeszti a görcsbe rándult izmokat.

A magnézium a vérnyomást is csökkentheti

magas-vernyomas- facebook

A magnéziumnak fontos szerepe lehet a vérnyomás szabályozásában is. Egy alacsony magnéziummennyiséget fogyasztók körében elvégzett tanulmány tanulsága szerint a magas vérnyomás és a magnézium között összefüggés mutatható ki. A Honoluluban található kutatóközpontban elvégzett tanulmányok szintén arra világítanak rá, hogy a magnéziumban gazdag élelmiszerek elégtelen fogyasztása egy olyan tényező, ami szoros összefüggésben áll a magas vérnyomással. Egy a Kaukázus térségében 58218 nőn elvégzett, táplálkozást vizsgáló tanulmány igazolta, hogy a napi 200 milligrammnál kevesebb magnézium fogyasztása mellett nagyban megnő a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, szemben azokkal a nőkkel, akiknek napi magnézium bevitele meghaladja a 300 milligrammot.

60 év felett folyamatosan nő a magnéziumhiány kockázata!

Screen Shot 2017-02-08 at 12.06.26

Számos tanulmány igazolja, hogy az idősebb korosztályra jellemző a viszonylag alacsony magnézium tartalmú étrend. Az idősebb emberek alacsony magnéziumfogyasztásának különféle okai lehetnek. Ilyenek pl. a különféle gyógyszerek rendszeres szedése, az étvágytalanág, az ízlelés és szaglás képességének elvesztése. Tapasztalatok szerint a belekben a magnézium felszívódása a kor előrehaladtával hanyatlik, amivel egy időben a vizeletkiválasztás során a magnézium nagyobb mértékben távozik a szervezetből. Ezáltal az idősebbeknél valószínűbb a magnéziumhiány kialakulása.

Mennyi az ajánlott napi magnézium mennyiség?

A 19 és 30 év közötti nőknél legalább 310 mg/nap. A 30 év feletti nők esetén ez a szám már 320 mg/nap.

A 19 és 30 év közötti férfiak napi javasolt magnézium-bevitele 400 mg, 30 év feletti férfiak esetében pedig 420 mg/nap.

20 pumpányi azaz kb. 2,5 ml Ősi Magnézium Koncentrátum 257 mg elemi magnéziumot tartalmaz. Így a 250ml-es Ősi Magnézium Koncentrátum akár 100 napra is elegendő lehet. 

Meleg borogatás

Sok profi sportoló, személyi edző, sportedző és fizikoterapeuta javasolja magnézium só formájában a magnézium külső alkalmazását. Ez a hagyományos gyógymód egyszerűen alkalmazható: a magnéziumot vigye fel egy benedvesített törülközőre, majd szorítsa a görcsbe rándult izomra, de akár egy magnéziumos forró fürdő is kellemes és hatékony lehet.

Valójában egy meleg fürdő sokak számára mind magnéziummal, mind magnézium nélkül egyaránt enyhülést nyújt. A száraz hő is segíthet. Ha a fürdőkád közelében tartózkodik, ragadjon meg egy melegítő párnát. Kezdje a legalacsonyabb fokozattal, és csak akkor állítsa melegebb fokozatra, ha érzi annak enyhítő hatását. Cukorbetegeknek, gerincvelő sérüléssel küzdőknek, vagy bármilyen más, olyan egészségügyi probléma esetén, amely a hő érzékelésének hiányával jár, az elektromos melegítőpárna nem javasolt.