Az idegfájdalom kezelése kihívás lehet. Az alkalmazott jelenlegi gyógyszerek gyakran csak részleges enyhülést biztosítanak. Komplexebb terápia ajánlott abban a reményben, hogy jobb eredményt érjünk el. A magnézium a komplexebb terápia egyik lehetséges eleme. A kutatás jelenleg még korai szakaszban van, de jó hír, hogy a magnézium olcsó és könnyen beszerezhető megoldás lehet.

shutterstock_768074407Magnézium és idegfájdalom

A tudósok még nem teljesen biztosak abban, hogy a magnézium hogyan segít az idegfájdalmak enyhítésében. Köze lehet a magnézium gyulladáscsökkentő hatásához. Állatkísérletek szerint a magnézium szabályozza a gyulladásos folyamatokat. Magnézium növekedése esetén a gyulladásos folyamatok, például proinflammatorikus fehérjék felszabadulása csökken. A magnézium megakadályozhatja a fájdalmat szabályozó idegsejtekben található receptorok aktiválódását is. További vizsgálatokra van szükség, de ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a magnézium szerepet játszik a fájdalom szabályozásában – az Archives of Biochemistry and Biophysics folyóirat 2007. februári számában közzétett tanulmány szerint.

Komplex kezelés a fibromialgiárashutterstock_173814911

A fibromialgiát a túlműködő idegek jellemzik, amelyek túlzott jeleket küldnek az agynak.
Ezek a jelek érzékenységet és fájdalmat okoznak. A magnézium hatásos lehet a fibromyalgia kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel együttesen alkalmazva – a Rheumatology International folyóirat 2013. januári számában publikált tanulmány szerint. A kutatók úgy találták, hogy a fibromialgiában szenvedő betegeknél a magnéziumszint alacsonyabb, mint a kontroll csoportnál, és a tudósok azt gondolják, hogy ez a fibromialgia egyik tényezője lehet. Azt taálták, hogy a magnézium és az amitriptilin (a fibromyalgia kezelésére alkalmazott gyógyszer) kombinációja hatékonyan enyíti a fibromialgia tüneteit.

shutterstock_312239624Ülőideg-fájdalom kezelés

Az ülőideg-fájdalom a hát alsó részén kezdődik, és kisugározhat a lábak irányába. Gyakori, és az ideg sérülése vagy ingerlése esetén jelentkezik. Míg az emberi kísérletek váratnak magukra, az állatokon végzett kísárletek eredményei azt tükrözik, hogy a magnézium alkalmazása előnyökkel jár. A kutatók magnézium-kiegészítőt adtak ülőideg-fájdalomban szenvedő egereknek, és megállapították, hogy javult az állapotuk. A magnézium elnyomta a fájdalomérzékenységben szerepet játszó gyulladásos fehérjéket és felgyorsította az ülőideg regenerálódását. A tanulmányt a Magnesium Research folyóirat 2011. júniusi számában tették közzé.

Potenciális mellékhatások

A hasmenés a szájon át alkalmazott magnézium terápia gyakori mellékhatása. Ez csökkenthető, ha a szükséges mennyiséget több adagra osztva visszük be, illetve teljesen elkerülhető bőrön keresztül felszívódó készítményekkel.

Tudja Ön hogy mekkora menyiségű magnéziumra van szüksége? Tudja meg Magnézium szükséglet kalkukátorunk segítségével, melyet ide kattintva érhet el!