Kalcium és magnézium: Egyensúly kérdése

Kalcium és magnézium: Egyensúly kérdése

A kalcium feszítő, illetve a magnézium ernyesztő, együttes hatását minden egyes szívverésnél, a pulzus tapintásánál és minden egyes lélegzetvételnél lehet tapasztalni.

Stressz során a sejtek (amelyek nyugalmi állapotukban magnéziumot tartalmaznak) állapota megváltozik. A kalcium, ami normális esetben a sejten kívül található, bekerül a sejtekbe, és a kalciumszint megemelkedik. Ez az a folyamat, melynek során például az izomsejtek összehúzódnak, és megfeszítik az izmot. Ezután a magnézium kiszorítja a sejtekből a kalciumot, és a sejt ismét nyugalmi állapotba kerül. Ez megfelel a ki-, illetve bekapcsolt állapotnak. A “kikapcsoló gomb” a magnézium, a “bekapcsoló” pedig a kalcium.

De mi történik a sejttel, ha nincsen egyensúlyi állapotban, vagyis akkor, amikor a szervezet magnéziumhiányos?

Egyszerűen szólva, a “kikapcsoló gomb” nem működik tökéletesen. Ilyen esetben a kalcium folyamatosan szivárog a sejtekbe, és serkenti a sejtműködést (a “bekapcsoló gombot”). Ez az izmok megfeszüléshez vezet, amihez a magnéziumhiány egy vagy akár több tünete is társulhat.

A magnézium elősegíti az izmok és idegek megfelelő működését; szabályozza a szívritmust, erősíti az immunrendszert, és a csontok erősségéért is felel. Ez az alapvető fontosságú ásványi anyag szerepet játszik továbbá a vércukorszint szabályozásában, szabályozza a vérnyomást, illetve az energiatermeléshez és energiatároláshoz is elengedhetetlen. Éppen ezért nem meglepő, hogy számos kutató állítja, hogy nincs még egy olyan kulcsfontosságú, a táplálkozásban szerepet játszó tényező, mint a magnézium.

Kalcium – jóból is megárt a sok?

shutterstock_573447319A kalciumhiány komoly probléma lehet. A kalcium igen fontos tápanyag, a szervezet számára napi szükséglet, de a túl sok kalcium is problémát okozhat.
Az Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézet Étrend Kiegészítő Irodája által ajánlott szükséges napi kalciumbevitel 19-50 éves felnőttek esetén 1000 mg, míg 51 éves kor felett ez a mennyiség 1200 mg. Sok felnőtt a táplálékkal bevitt kalciummennyiség mellett további 1200-1500 mg kalciumot fogyaszt táplálék-kiegészítők formájában (225 gramm alacsony zsírtartalmú gyümölcsjoghurt 345 mg, egy pohár zsírszegény tej 306 mg kalciumot tartalmaz).

A megemésztetlen kalcium a test lágy szöveteibe kerülhet, ahol lerakódik, majd megkeményedik (elmeszesedik), vagy a vizeletbe kerülve vesekő kialakulását idézheti elő.

Ha a magnézium és a kalcium nincsen megfelelő egyensúlyban, a magnéziumkészletek kimerülnek (a túl sok kalcium már önmagában is lecsökkentheti a magnéziumszintet), ezáltal pedig sokkal nehezebbé válik kikerülni a stresszes állapotból, és önmagában is előidézheti a stresszt.

Egészséges-e a magnéziumszintem?

A legtöbb ember (sokszor még az is, akik magnéziumot szed) nem jut elegendő mennyiségű magnéziumhoz. Ennek két oka lehet: az egyik, hogy a szervezet magnéziumigénye nagyobb, mint hinnénk, a másik, hogy sok magnézium kapszula és tabletta nem teljesen szívódik fel a szervezetben.

A magnéziumhiányt a szervezetet érő különféle stresszek okozhatják. Ilyen lehet többek között érzelmi stressz, egyes gyógyszerkészítmények (vízhajtó gyógyszerek, antibiotikumok, szájon át bevitt fogamzásgátlók, inzulin, kortizon), megterhelő edzés, cukorbetegség, gyomor- és bélrendszeri panaszok és a túlzott kalcium tartalmú étrend.

Magnézium szükséglet kalkulátor

Pár egyszerű kérdés megválaszolásával megtudhatja, hogy Ön magnéziumhiányos-e, illetve pontosan meghatározzuk az Ön napi magnézium szükségletét.

image

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

V. Veronika – Budapest: “Bár kicsit csípi a bőröm a pattanásokon, de nagyon jó termék. Egy alkalommal nagyon erős derékfájást mulasztott el, továbbá kellemesen el is lazít. Csak ajánlani tudom.”

img
img

L. Ágnes: “Lábgörcsre, illetve stresszoldásra használom a termékeket. Minden nap használom, a görcseim elmúltak és sokkal nyugottabnak érzem magam. Ajánlani tudom csak mindenkinek, fantasztikus termékek, nagyon örülök, hogy rátaláltam az Ősi Magnéziumra!”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

A kálium 13 fantasztikus hatása

Ez a harmadik legnagyobb mennyiségű ásványi anyag az emberi szervezetben, tartalmazza a magas szintű jólét és a jobb életmód fenntartásához [...]

Bővebben

Hogyan vegyük elejét a lábizom-görcsöknek

A görcs igazi rémálom lehet, különösen, ha éjszaka erre kell ébrednünk. A lábgörcs leggyakrabban a vádliban vagy a térdínakban jelentkezik, [...]

Bővebben

Az MSM 6 pozitív hatása

Akár bőrön helyileg alkalmazva vagy szájon át szedve, az MSM különösen népszerű az ízületi gyulladás és a degeneratív ízületi betegségek [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

  • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
  • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
  • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
  • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
  • Természetes összetétel Természetes összetétel
  • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

0 termék 0Ft