Oldal kiválasztása

A kalcium feszítő, illetve a magnézium ernyesztő, együttes hatását minden egyes szívverésnél, a pulzus tapintásánál és minden egyes lélegzetvételnél lehet tapasztalni.

Stressz során a sejtek (amelyek nyugalmi állapotukban magnéziumot tartalmaznak) állapota megváltozik. A kalcium, ami normális esetben a sejten kívül található, bekerül a sejtekbe, és a kalciumszint megemelkedik. Ez az a folyamat, melynek során például az izomsejtek összehúzódnak, és megfeszítik az izmot. Ezután a magnézium kiszorítja a sejtekből a kalciumot, és a sejt ismét nyugalmi állapotba kerül. Ez megfelel a ki-, illetve bekapcsolt állapotnak. A “kikapcsoló gomb” a magnézium, a “bekapcsoló” pedig a kalcium.

De mi történik a sejttel, ha nincsen egyensúlyi állapotban, vagyis akkor, amikor a szervezet magnéziumhiányos?

Egyszerűen szólva, a “kikapcsoló gomb” nem működik tökéletesen. Ilyen esetben a kalcium folyamatosan szivárog a sejtekbe, és serkenti a sejtműködést (a “bekapcsoló gombot”). Ez az izmok megfeszüléshez vezet, amihez a magnéziumhiány egy vagy akár több tünete is társulhat.

A magnézium elősegíti az izmok és idegek megfelelő működését; szabályozza a szívritmust, erősíti az immunrendszert, és a csontok erősségéért is felel. Ez az alapvető fontosságú ásványi anyag szerepet játszik továbbá a vércukorszint szabályozásában, szabályozza a vérnyomást, illetve az energiatermeléshez és energiatároláshoz is elengedhetetlen. Éppen ezért nem meglepő, hogy számos kutató állítja, hogy nincs még egy olyan kulcsfontosságú, a táplálkozásban szerepet játszó tényező, mint a magnézium.

Kalcium – jóból is megárt a sok?

shutterstock_573447319A kalciumhiány komoly probléma lehet. A kalcium igen fontos tápanyag, a szervezet számára napi szükséglet, de a túl sok kalcium is problémát okozhat.
Az Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézet Étrend Kiegészítő Irodája által ajánlott szükséges napi kalciumbevitel 19-50 éves felnőttek esetén 1000 mg, míg 51 éves kor felett ez a mennyiség 1200 mg. Sok felnőtt a táplálékkal bevitt kalciummennyiség mellett további 1200-1500 mg kalciumot fogyaszt táplálék-kiegészítők formájában (225 gramm alacsony zsírtartalmú gyümölcsjoghurt 345 mg, egy pohár zsírszegény tej 306 mg kalciumot tartalmaz).

A megemésztetlen kalcium a test lágy szöveteibe kerülhet, ahol lerakódik, majd megkeményedik (elmeszesedik), vagy a vizeletbe kerülve vesekő kialakulását idézheti elő.

Ha a magnézium és a kalcium nincsen megfelelő egyensúlyban, a magnéziumkészletek kimerülnek (a túl sok kalcium már önmagában is lecsökkentheti a magnéziumszintet), ezáltal pedig sokkal nehezebbé válik kikerülni a stresszes állapotból, és önmagában is előidézheti a stresszt.

Egészséges-e a magnéziumszintem?

A legtöbb ember (sokszor még az is, akik magnéziumot szed) nem jut elegendő mennyiségű magnéziumhoz. Ennek két oka lehet: az egyik, hogy a szervezet magnéziumigénye nagyobb, mint hinnénk, a másik, hogy sok magnézium kapszula és tabletta nem teljesen szívódik fel a szervezetben.

A magnéziumhiányt a szervezetet érő különféle stresszek okozhatják. Ilyen lehet többek között érzelmi stressz, egyes gyógyszerkészítmények (vízhajtó gyógyszerek, antibiotikumok, szájon át bevitt fogamzásgátlók, inzulin, kortizon), megterhelő edzés, cukorbetegség, gyomor- és bélrendszeri panaszok és a túlzott kalcium tartalmú étrend.