Minden életkorban más és más szervezetünk igénye a különböző vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre. Időskorban testünknek speciális szükségletei vannak. Sok betegséget, kellemetlen tünetet előzhetünk meg azzal, ha odafigyelünk szervezetünk jelzéseire, és minden életkorban biztosítjuk számára a megfelelő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet.

Ahogy fokozatosan idősödünk, szervezetünk működése is változik. Időskorban csökken az alapanyagcsere, ami egyrészt az öregedés folyamatának, másrészt a táplálkozás megváltozásának tudható be. Csökken a fizikai aktivitás, ami az energiaszükséglet csökkenéséhez vezet. Ez akár súlygyarapodáshoz is vezethet, ami a szív- és érrendszert, valamint az izomzatot is megviseli.

A különböző gyógyszerek együttes alkalmazása, a romló fogak, a rágási és nyelési nehézségek étvágycsökkenést okozhatnak. Ez sajnos alultápláltsághoz is vezethet, amit a testi változásokon kívül, az önellátás nehézségei is eredményezhetnek. Ezek a dolgok mind-mind oda vezetnek, hogy gyengül az immunrendszer, ami tragikus, hiszen egy idős ember amúgy is fogékonyabb a betegségekre, mint egy fiatal szervezet.

Mindent összevetve időskorban fokozott jelentősége van a megfelelő vitamin-, nyomelem- és ásványi anyag-bevitelnek.

Ebben a cikkben a 3 legfontosabb ásványi anyagról olvashat bővebben, amelyek időskorban elengedhetetlenek.

Tudta?

  • Az ásványi anyagokat szervezetünk nem tudja előállítani, így rendkívül nagy szerepe van a táplálkozásnak.
  • A természetes ásványvizek oldott állapotban tartalmazzák az ásványi anyagokat, így azok jobban hasznosulnak. Érdemes tehát a napi folyadékszükségletet ásványvízzel pótolni, ezzel is segítve az ásványi anyagok kívánt szinten tartását.

1. A kalcium

Az egyik legismertebb ásványi anyag. A legnagyobb mennyiségben ez van jelen szervezetünkben. A csontokban, a fogakban található. Azért felel, hogy csontjaink minél szilárdabbak maradjanak.

KálciumEmellett ionos formában fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében, a véralvadási folyamatokban, különböző enzimek működését is segíti, valamint izmaink összehúzódásában, és a szívműködés szabályozásában is jelentős a szerepe. Sajnos csupán a táplálkozással nem tudjuk fenntartani szervezetünk kalciumigényét, hiszen így mindössze a 20, esetleg 40%-a hasznosul. A D-vitamin segíti a felszívódását. Ám pótlásával óvatosnak kell lenni, ugyanis túladagolható. Ebben az esetben lerakódik az érfalakon, és akár mélyvénás trombózist is okozhat, terhelheti a vesét, ami vesekő kialakulásához vezethet.

Időskorban a csontritkulás elkerülése miatt elengedhetetlen a pótlása. Bevihetjük tejtermékek fogyasztásával, olajos magvakkal is. Sok kalciumot tartalmaz a bab, a mandula, a szezámmag, a brokkoli, a mák, a szójabab, a szardínia és a lazac.

2. A kálium

KáliumEz az ásványi anyag sejtjeink belsejében található elsősorban. Nagyon lényeges szerepe van az ingerület-átviteli folyamatokban, az ideg- és izomműködésben, valamint testünk normális sav-bázis egyensúlyának kialakításában és fenntartásában. Ez időskorban kiemelten fontos. A legtöbb bevitt táplálékban van valamennyi kálium, így nem a hiánya az, amivel elsősorban számolni kell. Az időskorban előforduló magasvérnyomás betegség kezelésének kiegészítéseként gyakran alkalmaznak vízhajtó tablettákat. Ezek fokozottan ürítik a szervezetből az ásványi anyagokat, így a káliumot is. Szintje így nagyon gyorsan lecsökkenhet, ami zavartsághoz, de akár depresszióhoz is vezethet, valamint izomgyengeséget okozhat.

3. A magnézium

Tudta?

  • Minden, ami a szervezet magnéziumszintjét lecsökkenti, negatív hatással van ránk.
  • Egy felmérés szerint a Föld lakosságának mintegy 80%-a magnéziumhiányos.
  • Számos patikai gyógyszer veszélyes mértékben kimerítheti a szervezet magnéziumkészleteit. A széles körben fogyasztott, receptre kapható orvosságok túlnyomó többségének mellékhatásaként a vitaminok és alapvető sejttápláló anyagok fokozatosan kiürülnek a szervezetből.
  • Sebészeti beavatkozások esetén biztonságosabb már a műtétet megelőzően beállítani, megnövelni a beteg szervezetében a magnéziumszintet.
  • Időskorban a legjobb megoldás a bőrön át felszívódó magnézium, ugyanis ez kíméli a gyomrot és a bélrendszert, nincsenek mellékhatásai.

MagnéziumA magnézium időskorban a legfontosabb ásványi anyag, hiszen mintegy 400 enzim aktivátora – jelen­tős szerepe van a szénhidrátok, a zsí­rok, a nukleinsavak és a fehérjék anyag­cseréjében, az energiatermelésben és –felhasználásban. Felelős az idegek és az izmok működé­sének zavartalanságáért, oldja a simaizom-görcsöket és csökkenti a szívroham kockázatát. Normalizálja a vérkeringést, így hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez is. Elősegíti a csontosodást, ami időskorban szintén nagyon fontos, ugyanis ebben az életkorban fenyeget a csontritkulás kialakulása. A magnézium ezeken kívül elengedhetetlen a normális kalcium-, nátrium-, kálium- és foszforegyensúly fenntartásához és a C-vitamin haszno­sulásához is. Normalizálja a koleszterinszintet, segíti az immunrendszer megfelelő működését. Lassítja az öregedés folyamatait.
Mivel megakadályozza a kalcium túlzott le­rakódását, így véd a trombózis kialakulásától is. Nagyon pozitív a hatása a szellemi teljesítőképességre. Mérsékli a migrént és még a hallást is pozitív irányba befo­lyásolja.

Ha nincs belőle elég a szervezetben, az hozzájárulhat testünk anyagcsere-folyamatainak romlásához, nő a trombózis, valamint a szívizom-elhalás kockázata. Szédülést, koncentrációzavarokat, depressziót, fejfájást, viselkedészavarokat, étvágytalanságot, magas vérnyomást és kalcium-oxalátkő-képződést okozhat a hiánya.

Vízhajtó szedése esetén drasztikusan csökkenhet a szintje. Pótolható egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással, táplálék-kiegészítő tabletta szedésével, valamint a bőrön át felszívódó módszerrel, ami mind közül a leghatékonyabb idősek számára.

Miért a bőrön át felszívódó magnézium a leghatékonyabb időskorban?

Időskorban a táplálkozási szokásaink megváltoznak. Hajlamosak vagyunk csak olyan ételeket fogyasztani, amelyeket szeretünk, nem mindig foglalkozunk ételeink ásványi anyag-tartalmával. A gyógyszerszedés negatív oldala az, hogy szervezetünkből gyorsabban ürülnek ki a hatékony ásványi anyagok is (lásd pl. vízhajtók). A szájon át szedhető magnézium bevett szokás az ásványi anyag pótlására, ám sokszor mellékhatásokkal jár. Az orálisan alkalmazott tabletták, kapszulák ugyanis a szervezetbe jutva keresztülmennek az emésztőrendszeren, érintik a májat is, aminek szűrőfunkciója miatt sokkal kevesebb értékes magnézium szívódik fel, az is sokkal lassabban. Ahogy halad előre az életkorunk, a szájon át bevitt táplálék-kiegészítőkből egyre kevesebb és kevesebb szívódik fel hasznosan. Ennek az az oka, hogy idősebb korban kevesebb a gyomorsav, amely segít a bevitt hatóanyagok feldolgozásában, illetve a naponta szedett gyógyszerek is csökkenthetik a felszívódást.

Mellékhatásokkal is járhat a magnéziumtabletták szedése, egy bizonyos dózis (150-200 mg) felett nem is javasolt, ugyanis hasmenést okozhat, ami időskorban még veszélyesebb, mint fiatalkorban.

Ezzel szemben a transzdermális magnéziumot fürdővízben oldódó, krémekben, gélekben felhasználható formában alkalmazzák. A mag­nézium a bőrön keresztül felszívódva gyorsan a rendeltetési helyére jut, ezáltal hatékonyan és gyorsan csillapít­ja a hiánnyal együtt járó tüneteket.

Nem elhanyagolható szempont, hogy a felszívódás ezen módjának nincse­nek mellékhatásai, nem kell problémás tünetekkel számolni.