Oldal kiválasztása

A kalcium-montmorillonit az ősi és bennszülött, természethez közeli kultúrák által évszázadok óta használatos anyag. Rendkívül változatos felhasználási lehetőségekkel rendelkezik, több helyen is a köznyelv “élő agyag“-nak nevezi. Többek között sebekre, külső sérülésekre, bőrproblémákra és esetenként gyomorproblémákra is használják. Egyészségügyi célú alkalmazása a világ számos pontján mindennapi tevékenységnek minősül. Széleskörű felhasználási lehetőségeinek köszönhetően a kalcium-montmorillonit már régen felkelette a kutatók érdeklődését, jelenleg is több kutatás folyik az anyag még alaposabb megismerésének érdekében, azonban pozitív hatásai már ma ismeretesek.

Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk az anyaggal a tudományos publikációkat illetően, mivel a kalcium-montmorrillonit felkeltette a tudományos és orvosi körök érdeklődését is, de nézzük is milyen tulajdonságokkal rendelkezik ez a különleges agyag.

agyagfürdő

Honnan származik a kalcium-montmorillonit?

A kalcium-montmorillonit első írásos emléke 1847-ből maradt ránk. A franciaországi Montmorillon városa mellett találtak rá a speciális agyagra, innen kapta a nevét is. Közismert még Bentonit néven is, hiszen közel 50 évvel a francia felfedezés után, azonos szerkezetű agyagot találtak az Amerikai Egyesült Államok területén található Bentonit városa mellett is. A fejlett országokban először a Franciaországból induló hajósok kezdték el rendszeresen feltölteni raktereiket montmorrillonittal, mivel felismerték hogy számos gyomorproblémára jó hatással van, ami hosszú tengeri hajóutak során nagy segítség lehet.

Kialakulásában központi szerepet játszanak a vulkáni maradványok és a különböző ásványi anyagok, melyek a föld mélyében rekedtek. Ezeket az ásványi anyagokat mosta át és finomította a föld repedésein keresztül évszázadokon át az esővíz, így létrehozva azokat az agyaglelőhelyeken, ahonnan ez a különleges anyag kinyerhető.

Elmondható, hogy a montmorillonitnak nincs egy teljesen általánosan jellemző megjelenése, többnyire barnás színű, de előfordulhat rózsaszín, kék, piros, vagy sárga színekben is. A magas minőségű kalcium-montmorillonit közös jellemzője, hogy mikroszemcsések, így rendkívüli finomságúak a korábban említett hidrotermális folyamatok behatásának köszönhetően.

Hogyan fejti ki hatásait?

Naponta számos toxinnal találkozik szervezetünk, melyek olyan forrásokból származnak melyek mindennapi életünk részét képezik. Többek között ide sorolhatjuk a mosogatószereket, különböző növényekről származó permetszereket, a vízben lévő szennyezőanyagokat, a levegőbe párolgó különböző vegyi anyagokat, vagy a feldolgozott élelmiszerekben található adalékokat, de számos más anyagot is ide sorolhatunk.

A kalcium-montmorillonit képes az olyan nehézfémek és szervezetünk számára káros szennyezőanyagok eltávolítására, mint amilyen a higany, vagy kadmium. Ezt a tulajdonságot negatív töltésének köszönheti. Röviden összefoglalva ez a különleges agyag folyadékkal érintkezve képes pozitív töltésű molekulákhoz kapcsolódni. A legtöbb nehézfém pozitív töltéssel rendelkezik, ezekhez kapcsolódva képes azt gyakorlatilag “magával vinni” és eltávolítani azt a sejtekből.

Emellett a kutatások kimutatták, hogy képes felvenni a harcot az olyan baktériumokkal, mint a közismert E.coli, vagy a Staphylococcus aureus. Így elmondható, hogy erős támogatója lehet szervezetünk mindennapos baktériumok és egyéb kártékony anyagok elleni harcában.

Továbbá a kalcium-montmorillonit agyag nagy mennyiségű ásványi anyagot is tartalmaz. Többek között kalciumot, magnéziumot, vasat és káliumot, így segíthet szervezetünk számára pótolni a felhasznált ásványi anyagokat.

agyagpakolás

A 7 legkiemelkedőbb pozitív hatás

A bőrre gyakorolt pozitív hatások

Vízzel keverve arcmaszkként is használható az agyag. Ahogyan fentebb említettük a kalcium-montmorillonit képes megkötni a nehézfémeket és szennyezőanyagokat, így eltávolítja ezeket a bőrről és a pórusokból, ezzel segítve az arcbőrünk egészségének megőrzését.

Továbbá segít csökkenteni az arc vörösségét, a különböző irritációkra való reakciókat. A kutatások szerint alkalmazható több növények által okozta allergiás bőrreakcióra, mint például amilyen a mérges szömörce által kiváltott reakció. Emellett antibakteriális hatásának köszönhetően segít a bőrfertőzések kezelésében is.

Méregtelenítő hatás

Ahogy említettük a kalcium-montmorillonit negatív töltésének köszönhetően segít a különböző szervezetünkben lerakódó negatív töltésű szennyezőanyag eltávolításában, így nagy terhet levéve szervezetünkről, elősegítve annak méregtelenítését.

Segíti a pajzsmirigy funkciókat

Gyakori pajzsmirigybetegség a hipertireózis, ekkor a pajzsmirigy túlműködik és túlzott mennyiségű hormont termel. A kutatások szerint a kalcium-montmorrillonit itt úgy segíthet, hogy megköti a T3 és T4 hormonokat ezáltal csökkentve a test túlzott hormonszintjét.

Támogatja az immunrendszert

Mint ahogyan az ma már ismeretes az immunrendszer nagy hányadát a bélrendszerben találhatjuk meg. A kalcium-montmorillonit a bélfal erősítésével segít a baktériumok és káros vegyianyagok bélfalon való átjutásának akadályozásában. Ezáltal csökkentve a a káros anyagok véráramba való bejutását.

Javíthatja a fogak és íny egészségét

A száj az egyik legsebezhetőbb pontunk a külső káros behatások szempontjából. A kalcium-montmorillonit képes megkötni a fogakon és ínyen található káros anyagokat. Épp ezért több fogkrém alapanyagaként is megtalálhatjuk.

Pótolja a felhasznált ásványi anyagokat

A kalcium-montmorillonitban több nyomelem és ásványi anyag is megtalálható. Ezek közül néhány felsorolásszerűen:

  • Réz, mely szükséges a hemoglobin előállításához
  • Kobalt, mely a B12 vitamin szintézise során szükséges
  • Cink, mely a hasnyálmirigy megfelelő inzulintermelését támogatja

Összefoglalás

Mint látható a kalcium-montmorrilolonit rendkívül széleskörű hatásokkal rendelkezik. Mind bőrön keresztül fürdőként, vagy pakolásként, mind szájon keresztül elfogyasztva számos pontos támogatja szervezetünket a mindennapi káros behatások ellen. Emellett feltölti szervezetünket és segít az egészséges működésének megőrzésében.

Cégünk két kiszerelésben is forgalmazza a kalcium-montmorrilonit agyagport, melyekről a lenti linkekre kattintva tudhat meg többet.

Forrásjegyzék

Broad-spectrum in vitro antibacterial activities of clay minerals against antibiotic-susceptible and antibiotic-resistant bacterial pathogens – SHELLEY E. HAYDEL, CHRISTINE M. REMENIH, and LYNDA B. WILLIAMS

Prevention of poison ivy and poison oak allergic contact dermatitis by quaternium-18 bentonite – Marks JG Jr, Fowler JF Jr, Sheretz EF, Rietschel RL.

Comparing the effects of Bentonite & Calendula on the improvement of infantile diaper dermatitis: A randomized controlled trial – Mahmoudi M, Adib-Hajbaghery M, Mashaiekhi M.

Effects of a Calcium Bentonite Clay in Diets Containing Aflatoxin when Measuring Liver Residues of Aflatoxin B₁ in Starter Broiler Chicks – Fowler J, Li W, Bailey C.

Effectiveness of different types of clay for reducing the detrimental effects of aflatoxin-contaminated diets on performance and serum profiles of weanling pigs – Schell TC, Lindemann MD, Kornegay ET, Blodgett DJ, Doerr JA.

In vitro studies on the use of clay, clay minerals and charcoal to adsorb bovine rotavirus and bovine coronavirus – Clark KJ, Sarr AB, Grant PG, Phillips TD, Woode GN.

Developments in Clay Science Volume 1, 2006, Pages 743-752 – Chapter 11.6 Clays and Clay Minerals as Drugs
M.T.Droy-Lefaix F.Tateo

Experimental study, in the rat, on the protection of the gastric mucosa by the combination of an antacid and a montmorrillonite – Rateau JG, Devaux A.

Changes in anthropometric measurements, body composition, blood pressure, lipid profile, and testosterone in patients participating in a low-energy dietary intervention – Balliett M, Burke JR.

Preventive obesity agent montmorillonite adsorbs dietary lipids and enhances lipid excretion from the digestive tract –
Pengfei Xu, Shu Dai, Jing Wang, Jun Zhang, Jin Liu, Fang Wang,  Yonggong Zhaia,

Montmorillonite ameliorates hyperthyroidism of rats and mice attributed to its adsorptive effect – Cai Y, Meng XF, Cao YX, Lu H, Zhu SF, Zhou LZ.

Interaction of human adenoviruses and coliphages with kaolinite and bentonite – Bellou MI, Syngouna VI, Tselepi MA, Kokkinos PA, Paparrodopoulos SC, Vantarakis A, Chrysikopoulos CV.