A legjobb magnézium-vegyületek

A legjobb magnézium-vegyületek

Tudta?

  • A magnézium nem lehet csak önmagában molekula, hanem valamihez kötődnie kell ahhoz, hogy stabil legyen. Így a legnagyobb különbség a különböző magnézium termékekben nem a magnéziumból ered, hanem abból, hogy milyen molekulához kötődik.
  • A  leggyakrabban látott kötőanyagok az oxid, citrát, glicinát, szulfát vagy aminosav kelát.
  • Két dolgot kell keresni a molekulával kapcsolatban, amelyhez kötődik: méret és funkció.

Létezik a másodlagos abszorpció

A magnézium nem szívódik fel könnyedén a testben, hacsak nem szállítják azt. Ilyen például a magnézium-oxid, a magnézium-szulfát és a magnézium-karbonát. A minőség függ a magnézium mennyiségétől a táplálékkiegészítőben és annak biológiai hozzáférhetőségétől.

Magnézium-aminosav-kelát

Magnézium ásványi kelát formájában, amely magnézium-oxidot tartalmaz és valamilyen más aminosav keverékéhez kapcsolódik. Ez lehet laktát, glicin, aszpartát vagy arginát stb. A glicin egy nagy molekula, így kevés magnéziumot tartalmaz, de maga a glicin egy pihentető neurotranszmitter, és így fokozza a magnézium természetes relaxációs tulajdonságait. Ez lehet a legjobb forma, ha mentális nyugalomra és pihenésre vágyik. A magnézium legjobb kelátos aminosav formája az aszpartát vagy az arginát.

Elemi magnézium-koncentráció (magnézium-laktát): 12% (100 mg magnézium-laktát 12 mg elemi magnéziumot tartalmaz)

Elemi magnézium-koncentráció (magnézium-aszpartát): 8% (100 mg magnézium-aszpartát 8 mg elemi magnéziumot tartalmaz. Orális felszívódási sebesség (magnézium-aszpartát): 42%.  Orális felszívódási ráta (biológiai hozzáférhetőség): 23%

Elemi magnézium-koncentráció (magnézium-arginát): 6% (100 mg magnézium-arginát 6 mg elemi magnéziumot tartalmaz)

Elemi magnézium-koncentráció (glicinát): 14% (100 mg magnézium-glicinát 14 mg elemi magnéziumot tartalmaz)

A különböző magnéziumfajtákról itt olvashat még angolul!

Magnézium-taurát

shutterstock_566085970A magnézium-taurát a magnéziumhiány kezelésére ideális kiegészítésként szerepel. Úgy tűnik, hogy a magnéziumhiány súlyosbítja a fejfájást, cukorbetegséget és szívproblémákat, míg a taurát olyan vegyület, amely természetes módon megtalálható az epében, ami segíti a felhasznált anyag lebomlását. Úgy gondolják, hogy a magnézium és a taurát kombinációja hozzájárul a magnézium gyors felszívódásához, és lehetővé teszi a magnézium stabilabb formájának bevitelét más szennyeződések nélkül. A magnézium-taurátot csak az orvosával folytatott megbeszélés után próbálja ki, miután tudomást szerzett a lehetséges szövődményekről.

Bár a magnézium-taurát javíthatja az inzulin rezisztenciát, a cukorbetegek, akik inzulint szednek nehezen tudják szabályozni a vércukorszintjüket magnézium-taurát szedése közben. Az 1996-os “Orvosi hipotézisben” publikált jelentés azt mutatja, hogy a magnézium-tauráttal kezelt betegek jobban reagálnak az inzulinra. Ha önmagukban adagolják a magnézium-taurátot cukorbetegség ellen, véletlenül óriási ingadozásokat hozhatnak létre a vércukorszintjükben. Ezek az ingadozások súlyosak lehetnek és stroke-szerű tüneteket okozhatnak. Csak egy orvos közvetlen felügyelete mellett szabad magnézium-taurátot alkalmazni. Ha nem diagnosztizált vércukor-problémája van, akkor kellemetlen érzést vagy zavartságot tapasztalhat. Ha ilyen tünetek bármelyike előfordulna, gyorsan keresse fel orvosát.

Hasmenés

A megnövelt magnéziumbevitel mellékhatása lehet a hasmenés, a Drugs.com szerint. Mindazonáltal napi nagy adag magnézium-taurátot kell fogyasztania annak érdekében, hogy megtapasztalja ezt a problémát. A krónikus hasmenés gyakori szövődménye a kiszáradás. Ha krónikus hasmenést tapasztal, győződjön meg arról, hogy sok folyadékot pótol, és forduljon orvosához. A hasmenés egyéb intolerancia, például glutén vagy laktóz érzékenység jele is lehet. Ez problémát okozhat, ha szennyeződést tartalmazó kiegészítőt használ. Mivel nincsen minden táplálékkiegészítő ellenőrizve, a gyártók nem is említik az ilyen szennyeződések lehetőségét.

Izom paralízis

A túlzott magnézium bevitel ritka mellékhatása az izombénulás és a légzési nehézség, a “The Clinical Biochemist Review” 2003. májusi száma szerint. A magnézium az idegrostokban gyűlhet össze, és megakadályozhatja az idegek és az izmok közötti kommunikációt. Ha bármilyen zsibbadást vagy bizsergést észlel, kérjen orvosi segítséget.

A magnézium-taurátról angolul itt olvashat!

Magnézium-oxid (MgO)

shutterstock_479011654A magnézium-oxid a legelterjedtebb és a legkevésbé költséges magnéziumforma a gyógyszertárakban, de rosszabb felsz0vódási aránya van a más típusú magnéziumokhoz képest. Általában terápiásán alkalmazzák hashajtóként és enyhíti a savas refluxot. Ez a fajta magnézium magas koncentrációt, de alacsony biológiai hasznosulást mutat.

Elemi magnézium-koncentráció: 60% (100 mg magnézium-oxid 60 mg elemi magnéziumot tartalmaz)

Orális felszívódási ráta: 4%

További információ angolul itt!

Magnézium-citrát

A citromsav magnéziumsójából származtatva ez a magnéziumforma kisebb koncentrációban, de közepes szintű biológiai hasznosíthatósággal rendelkezik. A magnézium-citrátot általában a bélmozgás fokozására használják, de a vesekövek megelőzésére is ajánlott. A magnézium-citrát nem a legjobb választás, mert csökkentheti a ceruloplazmint, ami segít a vas és a réz szabályozásában a szervezetben. Egyes egészségügyi szakemberek azt állítják, hogy ez az oka a legtöbb betegségnek és rendellenességnek a szervezetben.

Elemi magnézium-koncentráció: 10% (100 mg magnézium-citrát 10 mg elemi magnéziumot tartalmaz)

Orális felszívódási sebesség (biológiai hozzáférhetőség): 25-30%

További információ angolul itt!

Magnézium-Orotát

shutterstock_350414534Bár a magnézium-orotátot gyakran reklámozzák és használják az atlétikai teljesítmény vagy állóképesség javítására, nincs megbízható bizonyíték arra, hogy valóban pozitív hatással van ezekre. Leggyakrabban szívelégtelenségre van előírva, és a betegek 40% -ánál csökkentette a szívelégtelenség tüneteit. Azt is kimutatta, hogy szerepet játszik a DNS vagy RNS létrehozásában. Nem szívódik fel könnyen. Sokáig tartó szedés esetén húgysavat okozhat a szervezetben.

A magnézium-orotát nem a legjobb választás magnézium-kiegészítésként, és a szívbetegségben szenvedők számára nyújtott előny bizonyítéka ellenére is problémát okozhat magas dózis bevitelekor. Amíg többet nem tudunk a lehetséges előnyökről és kockázatokról, a magnézium-orotátot talán jobb mellőzni.

További információ angolul itt!

Magnézium-laktát

Ez a fajta magnézium mérsékelt koncentrációt mutat, de a magnézium-oxidhoz képest magasabb biológiai felszívódással rendelkezik. A magnézium-laktát egy ásványianyag-kiegészítő, amelyet leggyakrabban emésztési problémák kezelésére használnak. A magnézium-laktátot vesebetegséggel vagy veseelégtelenséggel el kell kerülni.

Elemi magnézium-koncentráció: 12% (100 mg magnézium-laktát 12 mg elemi magnéziumot tartalmaz)

Orális felszívódási sebesség (biológiai hozzáférhetőség): 9-11%

További információ angolul itt!

Magnézium-karbonát (MgCO3)

A magnézium-karbonát szintén népszerű, 30% -os a biohasznosulása, valójában magnézium-kloriddá alakul, mikor a gyomorban lévő sósavval keveredik. Jó választás a savas refluxban szenvedőknek, hiszen savlekötő tulajdonsága van. A magnézium-karbonát erős hashajtó hatással rendelkezik, ha nagy mennyiségben használják.

Elemi magnézium-koncentráció: 45% (100 mg magnézium-karbonát 45 mg elemi magnéziumot tartalmaz)

Orális felszívódási ráta (biológiai hozzáférhetőség): 30%

Magnézium-szulfát (MgSO4)

A magnézium szervetlen formája, amelynek elemi koncentrációja 20%, de meglehetősen jó biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik. A magnézium-szulfát magnéziumot, ként és oxigént tartalmaz; ezt általában Epsom sónak nevezik.

Ezt a magnéziumformát gyakran hashajtóként használják.

shutterstock_618474815Tradicionálisan fürdőkben használják, de biztonságos a szájon át való szedése is. Úgy gondolják, hogy a magnézium-szulfát felszívódhat a bőrön keresztül, így amikor a fürdőben pihen, a bőre felszívja a sok ásványi anyagot.

Szintén nagyon fontos, hogy a magnézium-szulfát (Epsom só) szulfátja a belekben szükséges ahhoz, hogy a tápanyagok felszívódjanak az élelmiszerből. Az ADHD és autista gyermekek bélrendszerében kiürül a szulfát és ezáltal nem képesek elnyelni az ásványi anyagokat a testükbe, ami hiperaktív hatással jár (ahogy egy inzulinrezisztens gyermeknél látszik).

Elemi magnézium-koncentráció: 20% (100 mg magnézium-szulfát 20 mg elemi magnéziumot tartalmaz)

Orális felszívódási sebesség (biológiai hozzáférhetőség): 40-60%

További információ angolul itt!

Magnézium-klorid (MgCl2)

shutterstock_157401635A magnézium-klorid 25% elemi magnéziumot tartalmaz, különösen bőrön keresztüli használatkor lenyűgöző felszívódási sebességgel rendelkezik, és a legjobb formájú magnézium a sejtek és szövetek detoxikálásához. Sőt, a klorid (nem keverendő össze a klórral, a mérgező gázokkal) segít a veseműködésben, és felgyorsíthatja a lassú anyagcserét.

A magnézium-klorid molekulaszerkezete sokkal könnyebben felszívódik a szervezetben, mint az Epsom só. A magnézium-klorid sürgősségi gyógyszerként is használható szívinfarktus esetén bizonyos esetekben. Az Epsom sókhoz képest a magnézium-kloridot nem ajánlott lenyelni. Ha a magnézium-klorid felszívódik a bőrén keresztül, segítheti az agyszövetek kialakulását, támogatja az ízületeket és elősegíti az emésztőrendszer méregtelenítését.

Elemi magnézium-koncentráció: 20% (100 mg magnézium-klorid 25 mg elemi magnéziumot tartalmaz)

A legjobb magnézium-kiegészítő tehát – Magnézium-klorid bőrön keresztül

A magnézium-klorid egészségre gyakorolt hatásai a bőrön keresztül felszívódva teljes mértékben kihasználhatók. A szájon át szedhető magnézium-kiegészítők biológiai hasznosíthatósága savakkal és emésztőenzimekkel való érintkezésük következtében csökken, és hashajtó hatásuk is lehet. A magnézium helyileg gyorsabban alkalmazható, mivel azonnal felszívódhat anélkül, hogy meg kelljen emészteni és fel kelljen szívódnia a véráramban a gyomron keresztül. A bőrön át felszívódó magnéziumolaj magnézium-kloriddal készül, amelyet a hollandiai Zechstein-tengerfenékről bányásznak elö. Ezt még a gyerekek lábára is kenhetik minden este, hogy jobban aludjanak. Egy teáskanál magnéziumolaj (5 ml) 500 mg elemi magnéziumot tartalmaz, míg egy teáskanál a 35%-os magnézium-olaj koncentrációjú testvajból vagy testápolóból körülbelül 150 mg elemi magnéziumot tartalmaz.

shutterstock_340364210A magnézium-klorid fürdősó egy másik nagyszerű módja annak, hogy a magnéziumot a szervezetbe juttassuk. Adjunk hozzá két csészényit ezekből a sókból a meleg (nem forró) fürdőhöz egy csésze szódabikarbónával, a jobb felszívódás érdekében. Relaxáljon a kádban legalább 20 percig a maximális hatás eléréséhez. Biztonságos gyeremekek számára is. Akár a kedvenc illóolaját is hozzáadhatja a fürdőhöz, hogy még élvezetesebbé tegye azt.

Tudja Ön hogy mekkora menyiségű magnéziumra van szüksége? Tudja meg Magnézium szükséglet kalkukátorunk segítségével, melyet ide kattintva érhet el!

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

Bogár János – az év ultramaraton futója 2007-ben: “Én hajlamos voltam a görcsökre, de a termék használata óta ezek csökkentek. Mivel kíméletesen, külsőleg szívódik fel, eleve laza izomzattal indulok az edzésekre, ami meg is marad több órán át. Minden téren pozitív a termék hatása!”

img
img

L. Ágnes: “Lábgörcsre, illetve stresszoldásra használom a termékeket. Minden nap használom, a görcseim elmúltak és sokkal nyugottabnak érzem magam. Ajánlani tudom csak mindenkinek, fantasztikus termékek, nagyon örülök, hogy rátaláltam az Ősi Magnéziumra!”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

A magnéziumhiány jelei – a 6 leggyakoribb tünet

A magnéziumhiányt nehéz diagnosztizálni, mivel rendkívül sokféle tünetet és egészségügyi problémát okozhat. Nehéz azt is megvizsgálni, hogy egy személy elegendő [...]

Bővebben

A magnézium és az álmatlanság vagy insomnia

Néhány tény az alvási rendellenességekről, inszomniáról: A nők 63%-a, míg a férfiak 54%-a szenved álmatlanságtól legalább 2 alkalommal hetente Inszomnia [...]

Bővebben

Az Ősi Magnézium

Az ősi magnézium koncentrátum az ősidei európai Zechstein-tenger fenékről származik, a földkéreg 1600 és 2000 méter mélyéről, védve az utóbbi [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

  • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
  • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
  • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
  • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
  • Természetes összetétel Természetes összetétel
  • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Nincs termék a kosárban.
0