A legjobb magnézium-vegyületek

A legjobb magnézium-vegyületek

Tudta?

  • A magnézium nem lehet csak önmagában molekula, hanem valamihez kötődnie kell ahhoz, hogy stabil legyen. Így a legnagyobb különbség a különböző magnézium termékekben nem a magnéziumból ered, hanem abból, hogy milyen molekulához kötődik.
  • A  leggyakrabban látott kötőanyagok az oxid, citrát, glicinát, szulfát vagy aminosav kelát.
  • Két dolgot kell keresni a molekulával kapcsolatban, amelyhez kötődik: méret és funkció.

Létezik a másodlagos abszorpció

A magnézium nem szívódik fel könnyedén a testben, hacsak nem szállítják azt. Ilyen például a magnézium-oxid, a magnézium-szulfát és a magnézium-karbonát. A minőség függ a magnézium mennyiségétől a táplálékkiegészítőben és annak biológiai hozzáférhetőségétől.

Magnézium-aminosav-kelát

Magnézium ásványi kelát formájában, amely magnézium-oxidot tartalmaz és valamilyen más aminosav keverékéhez kapcsolódik. Ez lehet laktát, glicin, aszpartát vagy arginát stb. A glicin egy nagy molekula, így kevés magnéziumot tartalmaz, de maga a glicin egy pihentető neurotranszmitter, és így fokozza a magnézium természetes relaxációs tulajdonságait. Ez lehet a legjobb forma, ha mentális nyugalomra és pihenésre vágyik. A magnézium legjobb kelátos aminosav formája az aszpartát vagy az arginát.

Elemi magnézium-koncentráció (magnézium-laktát): 12% (100 mg magnézium-laktát 12 mg elemi magnéziumot tartalmaz)

Elemi magnézium-koncentráció (magnézium-aszpartát): 8% (100 mg magnézium-aszpartát 8 mg elemi magnéziumot tartalmaz. Orális felszívódási sebesség (magnézium-aszpartát): 42%.  Orális felszívódási ráta (biológiai hozzáférhetőség): 23%

Elemi magnézium-koncentráció (magnézium-arginát): 6% (100 mg magnézium-arginát 6 mg elemi magnéziumot tartalmaz)

Elemi magnézium-koncentráció (glicinát): 14% (100 mg magnézium-glicinát 14 mg elemi magnéziumot tartalmaz)

A különböző magnéziumfajtákról itt olvashat még angolul!

Magnézium-taurát

shutterstock_566085970A magnézium-taurát a magnéziumhiány kezelésére ideális kiegészítésként szerepel. Úgy tűnik, hogy a magnéziumhiány súlyosbítja a fejfájást, cukorbetegséget és szívproblémákat, míg a taurát olyan vegyület, amely természetes módon megtalálható az epében, ami segíti a felhasznált anyag lebomlását. Úgy gondolják, hogy a magnézium és a taurát kombinációja hozzájárul a magnézium gyors felszívódásához, és lehetővé teszi a magnézium stabilabb formájának bevitelét más szennyeződések nélkül. A magnézium-taurátot csak az orvosával folytatott megbeszélés után próbálja ki, miután tudomást szerzett a lehetséges szövődményekről.

Bár a magnézium-taurát javíthatja az inzulin rezisztenciát, a cukorbetegek, akik inzulint szednek nehezen tudják szabályozni a vércukorszintjüket magnézium-taurát szedése közben. Az 1996-os “Orvosi hipotézisben” publikált jelentés azt mutatja, hogy a magnézium-tauráttal kezelt betegek jobban reagálnak az inzulinra. Ha önmagukban adagolják a magnézium-taurátot cukorbetegség ellen, véletlenül óriási ingadozásokat hozhatnak létre a vércukorszintjükben. Ezek az ingadozások súlyosak lehetnek és stroke-szerű tüneteket okozhatnak. Csak egy orvos közvetlen felügyelete mellett szabad magnézium-taurátot alkalmazni. Ha nem diagnosztizált vércukor-problémája van, akkor kellemetlen érzést vagy zavartságot tapasztalhat. Ha ilyen tünetek bármelyike előfordulna, gyorsan keresse fel orvosát.

Hasmenés

A megnövelt magnéziumbevitel mellékhatása lehet a hasmenés, a Drugs.com szerint. Mindazonáltal napi nagy adag magnézium-taurátot kell fogyasztania annak érdekében, hogy megtapasztalja ezt a problémát. A krónikus hasmenés gyakori szövődménye a kiszáradás. Ha krónikus hasmenést tapasztal, győződjön meg arról, hogy sok folyadékot pótol, és forduljon orvosához. A hasmenés egyéb intolerancia, például glutén vagy laktóz érzékenység jele is lehet. Ez problémát okozhat, ha szennyeződést tartalmazó kiegészítőt használ. Mivel nincsen minden táplálékkiegészítő ellenőrizve, a gyártók nem is említik az ilyen szennyeződések lehetőségét.

Izom paralízis

A túlzott magnézium bevitel ritka mellékhatása az izombénulás és a légzési nehézség, a “The Clinical Biochemist Review” 2003. májusi száma szerint. A magnézium az idegrostokban gyűlhet össze, és megakadályozhatja az idegek és az izmok közötti kommunikációt. Ha bármilyen zsibbadást vagy bizsergést észlel, kérjen orvosi segítséget.

A magnézium-taurátról angolul itt olvashat!

Magnézium-oxid (MgO)

shutterstock_479011654A magnézium-oxid a legelterjedtebb és a legkevésbé költséges magnéziumforma a gyógyszertárakban, de rosszabb felsz0vódási aránya van a más típusú magnéziumokhoz képest. Általában terápiásán alkalmazzák hashajtóként és enyhíti a savas refluxot. Ez a fajta magnézium magas koncentrációt, de alacsony biológiai hasznosulást mutat.

Elemi magnézium-koncentráció: 60% (100 mg magnézium-oxid 60 mg elemi magnéziumot tartalmaz)

Orális felszívódási ráta: 4%

További információ angolul itt!

Magnézium-citrát

A citromsav magnéziumsójából származtatva ez a magnéziumforma kisebb koncentrációban, de közepes szintű biológiai hasznosíthatósággal rendelkezik. A magnézium-citrátot általában a bélmozgás fokozására használják, de a vesekövek megelőzésére is ajánlott. A magnézium-citrát nem a legjobb választás, mert csökkentheti a ceruloplazmint, ami segít a vas és a réz szabályozásában a szervezetben. Egyes egészségügyi szakemberek azt állítják, hogy ez az oka a legtöbb betegségnek és rendellenességnek a szervezetben.

Elemi magnézium-koncentráció: 10% (100 mg magnézium-citrát 10 mg elemi magnéziumot tartalmaz)

Orális felszívódási sebesség (biológiai hozzáférhetőség): 25-30%

További információ angolul itt!

Magnézium-Orotát

shutterstock_350414534Bár a magnézium-orotátot gyakran reklámozzák és használják az atlétikai teljesítmény vagy állóképesség javítására, nincs megbízható bizonyíték arra, hogy valóban pozitív hatással van ezekre. Leggyakrabban szívelégtelenségre van előírva, és a betegek 40% -ánál csökkentette a szívelégtelenség tüneteit. Azt is kimutatta, hogy szerepet játszik a DNS vagy RNS létrehozásában. Nem szívódik fel könnyen. Sokáig tartó szedés esetén húgysavat okozhat a szervezetben.

A magnézium-orotát nem a legjobb választás magnézium-kiegészítésként, és a szívbetegségben szenvedők számára nyújtott előny bizonyítéka ellenére is problémát okozhat magas dózis bevitelekor. Amíg többet nem tudunk a lehetséges előnyökről és kockázatokról, a magnézium-orotátot talán jobb mellőzni.

További információ angolul itt!

Magnézium-laktát

Ez a fajta magnézium mérsékelt koncentrációt mutat, de a magnézium-oxidhoz képest magasabb biológiai felszívódással rendelkezik. A magnézium-laktát egy ásványianyag-kiegészítő, amelyet leggyakrabban emésztési problémák kezelésére használnak. A magnézium-laktátot vesebetegséggel vagy veseelégtelenséggel el kell kerülni.

Elemi magnézium-koncentráció: 12% (100 mg magnézium-laktát 12 mg elemi magnéziumot tartalmaz)

Orális felszívódási sebesség (biológiai hozzáférhetőség): 9-11%

További információ angolul itt!

Magnézium-karbonát (MgCO3)

A magnézium-karbonát szintén népszerű, 30% -os a biohasznosulása, valójában magnézium-kloriddá alakul, mikor a gyomorban lévő sósavval keveredik. Jó választás a savas refluxban szenvedőknek, hiszen savlekötő tulajdonsága van. A magnézium-karbonát erős hashajtó hatással rendelkezik, ha nagy mennyiségben használják.

Elemi magnézium-koncentráció: 45% (100 mg magnézium-karbonát 45 mg elemi magnéziumot tartalmaz)

Orális felszívódási ráta (biológiai hozzáférhetőség): 30%

Magnézium-szulfát (MgSO4)

A magnézium szervetlen formája, amelynek elemi koncentrációja 20%, de meglehetősen jó biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik. A magnézium-szulfát magnéziumot, ként és oxigént tartalmaz; ezt általában Epsom sónak nevezik.

Ezt a magnéziumformát gyakran hashajtóként használják.

shutterstock_618474815Tradicionálisan fürdőkben használják, de biztonságos a szájon át való szedése is. Úgy gondolják, hogy a magnézium-szulfát felszívódhat a bőrön keresztül, így amikor a fürdőben pihen, a bőre felszívja a sok ásványi anyagot.

Szintén nagyon fontos, hogy a magnézium-szulfát (Epsom só) szulfátja a belekben szükséges ahhoz, hogy a tápanyagok felszívódjanak az élelmiszerből. Az ADHD és autista gyermekek bélrendszerében kiürül a szulfát és ezáltal nem képesek elnyelni az ásványi anyagokat a testükbe, ami hiperaktív hatással jár (ahogy egy inzulinrezisztens gyermeknél látszik).

Elemi magnézium-koncentráció: 20% (100 mg magnézium-szulfát 20 mg elemi magnéziumot tartalmaz)

Orális felszívódási sebesség (biológiai hozzáférhetőség): 40-60%

További információ angolul itt!

Magnézium-klorid (MgCl2)

shutterstock_157401635A magnézium-klorid 25% elemi magnéziumot tartalmaz, különösen bőrön keresztüli használatkor lenyűgöző felszívódási sebességgel rendelkezik, és a legjobb formájú magnézium a sejtek és szövetek detoxikálásához. Sőt, a klorid (nem keverendő össze a klórral, a mérgező gázokkal) segít a veseműködésben, és felgyorsíthatja a lassú anyagcserét.

A magnézium-klorid molekulaszerkezete sokkal könnyebben felszívódik a szervezetben, mint az Epsom só. A magnézium-klorid sürgősségi gyógyszerként is használható szívinfarktus esetén bizonyos esetekben. Az Epsom sókhoz képest a magnézium-kloridot nem ajánlott lenyelni. Ha a magnézium-klorid felszívódik a bőrén keresztül, segítheti az agyszövetek kialakulását, támogatja az ízületeket és elősegíti az emésztőrendszer méregtelenítését.

Elemi magnézium-koncentráció: 20% (100 mg magnézium-klorid 25 mg elemi magnéziumot tartalmaz)

A legjobb magnézium-kiegészítő tehát – Magnézium-klorid bőrön keresztül

A magnézium-klorid egészségre gyakorolt hatásai a bőrön keresztül felszívódva teljes mértékben kihasználhatók. A szájon át szedhető magnézium-kiegészítők biológiai hasznosíthatósága savakkal és emésztőenzimekkel való érintkezésük következtében csökken, és hashajtó hatásuk is lehet. A magnézium helyileg gyorsabban alkalmazható, mivel azonnal felszívódhat anélkül, hogy meg kelljen emészteni és fel kelljen szívódnia a véráramban a gyomron keresztül. A bőrön át felszívódó magnéziumolaj magnézium-kloriddal készül, amelyet a hollandiai Zechstein-tengerfenékről bányásznak elö. Ezt még a gyerekek lábára is kenhetik minden este, hogy jobban aludjanak. Egy teáskanál magnéziumolaj (5 ml) 500 mg elemi magnéziumot tartalmaz, míg egy teáskanál a 35%-os magnézium-olaj koncentrációjú testvajból vagy testápolóból körülbelül 150 mg elemi magnéziumot tartalmaz.

shutterstock_340364210A magnézium-klorid fürdősó egy másik nagyszerű módja annak, hogy a magnéziumot a szervezetbe juttassuk. Adjunk hozzá két csészényit ezekből a sókból a meleg (nem forró) fürdőhöz egy csésze szódabikarbónával, a jobb felszívódás érdekében. Relaxáljon a kádban legalább 20 percig a maximális hatás eléréséhez. Biztonságos gyeremekek számára is. Akár a kedvenc illóolaját is hozzáadhatja a fürdőhöz, hogy még élvezetesebbé tegye azt.

Tudja Ön hogy mekkora menyiségű magnéziumra van szüksége? Tudja meg Magnézium szükséglet kalkukátorunk segítségével, melyet ide kattintva érhet el!

Ősi Magnézium Koncentrátum

Ősi Magnézium Koncentrátum - 200 Ml

Gyors segítség görcsök esetén.A napi használatú Ősi Magnézium Koncentrátum (közismert nevén Magnézium Olaj), a leghatékonyabb módja a szervezet magnéziumszintjének helyreállítására, mert könnyen beszívódik a bőrbe és az alatta lévő szövetekbe. Okos megoldás! Egy 200ml-es Ősi Magnézium Koncentrátum még napi intenzív használat mellett is kb. 2,5 hónapra elegendő.

img 200

img 100 napi adag

img Kosárba teszem

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

C. László – Tolcsva: “Az Ősi Magnézium megszüntette az éjszakai lábgörcsöket, ezáltal újra tudok normálisan aludni, használat során a stresszhelyzeteket is jobban kezelem, nyugodtabb vagyok. Mindenképpen ajánlom azoknak, akik hasonló problémákal küszködnek.”

img
img

L. Ágnes: “Lábgörcsre, illetve stresszoldásra használom a termékeket. Minden nap használom, a görcseim elmúltak és sokkal nyugottabnak érzem magam. Ajánlani tudom csak mindenkinek, fantasztikus termékek, nagyon örülök, hogy rátaláltam az Ősi Magnéziumra!”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

A magnéziumhiány jelei – a 6 leggyakoribb tünet

A magnéziumhiányt nehéz diagnosztizálni, mivel rendkívül sokféle tünetet és egészségügyi problémát okozhat. Nehéz azt is megvizsgálni, hogy egy személy elegendő [...]

Bővebben

A magnézium és az álmatlanság vagy insomnia

Néhány tény az alvási rendellenességekről, inszomniáról: A nők 63%-a, míg a férfiak 54%-a szenved álmatlanságtól legalább 2 alkalommal hetente Inszomnia [...]

Bővebben

Az Ősi Magnézium

Az ősi magnézium koncentrátum az ősidei európai Zechstein-tenger fenékről származik, a földkéreg 1600 és 2000 méter mélyéről, védve az utóbbi [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

  • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
  • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
  • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
  • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
  • Természetes összetétel Természetes összetétel
  • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Nincs termék a kosárban.
0