Popeye, hogy erőtől duzzadjanak az izmai folyton vasban bővelkedő spenótot evett. Bár ez a nyomelem valójában nem biztosít szupererőt, nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. Szerencsére nemcsak a spenótból juthatunk elegendő vashoz, hiszen hosszú a magas vastartalmú gyümölcsök és zöldségek listája.

A vas (Fe) szinte minden élő szervezet számára nélkülözhetetlen. Hiánya észrevehető hatással van az egészségre ezért fontos, hogy pótoljuk. Már az ókorban felismerték a vas egészségben és betegségekben betöltött különleges szerepét. Az egyiptomiak, hinduk, görögök és rómaiak egyaránt használták gyógyászati célokra, például a „zöld betegség” kezelésére, amely gyakran a vashiány következménye, és a bőrszín zöldes elváltozásával jár. A magas vastartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztása azonban nem csupán ennek, hanem még számos egészségügyi problémának elejét veheti.


Miért fontos a vas? 

A vas létfontosságú az egészséghez, mert a szervezetnek szüksége van rá a vörösvérsejtekhez oxigént szállító hemoglobin termeléséhez. Számos anyagcsere-folyamatban vesz részt, beleértve az oxigénszállítást és a DNS-szintézist. Támogatja az izmok anyagcseréjét és a kötőszövetek, például a porcok képződését. Segíti a hormonszintézist, sőt nélküle az immunrendszer sem működik megfelelően. A vashiány a vérszegénység leggyakoribb oka, amely világszerte egymilliárd embert érint. Már az enyhe és közepes formái is negatívan hatnak a kognitív fejlődésre, de az egész testünk megsínyli, ha nem fordítunk kellő figyelmet a vaspótlásra. A vashiány többek között levertséget, nyugtalanláb-szindrómát, hajhullást és rossz állóképességet okozhat.

Mekkora a szervezet vasigénye?

A vas szükséglet nemtől és életkortól függően eltérő. 1-3 év kor között 7 mg, 4-8 éves kor között 10 mg a vas javasolt napi adagja. A növekedés miatt, a serdülőknek magasabb a vasigénye; a fiúk szervezete 11 mg, a lányoké pedig 15 mg vasat igényel. Az ajánlott napi vasbevitel 19-50 éves férfiak számára 8 mg, a nők számára pedig 18 mg. Terhesség esetén 27 mg, szoptatás idején napi 10 mg vasat ajánlott fogyasztani. Egy átlagos felnőtt körülbelül 2-5 gramm vasat tárol a szervezetében, amiből naponta körülbelül 1 mg-ot veszít a széklettel, vizelettel, valamint a bőrön keresztül. Ezt kell pótolni a táplálkozással. 

Hogyan juthatunk elegendő vashoz?

A közhiedelemmel ellentétben nem csak a húsfogyasztással tölthetjük fel szervezetünk vasraktárait, a gyümölcsök és zöldségek szintén kiváló vasforrások lehetnek. Emellett C-vitamin is bőségesen található bennük, amely a vas felszívódását akár hatszorosára fokozhatja, vagyis a vegetáriánusokat és vegánokat sem fenyegeti vashiány. Az étkezési vas egyébként úgynevezett hem és nem-hem vas formában fordul elő. Utóbbi a növényekben és a gabonafélékben van jelen, előbbi pedig főként a húsban, baromfiban és halban. A rostokban bővelkedő zöldségek gyakran több vasat rejtenek, mint a tipikusan magas vastartalmú ételek, például a hús és a tojás.

Magas vastartalmú zöldségek 

A gombafélék mellett a szójabab és az abból származó élelmiszerek is tele vannak vassal. A lencse és a csicseriborsó két másik magas vastartalmú élelmiszer. Ezek a hüvelyesek fehérjét, rostot, vitaminokat, ásványi anyagokat és hasznos növényi vegyületeket is magukénak tudhatnak, amelyek csökkenthetik a különböző betegségek kockázatát.

100 grammVastartalom 
Vargánya9 mg
Vesebab8 mg
Lencse 6,5 mg
Csicseriborsó6 mg
Rókagomba5,8 mg
Szójabab4,4 mg
Svájci mángold3,6 mg
Spenót3,4 mg
Fehérbab3,3 mg
Kelkáposzta 1,9 mg
Spárga1,3 mg
Cékla1,2 mg
Póréhagyma1 mg
Zöldborsó 0,9 mg


A leveles zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta, a mángold és a répafélék 150 grammonként 2,5-6,4 mg vasat tartalmaznak, míg egy nagy, héjával együtt elkészített burgonya 3,2 mg vasat biztosít. 

Magas vastartalmú gyümölcsök 

Bizonyos, elsősorban aszalt gyümölcsök fogyasztása jelentősen növelheti a napi vasbevitelt. Kevesen tudják, de a paradicsom valójában gyümölcs és nem zöldség. Napon szárított verziója az egyik legjobb növényi vasforrás, 100 grammban 9,1 mg vas rejlik. Szintén bámulatosan gazdag vasban a fehér eperfa termése. 

100 grammVastartalom 
Fehér eper (eperfa)11 mg
Szárított paradicsom9,1 mg
Aszalt sárgabarack6 mg
Feketeribizli4,5 mg
Aszalt őszibarack3,5 mg
Mazsola3,2 mg
Aszalt füge3,1 mg
Aszalt szilva2,4 mg
Datolya2 mg
Birsalma 1,1 mg
Citrom1 mg


Az aszalt gyümölcsök közül főként a sárga- és őszibarack, valamint a mazsola és a datolya javasolt, hiszen 100 grammonként 2-6 gramm vassal szolgálhatnak. Ezek mellett ribizli, málna, szeder, grapefruit, szamóca, szőlő, kiwi és áfonya kerüljön a tányérunkra.

Mire figyeljünk a növényi eredetű vas jobb hasznosulása érdekében?

A húsban és állati termékekben található hem vas általában könnyebben felszívódik az emberi szervezetben, mint a növényekben található nem-hem vas. Ezt ez egészségünk szempontjából rendkívül fontos antioxidáns polifenolok gátló hatása okozza. Emiatt az ajánlott napi vasbevitel 1,8-szor magasabb a vegetáriánusok és vegánok számára. A kávé, tea és vörösbor, amelyeket széles körben fogyasztanak étkezés közben, szintén magas polifenoltartalommal rendelkeznek. A polifenolok negatív hatásának ellensúlyozása érdekében hagyjunk ki néhány órát a vasban gazdag étkezés és a délutáni tea vagy kávé megivása között. A fitátokat vagy fitinsavat rejtő ételek, például a barna rizs és teljes kiőrlésű gabonafélék, valamint az oxálsavat magukba foglaló élelmiszerek a földimogyoró, petrezselyem és csokoládé ugyancsak gátolják ennek a nyomelemnek a hasznosulását – ne társítsuk őket a növényi vasforrásokkal. Ugyanez igaz a tejtermékekben lévő kalciumra is. A béta-karotin és a méz ellenben fokozhatja a vas hasznosulását.

Hasznosnak találta ezt a cikket?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson még több hasonló tartalmat!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3999603/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/high-iron-vegetables#summary

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279618/