A magnézium egy alapvető ásványi anyag, amely olyannyira hatásos a szorongás és stressz ellen, hogy a “természet váliumának” és az “eredeti nyugtató tablettának” hívják.

A magnézium létfontosságú több, mint 600 metabolikus funkcióhoz, ám mégis ez a második leggyakoribb ásványi anyag hiány a fejlett országokban.

Az elmúlt 50 évben a magnéziumbevitel jelentősen zuhant, míg a szorongás aránya az egekbe szökött. Ez nem lehet véletlen.

A magnézium és a szorongás közötti összefüggés olyan erős, hogy a kutatók kísérlet céljából szándékosan szorongást idéztek elő a laboratóriumi állatokban, csupán megfosztva azokat a magnéziumtól.

 

Mik ezek a stresszoldó hatások?

 1. Növeli egy, az agy dopamintermelését serkentő aminosav szintjét (GABA-t)shutterstock_530515303

A magnézium az agyban lévő GABA receptorokhoz kapcsolódik és stimulálja azokat.

Ha a GABA-szint alacsony, az agyat nehéz kikapcsolni, így a relaxáció is lehetetlenné válik.

Ha túlterheltnek érzi magát, vagy a fejében száguldozó gondolatoktól nem képes pihenni, valószínűleg a szervezetében a GABA-szint alacsony. Az alacsony GABA számos stresszel kapcsolatos rendellenességgel hozható összefügésbe, ideértve a pánikrohamokat és irritábilis bél szindrómát is.

 

 1. Csökkenti a stressz hormonokat

A magnézium korlátozza a stressz hormonok felszabadulását és szűrőként szolgál, hogy megakadályozza az agyba való bejutásukat.

Dr. Carolyn Dean – a The Magnesium Miracle bestseller szerzője – állítása szerint a

magnézium évtizedek óta tartó hatásainak tanulmányozása után megállapította, hogy a szorongás és a magnézium közötti kapcsolat olyan erős, hogy a szorongás megszüntetése érdekében fokozni kell a
magnézium szintünket.

A magnéziumhiány egyik leggyakoribb jele az izomfeszülés és a görcsök.

A húzódó izmok miatt nem csak feszültté válhatunk, hanem ez ténylegesen kiváltja a “küzdj vagy menekülj” reakciót, amely felszabadítja a stressz hormonokat, az epinefrint és a kortizolt.

A magnézium bevitele segíthet az izmoknak ellazulni és véget vetni ennek az ördögi körnek.

 

 1. Gyulladás csökkentő

A magnézium egyik legfontosabb stresszoldó tulajdonsága az, hogy gyulladáscsökkentő.

Krónikus gyulladás bárhol lehet a testben, még az agyban is. Az agyban lévő gyulladás összefügghet a szorongással, a depresszióval és a memóriavesztéssel is.

A citokinek olyan jelzőmolekulák, melyek a sejtkommunikációban játszanak fontos szerepet.

A pszichiátriai betegek kb. 40%-ánál megfigyelhető a citokinek abnormálisan magas szintje, ami arra enged következtetni, hogy a citokinek szerepet játszanak a szorongás, depresszió, ingerlékenység, fókuszálatlanság kialakulásában.

 

 1. Eltávolítja a nehézfémeket

A nehézfémek, mint például a higany, az ólom és az alumínium a szorongáshoz köthetők, valamint számos egyéb neurológiai rendellenességhez is. Sajnos átléphetik az agy szűrőjét és felhalmozódhatnak az agyban.

A magnézium természetes méregtelenítő hatású, mivel megköti és eltávolítja a nehézfémeket a szervezetből. Sok weboldal azt állítja, hogy a magnézium-malát áthaladhat az agyba is és eltávolíthatja onnan a nehézfémeket, de ezt hivatalos kutatás még nem támasztotta alá.

 

 1. Fokozza az agy “öngyógyítását”

shutterstock_294471983Az agy képes meggyógyítani önmagát, új agysejteket létrehozni, és új idegi kapcsolatokat létesíteni. A magnézium egyike azon kevés ásványi anyagoknak, amelyek ebben segítséget nyújthatnak. Érdekes módon van bizonyíték arra, hogy a magnéziumbevitel növelése növelheti a kognitív viselkedési terápia hatékonyságát, ha szorongásos rendellenességek kezelésére alkalmazzák.

 

 1. Oldja a depressziót

Ahol szorongás észlelhető, ott legtöbbször depresszió is tapasztalható, ezen két tünet gyakran együtt jár. Tény, hogy a szorongásos tünetekkel rendelkezők 90%-a depressziót tapasztal és a súlyos depresszív tünetekben szenvedők 85%-át szorongásos rendellenességgel diagnosztizálják.

A magnézium mindkét tünetben segít. Egy tanulmány szerint a magnézium olyan hatásos volt a depresszió kezelésében, mint az antidepresszánsok. A kiegészítő magnézium jelentősen és gyorsabban csökkentette az általános depressziót és a súlyos depresszív tüneteket. A magnézium a szerotonin-hangulatnövelő neurotranszmitter szintjének növelésével segít depresszió esetén.

 

 1. Stabilizálja a vércukorszintet

A magnézium stabilizálja a vércukorszintet, és ez jó hír az agynak is. Az agynak a legfontosabb üzemanyagforrása a glükóz, és folyamatos ellátásra van szüksége. Ha az agy nem kapja meg a szükséges üzemanyagot, és a vércukorszint túl alacsony, a mellékvesék felszabadítják az epinefrint és a kortizolt. Ez a tárolt cukrot felszabadítja, hogy a vércukorszintet normalizálja. A hipoglikémia tünetei olyan érzést keltenek, mint egy pánikroham – idegesség, remegés, izzadás, gyors szívverés és szédülés. Ha azt gyanítja, hogy a szorongása összefüggésbe hozható a hipoglikémiával, akkor fontos, hogy figyelje az étrendjét. Limitálja a finomított szénhidrátok bevitelét, emelje a fehérjék, az egészséges zsírok és a komplex szénhidrátok bevételét. Magnézium étrend-kiegészítők bevitele is javasolt.

shutterstock_459781240

A kutatások azt mutatják, hogy napi 340 mg-ot szedve a magnézium megakadályozhatja, hogy a vércukorszint túl alacsony legyen a hipoglikémiás betegeknél.

 

 1. Segít visszazökkenni a normális kerékvágásba

A magnéziumhiány kezelése nagy hatással lehet az életére. Emelje meg a magnéziumszintjét az egészséges szintre, és javulást tapasztalhat a hangulatában, stressztűrő képességében, koncentrációjában, alvásminőségében és növelheti az energiaszintjét is.

 

Hogyan foszt meg a modern élet a magnéziumtól?

Vajon miért olyan gyakori a hiány?

A magnézium bevitele az elmúlt 100 évben csökkent. A 20. század elején egy átlagos amerikai napi 500 mg-ot fogyasztott belőle. Ma az átlagos napi bevitel körülbelül 200 mg. Az eredmény az, hogy az amerikaiak 75%-ának túl alacsony a magnéziumszintje.

Mi az oka annak, hogy a magnéziumhiány ennyire elterjedt?

Több finomított ételt fogyasztunk, amelyek kevesebb magnéziumot tartalmaznak, mint valaha.

És még a legegészségesebb élelmiszerben is kevés a magnézium, mivel a termőföldek ásványianyag tartalma folyamatosan csökken.

Sokan élünk olyan helyen, ahol a vízhez fluoridot adnak. A fluorid megköti a magnéziumot, így az biológiailag kevésbé hasznosul. A krónikus stressz nagy magnézium “felhasználó”, amely a vizelettel kiválasztódik és így távozik a szervezetünkből. Az alkoholproblémákkal küzdőket, cukorbetegeket és időseket különösen veszélyezteti az alacsony magnéziumszint.

Az emésztőrendszeri problémák, mint a lisztérzékenység, a Crohn-betegség, az IBS és a bélflóra egyensúlyhiánya szintén megakadályozhatják a magnézium megfelelő felszívódását.

Suzy Cohen gyógyszerész, a Drug Muggers című könyvében írja, hogy több mint 200 gyógyszer blokkolja a magnézium felszívódását.

Nyilvánvaló, hogy szinte mindenki hasznot húzhat több magnéziumból.

Ön megfelelő mennyiségű magnéziumot juttat be szervezetébe? Tudja meg Magnézium szükséglet kalkulátorunk segítségével, melyet ide kattintva érhet el.

Top magnézium élelmiszerforrások

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) szerint a legmagasabb magnéziumtartalommal rendelkező táplálékforrások az átlagos adagolási nagyság szerint:

 • mandulashutterstock_523070689
 • spenót
 • kesudió
 • aprított búzamag
 • szójatej
 • fekete bab
 • edamame
 • mogyoróvaj
 • teljes kiőrlésű kenyér
 • avokádó

A kanadai táplálék-egészségügyi szakemberek a napraforgómag, a tökmag, a fekete szemű borsó, a tempeh és a brazil dió esetében megtalálták a magnézium leggazdagabb forrásait.

Paradox módon a hüvelyesek, a magvak és a gyökerek fogyasztása nem fog segíteni úgy, ahogy elvárnánk, mivel természetesen előforduló fitátokat tartalmazó vegyületeket is tartalmaznak, amelyek gátolják az ásványi anyagok felszívódását, beleértve a magnéziumot is.

 

Igyunk magnéziumban gazdag ásványvizet

A magnézium megszerzésének másik módja a természetes forrásokból származó ásványvíz fogyasztása. Az ásványvíznek hosszú múltja van az egészség helyreállításában. Az emberek világszerte meleg forrásokban áztatták magukat, és több ezer éven át ezeket a vizeket itták.

Ezeknek az egészségmegőrző vizeknek a fogyasztása extravagánsnak tűnhet, de valójában kevesebbe kerülnek, mint sok ital, amelyre az amerikaiak több milliárdot költenek  (szóda, palackozott teák és energiaitalok).

 

A legjobb magnézium-források szorongás ellen

Amikor magnézium étrend-kiegészítőt keres, a benne lévő magnézium fajtája számít a legjobban.

shutterstock_576303394A rossz magnézium valójában káros is lehet.

A jó magnézium étrend-kiegészítő kiválasztása nagyon nehéz lehet, mivel olyan sokféle formában van, mint például magnézium-glicinát, magnézium-malát, magnézium-citrát, magnézium-oxid és magnézium-szulfát.

Íme néhány útmutató a legjobb magnézium étrend-kiegészítő kiválasztásához.

Maradjon távol ezektől a magnéziumformáktól

Az olcsó magnézium étrend-kiegészítők magnézium-oxidot és magnézium-szulfátot tartalmaznak, amelyek jól ismertek lazító hatásukról. A magnézium-oxid nem alkalmas a magnézium szintjének növelésére, és nem tesz semmit a szorongás ellen. Mindössze 4% -a szívódik fel, a többi egyszerűen áthalad az emésztőrendszeren és hasmenést okozhat.

A magnézium-szulfát, amely az Epsom sóban megtalálható, ellazítja a fájó izmokat egy meleg fürdőben, de túlságosan sűrű ahhoz, hogy tablettaként vegye be. Jelenleg 32 hivatalos FDA jelentés van a magnézium-szulfát által okozott agyi köd, a rövid távú memória-vesztés, az amnézia és más típusú mentális zavarokról.

 

Válassza azt a magnézium étrend-kiegészítőt, amely a leginkább megfelel a tüneteinek

 • magnézium-karbonát – erős lazító hatás
 • magnézium-citrát – mérsékelt lazító hatás
 • magnézium-glicinát – ideálisnak tekinthető a magnéziumhiány orvoslására; nyugtató hatású
 • magnézium-hidroxid – hashajtó
 • magnézium-malát – fáradtság, álmatlanság
 • magnézium-taurát – magas vérnyomás, szívritmuszavar, nyugtató hatásmagnesium-chloride-768x432

 

magnézium-klorid – különösen ajánlott gyors gyógyító hatása, illetve hatékony felszívódása miatt. További információ a magnézium-kloridról itt!

 

 

transdermal-2-16-9-768x432

Ennek egy különösen biztonságos és természetes formája kapható most, tiszta, hamisítatlan magnéziumolaj vagy magnéziumos fürdősó formájában; mindkettőt az ősi, érintetlen tengerfenékről nyerik ki és szennyeződéstől mentesek. További információ a bőrön át felszívódó magnézium hatásairól itt!

 

Próbálja meg a magnézium L-treonátot, az egyetlen olyan magnézium típust, amely beléphet az agyba

A magnézium kevéssé ismert formája, amely különösen hasznos az agy számára, a magnézium-L-treonát. Ez az egyetlen magnéziumforma, amely hatékonyan áthalad a vér-agy gáton. Az agyi sejtmembránok egyedülálló áteresztő képessége és a magnéziumkoncentrációk emelése az agyban különösen alkalmas a szorongás és depresszió kezelésére. Keressen olyan kiegészítőket, amelyek Magtein-t, egy szabadalmaztatott magnézium-L-treonátot tartalmaznak, ami bizonyítottan fokozza a kognitív képességet.

Bár a magnézium-L-treonát hasznos lehet az agynak, ez nem jelenti a teljes magnéziumhiány kezelését, mivel viszonylag kevés elemi magnéziumot tartalmaz adagonként.

 

Vegyen “A” minőségü magnézium étrend-kiegészítőt

A LabDoor.com kiegészítőket vásárol a polcról, majd azokat független kutatóintézetekben elemzi a tisztaságra, a biztonságra, a címke pontosságára, a tápértékre és a tervezett hatékonyságra vonatkozóan. A vizsgált 36 magnézium márkából csak 5 kapott “A” minősítést.

 

A magnézium adagolása

A szorongás mellett a magnézium étrend-kiegészítők előnyösnek bizonyultak a depresszió, az ADHD, a bipoláris zavar és a skizofrénia esetén is.

A magnéziumra vonatkozó napi adag némileg függ a kortól, a fizikai aktivitástól, betegségektől, de általában 420 mg a férfiaknál és 320 mg a nők esetében.

Dr. Carolyn Dean kijelentette: “Egyértelmü és kétségtelen, a szorongás legfontosabb ellenszere a magnézium, és az én tapasztalatom szerint, ha mégsem működik az azt jelenti, hogy nem vitt be eleget belőle.” 700 mg szedését javasolja a magnézium normál szintre emeléséhez.