A magnézium 8 féle stressz- és szorongásoldó hatása

A magnézium 8 féle stressz- és szorongásoldó hatása

A magnézium egy alapvető ásványi anyag, amely olyannyira hatásos a szorongás és stressz ellen, hogy a “természet váliumának” és az “eredeti nyugtató tablettának” hívják.

A magnézium létfontosságú több, mint 600 metabolikus funkcióhoz, ám mégis ez a második leggyakoribb ásványi anyag hiány a fejlett országokban.

Az elmúlt 50 évben a magnéziumbevitel jelentősen zuhant, míg a szorongás aránya az egekbe szökött. Ez nem lehet véletlen.

A magnézium és a szorongás közötti összefüggés olyan erős, hogy a kutatók kísérlet céljából szándékosan szorongást idéztek elő a laboratóriumi állatokban, csupán megfosztva azokat a magnéziumtól.

 

Mik ezek a stresszoldó hatások?

 1. Növeli egy, az agy dopamintermelését serkentő aminosav szintjét (GABA-t)shutterstock_530515303

A magnézium az agyban lévő GABA receptorokhoz kapcsolódik és stimulálja azokat.

Ha a GABA-szint alacsony, az agyat nehéz kikapcsolni, így a relaxáció is lehetetlenné válik.

Ha túlterheltnek érzi magát, vagy a fejében száguldozó gondolatoktól nem képes pihenni, valószínűleg a szervezetében a GABA-szint alacsony. Az alacsony GABA számos stresszel kapcsolatos rendellenességgel hozható összefügésbe, ideértve a pánikrohamokat és irritábilis bél szindrómát is.

 

 1. Csökkenti a stressz hormonokat

A magnézium korlátozza a stressz hormonok felszabadulását és szűrőként szolgál, hogy megakadályozza az agyba való bejutásukat.

Dr. Carolyn Dean – a The Magnesium Miracle bestseller szerzője – állítása szerint a

magnézium évtizedek óta tartó hatásainak tanulmányozása után megállapította, hogy a szorongás és a magnézium közötti kapcsolat olyan erős, hogy a szorongás megszüntetése érdekében fokozni kell a
magnézium szintünket.

A magnéziumhiány egyik leggyakoribb jele az izomfeszülés és a görcsök.

A húzódó izmok miatt nem csak feszültté válhatunk, hanem ez ténylegesen kiváltja a “küzdj vagy menekülj” reakciót, amely felszabadítja a stressz hormonokat, az epinefrint és a kortizolt.

A magnézium bevitele segíthet az izmoknak ellazulni és véget vetni ennek az ördögi körnek.

 

 1. Gyulladás csökkentő

A magnézium egyik legfontosabb stresszoldó tulajdonsága az, hogy gyulladáscsökkentő.

Krónikus gyulladás bárhol lehet a testben, még az agyban is. Az agyban lévő gyulladás összefügghet a szorongással, a depresszióval és a memóriavesztéssel is.

A citokinek olyan jelzőmolekulák, melyek a sejtkommunikációban játszanak fontos szerepet.

A pszichiátriai betegek kb. 40%-ánál megfigyelhető a citokinek abnormálisan magas szintje, ami arra enged következtetni, hogy a citokinek szerepet játszanak a szorongás, depresszió, ingerlékenység, fókuszálatlanság kialakulásában.

 

 1. Eltávolítja a nehézfémeket

A nehézfémek, mint például a higany, az ólom és az alumínium a szorongáshoz köthetők, valamint számos egyéb neurológiai rendellenességhez is. Sajnos átléphetik az agy szűrőjét és felhalmozódhatnak az agyban.

A magnézium természetes méregtelenítő hatású, mivel megköti és eltávolítja a nehézfémeket a szervezetből. Sok weboldal azt állítja, hogy a magnézium-malát áthaladhat az agyba is és eltávolíthatja onnan a nehézfémeket, de ezt hivatalos kutatás még nem támasztotta alá.

 

 1. Fokozza az agy “öngyógyítását”

shutterstock_294471983Az agy képes meggyógyítani önmagát, új agysejteket létrehozni, és új idegi kapcsolatokat létesíteni. A magnézium egyike azon kevés ásványi anyagoknak, amelyek ebben segítséget nyújthatnak. Érdekes módon van bizonyíték arra, hogy a magnéziumbevitel növelése növelheti a kognitív viselkedési terápia hatékonyságát, ha szorongásos rendellenességek kezelésére alkalmazzák.

 

 1. Oldja a depressziót

Ahol szorongás észlelhető, ott legtöbbször depresszió is tapasztalható, ezen két tünet gyakran együtt jár. Tény, hogy a szorongásos tünetekkel rendelkezők 90%-a depressziót tapasztal és a súlyos depresszív tünetekben szenvedők 85%-át szorongásos rendellenességgel diagnosztizálják.

A magnézium mindkét tünetben segít. Egy tanulmány szerint a magnézium olyan hatásos volt a depresszió kezelésében, mint az antidepresszánsok. A kiegészítő magnézium jelentősen és gyorsabban csökkentette az általános depressziót és a súlyos depresszív tüneteket. A magnézium a szerotonin-hangulatnövelő neurotranszmitter szintjének növelésével segít depresszió esetén.

 

 1. Stabilizálja a vércukorszintet

A magnézium stabilizálja a vércukorszintet, és ez jó hír az agynak is. Az agynak a legfontosabb üzemanyagforrása a glükóz, és folyamatos ellátásra van szüksége. Ha az agy nem kapja meg a szükséges üzemanyagot, és a vércukorszint túl alacsony, a mellékvesék felszabadítják az epinefrint és a kortizolt. Ez a tárolt cukrot felszabadítja, hogy a vércukorszintet normalizálja. A hipoglikémia tünetei olyan érzést keltenek, mint egy pánikroham – idegesség, remegés, izzadás, gyors szívverés és szédülés. Ha azt gyanítja, hogy a szorongása összefüggésbe hozható a hipoglikémiával, akkor fontos, hogy figyelje az étrendjét. Limitálja a finomított szénhidrátok bevitelét, emelje a fehérjék, az egészséges zsírok és a komplex szénhidrátok bevételét. Magnézium étrend-kiegészítők bevitele is javasolt.

shutterstock_459781240

A kutatások azt mutatják, hogy napi 340 mg-ot szedve a magnézium megakadályozhatja, hogy a vércukorszint túl alacsony legyen a hipoglikémiás betegeknél.

 

 1. Segít visszazökkenni a normális kerékvágásba

A magnéziumhiány kezelése nagy hatással lehet az életére. Emelje meg a magnéziumszintjét az egészséges szintre, és javulást tapasztalhat a hangulatában, stressztűrő képességében, koncentrációjában, alvásminőségében és növelheti az energiaszintjét is.

 

Hogyan foszt meg a modern élet a magnéziumtól?

Vajon miért olyan gyakori a hiány?

A magnézium bevitele az elmúlt 100 évben csökkent. A 20. század elején egy átlagos amerikai napi 500 mg-ot fogyasztott belőle. Ma az átlagos napi bevitel körülbelül 200 mg. Az eredmény az, hogy az amerikaiak 75%-ának túl alacsony a magnéziumszintje.

Mi az oka annak, hogy a magnéziumhiány ennyire elterjedt?

Több finomított ételt fogyasztunk, amelyek kevesebb magnéziumot tartalmaznak, mint valaha.

És még a legegészségesebb élelmiszerben is kevés a magnézium, mivel a termőföldek ásványianyag tartalma folyamatosan csökken.

Sokan élünk olyan helyen, ahol a vízhez fluoridot adnak. A fluorid megköti a magnéziumot, így az biológiailag kevésbé hasznosul. A krónikus stressz nagy magnézium “felhasználó”, amely a vizelettel kiválasztódik és így távozik a szervezetünkből. Az alkoholproblémákkal küzdőket, cukorbetegeket és időseket különösen veszélyezteti az alacsony magnéziumszint.

Az emésztőrendszeri problémák, mint a lisztérzékenység, a Crohn-betegség, az IBS és a bélflóra egyensúlyhiánya szintén megakadályozhatják a magnézium megfelelő felszívódását.

Suzy Cohen gyógyszerész, a Drug Muggers című könyvében írja, hogy több mint 200 gyógyszer blokkolja a magnézium felszívódását.

Nyilvánvaló, hogy szinte mindenki hasznot húzhat több magnéziumból.

 

Top magnézium élelmiszerforrások

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) szerint a legmagasabb magnéziumtartalommal rendelkező táplálékforrások az átlagos adagolási nagyság szerint:

 • mandulashutterstock_523070689
 • spenót
 • kesudió
 • aprított búzamag
 • szójatej
 • fekete bab
 • edamame
 • mogyoróvaj
 • teljes kiőrlésű kenyér
 • avokádó

A kanadai táplálék-egészségügyi szakemberek a napraforgómag, a tökmag, a fekete szemű borsó, a tempeh és a brazil dió esetében megtalálták a magnézium leggazdagabb forrásait.

Paradox módon a hüvelyesek, a magvak és a gyökerek fogyasztása nem fog segíteni úgy, ahogy elvárnánk, mivel természetesen előforduló fitátokat tartalmazó vegyületeket is tartalmaznak, amelyek gátolják az ásványi anyagok felszívódását, beleértve a magnéziumot is.

 

Igyunk magnéziumban gazdag ásványvizet

A magnézium megszerzésének másik módja a természetes forrásokból származó ásványvíz fogyasztása. Az ásványvíznek hosszú múltja van az egészség helyreállításában. Az emberek világszerte meleg forrásokban áztatták magukat, és több ezer éven át ezeket a vizeket itták.

Ezeknek az egészségmegőrző vizeknek a fogyasztása extravagánsnak tűnhet, de valójában kevesebbe kerülnek, mint sok ital, amelyre az amerikaiak több milliárdot költenek  (szóda, palackozott teák és energiaitalok).

 

A legjobb magnézium-források szorongás ellen

Amikor magnézium étrend-kiegészítőt keres, a benne lévő magnézium fajtája számít a legjobban.

shutterstock_576303394A rossz magnézium valójában káros is lehet.

A jó magnézium étrend-kiegészítő kiválasztása nagyon nehéz lehet, mivel olyan sokféle formában van, mint például magnézium-glicinát, magnézium-malát, magnézium-citrát, magnézium-oxid és magnézium-szulfát.

Íme néhány útmutató a legjobb magnézium étrend-kiegészítő kiválasztásához.

Maradjon távol ezektől a magnéziumformáktól

Az olcsó magnézium étrend-kiegészítők magnézium-oxidot és magnézium-szulfátot tartalmaznak, amelyek jól ismertek lazító hatásukról. A magnézium-oxid nem alkalmas a magnézium szintjének növelésére, és nem tesz semmit a szorongás ellen. Mindössze 4% -a szívódik fel, a többi egyszerűen áthalad az emésztőrendszeren és hasmenést okozhat.

A magnézium-szulfát, amely az Epsom sóban megtalálható, ellazítja a fájó izmokat egy meleg fürdőben, de túlságosan sűrű ahhoz, hogy tablettaként vegye be. Jelenleg 32 hivatalos FDA jelentés van a magnézium-szulfát által okozott agyi köd, a rövid távú memória-vesztés, az amnézia és más típusú mentális zavarokról.

 

Válassza azt a magnézium étrend-kiegészítőt, amely a leginkább megfelel a tüneteinek

 • magnézium-karbonát – erős lazító hatás
 • magnézium-citrát – mérsékelt lazító hatás
 • magnézium-glicinát – ideálisnak tekinthető a magnéziumhiány orvoslására; nyugtató hatású
 • magnézium-hidroxid – hashajtó
 • magnézium-malát – fáradtság, álmatlanság
 • magnézium-taurát – magas vérnyomás, szívritmuszavar, nyugtató hatásmagnesium-chloride-768x432

 

magnézium-klorid – különösen ajánlott gyors gyógyító hatása, illetve hatékony felszívódása miatt. További információ a magnézium-kloridról itt!

 

 

transdermal-2-16-9-768x432

Ennek egy különösen biztonságos és természetes formája kapható most, tiszta, hamisítatlan magnéziumolaj vagy magnéziumos fürdősó formájában; mindkettőt az ősi, érintetlen tengerfenékről nyerik ki és szennyeződéstől mentesek. További információ a bőrön át felszívódó magnézium hatásairól itt!

 

Próbálja meg a magnézium L-treonátot, az egyetlen olyan magnézium típust, amely beléphet az agyba

A magnézium kevéssé ismert formája, amely különösen hasznos az agy számára, a magnézium-L-treonát. Ez az egyetlen magnéziumforma, amely hatékonyan áthalad a vér-agy gáton. Az agyi sejtmembránok egyedülálló áteresztő képessége és a magnéziumkoncentrációk emelése az agyban különösen alkalmas a szorongás és depresszió kezelésére. Keressen olyan kiegészítőket, amelyek Magtein-t, egy szabadalmaztatott magnézium-L-treonátot tartalmaznak, ami bizonyítottan fokozza a kognitív képességet.

Bár a magnézium-L-treonát hasznos lehet az agynak, ez nem jelenti a teljes magnéziumhiány kezelését, mivel viszonylag kevés elemi magnéziumot tartalmaz adagonként.

 

Vegyen “A” minőségü magnézium étrend-kiegészítőt

A LabDoor.com kiegészítőket vásárol a polcról, majd azokat független kutatóintézetekben elemzi a tisztaságra, a biztonságra, a címke pontosságára, a tápértékre és a tervezett hatékonyságra vonatkozóan. A vizsgált 36 magnézium márkából csak 5 kapott “A” minősítést.

 

A magnézium adagolása

A szorongás mellett a magnézium étrend-kiegészítők előnyösnek bizonyultak a depresszió, az ADHD, a bipoláris zavar és a skizofrénia esetén is.

A magnéziumra vonatkozó napi adag némileg függ a kortól, a fizikai aktivitástól, betegségektől, de általában 420 mg a férfiaknál és 320 mg a nők esetében.

Dr. Carolyn Dean kijelentette: “Egyértelmü és kétségtelen, a szorongás legfontosabb ellenszere a magnézium, és az én tapasztalatom szerint, ha mégsem működik az azt jelenti, hogy nem vitt be eleget belőle.” 700 mg szedését javasolja a magnézium normál szintre emeléséhez.

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

L. Ágnes: “Lábgörcsre, illetve stresszoldásra használom a termékeket. Minden nap használom, a görcseim elmúltak és sokkal nyugottabnak érzem magam. Ajánlani tudom csak mindenkinek, fantasztikus termékek, nagyon örülök, hogy rátaláltam az Ősi Magnéziumra!”

img
img

C. László – Tolcsva: “Az Ősi Magnézium megszüntette az éjszakai lábgörcsöket, ezáltal újra tudok normálisan aludni, használat során a stresszhelyzeteket is jobban kezelem, nyugodtabb vagyok. Mindenképpen ajánlom azoknak, akik hasonló problémákal küszködnek.”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

Hogyan vegyük elejét a lábizom-görcsöknek

A görcs igazi rémálom lehet, különösen, ha éjszaka erre kell ébrednünk. A lábgörcs leggyakrabban a vádliban vagy a térdínakban jelentkezik, [...]

Bővebben

Hogyan működik az Ősi Magnézium?

Az Ősi Magnézium számos nagyszerű tulajdonsága a hagyományostól eltérő felszívódási módszerének köszönhető. A bőrön keresztüli, transzdermális felszívódásnak köszönhötően a termék [...]

Bővebben

Az Ősi Magnézium

Az ősi magnézium koncentrátum az ősidei európai Zechstein-tenger fenékről származik, a földkéreg 1600 és 2000 méter mélyéről, védve az utóbbi [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

 • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
 • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
 • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
 • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
 • Természetes összetétel Természetes összetétel
 • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Nincs termék a kosárban.
0