A várandósság és a magnézium

Testünkben több mint 25 g magnézium található. Ez a mennyiség a csontokban, a szövetekben, a vérben és a sejtek közötti folyadékban raktározódik. Várandósság idején azonban ez a mennyiség nem lesz elég.

Magnézium a terhesség alatt

A várandósság és a magnézium

A magnéziumnak jelentős szerep jut a szénhidrátok, zsírok, nukleinsavak és fehérjék anyagcseréjében. Emellett részt vesz az energiatermelésben, oldja a simaizom-görcsöketsegít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint stimulálja több vitamin, ásványi anyag és nyomelem szabályozását és felszívódását.

Egy felnőtt ember napi szükséglete 400 mg körüli, ám ennek töredékéhez jutunk csak hozzá táplálkozással. Emellett vannak olyan állapotok, élethelyzetek, amikor a szükséglet növekszik, például terhesség és szoptatás, betegségek, elégtelen táplálkozás, diéta, fogyókúra mozgásszegény életmód, intenzív sport esetén.

Magnézium a terhesség alatt

A fogantatás, a terhesség és a szülés során egyaránt fontos, hogy a megnövekedett magnézium-igényt megfelelően kielégítsük. Érdemes terhesség alatt a legjobb magnéziumot választani, és gyógyszerek helyett a természetes megoldásokat előtérbe helyezni. A megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagok bevitele mellett a bőrön át alkalmazható magnézium ideális megoldás arra, hogy elkerüljüka terhesség alatti magnézium túladagolást, vagy a túlzott magnézium bevitel okozta hasmenést.

Terhesség alatt mennyi magnézium szedhető?

A terhesség előtt, a baba tervezésekor már érdemes megnövelt mennyiségben bevinni a magnéziumot. Ez azt jelenti, hogy testsúlykilogrammonként 10 mg magnézium javasolt naponta. 

A terhesség előtt, a baba tervezésekor már érdemes megnövelt mennyiségben bevinni a magnéziumot. Ez azt jelenti, hogy testsúlykilogrammonként 10 mg magnézium javasolt naponta. 

Veszélyeztetett terhesség esetén is elegendő a napi 10 mg/testsúlykilogramm mennyiség, de ilyenkor még jobban oda kell figyelni arra, hogy ezt valóban megkapja a szervezet.

Mindenekelőtt azonban tudnia kell: nem vagyunk egyformák, mindenkinek másra van szüksége. Ahhoz, hogy a terhesség ideje alatt szedett magnézium mennyisége valóban megfelelő legyen, mindenképp egyeztessen orvosával – ne csak a várandósság elején, hanem annak egész ideje alatt. Az egyeztetett mennyiséget ne lépje túl, hiszen ilyen helyzetekben jelentkezhet a terhesség alatt magnézium túladagolás okozta hasmenés, aminek komoly kockázata van.

Magnézium a terhesség végén

Az világos, hogy a terhesség alatt – sőt, már a babatervezéskor – érdemes odafigyelni a bevitt magnézium mennyiségére. Ugyanilyen lényeges kérdés azonban az is: Meddig érdemes szedni a magnéziumot a terhesség alatt?

Az világos, hogy a terhesség alatt – sőt, már a babatervezéskor – érdemes odafigyelni a bevitt magnézium mennyiségére. Ugyanilyen lényeges kérdés azonban az is: Meddig érdemes szedni a magnéziumot a terhesség alatt?

A testsúlyonként 10 mg-nyi mennyiség a várandósság végéig, leghamarabb a 35. hetéig fedezi a baba és a mama szükségleteit. Fontos, hogy a terhesség alatti magnézium mennyiségét fokozatosan csökkentsük a 35. hét után, hogy a méh összehúzódásainak gyakorisága mérséklődjön.

Alhasi görcsök és méhösszehúzódások

A terhesség ideje alatt, már a  korai szakaszban magnéziumhiány jelei lehetnek az alhasi görcsök és keményedések, méhösszehúzódások, hangulatingadozások, gyakori fejfájás. 

Bár a magzat mindenképp feltölti a raktárait, a kellemetlen tünetekre oda kell figyelni, mert a terhesség alatti magnéziumhiánynak komoly szövődményei is lehetnek.

A magnézium pótlása elengedhetetlen

Egy 2013-as tanulmány szerint a preeclampsia, vagyis a terhességi magas vérnyomás, és a koraszülés összefüggésbe hozható a terhesség során fennálló alacsony magnéziumszinttel (hypomagnesemia), illetve magnéziumhiánnyal.

Egy 2013-as tanulmány szerint a preeclampsia, vagyis a terhességi magas vérnyomás, és a koraszülés összefüggésbe hozható a terhesség során fennálló alacsony magnéziumszinttel (hypomagnesemia), illetve magnéziumhiánnyal.

Számos kutató felvetette, hogy a szülés során fellépő komplikációk, a gyermekágyi depresszió, illetve a koraszülés elkerülése érdekében, a terhes nők számára javasolt lenne a várandósság során a magnézium rendszeres fogyasztása. Klinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy a magnéziumot fogyasztó édesanyák nagyobb, egészségesebb babának adnak életet, és a preeclampsia, a koraszülés, a hirtelen gyermekhalál és születési rendellenességek (beleértve az agyi paralízist) is ritkábban jelentkeznek.

A terhességi magas vérnyomás (preeclampsia) – a csendes veszély

A terhességi magas vérnyomás kockázatai

Amennyiben a terhesség betöltött 20. hete után jelentkezik a magas vérnyomás, és ehhez társultan a vizeletben fehérje is megtalálható, akkor beszélhetünk preeclampsiáról. A preeclampsia a terhességek 7%-ában jelentkezik, és a Preeclampsia Alapítvány szerint ez tehető felelőssé világszerte legalább évi 76000 gyermekágyi halálért.

Súlyos esetben epilepsziához hasonlítható görcsöt okoz a terhes nőnél, amit eclampsiának nevezünk, de tüdővizenyőt, véralvadási zavarokat és lepényleválást is eredményezhet. Ezen kívül a magzatnál is okozhat problémákat, koraszülést, tartós, méhen belüli magzati oxigénhiányt, magzati fejlődési zavart.

Lényeges, hogy a tüneteket azonnal felismerjük, így kezelhető a betegség, és a súlyos szövődmények is elkerülhetők!

Magnéziumhiány tünetei a terhesség alatt

Az orvosok többsége sok fekvéssel, pihenéssel próbálja csökkenteni a magas vérnyomást, de ha az továbbra is fennáll, előfordulhat, hogy a kismama intravénás magnéziumot kap. Ez a beavatkozás meglehetősen ritka annak ellenére, hogy számos kutató és klinikai orvos javasolja, hogy a terhes anyáknál végezzék el a vörösvérsejtek magnéziumtesztjét, vagy más néven EXA Tesztet.

Terhesség alatti magas vérnyomás esetén ugyanakkor gyakran javasolják megemelt adagú, 300-600 mg/nap magnézium fogyasztását is. Természetesen nagyon fontos, hogy bármilyen kiegészítő jellegű termék fogyasztásának megkezdése előtt a kismama egyeztessen szülészorvosával vagy kezelőorvosával.

Az intravénás magnézium-szulfátot már több mint 25 éve sikeresen alkalmazzák eclampsia kezelésére. Az új vízelhajtó szerek, a görcsoldó gyógyszerek ugrásszerű elterjedésével azonban a magnézium-szulfát népszerűsége csökkent. A gyógyszergyártó cégek folyamatosan végeznek drága kutatásokat annak érdekében, hogy a legújabb készítményeiket összevessék a magnézium-szulfáttal, illetve a magnézium-kloriddal. A legtöbb vizsgálat azonban azt igazolja, hogy valójában a magnézium hatékonyabb, mint a szintetikus gyógyszerek, alkalmazásával csökken a gyermekágyi és csecsemőhalálozások száma és emellett rendkívül biztonságos az anya és a baba számára is.

Melyik a legjobb magnézium terhesség alatt?

A szervezet számára szükséges magnézium-mennyiséget többféleképpen vihetjük be:

1. Szájon át szedhető tabletták

Az orvosok által leginkább alkalmazott, így a legelterjedtebb módszer. Ezek a készítmények magnéziumsókat tartalmaznak, amelyek különböző mértékben képesek felszívódni a szervezetben. Nem lokálisan hatnak, hanem az emésztőrendszeren, a keringési rendszeren keresztül jutnak a szövetekbe és a sejtekbe, ami megterheli a szervezetet és gyakran mellékhatásokat is okozhat. A magnézium ezzel a módszerrel lassan ér el a rendeltetési helyére, és a magnéziumhiány okozta tünetek is lassabban enyhülnek. A tabletták mellékhatásaként gyakran előfordulhat terhesség alatti hasmenés, ami ilyenkor fokozott rizikót jelenthet, ráadásul a már bevitt mennyiség azonnal távozik.

2. Helyes táplálkozás

Pár évtizeddel ezelőtt még nem volt elterjedt a mezőgazdaságban ma már előszeretettel alkalmazott szervetlen műtrágyák használata. Sajnos többek között ez sem kedvez a növények magnéziumtartalmának. Emiatt csupán helyes táplálkozással nem tudjuk fedezni a teljes vitamin-, nyomelem- vagy ásványi anyag-szükségletünket.

Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek az átlagosnál magasabb arányban tartalmaznak magnéziumot. Ilyenek a sötétzöld leveles zöldségek (pl. mángold, spenót, sóska), a teljes kiőrlésű gabonafélék, az olajos magvak, a különböző hüvelyesek (ezek fogyasztásával a várandósság és a szoptatás alatt óvatosnak kell lenni puffasztó hatásuk miatt). Magas a magnéziumtartalma az avokádónak, az étcsokoládénak, a banánnak is.

magas zsírtartalmú ételek, a szénsavas üdítőitalok, egyes tartósítószerek (pl. a benzoesav) gátolják a magnézium felszívódását.

Várandósság alatt is használjon bőrön keresztül felszívódó magnéziumot

A legújabb kutatások szerint a bőrön keresztüli felszívódásban nagy szerepe van a szőrtüszőknek. A teljes tanulmány itt olvasható.

A terhesség alatti megfelelő mennyiségű magnézium fogyasztásának előnyei:

  • az izmokból, a nyakból és a hátból távozik a feszültség
  • nem tapasztalható a kellemetlen székrekedés (ami várandósság során igen gyakran jelentkezik)
  • elmúlhat az ödéma és a puffadás
  • enyhülhet a fejfájás, a szorító érzés a fejben
  • csökkenhet a vérnyomás
Dr. Csomai Zita is ajánlja a bőrön keresztül felszívódó magnéziumot a várandósság ideje alatt

Hivatkozások:

1. Enaruna NO, Ande A, Okpere EE. “Clinical significance of low serum magnesium in pregnant women attending the University of Benin Teaching Hospital.” Niger J Clin Pract. 2013 Oct-Dec;16(4):448-53. doi: 10.4103/1119-3077.116887.

2. Arulkumaran N, Lightstone L. “Severe pre-eclampsia and hypertensive crises.” Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2013 Aug 17. pii: S1521-6934(13)00098-9. doi: 10.1016/j.bpobgyn.2013.07.003.

3. Edorh AP, Tachev K, Hadou T, Gbeassor M, Sanni A, Creppy EE, Le Faou A, Rihn BH, “Magnesium content in seminal fluid as an indicator of chronic prostatitis.” Cell Mol Biol, vol. 49, pp. 419–423, 2003.

4. Conradt A, Weidinger AH, “The central position of magnesium in the management of fetal hypotrophy—a contribution to the pathomechanism of utero-placental insufficiency, prematurity and poor intrauterine fetal growth as well as pre-eclampsia.” Magnesium Bull, vol. 4, pp. 103–124, 1982.

5. Handwerker SM et al., “Ionized serum magnesium levels in umbilical cord blood of normal pregnant women at delivery: relationship to calcium, demographics, and birthweight.” Am J Perinatol, vol. 10, no. 5, pp. 392–397, 1993.

6. Handwerker SM, Altura BT, Altura BM, “Serum ionized magnesium and other electrolytes in the antenatal period of human pregnancy.” J Am Coll Nutr, vol. 15, no. 1, pp. 36–43, 1996.

7. Almonte RA et al., “Gestational magnesium deficiency is deleterious to fetal outcome.” Biol Neonate, vol. 76, no. 1, pp. 26–32, 1999.

8. Seelig MS, “Toxemias of pregnancy, postpartum cardiomyopathy and SIDS in consequences of magnesium deficiency on the enhancement of stress reactions; preventive and therapeutic implications: areview.” J Am Coll Nutr, vol. 13, no. 5, pp. 429–446, 1994.

9. Lazard EM, “A preliminary report on the intravenous use of magnesium sulphate in puerperal eclampsia.” Am J Obst Gynec, vol. 9, pp. 178–188, 1925.

10. Seelig MS, Magnesium Deficiency in the Pathogenesis of Disease: Early Roots of Cardiovascular, Skeletal, and Renal Abnormalities, Plenum, New York, 1980.