Segíthet-e a magnézium a depresszió elleni küzdelemben?

Segíthet-e a magnézium a depresszió elleni küzdelemben?

A depresszió súlyos betegség, amely komoly teherrel jár mind a beteg, mind az őt körülvevő család és barátok számára. A jelenleg alkalmazott kezelési módok (mind a gyógyszeresek és terápiás változatok) sokak számára beválnak, de másoknál kevésbé eredményesek. Az antidepresszánsoknak továbbá nem kívánt mellékhatásai is lehetnek. Így tehát a kevesebb mellékhatással járó, új gyógymód kidolgozása nagyon időszerű lenne.

depresszív

A magnézium hatása szervezetünkre

Egy a Vermonti Egyetemen, ellenőrzött körülmények között elvégzett kísérlet alapján a kutatók azt találták, hogy a magnézium klinikai tekintetben is jelentős javulást eredményez. A kísérlet eredményeit ebben a cikkben bővebben is kifejtjük, de előbb lássuk a magnézium és szervezetünk működési közötti fontosabb összefüggéseket.

A szervezet legfontosabb magnéziumforrásának tekinthetők a különböző növényfélék (a mandula, a fekete bab, a kesudió, a tökmag és a keserűcsokoládé mind gazdag magnéziumforrások), de a növények számára a bennük megtalálható baktériumok azok, amik segítik a magnézium-felvételt, és emiatt számos különféle környezeti hatás játszhat közre a táplálékban meglevő magnéziumszint-ingadozásában.

Ilyen okok lehetnek az alkalmazott rovarirtó szerek, amelyek elpusztítják a baktériumokat, vagy a kálium alapú trágya (amit a növények a magnézium és kalcium helyett vesznek fel a talajból). A feldolgozott ételek, savlekötők, vízhajtó szerek, a koffein és alkohol mind gátolhatják a megfelelő szintű magnézium-felvételt.

Mindezek miatt a modern embernek általában nagyobb a magnézium-igénye, és kevesebbhez jut hozzá, ami miatt sokan nagyon alacsony magnéziumszinttel rendelkeznek. A vér magnéziumszintje ennek ellenére viszonylag stabil marad, mivel egy bizonyos magnéziumszint megléte nélkül akár a szívműködés is leállhat…

Az intenzív osztályokon az orvosok szinte minden nap ellenőrzik a betegeik vérének magnéziumszintjét, és szükség esetén nagy mennyiségű magnéziumot rendelnek el, hogy lépést tartsanak a beteg szervezet fokozott stressz (mint például súlyos betegség) esetén megnövekvő magnéziumigényével.

A fokozott stresszhelyzet következtében a szervezet gyorsabban veszít a magnéziumszintjéből, amit a környezetből nehezebben lehet pótolni. Mivel a magnézium igen fontos az agy működése számára, és ezáltal a stresszhelyzetekre adott reakcióira, valamint a gyógyulási folyamatokra és regenerálódásra is hatással van, logikus lépésnek tűnhet megvizsgálni a magnézium és az agyműködés, illetve a gyakori stressz miatt jelentkező betegségek (mint például a depresszió) közti összefüggéseket.

melankólia

A Vermonti Egyetem kutatása

A Vermonti Egyetem kutatási eredményei alapján igazolódni látszik, hogy a magnézium készítmények enyhíthetik az enyhe és közepes mértékű depresszió tüneteit.

Az egyetem vizsgálatai során 126, enyhe vagy közepes mértékű depresszióval küzdő felnőtt bevonásával kerestek válaszokat, melynek során a résztvevők egy része hat héten át napi 248 mg magnéziumot fogyasztott, míg a kontroll csoport résztvevői placebo hatású készítményt kaptak. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a magnéziumot fogyasztók klinikai értelemben jelentős javulást értek el a depressziós és szorongásos tünetek tekintetében.

Mindemellett jótékony hatását már a vizsgálatok korai szakaszában tapasztalták, és két hét elteltével a javulás már egyértelműen kézzelfogható volt. Csupán egy résztvevő hagyott fel a kezeléssel, mivel ő bizonyos mellékhatásokat tapasztalt.

depresszió

A magnézium szerepe a depresszió kezelésében

Bár a magnézium és a depresszió közti összefüggés bizonyított tény, a mögötte meghúzódó okok nem ismeretesek. Mindazonáltal a magnéziumnak fontos szerepe van az általános közérzetet szabályozó idegpályák, enzimek, hormonok és neurotranszmitterek működésében.

Kalcium-antagonista, és N-metil-D-aszpartát csatorna-blokkoló, ami a kalcium idegsejtekbe történő áramlásáért felelős. Alacsony magnéziumszint esetén a megnövekedett kalcium- és glutamátszint felboríthatja a szinoptikus folyamatok szabályos működését, ami depresszió kialakulásához vezethet.

A depresszió és a magnézium összefüggésben áll a szisztémás gyulladásokkal is. Az SSRI-t (szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók) szedő résztvevők még inkább pozitív eredményeket mutattak, ami arra enged következtetni, hogy a magnézium fokozhatja az antidepresszánsok hatását.

Amennyiben depresszióra utaló tüneteket tapasztal, mindenképpen beszéljen kezelőorvosával. Ha a szakember is úgy látja, hogy depressziótól szenved, a magnézium hatékony kezelési módnak bizonyulhat, különösen abban az esetben, ha aggasztják a hagyományos antidepresszánsok esetleges mellékhatásai.

Végül bónuszképpen: a nagy mennyiségű magnéziumot tartalmazó Ősi Magnézium készítményeink könnyedén megvásárolhatóak webshopunkban, vagy akár személyesen is.

Tarleton EK, Littenberg B, MacLean CD, et al. Role of magnesium supplementation in the treatment of depression: A randomized clinical trial. PLOS One

Over-the-counter magnesium tablets can banish the blues in just TWO WEEKS without the side effects associated with antidepressants. Mail Online

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

L. Ágnes: “Lábgörcsre, illetve stresszoldásra használom a termékeket. Minden nap használom, a görcseim elmúltak és sokkal nyugottabnak érzem magam. Ajánlani tudom csak mindenkinek, fantasztikus termékek, nagyon örülök, hogy rátaláltam az Ősi Magnéziumra!”

img
img

K. Levente – Masszőr: “Kipróbáltam az Ősi Magnéziumot, nekem bevált, így fel mertem venni a repertoáromba is. Sokat szenvedtem az éjszakai vádligörcsöktől, ami teljesen elmúlt. Használom a szalonomban is, a vendégek szívesen választják és elégedettek vele.”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

A magnéziumhiány jelei – a 6 leggyakoribb tünet

A magnéziumhiányt nehéz diagnosztizálni, mivel rendkívül sokféle tünetet és egészségügyi problémát okozhat. Nehéz azt is megvizsgálni, hogy egy személy elegendő [...]

Bővebben

A magnézium és az álmatlanság vagy insomnia

Néhány tény az alvási rendellenességekről, inszomniáról: A nők 63%-a, míg a férfiak 54%-a szenved álmatlanságtól legalább 2 alkalommal hetente Inszomnia [...]

Bővebben

Hogyan működik az Ősi Magnézium?

Az Ősi Magnézium számos nagyszerű tulajdonsága a hagyományostól eltérő felszívódási módszerének köszönhető. A bőrön keresztüli, transzdermális felszívódásnak köszönhötően a termék [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

  • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
  • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
  • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
  • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
  • Természetes összetétel Természetes összetétel
  • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Nincs termék a kosárban.
0