A magnézium és az agy

A magnézium és az agy

Az agy-bél tengely napjaink egyik legaktuálisabb kutatási területe, de a kutatók csak most kezdenek igazán rájönni arra, hogy a szegényes táplálkozás aminek egyenes következménye lehet a magnéziumhiány (ami a kultúránkban igen gyakori jelenség) is hatással lehet agyunk egészséges működésére. A magnéziumhiánynak szerepe lehet az agyban jelentkező olyan, gyulladásos állapotok kialakulásában is, mint a depresszió, szorongás, az Alzheimer-kór és más, az emlékezettel kapcsolatos problémák, valamint az álmatlanság és egyéb, az aggyal kapcsolatos állapotok. A legutóbbi kutatások középpontjában a magnézium pótlásának különböző formái állnak, amelyek kiegészítő terápiás szereppel bírnak az agy egészséges működésének megőrzésben. Dr. Emily Deans A magnézium és az agy: az igazi nyugtatószer című munkájában ismerteti, hogy miután jobban feltérképezzük a magnézium idegrendszerre gyakorolt hatását, felszínre kerül a depresszió szinte minden biológiai mechanizmusa.

Bár az agyra gyakran úgy szoktunk tekinteni, mint egy különálló entitásra az emberi testben, valójában az egész szervezetünkkel kapcsolatban áll, és az általunk elfogyasztott tápanyagok hatással vannak a működésére. Dr. Timothy D. Sheehan Az oszcilláló agy: Hogyan működik az agyunk című munkájában feltárja olvasói számára az agy szerkezetét és funkcióját, valamint részletekbe menően levezeti az agy pontos működését. “Az agyra hagyományos értelemben úgy tekintünk, mint egy fekete dobozra; egy olyan rendszerre, amelyet bemenő és kimenő jelek alapján definiálunk, és tesszük mindezt anélkül, hogy megértenénk annak működését”, írja könyvében Sheehan.

Sheehan mindemellett részletezi a magnézium agyon belüli működési mechanizmusát is. A magnéziumionok töltik be a “kapuőr-szerepet” az NMDA (más néven az N-metil D aszpartát) receptor idegsejtek és a sejthártya között. Ezek a receptor idegsejtek felelősek mind a rövid, mind pedig a hosszú távú memóriáért. Megfelelő mennyiségű magnézium hiányában gyakorlatilag nincsenek “őrök a kapunál”, akiknek a feladata lenne, hogy az ionok szabad áramlását akadályozzák. Mindez pedig a sejtek elhalásához, valamint a rövid- és hosszú távú emlékezőképességgel kapcsolatos problémákhoz vezethet. Számos, az aggyal kapcsolatos egészségügyi problémával lehet összefüggésben a magnézium.

A magnézium és a stressz, szorongás és depresszió

A magnézium segít az agynak a stresszel összefüggésbe hozható túlzott mennyiségű kortizol szabályozásában. A Science Daily újság szerint a magnézium segíthet csökkenteni az adrenocorticotróp hormon-kibocsátást (ACTH) is. A magnézium közvetlen hatást gyakorol a P-glikoprotein fehérje funkciójára, és szerepe lehet az agy adrenocorticotrop-ellátásában is. Arra a megállapításra jutottak, hogy mindezek a rendszerek szerepet játszanak a stressz és a depresszió kórélettanában.

A magnéziumionok szabályozzák a kalciumionok áramlását az idegrendszer kalcium-csatornáiban, amellyel segítik az idegsejtek nitrogén-monoxid szabályozását. Magnéziumhiány esetén az idegsejtek magnézium igénye sem biztosított, ami idegsejt károsodáshoz vezethet, és ennek következtében depresszió léphet fel.

Az idegsejt-szintű magnéziumion-hiány egyik kiváltó okai lehetnek a stresszhormonok, a túlzott kalcium bevitel, illetve a magnézium táplálkozás útján történő biztosításának hiánya is.

A kutatások kezdenek rávilágítani a magnéziumhiány és a depresszió közti kapcsolatra, miután a tanulmányozott esetleírások során gyors javulást mutattak (kevesebb, mint 7 nap alatt) súlyos depresszióban szenvedő betegeknél, akik minden étkezéshez és lefekvés előtt 125-300 mg magnéziumot szedtek. Ezeknél az eseteknél a magnéziumhiány pótlása olyan tünetek kezelésében bizonyult hatásosnak, mint a traumás agyi sérülés, fejfájás, öngyilkossági késztetés, szorongás, ingerlékenység, álmatlanság, gyermekágyi depresszió, kokain, alkohol- és dohányfogyasztás, kalcium-hiperérzékenység, rövidtávú emlékezetkiesés és IQ-csökkenés. Arra a következtetésre jutottak, hogy lehetséges, hogy a magnéziumhiány nagymértékben hozzájárulhat számos mentálhigiénés és agyi jellegű kóros állapothoz.

További kutatások tanúsága szerint a magnézium hatékonynak bizonyult a depresszió kezelésben, és a magnézium-metabolizmusban fellépő zavar szerepet játszhat a depresszió kialakulásában is. Kutatók a depresszióban szenvedők számára kiegészítő jellegű terápiaként javasolják a magnézium-bevitelt. Egy másik, szintén nemrégiben elvégzett tanulmány szerint a magnézium étrendszerű bevitelének aránya kapcsolatban áll a depresszió kialakulásának kockázatával. Húsz év elteltével ez az első olyan, kedvező kilátássokkal kecsegtető tanulmány, amelyik rámutat a magnézium-bevitel és a férfiaknál jelentkező depresszió kialakulásának összefüggéseire. Kórházi kezelésben résztvevő betegek esetén azoknál, akik táplálék-kiegészítő jelleggel közepes mennyiségű magnéziumot fogyasztottak, jelenős mértékben csökkentek a depresszió diagnosztizált tünetei, míg mindez nem volt elmondható azok esetén, akik sokkal kisebb mértékben fogyasztottak magnéziumot.

A magnézium mindezek mellett nőknél a gyermekágyi depresszió kiegészítő kezeléseként is hatékony lehet; legalább is ezt támasztja alá egy, az ilyen tünetek esetén a cink és a magnézium összefüggését vizsgáló, 122 kismama részvételével elvégzett keresztmetszeti vizsgálat, amelynek eredménye statisztikailag nem kimutatható szintű összefüggésre mutatott rá a cink szérumszintje és a gyermekágyi depresszió között. Ezzel szemben a magnézium szérumszintje és a gyermekágyi depresszió fordított kapcsolata igazolást nyert olyan tekintetben, hogy a magnézium-bevitel fokozása csökkenti a gyermekágyi depresszió kialakulásának kockázatát.

A depresszió mellett az agy egészséges működésének olyan, egyéb területeire is hatással lehet a magnézium, mint a migrénes fejfájás és a kognitív képesség csökkenése/memóriazavarok.

Ahogyan cikkünkből láthatja, szervezetünk számára kiemelt fontosságú a magnézium. Tudja meg Magnézium szükséglet kalkulátorunk segítségével, hogy elegendő mennyiséget visz-e be szervezetébe. A kalkulátor használatához kattintson ide.

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

C. László – Tolcsva: “Az Ősi Magnézium megszüntette az éjszakai lábgörcsöket, ezáltal újra tudok normálisan aludni, használat során a stresszhelyzeteket is jobban kezelem, nyugodtabb vagyok. Mindenképpen ajánlom azoknak, akik hasonló problémákal küszködnek.”

img
img

L. Ágnes: “Lábgörcsre, illetve stresszoldásra használom a termékeket. Minden nap használom, a görcseim elmúltak és sokkal nyugottabnak érzem magam. Ajánlani tudom csak mindenkinek, fantasztikus termékek, nagyon örülök, hogy rátaláltam az Ősi Magnéziumra!”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

A magnézium és a kognitív képesség csökkenése, memóriazavar

A magnézium az öregedéssel járó emlékezetvesztés és az Alzheimer-kór kiegészítő kezeléseként is hatékonynak bizonyult. Ugyancsak egy másik, igen jelentős tanulmány [...]

Bővebben

A magnézium és az álmatlanság vagy insomnia

Néhány tény az alvási rendellenességekről, inszomniáról: A nők 63%-a, míg a férfiak 54%-a szenved álmatlanságtól legalább 2 alkalommal hetente Inszomnia [...]

Bővebben

Az Ősi Magnézium

Az ősi magnézium koncentrátum az ősidei európai Zechstein-tenger fenékről származik, a földkéreg 1600 és 2000 méter mélyéről, védve az utóbbi [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

  • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
  • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
  • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
  • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
  • Természetes összetétel Természetes összetétel
  • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Nincs termék a kosárban.
0