A magnézium egyik alaptulajdonsága, hogy segít az izomfájdalmak kezelésében, és erősíti is az izomszöveteket. Sokan azonban nincsenek tisztában a magnézium ilyen téren nyújtott előnyeivel. Ebben a cikkben szeretnénk részletesen bemutatni a magnézium alkalmazása és a különböző izom eredetű problémák közti összefüggéseket. 

Az izmoknak és idegsejteknek szükségük van magnéziumra a megfelelő működéshez. A nem megfelelő mennyiségű magnézium-bevitel megakadályozza a megfelelő működésüket, aminek következtében az izmok összehúzódása és elernyedése problémákba ütközhet, illetve görcsök jelentkezhetnek.

Emellett egy másik ásványi anyag a kalcium felszívódása segíti az izmok összehúzódását, míg a magnézium elengedhetetlen az elernyedés során. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az emberi szervezet nem képes a magnézium hatékony raktározására, éppen ezért fontos odafigyelni a rendszeres, étrendszerű fogyasztására.

A magnézium és kalcium együttesen segít az izmok és idegsejtek működésében. A magnézium felelős az idegsejtekbe jutó kalcium mennyiségéért. Az idegsejt túlzott mértékű kalciumfelvétel esetén aktivizálódik. Ez az idegsejt-túlműködés rendellenességek kialakulását eredményezi, és az idegsejt ilyen esetben túl sok üzenetet juttat el az izmokhoz, amik emiatt görcsbe rándulnak.

A magnézium gyors gyógymód az izomfájdalmakra

Különösen izomfájdalmak esetén javasolt a magnézium olaj, magnéziumos krémek vagy Epsom só (ami egy magnéziumban gazdag só) közvetlenül a bőrfelületen történő alkalmazása. Léteznek más módszerek is, amivel a magnézium még hatékonyabban juttatható be a szervezetbe.

Ilyen megoldás lehet a magnézium olajas vagy Epsom sós fürdő. Áztassa lábait körülbelül hatvan percen át magnézium olajas/Epsom sós vízben. Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a szükséges mennyiségű magnézium a lábon át a szervezetbe juthasson.

izomfájdalom

Az izmok működése

A University of Maryland Medical Center kutatói szerint a magnéziumnak nélkülözhetetlen szerepe van az izmok megfelelő működésében. Görcsök vagy izomfájdalmak esetén a magnézium segíthet az izomszöveteknek, hogy könnyebben tudjanak elernyedni, valamint meggátolja, hogy túlzott mennyiségű kalcium rakódjon le az izomszövetekben.

Hatásai és rendellenességek

A magnézium segíthet az ízületi és izomfájdalmak kezelésében, amelyek olyan egészségügyi panaszok során jelentkezhetnek, mint a csontritkulás, fibromyalgia vagy nyugtalan láb szindróma (RLS). Továbbá segít a premenstruális szindróma (PMS), a policisztiás petefészek szindróma (PCOS) és menopauza okozta fájdalmak enyhítésében is.

A magnézium segíthet az úgynevezett, kínzó izomgörcsökkel járó dysmenorrhea, vagy fájdalmas menstruáció kezelésében is, és a reumatoid artritisz okozta ízületi fájdalmak kezelésére is javasolt.

A görcsök okai

Az izomhúzódás, az izomzat túlzott igénybevétele, a mozgáshiány és a sokáig egy pozícióban ülés, a kiszáradás mind izomgörcsök kialakulását eredményezheti. A legtöbb görcsös tünet ártalmatlan, de némelyik közülük az alábbi, mélyebben meghúzódó egészségügyi probléma egyikének jele lehet.

1. A szervezet alacsony ásványianyag-készlete

Az elégtelen mennyiségű magnézium, kalcium vagy kálium hozzájárulhat a lábizom-görcsök kialakulásához. Ezen ásványi anyagok hiánya felléphet vízhajtók alkalmazása esetén, amelyeket általában magas vérnyomás kezelésére írnak fel.

2. Idegsejt-összenyomódás

Az ágyéki gerincszűkület vagy más néven lumbar stenosis, ami a gerinc idegsejtjeinek összenyomódását jelenti, lábtájéki fájdalmakat eredményez, ami görcsökkel jár. Minél többet sétálunk, annál nagyobb lesz a fájdalomérzet. A tünetek valamelyest enyhíthetők, amennyiben enyhén előregörnyedve járunk.

3. A vérellátás magnéziumhiányos állapota

Az érszűkülettel járó egészségügyi panaszok, mint a súlyos érszűkület (arteriosclerosis) esetén a vér nem képes megfelelően áramolni a testben. A velejáró tünetek közé tartoznak a lábfejben jelentkező görcsös fájdalmak.

Sport és a magnézium

A magnézium-kiegészítőknek számos kedvező hatása van sportolók számára is: felgyorsítja a regenerálódási időszakot és fokozza a sportteljesítményt. Sok sportoló nincs tudatában a magnézium jótékony hatásainak, és ezért közülük sokan nem is fogyasztják ezt a létfontosságú ásványi anyagot. Emiatt esetükben az edzést követő regenerálódás nehézkesebb, a teljesítményük kevésbé látványos, és a teherbírásuk sem maximális.

A magnézium bizonyítottan növeli a fizikai teljesítőképességet. A magnézium nélkülözhetetlen a szervezet olyan fiziológiai folyamatai számára, mint az izmok összehúzódása, a sejtek egészséges működésének fenntartása, és az
izmok elernyedése.

Számos tanulmány rámutatott, hogy a professzionális női sportolók hosszabb ideig képesek futni magnézium-kiegészítők segítségével, illetve a szervezet oxigénfelvétele is nagyban javul. Következésképpen a magnéziumkészletek elapadásával az edzések csökkent energiaszinten végezhetők, és a teljesítmény is hanyatlik, mivel a testnek mozgás közben van szüksége a magnéziumra. Emellett a nem megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló magnézium következtében jelentkező alacsony energiaszint is hasonló tüneteket eredményez.

edzés

Izomgörcsök és a magnézium

Ahogy az már korábban elhangzott, a magnézium nélkülözhetetlen az izmok elernyedéséhez és összehúzódásához. A magnézium-kiegészítők segítségével elkerülhető a túlzott mértékű izomgörcsök fellépése.

Egy nemrégiben úszók bevonásával elvégzett tanulmány rámutatott, hogy a résztvevők magnéziumban gazdag étrend mellett 86%-kal kevesebb izomgörcsöt tapasztaltak. Ha Önnek is problémát okoznak a rendszeres izomgörcsök, célszerű lehet a magnézium fokozottabb mértékű bevonása az étrendjébe.

Jobb izomregeneráció és a magnézium

A magnézium részt vesz az izmok edzést követő regenerálódási folyamatában, valamint az izomsejtek szerkezeti károsulásának a folyamatában, így nélkülözhetetlen az izmok egészségének megőrzéséhez.

Egy 1453 résztvevő bevonásával elvégzett tanulmány eredményei alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vérben elegendő mennyiségben jelen levő magnézium segítségével megfelelő működésű és ép izomzat érhető el. A vizsgálat eredményei rávilágítottak a magnézium izomregenerálódási és izomképzési folyamatban játszott jelentős szerepére.