Oldal kiválasztása

Ön is MINDIG fájdalmat érez egy kemény edzést követően? Alig áll a lábán a nagy stressztől? És mi a helyzet az alvással? Ha már a napját sem tudja, hogy mikor aludt egy igazán pihentetőt, nagy az esélye annak, hogy nem jut elegendő mennyiségű magnéziumhoz. Ez mégis hogyan lehetséges?

Közismert tény, hogy a magnéziumnak kulcsfontosságú szerepe van az energia előállításában és a felépülésben, ami által a sportolók számára a magnézium egyenesen nélkülözhetetlenné válik.

shutterstock_544118614Az igazság az, hogy akár egy rövidebb ideig tartó, magnéziumszegény időszak is komolyan visszaveheti a teljesítményt, és a sportolók sajnos egyszerűen nem jutnak elegendő mennyiséghez belőle.

Egy 2012-ben, elit futók bevonásával elvégzett tanulmány például arra a következtetésre jutott, hogy nem a nátrium vagy a kálium, hanem a magnézium az az elektrolit, amelynek a szintje a versenyek során a leginkább leapad.

A magnéziumhiány következtében komoly gyulladások alakulhatnak ki a futóknál.

A magnézium egy olyan, alapvető fontosságú ásványi anyag, amelyre az egészségi állapot felmérése során megfelelő figyelmet kell fordítani. A magnéziumra gyakorlatilag minden egyes sejtnek szüksége van, valamint az általános egészség és a szervezet funkcióinak ellátásáért felelős, több mint 300 kémiai folyamat számára nélkülözhetetlen elem. Ezek közé tartozik az izmok összehúzódása és elernyedése, az idegsejtek működése, a szívműködés, a vérnyomás-szabályozás, a hormonális kölcsönhatások, az immunitás, a csontok egészsége és a fehérje-, a zsírok és a nukleinsavak szintézise.

shutterstock_268508609A magnézium mindezek mellett elengedhetetlen összetevője az energia metabolizmusának, mivel a magnézium felelős az úgynevezett ATPas enzimek aktiválásáért, amelyek az ATP ((adenosine triphoszfát) előállításához szükségesek. Az ATP lebontása során energia szabadul fel, ami az izmok összehúzódását segíti elő, és komolyabb testedzés során azok gyakorisága nagyban megnő. Ebből következik, hogy az ATP szintézisének gyorsan kell végbemennie, és a magnéziumhiány hátráltathatja az energiatermelést, ami kimerültséghez, letargiához, az erőnlét csökkenéséhez, izomrángásokhoz vagy görcsökhöz vezethet.

shutterstock_523868392A krónikus méreteket öltő magnéziumhiány felelős lehet még a csontok csökkent mértékű ásványi anyag szintjéért, illetve a csontritkulás, a vérszegénység, a depresszió és a szabálytalan szívverés kialakulásáért is. Gyakorlatilag a szervezet minden egyes működési rendszerében tünetek jelentkezhetnek, mivel ezek mindegyikének szüksége van magnéziumra a megfelelő funkciók ellátásához. Sportolóknál nem meglepő a fáradtságérzet, az izomgöcs, a legyengült immunrendszer, sőt, még a szabálytalan szívműködés is, és ezek a tünetek valóban gyakran jelentkeznek, a hátterükben meghúzódó okok pedig sokrétűek lehetnek. Sokszor azonban kialakulásuk hátterében az egyszerű magnéziumhiány is meghúzódhat.

20130424-bogar-janos-ultramaratonos-futo14“Nagyon jó tapasztalatom van a termékkel! Szuper hatása van a bőrre, érezhetően erősebb, rugalmasabb lett, a tapintása pedig finomabb. Ezt nem csak én, hanem a párom is tapasztalta, aki szintén versenyszerűen sportol. Én hajlamos voltam a görcsökre, de ez a termék használata óta csökkent. Mivel kíméletesen, külsőleg szívódik fel, eleve laza izomzattal indulok az edzésekre, ami meg is marad több órán át. Edzés után ismételten bemasszírozom és rendkívül jól regenerál, hidratál. Arcra is próbáltam és szuper regenerálónak bizonyult! A farizomra is nagyon hatásos nálam, de a derekamra és a hátamra is szoktam használni. Kicsit csíp, de ezt meg lehet szokni. Ha túl soknak érzem, néha letörlöm illetve kicsit vízzel lemosom, de sokszor ilyenkor is rajta hagyom. Köszönöm illetve köszönjük! Minden téren pozitív a termék hatása!” – Bogár János

 

Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a sportolók magnéziumigénye jelentősen nagyobb, és hogy a nagyobb magnéziummennyiség bevitelével fokozható a teljesítmény.

shutterstock_57513580A magnézium az energiatermelésben játszott szerepe mellett a teljesítményt is fokozza azáltal, hogy csökkenti a tejsav felhalmozódását, és az idegrendszerre kifejtett hatásának köszönhetően csökkenti a fáradtságérzetet egy-egy megterhelő igénybevétel során. A magnézium mindezek mellett a verejtékezés során is távozik a szervezetből, így a nagy melegben és párás környezetben edzést végző sportemberek szervezetének magnéziumigénye tovább nőhet.

Ne hagyja, hogy Önnel is megtörténjen!

Az alábbiakban öt kritikus pontot soroltunk fel, ami miatt különösen érdemes a szervezete megfelelő magnéziumszintjére odafigyelnie:

Első számú előny: Nagyobb erőnlét

shutterstock_392897878Ha nem optimalizáljuk a magnéziumháztartásunkat, a csúcsteljesítmény sem garantálható, és a hatékonyabb izommunka is kiaknázatlanul maradhat. Magnézium nélkül az izmok fehérjeszintéziséért felelős enzimek kevésbé hatékonyan funkcionálnak, ami a felépülés, az erőnlét és a teljesítőképesség hátráltatója lehet.

Második számú előny: A hormonháztartás jobb egyensúlyi állapota

shutterstock_404954179Sokszor az egészséges tesztoszteronszinten és a kiegyensúlyozott kortizolszinten áll vagy bukik a sportoló teljesítménye. A magnézium segít ezek egyensúlyi állapotának fenntartásában, mivel elősegíti a tesztoszteronok felszabadulását, amelyek ezáltal kifejthetik a szervezetre gyakorolt jótékony hatásukat. Megterhelő edzést követően elősegíti a kortizol metabolizmusát azáltal, hogy az idegrendszer aktivizáltságát csökkenti.

Harmadik számú előny: Fokozottabb inzulinérzékenység és jobb testösszetétel

A magnézium az inzulinérzékenységben szerepet játszó ásványi anyagként is ismeretes. Elősegíti a szervezetben a szénhidrátok metabolizmusát, miközben a vérglükózszint szabályozásáért felelős hormonok aktivizáltságára is hatással van. A nagy mennyiségű magnézium hatására az izmok hatékonyabban fejlődnek, és a szárazabb testösszetétel rövidebb idő alatt elérhető el.

Negyedik számú előny: Gyorsabb felépülés

shutterstock_446777314

 

Elegendő magnézium fogyasztása esetén felgyorsulhatnak a felépülési folyamatok és az éjszakai pihenésre is jótékonyan hat. A magnézium segít a gyulladások leküzdésében, megemeli az antioxidánsok szintjét, és feltölti az izmok energiakészleteit. Mindezek mellett nyugtatólag hat a központi idegrendszerre, szabályozza a szívritmust és nyugodt pihenést biztosít.

 

 

Lubics

“Tulajdonképpen sosem voltak verseny közben problémáim görccsel, azt viszont megtapasztaltam, ha túl sok magnéziumot szedek, gyomorproblémáim lesznek. A 100 km-es OB előtti héten lehetőségem volt kipróbálni az ősi magnéziumot. A verseny előtti héten napi 20 pumpányit használtam a lábamra és egyszer használtam a magnéziumos fürdősót. A verseny alatt nem szedtem magnéziumot, másnap a sprayt használtam újra és befeküdtem egy kád Ősi Magnézium fürdősós vízbe. A regeneráció gyorsasága sok dologtól függ, mégis azt mondhatom, hogy ilyen terhelés után még sosem regenerálódtam ilyen hamar. Izomfájdalmaim nem is voltak, inkább csak fáradtságot éreztem. Az Ősi Magnézium Koncentrátum sprayt azóta is használom, kíváncsian várom a hosszútávú fejleményeket.” – Lubics Szilvia

Ötödik számú előny: Nagyobb erőkifejtés és függőleges ugrás

shutterstock_479216506A magnézium a robbanékony mozdulatok elvégzésében is fontos szerepet játszik, ezáltal elengedhetetlen azon sportolók számára, akik szeretnék növelni sportteljesítményüket. Például egy tesztcsoportban röplabda játékosok, akik négy héten át 350 mg magnéziumhoz jutottak, átlagosan 3 cm növekedést tapasztaltak a függőleges ugrási teljesítményükben, ami hatalmas eredmény a profi ugróknál.

Magnéziumhiány sportolóknál

Még azok a sportolók sem immunisak a magnéziumhiányra, akik fokozott mértékben odafigyelnek az étrendjükre. Például egy 1986-87-ben elvégzett tanulmánysorozat rámutatott, hogy a tornászok, futballisták és kosárlabda játékosok is csupán az ajánlott napi tápanyag mennyiség 70%-át fogyasztják.

Figyelembe véve a magnézium energiatermelés során játszott szerepét, két kulcsfontosságú kérdés merül fel:

 1. Vajon a túlságosan széles körben tapasztalható, optimális szintnél alacsonyabb magnéziumfogyasztás ronthatja-e a sportteljesítményt?
 2. Vajon a magnézium megnövelt, az ajánlott napi tápanyag mennyiséget meghaladó fogyasztása javíthatja-e a teljesítményt?

Bár sok adat támasztja alá, hogy a szájon át fogyasztott magnézium a szívkoszorúér-betegségben szenvedők esetén jótékonyan hat a szívműködésre, és növeli a testmozgással szembeni toleranciaszintet, eddig alig állt rendelkezésünkre valódi bizonyíték ara vonatkozóan, hogy milyen hatással van a magnézium optimális szinttől eltérő fogyasztásának az egészséges, rendszeres testmozgást végző felnőttek körében.

Három hónapon át tartó magnézium-esettanulmány

Egy nemrégiben 10 nő részvételével elvégzett, szigorúan szabályozott keretek között zajló amerikai vizsgálat során megfigyelték az alacsony magnéziumszint teljesítményre gyakorolt hatását. Az eredmények lenyűgözőek voltak.

shutterstock_602836799Az első hónapban a résztvevők magnéziumban szegény étrendet tartottak (napi 112 mg), ami mellé 200 mg magnézium kiegészítőt fogyasztottak, hogy a teljes napi magnéziumfogyasztást az ajánlott napi tápanyag mennyiségnek (RDA) megfelelően 310 mg-ra növeljék. A második hónapban a kiegészítőt megvonták tőlük, így a résztvevők étrendje magnéziumban szegénnyé vált, de a harmadik hónapban újra alkalmazták a kiegészítőt, ezáltal helyreállítva a javasolt magnéziumszintet.

Minden egyes hónap végén felkérték a vizsgálatban résztvevőket, hogy az intenzitás egyre nagyobb fokozásával kerékpározzanak mindaddig, amíg a maximális szívritmusuk 80%-át elérik. Ekkor komolyabb méréseket végeztek el rajtuk (vérteszt, EKG, légúti gázanalízis).

A kutatási eredmények arra mutattak rá, hogy a magnézium megvonásának időszakában, adott terhelés és maximális oxigénfelvétel mellett mind az összesített és kumulatív nettó oxigén-felhasználás, mind a szívritmus jelentősen megnövekedett, és a növekedési mutatók egyenes összefüggésben álltak a magnézium szintjének csökkenésével.

Más szóval a magnéziumhiány csökkentette az anyagcsere folyamatok hatékonyságát, a szervezet oxigén felvételi igénye, valamint a megterhelés során mért szívritmus megnövekedett – vagyis olyan irányban változtak, amelyet a sportolók minden körülmények között kerülni akarnak.

Összegzés

A vizsgálat röviden összefoglalva:

“A vizsgálati beszámoló első kézből igazolja, hogy a magnéziumban szegény étrend, fizikailag aktív egyének néhány csoportjánál rontja a szervezet funkcióit testmozgás végzése során.”

A mindezek mögött meghúzódó működési folyamatok nem világosak, de valószínűnek tűnik, hogy a magnéziumhiány a légzőrendszer működésének felborulásához vezethet, ezáltal növelve az ATP termelési szintjének fenntartásához szükséges oxigénfelvétel szintjét.

További bizonyítékok igazolni látszanak azon felvetést, hogy a magnéziumhiány következtében az energiatermelés, illetve ennek egyenes következményeként az oxigén felhasználása kevésbé hatékonnyá válik testmozgás során,

mivel az izomellazulás (csökkent izomtónus) hatékonysága csökken, ami a szervezet energiaszükségletének nagy részét teszi ki az olyan testmozgások során, mint a kerékpározás.

További kutatások

shutterstock_516657673Egy férfi sportolókból álló vizsgálat során a résztvevőknek 25 napon át napi 390 mg magnéziumot adtak, melynek eredményeképpen a teljesítménymérő tesztek során maximális oxigén felhasználási hatékonyságot és teljesítményt mutattak ki.

Egy másik, a csökkentebb terhelést vizsgáló tanulmány során a magnéziumos kiegészítők hatására szívritmus-, valamint légzéscsökkenést, oxigén felvételi és szén-dioxid termelésbeli csökkenést értek el.

A harmadik vizsgálatot fizikailag aktív tanulók körében végezték el, akiknek a testtömegükhöz mérten, kilogrammonként 8 mg magnéziumot adtak naponta. A vizsgálat eredményeképpen jelentős növekedést tapasztaltak az állóképességi tesztek során, és a szervezetük hatékonyabban hasznosította az oxigénkészleteit a csökkentett terhelési tesztek során.

Mennyi magnéziumra van szüksége a szervezetnek?

A kutatók a sportolók számára minimum 7-8 mg mennyiséget javasolnak kilogrammonként, vagyis egy 100 kilogrammos ember esetén ez az érték minimum 700 mg. A kutatások arra engednek következtetni, hogy a nagy terhelésnek kitett sportolók biztonsággal fogyaszthatnak 500-800 mg magnéziumot naponta; az ennél nagyobb mértékű magnéziumfogyasztás még vita tárgyát képzi.

shutterstock_353611151A fenti mennyiség egy részéhez élelmiszerekből is hozzájuthatunk; a teljes kiőrlésű zab, a nyers diófélék, a bab és a banán mind magnéziumban gazdag élelmiszerek, azonban a magnézium felszívódását akadályozhatják a rostokban gazdag élelmiszerek.

Kiegészítő készítmények alkalmazása esetén mindig a kiemelkedő minőségű, transzdermális (bőrön keresztül bejuttatott) magnézium-kloridot válassza. Ilyen választás lehet az Ősi Magnézium elnevezésű termék. Az olcsóbb magnézium sókkal ellentétben (amelyek egyszerűen csak áthaladnak a szervezeten) a transzdermális magnéziumot a szervezet hatékonyabban tudja felhasználni.

Ha Ön is szereti rendszeresen mérni és figyelni a vérszintjét, nem szabad megfeledkeznie arról sem, hogy a magnéziumszint megállapítása meglepően nehéz. A szervezet magnéziumkészleteinek csupán 1%-a található meg a vérben, míg 0,03% a plazmában, 50% a csontokban, 25% a lágyszövetekben és 15% az izomzatban kerül elraktározásra. Ebből adódóan a rendszeres magnézium vértesztek borzasztóan pontatlanok.

Számolja ki magnézium szükségletét egyszerűen Magnézium szükséglet kalkulátorunk segítségével. A kalkulátort ide kattintva érheti el.

Mi a végső üzenet sportolók számára?

Először is, a magnéziumszint nagyon könnyen lecsökkenhet, különösen olyan esetekben, ha az étrendnek nem képzik kellő mértékben részét a gabonafélék és teljes kiőrlésű magvak, a zöld leveles növények, hüvelyesek (borsó, bab, lencse), a diófélék és egyéb magvak. Ami még jobban megnehezíti a dolgot, az a túlzott cukor- és alkoholfogyasztás; emellett a nagy zsír- fehérje- és kalciumtartalmú étrend mind negatív hatással van a szervezet magnézium felvételére és/vagy annak kiválasztódására.

shutterstock_422551879 (1)Még jó minőségű ételek fogyasztása, és a figyelmesen összeállított, kiegyensúlyozott, napi 2000 kalóriát nem meghaladó étrend esetén is gyakran előfordul, hogy nem sikerül kielégíteni a napi magnéziumszükségletet, ezáltal a fogyókúrázók és a szigorú étrendet követők is fokozottabb kockázatnak vannak kitéve.

Az alábbiakban összefoglaljuk azokat az étkezési szokásokat, amelyek alacsony magnéziumszintet eredményeznek, illetve azon nem klinikai tüneteket, amelyek az optimális szintnél alacsonyabb magnéziumfogyasztás jelei lehetnek (bár a klinikai keretek között elvégzett tesztek, mint az izmok magnéziumszintjének mérése vagy a magnéziumionos mérés segítségével jobban megállapítható a valós magnéziumháztartás).

Kockázati tényezők és az alacsony magnézium bevitel jelei

Az alacsony magnéziumfogyasztással összefüggésbe hozható étkezési szokások

 • teljes kiőrlésű lisztek helyett fehérliszt fogyasztása
 • kevés zöld leveles növény fogyasztása
 • nem elegendő mennyiségű dióféle, magvak, vagy bab és lencse fogyasztása
 • rendszeres cukor és cukrozott termékek fogyasztása
 • rendszeres alkoholfogyasztás
 • szigorúan kalóriaszegény, vagy fehérében gazdag, alacsony szénhidráttartalmú étrend

Az optimális szint alatti magnézium bevitel lehetséges tünetei

 • izomgörcsök, rángások és remegések
 • rendszeresen jelentkező, túlzott kimerültségérzet
 • ingerlékenység és/vagy letargia érzete
 • rendszeres kedélyállapot-ingadozás, beleértve a depressziót is
 • menstruációt megelőző püffedés
 • nyugtalan láb éjszakánként

shutterstock_236566495Az optimális szinthez képest alacsonyabb magnéziumfogyasztás esetén romolhat a teljesítmény, így minden sportolónak érdemes lehet elgondolkodnia azon, hogy tudatosan is odafigyeljen arra, hogy a magnéziumban gazdag élelmiszerek étrendje alapját képezzék.