A magnézium túladagolás tünetei és kezelése + 1 bónusz: megtudhatja, lehetséges-e magnézium túladagolás a terhesség alatt?

Magnézium túladagolás – igen, lehetséges!

Természetesen ha Ön kiegyensúlyozott – azaz rostokban, tápanyagokban, zöldségben, gyümölcsben, teljes kiőrlésű élelmiszerekben, olajos magvakban gazdag – táplálkozást folytat, ha odafigyel a rendszeres testmozgásra, a jó minőségű és elegendő alvásra, és stressz-szintje is optimális, nagy eséllyel nem kell magnézium túladagolástól tartania. A legtöbben azonban nem mindig tudunk megfelelni a fenti kritériumoknak, ilyenkor – nagyon helyesen – megesik, hogy más módon is pótolnunk kell szervezetünk magnézium tartalékait. Akár szájon, akár bőrön át tesszük ezt meg, oda kell figyelnünk a mennyiségre, hogy ne essünk át a ló másik oldalára, és ne kapjunk magnézium túladagolást, azaz hipermagnéziát.

Miért alkalmazzunk bőrön át felszívódó magnéziumot? Olvassa el témába vágó cikkünket!

Mikor beszélhetünk magnézium túladagolásról?

A magnéziumszint a szervezetben több mint 300 biokémiai folyamatot érint, épp ezért nem mindegy, mekkora az Ön magnéziumszintje. A magnéziumszint normál tartománya a vérben 1,7–2,3 milligramm / deciliter (mg / dl), míg a 2,6 mg / dl feletti magnézium szint magnézium túladagolást, azaz hipermagnéziát jelezhet.

Ha Ön nincs tisztában szervezete magnézium szintjével, számolja ki a magnézium-kalkulátorral!

A magnézium túladagolás tünetei és mellékhatásai

A magnézium túladagolás tünetei és mellékhatásai a kevésbé feltűnőtől a súlyosig és azonnali orvosi beavatkozást igénylőig terjedhetnek.

Magnézium túladagolás tünetei és mellékhatásai:

  • gyengeség
  • hányinger, hányás
  • légzési nehézségek
  • alacsony vérnyomás
  • letargia, levertség
  • hasmenés
  • gyomorgörcsök
  • izomgyengeség
  • szívritmuszavarok, szívroham

Kik kaphatnak magnézium túladagolást?

Mint sok más biológiai folyamatot, a magnézium szintet is a veseműködés szabályozza a szervezetben, emiatt a veseelégtelenségben szenvedő betegeknél nagyobb a kockázata annak, hogy a bőrön vagy szájon át adagolt magnézium, vagy más ásványi anyagot tartalmazó gyógyszer nem tud megfelelően kiürülni a szervezetből. Ezért veseelégtelenség esetén nem ajánlott a magnézium külsődleges pótlása, illetve ezt megelőzendő, mindig konzultáljon orvosával a magnézium-kúra megkezdése előtt, hogy megelőzze a magnézium túladagolást!

Túlzott magnézium bevitel gyakran előfordul akkor is, ha valaki erős savtermelés, krónikus hasmenés esetén szed savkötőket, egyéb gyógyszereket, vagy gyomor és bélrendszeri betegségekben, esetleg szívbetegségben szenved.

magnézium túladagolás mellékhatásai

Terhesség alatt lehetséges magnézium túladagolás?

A várandós nők esetében különösen fontos a megfelelő magnéziumszint beállítása. Mivel ebben az időszakban a magzatnak és az anyának is több ásványi anyagra van szüksége, a pusztán megfelelő táplálkozással bevitt kalcium, magnézium és egyéb ásványi anyagok nem mindig elegendők. Egyre gyakrabban figyelmeztetnek szakemberek azonban arra, hogy a különböző magzatvédő vitaminok, magnéziumban dús készítmények magnézium túladagoláshoz vezethetnek, ami ugyanolyan veszélyes lehet a babára és az anyára, mint annak hiánya. Ha Ön kismama, figyeljen oda rá, hogy a napi magnézium bevitel ne lépje túl a 3000 mg-ot, illetve mindig konzultáljon orvosával a bevitt mennyiségről. A terhesség alatti túlzott magnézium fogyasztás gyengeséget, kettőslátást, szájszárazságot, és akár tüdőödémát, szívrohamot is eredményezhet, valamint a magzatra nézve is ártalmas lehet.

Tudja meg, hogyan függ össze az egészséges magnéziumszint a várandóssággal!

magnézium túladagolás terhesség

A magnézium túladagolás kockázata

A magnézium túladagolás kockázata egészséges veseműködés esetén minimális. Ugyanakkor érdemes odafigyelnünk az intő jelekre, hiszen a magnézium túladagolás súlyos következményekkel járhat. Fontos, hogy pótoljuk szervezetünk magnézium szükségleteit, de tegyük ezt egészséges keretek között! A magnézium mellett pedig fektessünk hangsúlyt szervezetünk B6-vitaminnal való ellátására is, amely segíti a magnézium megfelelő felszívódását.

Tudjon meg mindent a B6 vitaminról!

Ön is érintett? Így kezelje!

Ha az alábbi tüneteket tapasztalja magán, és úgy érzi, mindez összefüggésben áll a túlzott magnézium fogyasztással, mindenképp forduljon orvoshoz! A súlyos légzési nehézségeket, szívritmuszavarokat a keringési rendszer kiegyensúlyozásával kezelik. Ilyenkor az orvos intravénás kalcium-glukonát beadásával próbálja megszüntetni a rendellenességet, illetve húgyhajtóval stimulálja a vesék működését. Fontos: ha a vesék nem működnek jól, a magnézium túladagolás megszüntetése után azonnal erre kell, hogy kerüljön a fókusz, hiszen akár művese kezelésre is szükség lehet.

Magnézium túladagolás kezelése közben fontos, hogy információt kapjunk a légzési sebességről, a vérnyomásról, pulzusról, testi hőmérsékletről is. Megfelelő kezelés után a magnéziumszint a legtöbb esetben helyreáll.

Hasznosnak találta ezt a cikket?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson még több hasonló tartalmat!

Forrásjegyzék:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323349.php
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/magnesium-overdose-whats-the-likelihood#symptoms-of-overdose
https://www.newsmax.com/fastfeatures/magnesium-overdose-signs-symptoms/2016/05/04/id/727287/
http://www.szuloklapja.hu/9-honap/3492/magnezium-terhesseg-alatt:-mennyi-magneziumra-van-szuksege-a-kismamaknak-mik-a-magneziumhiany-tunetei-milyen-hatassal-lehet-a-magzatrahtml
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4455825/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1855626/