Oldal kiválasztása
  • a magnézium feltétlenül szükséges tápanyag a cukorbetegek számára, mivel segít a vércukorszint szabályozásában

 

  • a  2-es típusú cukorbetegség gyakran társul magnéziumhiányos táplálkozással

 

  • a magnéziumhiányért elsősorban az alacsony (nem megfelelő) tápanyagbevitel, vagy a vese túlzott mikrotápanyag-ürítése okolható

 

Az ünnepek alatt óhatatlanul többet eszünk, mint szoktunk, és ha egész évben tartjuk is magunkat a diétánkhoz, ilyenkor nem tudunk ellenállni a bejglinek és a kiadós étkezéseknek.

shutterstock_531008767Nem véletlen, hogy a 2-es típusú cukorbetegség egyre nagyobb méreteket ölt a világon.

A probléma elsősorban a lusta életmódunknak, a genetikai hajlamnak, a túlzott cukorfogyasztásnak – és végül, de nem utolsósorban – a hiányos étrendnek tulajdonítható. Táplálkozásunk során előnyben részesítjük a finomított tápanyagokat, mint például a rizs vagy a finomított liszt és a cukor. Ugyanakkor az ételek kiválasztásakor teljesen figyelmen kívül hagyjuk a mikrotápanyagok szerepét, melyek a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében is fontos szerepet játszanak.

Az egyik legfontosabb mikrotápanyag, amire szükségünk van, a magnézium.

shutterstock_390864769Tény, hogy a 2-es típusú cukorbetegség gyakran társul magnéziumhiányos táplálkozással. A legtöbb, ha nem minden alacsony glikémiás profilú cukorbeteg alacsony magnéziumszinttel rendelkezik, ami egyértelmű összefüggést mutat a mikrotápanyaghiány és a betegség között. A cukorbetegséggel kapcsolatos problémák, például az inzulinrezisztencia és a szívbetegségek szintén köthetők a magnéziumhiányhoz.

A magnéziumhiányért elsősorban az alacsony (nem megfelelő) tápanyagbevitel, vagy a vese túlzott mikrotápanyag-ürítése okolható. Ez utóbbit a szakértők a hiperglikémiához és a hiperinzulinémiához kapcsolták. A magnézium feltétlenül szükséges tápanyag a cukorbetegek számára, mivel segít a vércukorszint szabályozásában.

Igyekezzünk természetes forrásokból pótolni a hiányt, a legjobb magnézium források:

  • a leveles zöldségek, melyek számos hasznos ásványt és vitamint tartalmaznak, ugyanakkor kalóriatartalmuk csekély
  • az olajos magvak közül a mandula és a földimogyoró, tökmagból például elég egy fél bögrével fogyasztania, hogy pótolja a szükséges magnéziumot
  • a hüvelyesek közül a lencse, a szójabab és a fekete bab rendelkezik magas magnéziumtartalommal
  • a banán a kálium mellett (mely nagyon fontos a szív-és érrendszer számára) magnéziumban is bővelkedik, egyúttal fontos C-vitamin- és rostforrás
  • ezeken kívül fontos magnéziumforrás még a szeder, a füge, a barna rizs, a zab és a teljes kiőrlésű gabona is

shutterstock_127762526Az American Diabetes Association (Amerikai Diabétesz Egyesület) a spenótot – ezt a gazdag magnéziumforrást – a cukorbetegség elleni hihetetlen előnyőkkel rendelkező szuperélelmiszernek nevezi. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy oxalátokat is tartalmaz, ami zavarhatja a magnézium felszívódását. Dietetikusával vagy orvosával közösen alakítson ki tápanyagokban gazdag étrendet, hogy így optimalizálja a magnézium felszívódását is.

A megfelelő minőségű étrendkiegészítők szedése, vagy a bőrön át felszívódó magnézium is segíthet a problémán, feltöltve a szervezet magnéziumraktárait.