Az allergia kellemetlen dolog

Íme, egy titkos fegyver, amivel felveheti ellene a harcot: a magnézium.

Évente rengeteg ember szenved allergiás tünetektől, amelyek bármelyik évszakban, leggyakrabban mégis tavasszal és ősszel jelentkeznek.

A Medical News Today című folyóirat megfogalmazásában az allergia „az immunrendszer hiperintenzív reakciója olyan anyagokra, amelyek bejutnak vagy kapcsolatba lépnek a szervezettel”.

Másként fogalmazva, az allergén anyag bejutását követően a szervezet túlműködése lép fel, amely enyhétől súlyosabbig terjedő tünetek jelentkezését eredményezi. Ezekkel a tünetekkel jelzi a szervezetünk, hogy próbál megszabadulni az allergén anyagoktól.

Az allergén hatású anyagok a lakásban és a szabadban egyaránt fellelhetők. Ilyen anyagok lehetnek:

 • shutterstock_463071700penész
 • poratka
 • állatszőr
 • fűfélék
 • fák
 • virág- és egyéb pollenek
 • élelmiszerben található allergének
 • tisztítószerek, szappanok, testápoló krémek stb.

Talán már sokaknak nem meglepő, hogy a magnézium enyhítheti az étvágytalanságot, levertséget vagy általános gyengeséget és az ezekhez hasonló hiánytüneteket, de az már kevésbé közismert tény, hogy a szezonális allergiák elleni küzdelemben is segíthet.

Az immunrendszer és a hisztamin

Ahogy az korábban már elhangzott, az allergiás tünetek a szervezet immunrendszerének túlműködése következtében jelentkeznek. A tünetek kiváltó oka lehet többek között a környezetünkben megtalálható macskaszőr, por vagy pollenanyagok, amelyekkel szemben a szervezet hasonló módon veszi fel a küzdelmet, mint a baktériumok vagy vírusok esetén. Ilyenkor beindul a szervezet hisztamintermelése.

Az allergének többsége ártalmatlan, és az emberek többségére nincsenek komolyabb hatással.

A szervezetben allergiás tünetek akkor jelentkeznek, mikor a bekerülő anyagot az immunrendszer kórokozóként azonosítja (vagyis baktériumként, vírusként vagy parazitaként), és megpróbálja elpusztítani azt.

A leggyakoribb allergiás tünetek:

 • viszketésshutterstock_393630385
 • köhögés
 • tüsszögés
 • kiütések / csalánkiütés
 • feldagadt szem
 • szemkiszáradás
 • orrfolyás
 • torokduzzadás
 • torokviszketés

A magnézium és az allergiás reakciók

Egyes orvosok úgy vélik, hogy az egészséges étrend és bizonyos nyomelemek erősíthetik az immunrendszert, így ellenállóbbá téve azt, miközben nem jelentkezik túlműködés sem. Az egyik ilyen étrendkiegészítő a magnézium, ami alapvető ásványi anyagként segít a tüdő és a légutak felszabadításában.

Egy laboratóriumi vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a súlyos magnéziumhiányban szenvedő állatok vérében a hisztamin-szint allergén anyagok hatására sokkal jobban megemelkedik, mint azoknál az állatoknál, amelyek megfelelő mennyiségű magnéziumhoz jutnak. A szervezetben a hisztamin kiválasztása az allergén anyagok jelenlétének hatására indul be, és ezek felelősek az allergiás tünetekért is.

Mindemellett a magnéziumhiány egyes ételallergiák kialakulásáért is felelős lehet. A bodyandsoulreconnection.com így ír minderről: „Az alapvető fontosságú ásványi anyag, a magnézium, valamint a hisztidin nevű aminosav fontos szerepet játszik a gabonafélék lebontása során. Éppen ezért, amennyiben a szervezet ezek közül valamelyikből nem rendelkezik elegendő mennyiséggel, vagy a készletei teljesen kimerültek, a szervezet negatívan reagál a gabonafélékre. Emellett a levegőben terjedő allergénekre (por, kutya- és macskaszőr, tisztítószerek, gyapjú és állati tollak) is rosszul reagálhat a szervezet, és a gabonaérzékenység tünetei jelentkeznek.”

További eredmények alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kukoricaérzékenység annak lehet a jele, hogy étrendünk nem megfelelő mértékben gazdag magnéziumban.

A magnéziumhiány az emberek többségénél fennálló állapot, bár ennek sokan nincsenek tudatában.

Tudja Ön hogy mekkora menyiségű magnéziumra van szüksége? Tudja meg Magnézium szükséglet kalkukátorunk segítségével, melyet ide kattintva érhet el!

A „Prevention Magazine” című lap egyik cikkében olvasható, hogy a magnézium „segít a tüdőbe vezető, részben elzáródott légutak helyreállításában. A „The Lancet” nevezetű brit orvosi szaklap azt írja a témával kapcsolatban, hogy a szervezet egészséges magnéziumszintje esetén az asztmás és allergiás tünetek ritkábban jelentkeznek.

A fentiekhez hasonló tanulmányok alapján elmondható, hogy a magnézium segíthet a légutakban található izomzat természetes állapotának megőrzésében, valamint egyaránt csökkenti a gyulladásos tüneteket a tüdőben és a légutakban is.

shutterstock_390864769Számos élelmiszerben található nagyobb mennyiségű magnézium:

 • tengeri hínár
 • mandula
 • kesudió
 • petrezselyem
 • avokádó
 • barnarizs
 • rizs
 • szójabab
 • zöld színű, leveles zöldségek

A gyermekek és a magnézium

Sok szülő kezdi felismerni a magnézium fontosságát a gyermekeiknél jelentkező allergiás panaszok elleni küzdelemben. Járványügyi tanulmányok igazolják, hogy az asztmás betegek szervezetében gyakran alacsonyabb a magnézium szint, mint az egészséges kontrollcsoport esetén. Az alacsony magnéziumszint gyakran együtt jár kevésbé hatékony tüdőműködéssel, a tüdőkapacitás és a légutakon áramló oxigén csökkenésével is.

Mindezek fontos tudnivalók a szülők számára, mivel úgy tűnik, hogy a gyermekek többsége magnéziumhiányban szenved. Számos bizonyíték támasztja alá, hogy a gyermekkorban jelentkező magnéziumhiány egyre nagyobb méreteket ölt.

A Silver Bulletin e-News Magazinban publikáló Dr. Mark Sircus elmondása szerint „Az American Journal of Epidemiology c. folyóiratban 2002-ben közzétett tanulmány igazolta, hogy a kutatásban résztvevő 2566, 11 és 19 éves kor közötti gyermeknél a fiúk több, mint 86%-a, a lányoknak pedig 88%-a magnéziumhiányos.”

Bőrön át felszívódó magnézium az allergia elleni küzdelemben

A magnézium tartalmú kiegészítők segítségével sokkal könnyebb lehet átvészelni az allergiaszezont mindazok számára, akik általában allergiás tünetektől szenvednek. Természetesen számos, legálisan is beszerezhető gyógyászati készítmény kapható a patikákban, de a mellékhatások elkerülése érdekében érdemesebb lehet az allergiás tüneteket inkább természetes gyógymódokkal leküzdeni.

A bőrön át felszívódó magnéziumnak is rengeteg fajtája kapható már. A Koncentrátum az egyik leghatékonyabb módja, hogy feltöltsük szervezetünket magnéziummal, de létezik már testápoló formájában is érzékenyebb bőrűeknek, illetve fürdősó formájában, amit az egészen kisgyermekek fürdővizébe is tehetünk.

A magnézium a bőrön át könnyedén szívódik fel, ahol a véráramba bekerülve egészen a sejtekig hatol. Segíthet a fájdalmak, stresszérzet és szorongás elleni küzdelemben is. A napi magnéziumszükséglet kielégítése még soha nem volt ilyen egyszerű!