A melatonin 11 jótékony hatása

A melatonin 11 jótékony hatása

1. Természetes gyógymód álmatlanság ellen

A melatonin egyértelműen a legismertebb gyógymód az álmatlanság leküzdésére. Alvászavarok esetén a hagyományos módszerek elsősorban gyógyszerkészítmények használatát javasolják, amelyek gyakran hosszú távú függőség kialakulásához vezethetnek, nem beszélve mellékhatások hosszú soráról. Ezért is van az, hogy sokan inkább valamilyen természetes alternatívát keresnek, ha nyugodtabban szeretnének aludni.

Kutatások igazolják, hogy a melatonin alapú kezelés segíthet helyreállítani a huszonnégy órás biológiai ciklust éjszakai műszakban dolgozó, vagy a repülőgép-utazás okozta időeltolódástól (jet lag) szenvedő emberek esetén. A melatonin kúra shutterstock_530558224emellett segíthet az alvásban akkor is, ha valakinél krónikusan alacsony melatoninszintet diagnosztizáltak. Ilyenek lehetnek a skizofréniától szenvedők, akiknél az alvás minősége jellemzően nagyon alacsony.

A Drugs & Aging (Gyógyszerek és Öregedés) lap 2012-ben publikált tanulmánya a késleltetett hatóanyagú melatonin hatását vizsgálta 55 éves kor feletti, álmatlanságtól szenvedő betegeknél. Az Európai Unióban a gyenge alvásminőségtől szenvedő betegeknél 2 mg-ban állapították meg a késleltetett hatóanyagú (PR) melatonin felső határát. A véletlenszerű, kettős vakpróba eredményei arra a következtetésre jutottak, hogy lefekvés előtt egy-két órával 2 mg melatonin PR a kontrollcsoport eredményeihez képest az alvási fázis minősége és hossza, az éberség mértéke, és az egészséges életminőség tekintetében is jelentős javulást mutatott. A tanulmány másik eredménye alapján 2 mg melatonin PR rövid-, közép- és hosszútávon sem vezetett függőség, visszatérő álmatlanság és elvonási tünetek kialakulásához.

2. Potenciális gyógymód mell- és prosztatarák esetén

Számos tanulmány eredményei arra engednek következtetni, hogy az alacsony melatoninszint összefüggésbe hozható a mellrák megnövekedett kockázatával is. Egy kutatócsoport a melatonin a tumor növekedésére gyakorolt hatásának vizsgálata során ’in vitro’ (emberi rákos sejtek használata) és ’in vivo’ (egerek bevonásával) módszer segítségével megállapította a melatonin mellrákos daganatokra gyakorolt hatását. Az eredmények szerint a melatonin meggátolhatja a daganat növekedését és a rákos sejtek további terjedését, valamint ösztrogén receptor-negatív mellrák esetén blokkolhatja az újabb véredények kialakulását. A 2014-ben elvégzett kutatás rámutat a melatonin potenciális gyógyászati szerepére melldaganat esetén.

Egy másik tanulmány melldaganattal küzdő, és a kemoterápiás kezelés során tamoxifenes gyógyszerkezelésben részesülő nőket vizsgált, akiknél mindaddig nem volt megfigyelhető javulás. A kezelésbe melatonint vontak be, aminek következtében a daganat a betegek 28%-ánál enyhén visszahúzódott.

Emellett a prosztatarákban szenvedő férfiak kimutathatóan alacsonyabb melatoninszinttel rendelkeznek, mint azok, akik nem szenvednek a betegségtől. Az Oncology Reports lapban közzétett tanulmány bizonyítékokat keresett arra, hogy a melatonin képes-e szabályozni az androgén-dependens prosztatarák sejtjeinek növekedését. Az eredmények rámutattak, hogy a melatonin jelentős mértékben gátolhatja a prosztatarák sejtjeinek további elburjánzását.

A fenti tanulmányok alapján megállapítható, hogy a melatonin ígéretesnek tűnő, természetes kezelési módja lehet a rákos megbetegedéseknek.

3. Csökkenti a menopauza negatív tüneteit

Vizsgálatok igazolják, hogy a melatonin a menopauza során segít az alvászavarral küzdőknek. 42 és 62 éves kor közötti, a menopauza előtti stádiumban, illetve menopauzás nők bevonásával elvégzett tanulmány eredményei alapján a hat hónapon át tartó, mindennapos melatonin kúra a nők többségénél általános kedélyállapot-javulást és jelentős enyhülést hozott a depressziós tünetek tekintetében. A kutatási eredmények igazolni látszanak, hogy a menopauza előtti stádiumban vagy menopauza során a melatonin kezelés helyreállíthatja az agyalapi- és pajzsmirigyműködést, ami jó hír, mivel ez alapján megállapítható, hogy a melatonin segítségével csillapíthatók a menopauza előtti időszak és a menopauza során jelentkező tünetek (például az alvászavar).

4. Szívbetegség esetén

shutterstock_499070935Számos tanulmány arra enged következtetni, hogy a melatonin kedvezően hat a szívműködésre, illetve a szív- és érrendszerben gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatást fejt ki. Emellett csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet, illetve megköti a szabadgyököket, ami az egészséges szívműködésre is kedvezően hat. Összességében elmondható, hogy a melatonin egészségügyi hatásai segítségével csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata.

5. Fibromialgia (reumás kötőszövet- és izomfájdalom) és krónikus fájdalmak

A fibromialgia tünetei közé sorolható a hosszú távú és a test egészében fellépő, tisztázatlan eredetű kötőszöveti és izomfájdalom. Egy véletlenszerű kontrollcsoport bevonásával 101 fibromialgiás betegen elvégzett tanulmány a melatonin tünetcsökkentő hatékonyságát vizsgálta, és az eredmények szerint a melatonint önmagában, vagy fluocetin (Prozac) antidepresszáns kíséretében alkalmazó betegek esetében jelentős tüneti enyhülés volt tapasztalható.

A vizsgálat során a csak melatonint fogyasztók napi 5 milligramm melatonint kaptak, míg a másik csoport napi 3 milligramm melatonint és 20 milligramm antidepresszánst kapott. Egyes tanulmányok továbbá arra is rámutattak, hogy a melatonin olyan más, krónikus fájdalommal járó tüneteket is enyhíthet, mint a migrénes fejfájás.

6. Immunerősítő hatás

Bizonyos kutatások szerint a melatonin erős antioxidánsként is hat, valamint immunerősítőként is működik. Egy 2013-as tudományos felülvizsgálat a melatoninra „immun-puffer”-ként hivatkozik, mivel az immunrendszert visszafogó állapot esetén látszólag stimuláló hatást fejt ki, és fokozott immunreakció, például akkut gyulladás esetén gyulladásmegelőzőként is működik.

7. Enyhíti a repüléssel járó időeltolódás miatt fellépő zavarokat (jet lag)

Az úgynevezett „jet lag” (gyors időeltolódásból adódó, a belső biológiai órában fellépő zavar) egy átmeneti alvászavar, ami a landolást követően a több időzónán áthaladó repülőgép utasainál jelentkezik. A biológiai óránk ilyen esetben nem képes megfelelően igazodni az időeltolódáshoz, ami az alvás és ébrenlét ciklusát kizökkenti a megszokott állapotából. Ilyen esetben a melatonin képes lehet „visszaállítani” az alvás és ébrenlét ciklusát a normál állapotába.

Egy számos vizsgálatból és tanulmányból összeállított, a melatonin és a jet lag kapcsolatát vizsgáló tudományos felülvizsgálat szerint a melatonin „figyelemreméltóan hatásos a jet lag megelőzésében és enyhítésében, és esetenkénti rövidtávú alkalmazása biztonságosnak tűnik”. A kutatók rámutattak, hogy tízből kilenc vizsgálat során, a melatonin közvetlen lefekvés előtti alkalmazása az úti célnál (este 10 és 12 óra között), öt vagy annál több időzónát átölelő utazást követően csökkentette a jet lag negatív hatásait. Emellett azt is megfigyelték, hogy napi 0,5-5 milligrammnyi melatonin mindennapos alkalmazása hasonló hatást eredményez, és a kísérletben résztvevő, 5 milligrammot fogyasztó páciensek hamarabb aludtak el, valamint jobban aludtak az éjszaka során, mint azok, akik csak 0,5 milligrammot kaptak.

Ennél nagyobb mennyiség esetén azonban az eredmény láthatóan nem javult. Egy másik fontos következetés, hogy a melatonin szervezetbe juttatásának időpontja döntő lehet, túl korai alkalmazása esetén nehézkesebb lehet az új időzónához történő alkalmazkodás folyamata. A melatonin egyéb mellékhatásai elhanyagolhatónak bizonyultak.

8. Az eredmények javulása autizmusban szenvedő gyerekeknél

Az autizmushoz hasonló fejlődési rendellenességgel küzdő gyermekeknél is eredményes lehet a melatonin, ami az autizmus eseteinek egyre növekvő száma miatt nem elhanyagolható tényező.

A Developmental Medicine and Child Neurology lap 2011-es, 35 tanulmányt vizsgáló tudományos felülvizsgálata a melatoninnal elért eredményeket összesítette autizmus spektrum zavar, autizmus, Asperger szindróma, Rett szindróma és más, gyakori fejlődési rendellenességek esetén. Az eredmények összesítését követően a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a melatonin autizmus spektrum zavar esetén jobb alvást, jobb nappali viselkedésmintázatot és minimális mellékhatást eredményez.

9. A fülcsengés tüneteinek enyhítése

A melatonin a fülcsengésre is természetes kezelési gyógymód lehet. A fülcsengés során zajokat vagy csengést hallhatunk a fülben, ami sok embernél idővel elmúlik, miután a fültájéki hallószervek és idegek alkalmazkodnak, azonban amennyiben a tünetek hosszabb idő múltával sem szűnnek meg, olyan egészségügyi problémák is jelentkezhetnek, mint a szorongás vagy depresszió.

A melatonin antioxidatív jellemzőinek köszönhetően enyhítheti a fülcsengés tüneteit. Az Ohioi Állami Egyetem Szem- Fül- és Orrgégészeti Intézetének kutatói 61 résztvevő bevonásával elvégzett vizsgálata során minden páciensnek 30 napon át napi 3 milligramm, melatonint adott be este, akiknél ennek hatására a fülcsengés tünetei jelentősen enyhültek. A melatonin emellett segített a krónikus fülcsengéstől szenvedőknek javítani az alvás minőségét is.

10. Hólyagműködési zavarok enyhítése

A melatonin receptorok, amelyek a hólyagokban és a prosztatában találhatók, segítenek meggátolni a melanodialdehid-szint emelkedését, ami az oxidatív stressz jele. Az oxidatív stressz csökkenésével a melatonin sikeresen küzd a korral járó hólyagproblémákkal szemben, valamint korlátozza a hólyag-összehúzódások számát és a hólyagra gyakorolt nyugtató hatásának köszönhetően enyhíti a hólyagtúlműködési zavarokat is.

A Current Urology lapban olvasható tudományos áttekintés komoly bizonyítékokat talált arra, hogy a felborult melatonin-egyensúly döntő fontosságú tényező lehet a hólyagműködés zavarában, bár a pontos folyamatok egyelőre még nem teljesen világosak.

Egy 2012-es tanulmány arra enged következtetni, hogy a melatonin éjjel történő előállítása a szervezetben jobb alvásminőséget és kevesebb éjszakai ürítést eredményez. Emellett a melatonin növelheti a hólyagkapacitást és csökkentheti a vizelet mennyiségét, mivel a hatását a központi idegrendszerben fejti ki.

11. Segít a stressz tüneteinek enyhítésében

shutterstock_240420940

Stressz jelentkezése során a melatoninszint megváltozik. Éjszaka a stressz csökkenti a melatonin-koncentráció szintjét, míg napközben fokozza a melatonin termelését, ami a kortizol szint (stressz hormon) növekedésével hozható összefüggésbe. A melatonin a szervezet által érzékelt stimulációk szintjének szabályozásával enyhítheti a stressz tüneteit.

Szorongás esetén a melatonin segít enyhíteni az olyan, napközben tapasztalt kimerültséghez kötődő tüneteket, mint a nappali fáradékonyság, álmosság, álmatlanság és izgatottság. Általános nyugodt közérzetet biztosít, és támogatja az agyi funkciókat.

Ősi Magnézium Testápoló Melatonin

Ősi Magnézium Testápoló + Melatonin + OptiMSM

SPINS amerika egyik vezető piackutató és tanácsadó cége 1995 óta foglalkozik az egyre népszerűbb természetes és bio élelmiszer- és kozmetikumpiaci trendek kutatásával. Évről évre összeállít egy TOP 10-es listát az aktuális évre vonatkozó trend előrejelzéseiről és kiemel egy-egy terméket mint követendő példát. 2019-ben a trendek egyike az álmatlanság, ebben a szekcióban kapott kiemelkedő helyet az Ősi Magnézium Testápoló + Melatonin + OptiMSM termékünk. A melatonin tartalmú, nagy koncentrációjú magnéziumot tartalmazó testápolót kifejezetten éjszakai krémnek fejlesztettük ki. Könnyed, lágy formulája jól kenhető, gyorsan beszívódik és nem hagy maga után zsíros érzést. Kellemes citrusos illatát a BIO minősítésű kelet indiai citromfű illóolajnak köszönheti, amely nem hivalkodó, így este is alkalmazható. Az Ősi Magnézium Testápoló egyedülálló formula, mely a 250 millió éves Ősi Magnézium Koncentrátumból készül. 25% Ősi Magnézium Koncentrátummal, OptiMSM-el, Melatoninnal, shea vajjal és édes mandulaolajjal készül, így táplálja és hidratálttá varázsolja a bőrt, illetve támogatja az ízületeket és a csontozatot is. Érzékenyebb bőrűeknek is ajánlott.

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

Bogár János – az év ultramaraton futója 2007-ben: “Én hajlamos voltam a görcsökre, de a termék használata óta ezek csökkentek. Mivel kíméletesen, külsőleg szívódik fel, eleve laza izomzattal indulok az edzésekre, ami meg is marad több órán át. Minden téren pozitív a termék hatása!”

img
img

C. László – Tolcsva: “Az Ősi Magnézium megszüntette az éjszakai lábgörcsöket, ezáltal újra tudok normálisan aludni, használat során a stresszhelyzeteket is jobban kezelem, nyugodtabb vagyok. Mindenképpen ajánlom azoknak, akik hasonló problémákal küszködnek.”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

A magnéziumhiány jelei – a 6 leggyakoribb tünet

A magnéziumhiányt nehéz diagnosztizálni, mivel rendkívül sokféle tünetet és egészségügyi problémát okozhat. Nehéz azt is megvizsgálni, hogy egy személy elegendő [...]

Bővebben

Érdekességek a melatoninról

A melatonin az emberi agyban képződő és kiválasztódó hormon, amely az alvást - pontosabban az alvás minőségét - szabályozza. A [...]

Bővebben

Hogyan működik az Ősi Magnézium?

Az Ősi Magnézium számos nagyszerű tulajdonsága a hagyományostól eltérő felszívódási módszerének köszönhető. A bőrön keresztüli, transzdermális felszívódásnak köszönhötően a termék [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

  • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
  • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
  • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
  • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
  • Természetes összetétel Természetes összetétel
  • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

0 termék 0Ft