Oldal kiválasztása

Életünk folyamán soha nem fontosabb az egészséges étkezés, mint a terhesség alatt. A múltban az állapotos nőknek azt tanácsolták, hogy legyenek óvatosak a só bevitelével, hogy minimalizálják a puffadást és a vízvisszatartást. Bár nem lehet teljesen elkerülni ezeket a gyakori terhességi panaszokat, a só nem biztos, hogy súlyosbítja őket, és szükséges bizonyos szintű bevitele a folyadékszint fenntartására. Ugyanakkor ha túl sós ételeket eszik, akkor ez az Ön és a baba esetében is káros egészségügyi következményekkel járhat, különösen akkor, ha magas a vérnyomása. Beszéljen orvosával arról, hogy mennyi a megfelelő sóbevitel az Ön számára.

Nátrium ajánlásokmama1

A vérmennyiség nő a szervezetben a terhesség alatt. A só a sejtek egészséges működéséhez szükséges, mert a folyadékot a sejteken kívül tartja. Az Orvostudományi Intézet a terhesség ideje alatt a napi 1,5 grammnak megfelelő nátrium bevitelét határozta meg ajánlott mennyiségnek, ami ugyanaz a nem terhes felnőtteknél is. Ez napi 3,8 gramm sót jelent, mivel az asztali só körülbelül 40% nátriumot tartalmaz. A nátrium elfogadható felső beviteli határa napi 2,3 gramm vagy 5,8 gramm só.

Magas vérnyomás

Ha krónikus magas vérnyomásban szenved, óvatosnak kell lennie azzal, hogy mennyi sót eszik, javasolja a regisztrált dietetikus Amanda Leonardot a BabyCenter weboldalán. Magas vérnyomás esetén kevés vér, oxigén és tápanyag jut el a baba felé, ami növeli a terhességi komplikációk veszélyét. A terhesség alatt a magas vérnyomás kordában tartása érdekében gyógyszeres kezelésre, további megfigyelésre, valamint életmódbeli változtatásokra van szükség, beleértve a sóbevitel visszaszorítását is.

Pre-eclampsia – terhességi mérgezésmama2

Ha a terhesség 20. hete után után magas vérnyomás alakul ki, és fehérje van a vizeletben, akkor valószínűleg pre-eclampsiája van. A pre-eclampsia tünetei a kéz és az arc duzzanata és a hirtelen súlygyarapodás. Ennek a betegségnek a pontos oka ismeretlen, de az étrend hozzájárulhat. A pre-eclampsia kezelésének egyetlen módja a baba világrahozása. Ha még a terhesség első fázisában jár, orvosa valószínűleg azt javasolja, hogy csökkentse a nátrium bevitelét. Ha már magas a vérnyomása, és nem bánik óvatosan a só bevitelével, az előidézheti a pre-eclampsiát, és a komplikációk esélyét is tovább növelheti.

Kalcium kiválasztás

Ha terhes, fontos, hogy elegendő kalciumot kapjon. A babának szüksége van a kalciumra, hogy megfelelően fejlődjön. Ha nem kap elegendő mennyiséget a tápanyagból, akkor a kismama teste kiveszi a kalciumot a saját csontjaiból, hogy biztosítsa a baba fejlődését. Ez elősegítheti a csökkent csonttömeg és csontritkulás kialakulását a későbbiekben. Az Oregon Állami Egyetemen a Linus Pauling Intézet szerint a magas sótartalmú étrend elvszívja a vizeletből a kalciumot, megvonva ezt a létfontosságú tápanyagot Öntől és gyermekétől.

Kiváló lehetőség a bevitt nátrium mennyiségének csökkentésére az Ősi Magnézium Asztali só, mely ráadásul magnéziumot is tartalmaz, amire a kismamáknak fokozottan van szükségük.