Csökkent a búza ásványi anyag tartalma

Csökkent a búza ásványi anyag tartalma

A búza, amelyet ma megeszünk, sokat változott az elmúlt században.

A “zöld forradalom”, az alacsony szárú, magasabb hozamú búza termelése az 1960-as évek közepétől kezdve jelentősen megnövelte a gabonahozamot. Ez kétségtelenül hozzájárult a globális élelmiszerhiány enyhítéséhez, azonban a modern növénynemesítés az elmúlt hatvan év alatt a magasabb terméseredményekre irányult, kevés figyelmet fordítva a gabonafélék tápértékére (Morris és Sands 2006). A gabona hozamának növekedése csökkentheti a benne található ásványi anyagok mennyiségét. Ugyanakkor ezt nehéz megítélni, mivel az ásványianyag-tartalom számos tényezőtől függhet, beleértve a növény fajtáját, a talajállapotokat, az éghajlatot és a műtrágya kezelést.

bottomcollageEgy tanulmány 2008-ban azt a célt tűzte ki, hogy a változó tényezőket a Broadbalk Wheat Experiment nevű kísérletsorozatban tárolt búza-minták felhasználásával biztosítja. Az 1843-ban kezdődő és napjainkig tartó lenyűgöző kísérlet 5 hektárnyi Hertfordshire-i területen folyik. Különböző műtrágya- és trágyakezelést tesztelnek a napjainkban legelterjedtebb búzafajtákon. Mindeközben figyelik a csapadékot, a hőmérsékletet. Búza- és talajmintákat tárolnak el minden évben. A parcellák közül néhányon a kísérlet kezdete óta alig változott a műtrágya-kezelés, mintegy kontrollparcellaként felhasználva ezeket.

A tárolt gabona-minták segítségével Ming-Sheng Fan és munkatársai (a Journal of Trace Elements in Medicine and Biology nevű szaklapban megjelent ) tanulmányukban mutatták be a cink, a réz, a vas és a magnézium mennyiségének alakulását a búzában.

Screen Shot 2017-09-27 at 16.29.26 copyCsökkenő ásványianyag-tartalom

Az 1960-as évektől kezdve egyértelműen csökkenő a tendencia a cink, a vas, a réz és a magnézium szintjében. 1840 és 1960 között ezen ásványi anyagok szintje állandó volt. 1968-2005 között az alacsony szárú fajtákban a cink-, réz- és magnézium-koncentráció jelentősen csökkent, minden parcellán.

Idézve a tanulmány szerzőit:

“A 2000-2005 közötti átlagos koncentrációk alacsonyabbak voltak a hosszú szárú fajtákhoz képest, cink esetében 33-49% -os, a réz esetében 25-39%, a magnézium esetében pedig 20-27% volt. A vas koncentrációja 1968-2005 között nem mutatott jelentős csökkenési tendenciát, azonban az átlagos koncentráció 23-27% -kal volt alacsonyabb, mint az 1845-1967 közötti időszakban.”

Ez akár a “hígító” hatás következménye is lehetne, ami azt jelenti, hogy a gabona ugyan nagyobbra nő, de a benne található ásványianyag-tartalom ugyanannyi marad. Ám a vizsgálatok mégsem ezt mutatják. Ezek szerint ugyanis az ásványianyag-tartalom hasonlóképpen visszaesett az 1960-as évek óta a nem trágyázott búzában is, ahol a búzahozam nem nőtt.

A talaj ásványianyag koncentrációja

A mai élelmiszerek tápanyagtartalmának megvitatásakor a közös felfogás az, hogy a hagyományos gazdálkodás a talaj ásványianyag kiürülését okozza, ami kisebb ásványianyag koncentrációt eredményez a gabonafélékben. Ennek tesztelésére a tanulmány szerzői az eltelt 160 év során tároltak talajmintákat. Talán meglepő módon azt találták, hogy a vizsgált ásványianyagok koncentrációja az elmúlt 160 év során megegyezett vagy megnőtt. A teljesség kedvéért megmérték az ásványi anyagok biohasznosulását a növényekre is, és megállapították, hogy a biológiailag hasznosítható cink, réz és magnézium koncentrációja az elmúlt 160 év során jelentősen megnőtt.

Következtetések

Az írók arra a következtetésre jutottak, hogy nem a gazdálkodás, hanem az alacsonyszárú gabona elterjedése lehet a ludas. Mégpedig azért, mert az alacsonyszárú búza növekedéséhez kevesebb energiára van szüksége, így a fotoszintézis során több cukor, majd ebből több keményítő keletkezik. Ennek szállításával nem tud lépést tartani a többi tápanyag szállítása, így azok “lemaradnak” a keményítővel folytatott versenyben és kevesebb tápanyag jut végül a gabonába. Ez magyarázhatja a tápanyagok mennyiségének csökkenését.

Az angol nyelvű forrás itt olvasható.

5

Ősi Magnézium nagy csomag

Mindent tartalmaz, ami a kényelmes magnézium pótláshoz szükséges, és a szállítása is ingyenes! Ősi Magnézium Koncentrátum a gyors magnéziumpótláshoz görcsök esetén, Testápoló, mely bőrápolónak is kiváló, Fürdősó a pihentető feltöltődéshez és Étkezési só. Kb. 5000 forintot spórolhat a termékek árán! És további 990 forintot spórolhat a szállításon. Így összesen kb. 6000 Ft-ot spórolhat!

ingyenes szállításIngyenes szállítás, 24 órán belül!

Akár már másnap otthonában, ráadásul ingyenesen! Amennyiben 14 óra előtt adja le rendelését, úgy a termék már a következő munkanap megérkezik Önhöz.

15 160Ft helyett most csak

9 990Ft

Megnézem a részleteket

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

Kammerer Zoltán – háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozó: “Az utóbbi időben kezdtem el használni az Ősi Magnézium Koncentrátumot és Fürdősót. Azóta az izomgörcsök teljesen megszűntek, a regenerálódás is sokkal könnyebben megy. Az elején kicsit bizsergett tőle a bőröm, de ahogy egyre többet használom, már nem is érzem.”

img
img

C. László – Tolcsva: “Az Ősi Magnézium megszüntette az éjszakai lábgörcsöket, ezáltal újra tudok normálisan aludni, használat során a stresszhelyzeteket is jobban kezelem, nyugodtabb vagyok. Mindenképpen ajánlom azoknak, akik hasonló problémákal küszködnek.”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

A magnéziumhiány jelei – a 6 leggyakoribb tünet

A magnéziumhiányt nehéz diagnosztizálni, mivel rendkívül sokféle tünetet és egészségügyi problémát okozhat. Nehéz azt is megvizsgálni, hogy egy személy elegendő [...]

Bővebben

A táplálkozás hatása az öregedésre

A táplálkozás lehetővé teheti az öregedés ütemének lassítását: a telomerek titkai A 21. században az ifjúság forrásának keresése már nem [...]

Bővebben

Az Ősi Magnézium

Az ősi magnézium koncentrátum az ősidei európai Zechstein-tenger fenékről származik, a földkéreg 1600 és 2000 méter mélyéről, védve az utóbbi [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

  • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
  • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
  • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
  • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
  • Természetes összetétel Természetes összetétel
  • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

0 termék 0Ft