Oldal kiválasztása

Bár a babáknak szükségük van sóra, hogy testük megfelelően működjön, a túl sok só bevitele viszont egészségügyi problémát okozhat a növekedés során is. Sok bébiételnek, mint például a babasüteményeknek, a konzerv zöldségeknek, dobozos makaróninek és a sajtnak túl magas lehet a nátrium tartalma. Azt javasoljuk, hogy mindig olvassa el az élelmiszer címkéjét, hogy megfelelő terméket választhasson a gyermeke számára.

Beviteli ajánlásokbaba2

Nincsenek specifikus nátrium-ajánlások a 2 éves és annál fiatalabb gyermekek számára, de annak minimális szinten tartása a legjobb. Első éve alatt a baba nem kaphat napi 1 g-nál többet, mivel valószínűleg ezt az anyatejből szerezheti be.

A só szerepe

A nátrium szabályozza a baba vérnyomását és vérének mennyiségét. Szüksége van sóra az izom- és idegfunkcióhoz is. A nátriumhiányt hyponatraemiának nevezik és ritka állapot. Ha azonban előfordul, ez hányást, fejfájást, energiahiányt, fáradtságot, ingerlékenységet, izomgyengeséget, eszméletvesztést vagy kómát okozhat. Krónikus hasmenés vagy hányás, bizonyos gyógyszerek és kiszáradás vagy akár a túl sok víz is okozhat nátriumhiányt. A sót tehát nem szabad teljesen eltávolítani a baba étrendjéből.

Túl sok sóbaba3

Ugyanakkor a túl sok só fogyasztása függetlenül attól, hogy mennyi idős a gyermek, egészségügyi problémákhoz vezethet. Hogy mennyi só található az újszülött szervezetében, évekkel később negatívan befolyásolhatja a vérnyomását. Egy holland tanulmány megállapította, hogy azok a csecsemők, akik kevesebb nátriumot fogyasztottak életük első 6 hónapjában, alacsonyabb vérnyomással rendelkeztek 15 éves korban, mint azok a serdülők, akik nagyobb mennyiségű nátriumot fogyasztottak csecsemőkorban. A vérnyomás megfelelő szabályozása segít megelőzni a szívbetegségeket. A baba veséje nem elég érett/erős ahhoz, hogy nagy mennyiségű sót kezeljen és a magas nátrium tartalmú étrend veseelégtelenséget is okozhat. Továbbá a túl sok só növelheti a baba érzékenységét a rákkeltő anyagokkal szemben, növelve a rák kockázatát, az Európai Népegészségügyi Szövetség szerint.

Bébiételekbebipapi

A legtöbb pépesített bébiételben és dobozos gabonapehelyben nincs hozzáadott só, így egészséges és alacsony nátriumtartalmú étrendet biztosít a baba számára. Azonban a kisgyermekek számára forgalmazott snackek és élelmiszerek gyakran jelentős mennyiségű sót tartalmaznak. A címkék gondos elolvasása segít kiválasztani a megfelelő ételeket a csecsemő számára. Ha úgy dönt, hogy saját bébiételt készít otthon, ne adjon hozzá sót. Ha az egész családnak készít ételeket – pl. párolt, sózott és vajas zöldségeket – akkor vegye ki a baba részét, mielőtt hozzáadná a sót és/vagy a vajat. Limitálja a feldolgozott húsokat, a fagyasztott ételeket, a konzerv levest, a burgonyát és a pizzákat is, amelyek mindegyike jelentős mennyiségű nátriumot tartalmazhat.