Mi a D-vitamin jelentősége?

Mi a D-vitamin jelentősége?

Hozzájárul a csontok egészségének megőrzéséhez

A D vitamin zsírban felszívódó vitamin, amit a máj és a zsírszövetek tárolnak. A zsírtöbblet leköti a D vitamint, és így a szervezet nem képes hozzáférni ahhoz. A D vitamin különbözik a többi vitamintól, mivel nagy részét a szervezet maga állítja elő, és nem az elfogyasztott élelmiszerekből jut hozzá.

A D vitamin előállítása során a szervezetünk a napfényt vegyületekké alakítja át, amit később felhasznál. A bőrben található koleszterin átalakítja az úgynevezett „pre-D vitamint” (más néven provitamin D) hasznosítható D3 vitaminná. A pre-D vitamin először a vesén és a májon keresztül eljut a véráramba, majd a szervezetünk biológiailag aktív és hasznosítható kalcitrollá alakítja.

shutterstock_292906613A D vitamin a szervezeten belül gyakorlatilag hormonná alakul, aminek a nagyobb része secoszteroid hormon. Az általunk ismert D vitamin valójában csupán az előfutára egy szteroid hormonnak, amelynek a csontszerkezet egészsége mellett a vérnyomás-szabályozásában, az immunrendszer, az általános közérzet és agyműködés fenntartásában, valamint a rák elleni védekezés során is fontos szerepe van.

A D2 és a D3 vitamin

A D vitamin kiegészítőknek két típusát különbözetjük meg: a D2 és D3 vitamint. A D vitamin előfutára mind növényekben, mind állati eredetű termékekben megtalálható, de az állati eredetű készítményekről úgy tudjuk, hogy könnyebben szívódnak fel, és a szervezet jobban tudja hasznosítani.

Miért van ez? Nos, a mesterséges D vitamin előállításának két módja van. Élesztő és egyéb penészgombák sugárkezelése során is előállítható („vegetáriánus”, azaz D2 vitamin), illetve sugárkezelt állati eredetű olajok és koleszein útján is nyerhetünk D3 vitamint. A szervezetünk által természetes úton előállított D vitamin D3 vitamin, ami kolekalciferolként is ismeretes.

A szervezet ugyan képes a D2 vitamin egy részét felhasználni a működése során, azonban a D3 vitamint sokkal jobban és hatékonyabban tudja beépíteni.

Sajnos a D vitaminban gazdag élelmiszerek és étrendkiegészítők többsége ergokalciferolt tartalmaz, ami egy olyan D2 vitamin, ami nem szívódik fel olyan könnyen, és a szervezet nem képes átalakítani a számára szükséges formában.

Az állati eredetű élelmiszerekben található D3 vitamin (különösen a koleszterinből származó formájában) hasonlít leginkább a napfény által a bőrbe jutó UV fényből természetes úton előállított D vitaminhoz.

A tudósok úgy vélik, hogy a D3 vitamint a szervezet akár 500-szor gyorsabban alakítja át, mint a D2 vitamint, és egyes számítások szerint 4-szer hatékonyabbnak bizonyul az emberi szervezet számára, mint a D2 vitamin.

shutterstock_366947714A napfény és a D vitamin hiány tünetei

Sokan úgy vélik, hogy a D vitamin legjobb forrása a tej, a hal, illetve a tőkehalolaj. A D vitamin legjobb forrása azonban egyértelműen a közvetlen napfény.

Ami azt illeti, a bőr maga is részben a napfény hatására barnul le. Nagyjából 10 percnyi, napon eltöltött idő napvédő krém használata nélkül körülbelül 10.000 egységnyi természetes D vitamint juttat a szervezetbe, de nem szabad elfelejteni, hogy ez a mennyiség a bőr tónusától függően egyénenként változhat.

Ősi Magnézium Testápoló

Ősi Magnézium Testápoló

Az Ősi Magnézium Testápoló egyedülálló formula, mely a 250 millió éves Ősi Magnézium Koncentrátumból készül. Nagy dózisú elemi magnéziumot juttat a szervezetbe. 25% Ősi Magnézium Koncentrátummal, shea vajjal és édes mandulaolajjal készül, így táplálja és hidratálttá varázsolja a bőrt, illetve támogatja a csontozatot is. Érzékenyebb bőrűeknek is ajánlott.

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

V. Veronika – Budapest: “Bár kicsit csípi a bőröm a pattanásokon, de nagyon jó termék. Egy alkalommal nagyon erős derékfájást mulasztott el, továbbá kellemesen el is lazít. Csak ajánlani tudom.”

img
img

Bogár János – az év ultramaraton futója 2007-ben: “Én hajlamos voltam a görcsökre, de a termék használata óta ezek csökkentek. Mivel kíméletesen, külsőleg szívódik fel, eleve laza izomzattal indulok az edzésekre, ami meg is marad több órán át. Minden téren pozitív a termék hatása!”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

Hogyan használhatjuk ki a D-vitamin jótékony hatásait?

Nyáron a pihenés mellett feltölthetjük a szervezetünket a Nap finom melegével és kiélvezhetjük áldásos hatásait is, pl. több D-vitamint tud [...]

Bővebben

Hogyan vegyük elejét a lábizom-görcsöknek

A görcs igazi rémálom lehet, különösen, ha éjszaka erre kell ébrednünk. A lábgörcs leggyakrabban a vádliban vagy a térdínakban jelentkezik, [...]

Bővebben

Mi köze a D-vitaminnak a depresszióhoz?

Depressziótól szenved? A megoldás D vitamin formájában csupán egy karnyújtásnyira van! A D vitamin, más néven „napsütés-vitamin”, a szteroid hormonok [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

  • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
  • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
  • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
  • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
  • Természetes összetétel Természetes összetétel
  • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

0 termék 0Ft