Depressziótól szenved?

A megoldás D vitamin formájában csupán egy karnyújtásnyira van!

A D-vitamin, más néven „napsütés-vitamin”, a szteroid hormonok „előanyaga”. Korábban úgy vélték, hogy a megfelelő foszfor-kalcium arány fenntartásán keresztül a csontok és fogak ásványianyag-ellátásában játszik szerepet. További kutatások azonban kimutatták, hogy a D vitamin hiánya növeli az elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, autoimmun betegségek, csontritkulás és rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) közlése szerint 2006-ban a lakosság jelentős hányadánál, mintegy ¼ részénél volt kimutatható a D vitamin hiánya. Nyolc százaléknál fennállt a D vitamin hiányából eredő betegségek kialakulásának kockázata, egy százalék esetén az alacsony D vitaminszint fenyegetően veszélyes mértékű volt.

shutterstock_659791837De vajon mi okozza az alacsony D vitamin szint járványszerű kialakulását? Egyes elméletek szerint a probléma forrása a szabadban eltöltött órák számának csökkenésével hozható összefüggésbe a korábbi generációkhoz képest. Ha mégis kint vagyunk a szabadban, ez idő alatt az UVB sugarak (amelyek a barnulásért felelősek) a napvédő krémek gyakori használata miatt nem tudnak a bőrbe hatolni, pedig az UVB sugarak felelősek a D vitamin termeléséért.

A napszak, évszak, a földrajzi elhelyezkedés és egyéb tényezők különböző mértékben befolyásolják a bőrükbe jutó UVB sugarak mennyiségét. A szervezet D vitamin szintje közvetlen napsütés hiányában lecsökkenhet, különösen a téli hónapok során, amikor sokkal több időt töltünk a négy fal között, és a nap ereje is kevésbé intenzív.

Az ősz beálltával javasolt egy egyszerű vérvizsgálat segítségével ellenőrizni szervezetünk D vitamin shutterstock_455160832szintjét. Egy egyszerű 25-hydroxyvitamin D vérteszt 30 nanogramm per milliliter (ng/mL) felett már kimutatható eredményt nyújt. Korábban úgy vélték, hogy a 21 ng/mL-nál magasabb szint esetén nincs szükség kezelésre, azonban az utóbbi időben az előrelátóbb szakorvosok gyakran már 35 ng/mL alatti szint esetén is megoldást sürgetnek. Ezen számok alapján, számítások szerint mintegy egymilliárd embernél szenved a D vitamin hiányától.

De mi köze van mindezeknek a tudatállapotunkhoz? Springer legutóbbi tanulmányai, valamint a new englandi Journal of Medicine folyóirat és a D Vitamin Tanács kutatási eredményei alapján kapcsolat mutatható ki a depresszió és a D vitamin hiánya között. Emellett kanadai kutatók 14 darab, 31.424 résztvevő segítségével elvégzett tanulmány összesítése alapján szintén arra az eredményre jutottak, hogy összefüggés van a depresszió kialakulása és a D vitamin szint között. Minél alacsonyabb a szervezet D vitamin szintje, annál nagyobb eséllyel jelentkezhetnek a depresszió tünetei. Az ok-okozati viszony azonban még nem tisztázott. Vajon a D vitamin hiánya miatt alakul ki depresszió, vagy éppen a depresszió az, ami a D vitamin szint leapadásához vezet?

Az ún. SAD, azaz a Szezonális Affektív Zavart irányzó kutatások érdekes eredményeket mutattak ki. Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) számos tanulmány alapján megállapította, hogy a kedélyállapot és a napsütés mértéke között szoros kapcsolat áll fenn. És bár közismert tény, hogy a napfény növeli a szervezet D vitamin szintjét, arra nincs bizonyíték, hogy a növekedés önmagában javítaná az általános közérzetet, valamint arra sem, hogy a depresszió tüneteitől szenvedőknél, akiknél nincs jelen a SAD, változást eredményez-e a napsütés.

Egy másik, igencsak ígéretes teszt során három, súlyos depresszióban szenvedő nőt vizsgáltak meg, mind 42 és 66 év közöttiek, illetve mind D-vitamin hiányosak. A vizsgálat során tizenkét héten át szájon át adagolt D vitamin kiegészítőt fogyasztottak, melynek eredményeképpen a szervezetük D vitamin szintje normalizálódott. Mindhárman jelentős mértékű általános közérzetjavulást tapasztaltak, és enyhültek a depressziós tünetek is.

További fontos tudnivalók:

  • A természetes napfény gyógyító tulajdonságai NEM hatásosak üvegfelülten keresztül. Bizony. A lakás vagy az autó kényelméből nem részesülünk a nap jótékony hatásaiból. Ehhez mindenképpen ki kell menni a szabad ég alá.
  • Sötétebb tónusú bőr esetén legalább huszonötször annyi közvetlen napfényen eltöltött időre van shutterstock_600651830szükség ahhoz, hogy a szervezet a világosabb bőrűekhez hasonló D vitamin mennyiséghez jusson.
  • A szervezet megfelelő mennyiségű D vitamin hiányában nem képes felszívni a kalciumot. D vitamin nélkül a legnagyobb mértékű kalciumfogyasztás is hatástalannak bizonyulhat.
  • A D vitamin pótlása nem egy rövid folyamat. A normális szint helyreállítása több hónapot vesz igénybe.
  • A vese és a máj aktiválja a szervezetben tárolt D vitamint. A vese- és májproblémák megakadályozhatják, hogy a D vitamin aktívan kifejtse hatását.
  • A rossz hír az, hogy a napozókrémek mindegyike – a legerősebbtől a leggyengébbig – 95%-ban megakadályozzák a D vitamin termelődését. Ennek fényében született meg az a feltételezés, miszerint a depresszió ilyen mértékű elterjedése egyenesen összefügg azzal, hogy mindenki használ napozókrémet, azonban D vitamint nem szednek ennek kompenzálására. Természetesen a káros sugaraktól való védelem érdekében javasolt ezen krémek használata, de érdemes elgondolkodni rajta, hogy hogyan pótolhatjuk szervezetünkben a D-vitamint.

A D vitamin kiegészítők könnyedén beszerezhetők akár a legközelebbi patikából is, azonban a nagydózisú változatok, amelyek 50.000 egységnyi vitamint tartalmaznak, és szedésük heti egyszer vagy kétszer javasolt, csupán orvosi receptre kaphatóak. Létezik már bőrön át felszívódó D-vitamin készítmény is. Minél több módon pótoljuk a D-vitamint, annál hamarabb rendeződik a szintje.

shutterstock_602727392Az 50.000 egységnyi vitamint tartalmazó készítmények beszerzése krónikus D vitaminhiány esetén egyszerű módja lehet annak, hogy életünk új fordulatot vegyen. Ehhez azonban előtte mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával vagy háziorvosával! Jelenleg is számos új tanulmány vizsgálja a bonyolult összefüggéseket. De addig is, ne menjünk el a D vitamin esetleges jótékony hatásai mellett depressziós tünetek esetén.

 

Források:

https://www.cdc.gov/nchs/data/databriefs/db59.pdf

https://www.naturalnews.com/003069_vitamin_D_deficiency.html

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMra070553

https://www.naturalnews.com/039643_depression_vitamin_d_deficiency.html

https://www.psychologytoday.com/basics/depression