Miért a Magnézium Klorid?

Miért a Magnézium Klorid?

A magnézium-kloridot sok egészségügyi szakember „a fő magnéziumvegyület”-ként emlegeti, mivel ismert, hogy belsőleg és külsőleg alkalmazva is igen magas hatékonyságú.

A magnézium kétségtelenül szükséges az emberi szervezet működéséhez, viszont a magnézium különféle formáiról és ezek tulajdonságairól nem sok szó esik.

Nem minden magnéziumfajtának van meg ugyanaz a jótékony hatása. Mint minden étrendünkben fontos szerepet játszó ásványi anyag, a magnézium is sokféle szervetlen, illetve szerves alakban fordul elő a természetben.  Mindegyik forma hatékonysága különböző az emberi anyagcsere szempontjából.

 • A magnézium-oxidról, amelyet legnagyobb mennyiségben árusítanak étrend-kiegészítőként patikákban és drogériákban, kimutatták, hogy csak 4 %-a szívódik fel.1
 • Más magnéziumformáknak, főként a természetben előforduló magnézium-kloridnak, sokkal nagyobb a biológiai hozzáférhetősége.

A jobb hatékonyság és a jótékony egészségi hatások érdekében érdemes jól oldódó magnéziumformát választani. A magnézium-klorid különösen ajánlott gyors gyógyító hatása miatt. Ennek egy különösen biztonságos és természetes formája kapható most, tiszta, hamisítatlan magnéziumolaj vagy magnéziumos fürdősó formájában; mindkettőt az ősi, érintetlen tengerfenékről nyerik ki és vizsgálatokkal bizonyítják, hogy szennyeződéstől mentesek.

Miért pont a magnézium-klorid?

Dr. Carolyn Dean, orvos, természetgyógyász, a The Magnesium Miracle (A magnézium-csoda) című könyv szerzője, a magnéziumterápia szakértője szerint a magnézium-klorid és egyéb szervetlen magnéziumsók fém-ligandum komplex formájában fordulnak elő, amelyekben a központi helyzetű fématom, ez esetben magnézium körül más vegyületek kötődnek.  Ezek a fém-ligandum vegyületek egy-egy „stabilitási állandóval” jellemezhetők, amely az ionos formába történő disszociációra való hajlamukat jelzi.

A stabilitási állandók értéke lehet egynél kisebb vagy akár megközelítheti a 20-at is. A magnéziumtartalmú étrend-kiegészítőkről beszélve, minél közelebb van a stabilitási állandó a 0-hoz, annál nagyobb a készítmény biológiai hozzáférhetősége. Az oldható komplexeknek alacsonyabb a stabilitási állandójuk, ezek könnyebben bomlanak le ionos formába, így nagyobb a biológiai hozzáférhetőségük. Ez nagyon lényeges, hiszen nem magnézium-klorid vegyületként, hanem szabad magnézium- és klorid-ionok formájában vagyunk képesek felvenni a magnéziumot.

A leggyakoribb magnéziumvegyületek stabilitási állandói

 • Magnézium-klorid            0
 • Magnézium-acetát           0,51
 • Magnézium-glukonát       0,70
 • Magnézium-laktát           0,93
 • Magnézium-malát           1,55
 • Magnézium-glukamát      1,90
 • Magnézium-aspartát        2,43
 • Magnézium-citrát             2,80

Source: Doctor Carolyn Dean, M.D., N.D. The Magnesium Miracle. New York: Ballantine Books, 2007; stability constants from http://george-eby-research.com/html/stability_constants.html

A magnézium-klorid hatékonyságára meggyőző magyarázatot kapunk ezeket az adatokat vizsgálva. A magnézium-klorid stabilitási állandója 0, teljesen ionizált állapotban fordul elő egy széles pH-tartományban, a 2-3-as alacsony pH-tól kezdve, amely a gyomorsavra jellemző, az enyhén lúgos, 7,4-es fiziológiás pH-értékig, amely a legtöbb extracelluláris testfolyadékra, pl. a szérumra és a nyirokra jellemző. 2

Fontos megjegyezni, hogy a bőr természetes pH-értéke enyhén savas, 4,5 és 6 között mozog, ez ideális közeget jelent a magnézium-klorid teljes ionizációja számára. Emiatt lehetséges külsőleg alkalmazott magnézium-klorid alkalmazásával a bőr alatti szövetekbe a magnézium optimális felvételét biztosítani, pl. a transzdermális magnézium terápia során.

A magnézium hatásossága és a felszívódás

A szakemberek és a vásárlók körében is gyakori kérdés, hogy pontosan hány % szívódik fel a bőrön át az Ősi Magnézium koncentrátumból, gélből illetve sóból? És mennyire hatékonyan szívódnak fel a külsőleg alkalmazott magnézium-klorid készítmények a szájon át szedhető készítményekkel összehasonlítva?

A diffúzióval kapcsolatban a Fick-törvény kimondja, hogy bármilyen oldat (pl. a magnézium-klorid koncentrátum) felszívódása a következő tényezőktől függ:

 • Az oldat koncentrációja
 • Az az időtartam, ameddig az oldat érintkezik a membránnal (pl. a bőrrel)
 • Egyéb változók, pl. a testfelszín mely pontján alkalmazzuk, az oldat hőmérséklete, stb.

Bár ezek a tényezők rávilágíthatnak azokra a körülményekre, melyek között a magnézium hatékonyan felszívódhat a bőrön át, de in vivo természetesen lehetetlen pontosan megmondani, hány milligramm jutott be. A szájon át beszedhető készítmények esetében ugyanígy lehetetlen teljesen pontos választ adni. Túl sok belső tényező befolyásolhatja azt, hogy pontosan mennyi magnézium szívódik fel és kerül a vérkeringésbe, és mindez milyen sebességgel történik, akár a szájon át, akár a bőrön át történő bevitelt tekintjük.

Mindennek ellenére, közismert, hogy az ásványi anyagok nagyon jól felszívódnak a bőrön át, és a külsőleg alkalmazott magnézium-klorid jótékony hatásai is jól dokumentáltak. Ez alapot szolgáltat a megfelelő eredmények elvárához. Ami pontosan mérhető, az a vér összetételére gyakorolt hatás, amelyet Dr. Shealy tanulmányában is vizsgáltak, ezzel párhuzamosan pedig az egészségi állapot azonnali javulását is tapasztalták, annak köszönhetően, hogy a sejtek magnéziumhiánya megszűnt.

Akinek bármilyen tapasztalata van a külsőleges magnézium-terápiával kapcsolatban, mind elismeri:

A magnézium-kloridból több felhasználható magnézium jut a sejtekhez, mint bármely más magnézium-formából, főként, ha a bőr az elsődleges beviteli út.

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

 • Orvos-természetgyógyász
 • Életmód-tanácsadó és terapeuta
 • 3 gyermekes anyuka
img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

Kammerer Zoltán – háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozó: “Az utóbbi időben kezdtem el használni az Ősi Magnézium Koncentrátumot és Fürdősót. Azóta az izomgörcsök teljesen megszűntek, a regenerálódás is sokkal könnyebben megy. Az elején kicsit bizsergett tőle a bőröm, de ahogy egyre többet használom, már nem is érzem.”

img
img

C. László – Tolcsva: “Az Ősi Magnézium megszüntette az éjszakai lábgörcsöket, ezáltal újra tudok normálisan aludni, használat során a stresszhelyzeteket is jobban kezelem, nyugodtabb vagyok. Mindenképpen ajánlom azoknak, akik hasonló problémákal küszködnek.”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

Magasabb magnéziumszint az egészséges artériákért

Az új kutatások azt mutatják, hogy a vér magas magnéziumszintje esetén a magasvérnyomás kockázata csaknem 50% -kal, a koszorúér-meszesedés kockázata [...]

Bővebben

6 indok, miért adjunk magnéziumot a masszázsunkhoz

Amikor csak megvan rá a lehetőség, vegyen részt egy úgynevezett mély-szövet masszázson. Az egészségügyi előnyei minden bizonnyal érdemessé teszik, és [...]

Bővebben

A magnézium sportteljesítményre gyakorolt előnyeinek top ötös listája

Ön is MINDIG fájdalmat érez egy kemény edzést követően? Alig áll a lábán a nagy stressztől? És mi a helyzet [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

 • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
 • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
 • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
 • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
 • Természetes összetétel Természetes összetétel
 • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Nincs termék a kosárban.
0