A hagyományos álmatlanságra ajánlott gyógyszerek az agyi kémia megváltoztatásával segítik elő az álmosságot (semmiképpen nem ajánlott).

shutterstock_228864181Ezzel ellentétben a magnézium a relaxációban segít. Figyelembe véve, hogy az álmatlanság két leggyakoribb oka a stressz és a szorongás, a relaxáció az egyik legfontosabb dolog az álmatlan éjszakák elkerülésére. A magnézium ezenkívül a depresszió elleni küzdelemben is segíthet, ami szintén az álmatlanság egyik vezető oka.

Hogyan szüntetheti meg a magnézium az álmatlanságot?

A magnézium felelős több, mint 300 enzimreakcióért a szervezetben, különösen a csontokban, az izmokban és az agyban. Fontos szerepe van az idegrendszernél, hogy segítsen megnyugodni és elaludni.

A magnézium és az idegrendszer
Az idegsejtek elektromos jelekkel “beszélnek” egymással. Mivel az idegsejtek (szinapszisok) között hiányosságok vannak, az idegeink vegyi anyagokra támaszkodnak, hogy jeleket továbbítsanak a hézagok között. Ezek egy része segíti a jelek átjutását a résen, míg más vegyi anyagok leállítják a jelek átkelését. A magnézium az egyik vegyi anyag, amely leállítja az idegszinapszisok áthaladását jelző jeleket.

A kalcium és a glutamát egyaránt ingerlő hatású. Ha csak kalcium és glutamát lenne az idegszinapszisainkban, folyamatosan zavart hangulatbashutterstock_135034055n lennénk, ami idegkárosodáshoz és sejthalálhoz vezetne. Ennek leküzdésére szervezetünk magnéziumot használ. A magnézium az idegekre ugyanazon receptorokhoz kötődik, és megakadályozza a gerjesztő jelek áthaladását. Ebben az értelemben a magnézium “kapu”-ként működik.

A magnézium és a stressz hormonok
Amellett, hogy megnyugtat minket, a magnézium kölcsönhatásban van a stressz hormonokkal is. A magnézium gátolhatja a hippocampus stressz hormonok felszabadulását, valamint csökkenti az ACTH hormonokat (ami viszont a kortizol és az adrenalin felszabadítását indítja el szervezetünkben). A magnézium annyira hatásos a stressz csökkentésére, hogy a pszichológia ma az “Eredeti nyugtató tablettának” nevezi.

A magnézium és a stressz kölcsönös viszonyban van, mert a stressz magnéziumhiányt okoz. A stressz elleni küzdelem során a magnézium kiürül a szervezetből. Sokan állandó stresszállapotban élnek, ami azt jelenti, hogy kibocsájtják a shutterstock_85822057szervezetükből az ásványi anyagokat a stressz csökkentésére.
Végül a magnézium a dopamin és a szerotonin szintézis egyik faktora. Ezek a neurotranszmitterek széles körben ismertek a hangulat szabályozásában játszott szerepükről.

Alacsony magnézium = alacsony szerotonin = depresszió = álmatlanság

Magnézium és izomrelaxáció
Folyamatosan feszültnek érzi magát, és az izomfájdalmak megakadályozzák a pihentető alvást? Lehet, hogy egy magnézium kúra a megfelelő megoldás. Ha testünkben nem lenne elegendő magnézium, izmaink folyamatos görcsös állapotban lennének. Így a kalcium mellett a magnézium pótlására is érdemes figyelmet fordítani.
Dr. Hyman számos példát hoz arra, hogyan használták a magnéziumot a sürgősségi osztályon, ahol dolgozott. Amikor valaki életveszélyes aritmiával jelent meg, egy adag magnéziumot adtak be a szívverés szabályozására. Ha valakinek székrekedése volt, és szüksége volt egy kolonoszkópiára, ismét magnéziumot adtak a bél kiürüléséhez. Ha egy várandós nőnek rohamai voltak, neki is magnéziumot adtak. Tehát a magnéziumbevitel növelése egyszerű módja az egészség javításának és az olyan problémák kezelésére, mint az izomfájdalmak és az álmatlanság.

Tudja Ön hogy mekkora menyiségű magnéziumra van szüksége? Tudja meg Magnézium szükséglet kalkukátorunk segítségével, melyet ide kattintva érhet el!

Hogyan használja a magnéziumot az álmatlanság kezelésére?
shutterstock_3652143081. Változtasson az étrendjén
Az első mindig az étel! A pirulák és kiegészítők nem segítenek a rossz étrenden. A feldolgozott élelmiszereket hagyja ki az étrendjéből, és valódi élelmiszerekkel helyettesítse. Szabaduljon meg a kólától, és kerülje a túlzott mennyiségű koffeint (kávét, teát) és az alkoholt, mivel ezek a cink kiürülését okozzák a szervezetből. Amikor a családommal “valódi étrendre” váltottunk, egészégünk drasztikusan javult.

2. Magnézium-felvétel a bőrön keresztül
Az emésztőrendszer kevésbé alkalmas a magnézium felszívására. Csak az elfogyasztott magnézium 4-50%-át szívja fel. Tehát még akkor is, ha helyreállítja az étrendjét, előfordulhat, hogy nem kerül elég magnézium a szervezetébe.

Ugyanakkor a testnek nagyon hatékony a magnéziumfelvétele a bőrön keresztül. Hagyja az emésztőrendszert, és vigye be a magnéziumot a bőrén keresztül!
Epsom sók: Az Epsom só valójában csak egy fantázianév a magnéziumsóknak (mivel az Epsom sókat egy forrásból bányásszák ki Epsom városában).

Magnézium-koncentrátum (és az ebből készült különféle készítmények): A magnéziumot transzdermálisan is be lehet juttatni a szervezetbe, ha azt közvetlenül a bőrére dörzsöli vagy permetezi. Kenheti, fújhatja tenyerére, lábára vagy bármely izomzatára. És még a bőrét is tökéletesen puhává varázsolja.

3. Javítja a gyomor egészségét
Számos egészségügyi probléma (beleértve az álmatlanság) a tápanyaghiány miatt indult el. És hogyan kezdődnek ezek a tápanyaghiányok? Úgy, hogy a bélrendszer annyira megrongálódott, hogy képtelen felszívni a tápanyagokat. A jó közérzet az egészséges bélrendszertől indul.