Az árnikaolajat az árnika évelő virágzó növény virágaiból állítják elő, mely a százszorszép családba tartozik. A növény Európában őshonos, de széles körben megtalálható az Egyesült Államokban is. A leggyakrabban használt árnika fajta az árnikaolaj előállítására az Arnica montana, melynek olaja halványsárga színű. Gyakran használják kozmetikai és shutterstock_651658669dermatológiai termékekhez, valamint szappanokban és samponokban, de csak minimális, hígított formában. A tiszta árnikaolaj csak külsőleg, helyileg alkalmazható. Számos egészségügyi előnye tapasztalható elsősorban az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok, például a mirisztikus-, palmitin-, linol- és olajsav, illetve más illékony vegyületek magas szintjének köszönhetően.

Az árnikaolaj előnyei és felhasználása

Az árnikaolajat gyakran az ízületi fájdalomtól, krónikus gyulladástól, hajhullásuktól, zúzódástól, gyenge immunrendszertől, magas vérnyomástól, magas koleszterinszinttől, fejfájástól, rossz keringéstől, oxidatív stressztől és pattanásoktól szenvedő emberek alkalmazzák, illetve azok, akik betegségből vagy műtétből regenerálódnak éppen.

Bőrápolás

Az árnikaolaj helyi alkalmazása gyulladásos állapotok például ekcéma, pikkelysömör, rosacea és akné esetén gyakori. Az ebben az olajban található egyszeresen telítetlen zsírok és a timohidrokinon képesek enyhíteni a gyulladást a bőrön, ha mérsékelt mennyiségben használják. Ennek az olajnak az antioxidáns elemei is segíthetnek az oxidatív stressz csökkentésében, és csökkenthetik az öregedés jeleit, például a ráncokat és az öregségi foltokat.

Fejfájás eseténshutterstock_626243477

Fájdalomcsillapító tulajdonságai is jól ismertek, és ha néhány cseppet alkalmaznak a nyaktőnél, akkor gyorsan
elmulaszthatja a fejfájást. Csak bőrön keresztül alkalmazzuk, ne lélegezzük be közvetlenül az olajat.

Erősítheti a szív- és érrendszert

Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok “jó” zsírokként ismertek, melyek segítségünkre vannak a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében. Az olajsav és a linolsav különösen jó hatással van a gyulladások csökkentésére és az egészségesebb anyagcserére, így az árnika-olaj tovább csökkentheti az ateroszklerózis, a szívroham és a stroke kockázatát.

Csökkentheti az ízületi fájdalmatshutterstock_578012824

Az árnikaolaj képes a fehérvérsejt-termelés ösztönzésére. Ezek a védekező sejtek segíthetnek az ízületek és izmok gyulladásának csökkentésében is.

Segít a sérülések gyógyulásában

Ha helyileg alkalmazza ezt az olajat zúzódásokra vagy befeszült izmokra, akkor felgyorsíthatja a keringést ezeken a területeken, így elősegítve az egészséges új sejtek előállításához és a törött erek gyógyításához szükséges anyagok odaszállítását a vérben.

Csökkentheti a hajhullást

Az árnikaolaj gazdag olyan tápanyagokban, vitaminokban és zsírsavakban, amelyek fokozhatják a haj növekedését, ugyanakkor megóvhatják a fejbőrt a fertőzések és az oxidatív stressz ellen, ami gyakran korai hajhulláshoz vezethet.

Felturbózza az immunrendszert

Számos tanulmány kimutatta, hogy az árnikaolaj képes stimulálni a fehérvérsejtek termelését és aktivitását, amelyek a szervezet immunrendszerének első védelmi vonalai. Ez növelheti a baktériumokkal és a vírusokkal szemebni ellenállóképességet.

 

Ezért is tettük bele legújabb készítményünkbe, a Hűsítő Masszázskrémbe az árnika olajat. Így a magnéziummal, mentollal és gyömbérrel együtt enyhülést hozhat a fájó izmoknak és ízületeknek.