Az Oregon Egészségügyi Egyetem sokéves klinikai alkalmazásban kimutatta, hogy az MSM:

  1. gátolja az idegrostok mentén fellépő fájdalomimpulzusokat
  2. csökkenti a gyulladást
  3. növeli a szervezet vérellátását
  4. csökkenti az izomgörcsöt
  5. lágyítja a hegszövetet, így elősegítve a sebgyógyulást

A témához kapcsolódó kutatás részletei angol nyelven itt olvashatóak.

Az MSM a metil-szulfonil-metán (CH3) 2S02 képletű kén-vegyület a természetben számos friss élelmiszerben előfordul, de a feldolgozás során gyakran elvész.

 

shutterstock_254967418Legfontosabb szerepe a szervezetben a kollagénszintézis, vagyis a bőr, az erek, a haj és a körmök kialakulásában és karbantartásában van. Fő előnye, hogy a sejteket, a bőrt és az ereket rugalmasan tartja. Éppen ezért ezt a szerves ként gyakran tekintik a “szépség ásványának”. A sejtfalat áteresztővé teszi, hogy a tápanyagok szabadon áramolhassanak a sejtekbe, és a toxinok könnyebben kiürüljenek.

Az aminosavláncok általában kénhidakkal kapcsolódnak egymáshoz. Ha nincs elegendő szerves kén a szervezetünkben, a sejtek elvesztik rugalmasságukat. Az eredmény az öregedés jól ismert jeleinek megjelenése: növekvő ráncok, hegesedés, keményedő artériák stb. A megfelelő MSM-bevitel képes jelentős mértékben visszafordítani ezeket a folyamatokat, beleértve a tüdőtágulatot is.

Az MSM-et a sportolók az állóképesség növelésére és az izomfájdalmak minimalizálására használják. Ez a hatás elsősorban annak köszönhető, hogy nagymértékben növeli a szervezet azon képességét, hogy kiürítse a metabolikus maradványokat és a toxinokat a sejtekből. Sőt úgy tűnik, hogy segít a krónikus fáradtságban szenvedőknek is. Az MSM csökkentheti a stressz hatásait és a stresszel kapcsolatos halálozások előfordulását.

Az MSM csökkentheti vagy megszüntetheti az élelmiszerekre, vegyi anyagokra és a belélegzett allergénekre történő allergiás reakciókat. Csökkentheti a reakciókat a szúnyogok, méheshutterstock_233017276k, mérgező pókok és kígyók harapására. Csökkentheti a gyulladást, a fájdalmat, a merevséget és az ízületi gyulladás vagy más mozgásszervi rendellenességek által okozott duzzanatot, és ezáltal segít a vérkép normalizálásában. Hatásos lehet más krónikus degeneratív vagy gyulladásos állapotok, mint például
Alzheimer-kór, rák, Crohn-betegség, myasthenia gravis és Parkinson-kór esetében is.

Úgy tűnik, az MSM normalizálja a mentális állapotunkat is. Az MSM kiegészítőt szedő egyének kevésbbé hajlamosak a hangulatváltozásokra és a depresszióra. Úgy tűnik, erősíti az immunrendszert, illetve az íz- és illatérzékelést. Támogatja a májat a méregtelenítésben, és ezzel segít a kábítószer-elvonási tünetek enyhítésében is.

Hogyan használjuk az MSM-et?

Az MSM-et bejuttatshutterstock_147347126hatja szervezetébe étrend-kiegészítővel, illetve bőrön keresztül is, így kikerülve az emésztőrendszert, ezáltal fokozva a felszívódás mértékét.

Teljesen biztonságosnak számít még nagy mennyiségben is.

A napi ajánlott bevitel általában 5 és 20 gramm között váltakozik. Próbálja módosítani az adagbevitelt a megfigyelt hatások szerint. Kezdetben körülbelül 1 g-ot vigyen be, és fokozatosan növelje a dózist a teljes mennyiségig.
A lassú adagnövelés oka az, hogy az MSM gyakran kedvező, de kellemetlen “méregtelenítő” reakciókat okozhat. Ez néhány napig fejfájást, hányingert, hasmenést vagy gyengeséget okozhat. A tisztító reakciók a hatékony gyógymódok közös és szükséges része.

Ha egy konkrét egészségügyi problémát gyorsabban szeretne leküzdeni, akkor kísérletezhet a szokásos dózis megemelésével is.

Az eredeti angol nyelvű forrás itt érhető el!