A nátrium hatása a szervezetre

A nátrium hatása a szervezetre

A nátrium egy ásványi anyag, amely létfontosságú az életben.

A vese szabályozza, és a szervezet folyadék egyensúlyáért felel. Segítségével idegimpulzusok továbbíthatók, és hatással van az izomfunkcióra is.

Hogyan befolyásolja a nátrium a szív egészségét?

Ha a véráramban fölösleges nátrium van, akkor vizet húz az erekbe, növelve a vér térfogatát az erekben. Ha több vér áramlik az erekben, a vérnyomás emelkedik. Idővel a magas vérnyomás túlterhelheti vagy károsíthatja a véredény falát, és gyorsíthatja a véráramlást gátló rögök felhalmozódását. Az emelkedett nyomás szintén megerőlteti a szívet és ezáltal az nehezebben pumpálja a vért az ereinkben.

shutterstock_466434533Itt van a magas vérnyomás, más néven a “néma gyilkos”, mivel tünetei nem mindig nyilvánvalóak:

 • Ez az egyik legfontosabb kockázati tényező a szívbetegségeknél.
 • A nők elhalálozásának vezető kockázati tényezője az Egyesült Államokban, és a második vezető halálozási tényező a férfiaknál is.
 • Az amerikai felnőttek egyharmadának magas a vérnyomása és 90%-uk várhatóan magas vérnyomásban fog szenvedni az élete során.

 

Mennyi nátrium található a sóban?

Az asztali só két ásványi anyag – nátrium és klorid kombinációja. Az étkezési só körülbelül 40% nátriumot és 60% kloridot tartalmaz. Az amerikaiak nátrium bevitelének mintegy 90%-a nátrium-kloridból származik és 75%-a származik az egyes feldolgozott, előrecsomagolt és éttermi ételekből – nem a sószóróból.

Mi a nátrium leggyakoribb forrása?

A fogyasztott nátrium mintegy 77% -a csomagolt, előre elkészített és éttermi ételekbshutterstock_569268862ől származik. Mivel a legtöbb nátrium, amit mi megeszünk, már alapból az élelmiszerben van, rendkívül megnehezíti az embereknek azt, hogy korlátozni tudják, mennyi nátriumot fogyasztanak. Pedig az emberek megérdemlik annak lehetőséget, hogy eldöntsék, mennyi nátriumot is fogyasztanak. Egy AHA felmérés szerint az Egyesült Államokban a felnőttek 75% -a kedvelte a kisebb nátrium tartalmú feldolgozott és éttermi élelmiszereket.

Mi a helyzet a gyermekekkel?

A gyerekek sem immunisak a túl sok nátriumra. Az 1-3 évesek közel 80 százaléka és a 4-18 évesek több mint 90 százaléka túl sok nátriumot kap, és ez elindíthatja a magas vérnyomás kockázatának növekedését. A magas nátrium tartalmú étrenddel rendelkezőknek körülbelül 40% -kal nagyobb esélye van a magas vérnyomásra, mint a kevesebb nátriumot tartalmazó étrendeknél. Ez nagyobb kockázatot jelent a szívbetegségre, amikor idősebbekké válnak.

Néhány embernek jobban kell vigyáznia a nátriummal, mint másoknak?

Ha valaki érzékeny a sóra, az azt jelenti, hogy a só bevitelének növelése vagy csökkentése nagyobb hatással van a vérnyomására (összehasonlítva olyasvalakivel, aki nem érzékeny rá). A só és a nátrium vérnyomásra gyakorolt hatása az 50 év felettiek esetében különösen veszélyes a magas vérnyomás, cukorbetegség vagy vesebetegség kockázata miatt.

Milyen előnyökkel jár a nátrium bevitel csökkentése?

Amellett, hogy csökkenti a magas vérnyomást és egyéb betegségek kockázatát, a nátrium bevitel csökkentésével pénzt takaríthat meg:

 • Egy becslés szerint ha az amerikaiak átlagosan csak 1500 mg nátriumot fogyasztanak naponta, akkor ez 25,6 százalékos csökkenést eredményezhet a hozzá köthető betegségek kialakulásának esélyében, és a becslések szerint 26,2 milliárd dollár megtakarítást eredményezhet.
 • Egy másik becslés szerint e cél elérése a kardiovaszkuláris betegségek okozta haláleseteket 1,2 millióról akár közel 500.000-re csökkentheti a következő 10 évben.
so-nagy

Ősi Magnézium Asztali só

Tegye egészségesebbé a mindennapi étkezéseket - kompromisszumok nélkül! Az Ősi Magnézium magnéziummal dúsított, csökkentett nátriumtartalmú étkezési sót az Oriola-KD gyártja, a népszerű PANSALT gyártója. Íze, állaga és kinézete megegyezik az általános étkezési sókéval. Átlagos napi 10g só fogyasztásával 120mg elemi magnéziummal támogatja a szervezete magnézium szükségletét, ami a napi szükségelet 30-40%-a.

3 490Ft helyett most csak

2 990Ft

Megnézem a részleteket

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

C. László – Tolcsva: “Az Ősi Magnézium megszüntette az éjszakai lábgörcsöket, ezáltal újra tudok normálisan aludni, használat során a stresszhelyzeteket is jobban kezelem, nyugodtabb vagyok. Mindenképpen ajánlom azoknak, akik hasonló problémákal küszködnek.”

img
img

V. Veronika – Budapest: “Bár kicsit csípi a bőröm a pattanásokon, de nagyon jó termék. Egy alkalommal nagyon erős derékfájást mulasztott el, továbbá kellemesen el is lazít. Csak ajánlani tudom.”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

Hogyan vegyük elejét a lábizom-görcsöknek

A görcs igazi rémálom lehet, különösen, ha éjszaka erre kell ébrednünk. A lábgörcs leggyakrabban a vádliban vagy a térdínakban jelentkezik, [...]

Bővebben

A kálium 13 fantasztikus hatása

Ez a harmadik legnagyobb mennyiségű ásványi anyag az emberi szervezetben, tartalmazza a magas szintű jólét és a jobb életmód fenntartásához [...]

Bővebben

Az Ősi Magnézium

Az ősi magnézium koncentrátum az ősidei európai Zechstein-tenger fenékről származik, a földkéreg 1600 és 2000 méter mélyéről, védve az utóbbi [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

 • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
 • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
 • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
 • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
 • Természetes összetétel Természetes összetétel
 • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

0 termék 0Ft