Pajzsmirigy túlműködés lelki okai

Pajzsmirigy túlműködés lelki okai

Pajzsmirigy túlműködés? A pajzsmirigy zavarok szinte már népbetegségnek számítanak Magyarországon, a téma pedig egyre nagyobb figyelmet kap. Ha a pajzsmirigy túlműködés okait keressük, a testi tüneteken túl a szabad szemmel nem látható, lelki tényezőkre is komoly hangsúlyt kell fektetnünk.

Cikkünkben a pajzsmirigy túlműködés lelki okait szeretnénk bemutatni.

Pajzsmirigy túlműködés – Ön is biztosan találkozott már vele

A pajzsmirigy hormon szinte minden szervünk működésére kihat, az agytól az idegrendszeren, a hormonháztartástól a vérnyomáson át az anyagcseréig. A nyelőcső mögött elhelyezkedő, 20-40 gramm tömegű, nők esetében 18 cm3, férfiaknál jellemzően 25 cm3 átmérőjű, belső elválasztású mirigy működését az agyalapi mirigy szabályozza. Pajzsmirigy túlműködésről, azaz hipertireózisról akkor beszélünk, ha a pajzsmirigy túl sok hormont termel, így fokozottabb igénybevételnek van kitéve, emiatt megnagyobbodik. A pajzsmirigy túlműködés nőknél gyakoribb, mert ők többféle hormonális változáson mennek át életük során.

Pajzsmirigy túlműködés lelki okai

Pajzsmirigy túlműködés tünetei – testiek és lelkiek

A pajzsmirigy túlműködés gyakran szinte észrevétlenül kúszik be az életünkbe, ráadásul a pajzsmirigy túlműködés maga is egy tünet! A pajzsmirigy túlműködésnek lehetnek szemmel látható jelei, mint a dülledt szemek, töredezett, erősen hulló haj, fénylő bőr, nedves tenyér, erős izzadás, megvastagodott, feszülő nyak, alvászavar, menstruációs zavarok, ingerlékenység, idegesség, bőséges étvágy mellett is nagy mennyiségű súlyvesztés.

A lelki okok nem ennyire nyilvánvalóak, mégis – egy jéghegyhez hasonlóan – előfordul, hogy nagyobb súllyal esnek latba – emiatt fordul elő sok esetben, hogy a pajzsmirigy túlműködés autoimmun betegséghez vezet.

Pajzsmirigy túlműködés lelki okai

A pajzsmirigy túlműködés igen gyakran nagyobb stresszhelyzet, pl. gyász hatására jelentkezik. A tragédiák, traumák mellett a tartós munkahelyi stressz, a ki nem fejezett, elfojtott érzelmek, feldolgozatlan gyerekkori megrázkódtatások, feszült otthoni légkör komoly amplitúdói lehetnek a probléma kialakulásának.

A pajzsmirigy túlműködés sok esetben a beteg saját maga felé támasztott irreleváns elvárásai, túlzott becsvágya, az élet egy vagy több területére kiterjesztett túlvállalása okozta tartós frusztráció, szorongás miatt alakul ki. Előfordul olyan is, hogy az aktívan működő pajzsmirigy éppen a közlés iránti vágyat, szószátyárságot erősíti fel túlzott mértékben, aminek köze lehet a figyelem- és szeretet hiányhoz is.

Természetesen a pajzsmirigy túlműködés oka lehet örökletes is, a dohányzás pedig minden esetben erős kockázati tényező!

A lelki tünetek mozgatórugója sokszor a félelem, bizonytalanság és szorongás, amelyek könnyen vezetnek szélsőséges érzelmi reakciókhoz.

Pajzsmirigy túlműködés kezelése

Mivel a pajzsmirigy túlműködés gyakran gyulladás, vagy ezzel összefüggő jódhiány következménye, a jódban gazdag ételek fogyasztása hasznos lehet a betegség első fázisú kezeléséhez. A túlzott jódpótlás ugyanakkor kétélű fegyver, mert a túl magas jódbevitel is eredményezhet pajzsmirigy problémákat.

A pontos diagnózis felállításához azonban mindenképp szükséges egy vérvétellel történő pajzsmirigy vizsgálat, amelyhez a háziorvos adhat beutalót. Ha a laborvizsgálat kimutatja, hogy valóban pajzsmirigy túlműködéssel állunk szemben, egy ultrahang vizsgálat is elengedhetetlen, hogy pontos képet kapjunk a pajzsmirigy kiterjedéséről, szerkezetéről, vérellátásáról, az esetleges gyulladás mértékéről. Általában egy szemvizsgálatra is szükség van, hiszen a dülledt szemek a pajzsmirigy túlműködés arcon megjelenő leghangsúlyosabb jelei közé tartoznak.

Ha a pajzsmirigy túlműködés mértéke indokolja, gyógyszeres kezelést ír elő az orvos. Nagyon sok esetben gyökeres életmódváltásra is szükség van, amely komplex pajzsmirigy diétát, rendszeres mozgást, lassabb életvitelt, sok és jó minőségű alvást, egészséges táplálkozást és nagy dózisú vitamin-és ásványi anyag pótlást kíván meg, különös tekintettel a magnéziumra és a B-vitaminra.

Pajzsmirigy túlműködés lelki okai

Pajzsmirigy túlműködés diéta

Kiemelten fontos a vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag táplálkozás, amely ízfokozóktól, mesterségesen hozzáadott jódtól, tartósítószerektől mentes. Ugyanígy érdemes tartózkodni a finomított cukros, fehér lisztes élelmiszerektől. Ezeket cserélje inkább Omega-3-ban gazdag, friss alapanyagokra. Az sem mindegy, mit mivel eszik, nem szerencsés a fehérjét a szénhidráttal együtt, és az erjedéssel járó étkezések is kerülendők – pl. amikor ebéd után gyümölcsöt, vagy finomított cukrot tartalmazó ételt fogyasztunk.

Forrásjegyzék

http://tgy-magazin.hu/betegsegek-a-tol-z-ig/pillango-a-torkunkban
https://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/5561/graves-basedow-kor-a-pajzsmirigy-tulmukodese
https://www.endocrineweb.com/conditions/thyroid/how-your-thyroid-works
https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/basedow-kor/76?autorefreshed=1
https://www.healthline.com/health/hyperthyroidism

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

L. Ágnes: “Lábgörcsre, illetve stresszoldásra használom a termékeket. Minden nap használom, a görcseim elmúltak és sokkal nyugottabnak érzem magam. Ajánlani tudom csak mindenkinek, fantasztikus termékek, nagyon örülök, hogy rátaláltam az Ősi Magnéziumra!”

img
img

V. Veronika – Budapest: “Bár kicsit csípi a bőröm a pattanásokon, de nagyon jó termék. Egy alkalommal nagyon erős derékfájást mulasztott el, továbbá kellemesen el is lazít. Csak ajánlani tudom.”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

Pajzsmirigy túlműködés lelki okai

Pajzsmirigy túlműködés? A pajzsmirigy zavarok szinte már népbetegségnek számítanak Magyarországon, a téma pedig egyre nagyobb figyelmet kap. Ha a pajzsmirigy [...]

Bővebben

Hogyan javíthatja a bőr állapotát a magnézium?

Az öregedéstől a felnőttkori pattanásokig Számos olyan ásványi anyagot és vitamint ismerünk, ami bizonyítottan jót tesz a bőrnek. Ugyanakkor a [...]

Bővebben

Miért ürülnek ki a szervezetből az ásványi anyagok és vitaminok?

Minden, ami a szervezet magnéziumszintjét lecsökkenti, negatív hatással van ránk. Számos patikai gyógyszer veszélyes mértékben kimerítheti a szervezet magnéziumkészleteit, és [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

  • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
  • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
  • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
  • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
  • Természetes összetétel Természetes összetétel
  • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Nincs termék a kosárban.
0