A kellemetlen talpgörcs sokunk életét megkeseríti. A váratlanul jelentkező, éles fájdalom az izmok hirtelen összehúzódásának következménye, ami akár hosszabb ideig is fennállhat. De vajon milyen okok állhatnak a háttérben? Ismerje meg ebből a cikkből!

Talpgörcs okai: egy ijesztő érzés nyomában

A gyakran éjszaka jelentkező talpgörcs az éles fájdalom mellett ijesztő érzés is, hiszen ilyenkor szinte mozgásképtelenné válik a görcsbe rándult testrész. A kellemetlen jelenség független az életkortól és jó egészségi állapot esetén is előfordulhat, bár tény: a fájdalom mértéke és hossza eltérő, és gyakrabban fordul elő az idősebb korosztály, valamint a rossz egészségi állapotban, mozgásszegény életmódban élők között.

Talpgörcs okai
A kellemetlen talpgörcsök utalhatnak magnéziumhiányra

A talpgörcs jelezhet izomműködési zavart, aminek oka általában az elégtelen keringés. Ha túlterheljük és nem pihentetjük eléggé lábainkat, ha túl szoros, vagy kényelmetlen cipőben járunk, ha a nagy melegtől vagy a hirtelen hőmérséklet ingadozástól akadozni kezd a keringésünk, a hirtelen beálló görcs szinte borítékolható. 

További okok közé tartozik, ha sportoláskor megfeledkezünk a bemelegítésről vagy a nyújtásról, nem iszunk elég folyadékot, és ezzel együtt nem pótoljuk megfelelően szervezetünk ásványi anyag szükségleteit: a kalcium és magnézium hiánya a szervezetben gyakran eredményez izomgörcsöket.

Bár valóban nehéz, de komolyan oda kell figyelnünk a mindennapjainkban felbukkanó stressz szintjére is. Az életet leuraló időhiány és folytonos rohanás, az egyre-másra felbukkanó kihívások okozta feszültséget minden lehetséges módon csökkenteni kell, hiszen a megfeszített élet megfeszített izmokat eredményez.

A különféle, helytelen életmódból fakadó alapbetegségek: visszerek, cukorbetegség, pajzsmirigy vagy alkohol problémák, kiszáradás, szív- és érrendszeri betegségek is eredményezhetik a kellemetlen és rendszeresen jelentkező görcsöket.

Talp görcs: mit tehetünk ellene?

Amikor beáll a görcs, azonnal figyeljünk oda a levegővételre. Lélegezzünk lassan és mélyen, és közben koncentráljunk a görcsbe rándult felületre. Miután a légzésünket sikerült lelassítani, próbáljuk meg lassan és óvatosan nyújtani, masszírozni és lazítani a görcsbe rándult izmokat. Ha képesek vagyunk rá, álljunk lábra, mozgassuk meg a talpat, próbáljunk meg tenni pár lépést. A bőrön át felszívódó, gyorsan ható Ősi Magnézium koncentrátum sokat segíthet görcsök esetén, ahogy más izomlazító vagy masszázskrémek is.

Telpgörcs ellen
A kihagyott bemelegítés és nyújtás is okozhat görcsöket

Hosszú távon az izomgörcsök megelőzésének egyik titka a rendszeres, életmódhoz passzoló sport, a megfelelő, legalább napi 2 liternyi vízbevitel, az egészséges, csökkentett nátriumtartalmú sóban, rostban, vitaminokban gazdag táplálkozás, és ami szinte elengedhetetlen: a rendszeres, jó minőségű, elegendő mennyiségű alvás. 

Figyeljen oda arra is, hogy talpához illeszkedő felépítésű, kényelmes, jó minőségű cipőt viseljen, amiben a láb teherelosztása egyenletes! Ha sokat van talpon napközben, este polcolja fel a lábait, ezzel is segítve a kiegyensúlyozott keringést.

A megfelelő ásványi anyag szint is elengedhetetlen: pótolja szervezete kalcium, magnézium és kálium szükségleteit megfelelő mennyiségben és gyakorisággal. 

Lábujj görcs

Előfordul, hogy a görcsök nem a talpból, hanem a lábujjból indulnak. Ebben az esetben is érdemes felülvizsgálni, biztosan a megfelelő méretű és belső elosztású cipőt viseljük-e. Ennek nem kell feltétlenül magassarkúnak lennie, egy nem megfelelően kiválasztott sportcipő is okozhat lábujj görcsöket. A nem elegendő folyadékbevitel és az ásványi anyagok hiánya is kiváltó ok lehet a lábujj görcsök jelentkezésénél.

Reggeli / éjszakai talpgörcs

A talgörcsök leggyakrabban reggel és éjszaka jelentkezhetnek, megzavarva a nyugodt alvást, ébredést. Kerülje el el ezt a kellemetlen és ijesztő jelenséget bőrön át felszívódó Ősi Magnézium termékekkel, melyek közül több – például a lábkrém, az OptiMSM+ melatonin testápoló, vagy a testvaj – kifejezetten segítik az éjszakai magnéziumpótlást. Ezekből a termékekből kis mennyiség is elég, gyorsan hatnak és nemcsak megvédenek a lábgörcsöktől, de bőrápoló hatással is rendelkeznek.

Talpgörcs megoldások
A rendszeres masszázs segíthet a stressz csökkentésében

Talpgörcs lelki okai: ne feledkezzünk meg róluk sem

Végezetül ne feledjük: az okok között nem szabad elhanyagolni a szabad szemmel nem láthatóakat sem. Aki rendszeresen “görcsöl” a problémákon, túl stresszes életet él, nyugtalanul és keveset alszik, az nagyobb eséllyel szenved a rendszeres talpgcsöktől. Kerülje a stresszt, sportoljon rendszeresen, törekedjen az egészséges táplálkozásra, és figyeljen oda az ásványi anyag pótlására, valamint a megfelelő folyadékbevitelre. Vegye így elejét a talpgörcsöknek és a görcsök szövődményeként könnyedén kialakuló egyéb betegségeknek! Ha pedig a talpgörcsök rendszeresen visszatérnek, keresse fel háziorvosát.