A táplálkozás hatása az öregedésre

A táplálkozás hatása az öregedésre

A táplálkozás lehetővé teheti az öregedés ütemének lassítását: a telomerek titkai

A 21. században az ifjúság forrásának keresése már nem csak mese. A tudományos eredmények azt sugallják, hogy a megfelelő táplálkozás képes lehet visszafordítani az időt – legalábbis egy kicsit. A tudomány egyértelműen azt mutatja, hogy a táplálkozás lelassíthatja a biológiai öregedés ütemét. Ebben a cikkben körbejárjuk a táplálkozástudomány feltörekvő ágát a telomerekkel kapcsolatban, ami az öregedés elleni kulcsfontosságú megoldás lehet.

shutterstock_172842560A telomer a DNS ismétlődő szekvenciája a kromoszóma végén. Minden egyes alkalommal, amikor egy sejt replikálódik és leválik, a telomer veszít a hosszúságából. Ezáltal a telomerek elfogynak, a sejt már nem osztódhat és újulhat tovább, ami a sejtek egészségének rossz állapotát idézi elő, ami így hozzájárul a betegség kockázatához és a sejtek halálához. 1962-ben Leonard Hayflick forradalmasította a sejtbiológiát, amikor kigondolt egy telomerekkel kapcsolatos elméletet. Ötven évvel később új géntechnológia jött létre, megnyitva az ajtót a genetikai potenciál maximalizálásához.

A különböző stresszorok felgyorsítják a telomerek rövidülésének sebességét, ezzel pedig felgyorsítva a biológiai öregedés folyamatát is. Az életkorral összefüggő rossz egészségi állapot számos esetben kapcsolódik a rövid telomerekhez. A telomerális lerövidülés valószínűleg összefügg a szívbetegséggel, a cukorbetegséggel és a porckopással is. A rövid telomerek erőteljes génfunkciót eredményeznek, növelve így  a gyulladás, az oxidatív stressz és az immunsejtek öregedését érintő problémák kockázatát.

Megfelelő táplálkozás az egészséges telomerek megőrzése érdekében

A gének némileg rugalmasak és a megfelelő táplálkozás támogathatja ezeket. Számos génrendszer jön létre az anyaméhben az élet első néhány hétben, és a korai években ezek tovább formálódnak. Ezt követően számos tényező befolyásolja őket, különösen a táplálkozás. Ezeket epigenetikai beállításoknak nevezik, amik meghatározzák, hogy a gének milyen módon végzik funkcióikat. Ha úgy képzeljük el, hogy egy termosztát képviseli a szervezetünk magjának genetikai összetételét, akkor a hőmérséklet amire be van állitva és az, ami ezt növeli vagy csökkenti, azok az epigenetikai tenyezők.

shutterstock_515561635A telomerek hossza epigenetikusan szabályozott, vagyis a táplálkozás befolyásolja. Az anyák alultápláltsága a gyermeknél a szívbetegségek jövőbeni megnövekedett kockázatához vezethet. Ezzel szemben a jól táplált anyák segítik optimalizálni a gyermekük telomereinek hosszát és minőségét.

Az egészséges telomerek legfontosabb kiegészítői a jó minőségű multivitaminok, megfelelő táplálékfehérjék, különösen a kénben gazdag fehérjék. Ilyenek például a tojás, túró, tej, vörös hús, csirke, kacsa, diófélék és a magvak. A tojás tartalmazza a legmagasabb kolinforrást az étrendben, míg például a vörös hús, csirke, tejtermékkek, diófélék és magvak mérsékelt mennyiséget tartalmaznak ebből.

Egy 586 nővel végzett vizsgálat szerint azok, akik rendszeresen szedtek multivitamint, 5%-kal hosszabb telomerekkel rendelkeztek a többiekhez képest. A magasabb folsavszinttel rendelkező férfiaknál hosszabb telomerek voltak, mint az alacsony folsavú férfiaknál. A magas homocisztein szint nagymértékben befolyásolja a telomerek lerövidítését, míg a folsav – a legfontosashutterstock_198603971bb tápanyag a magas homocisztein szint csökkentésére – megakadályozza a telomerek lerövidülését és javítja a telomerek minőségét. Minél rosszabbul érzi magát érzelmileg vagy szellemileg, annál inkább kell összpontosítania arra, hogy tápanyagokban gazdag ételeket fogyasszon, ami nem csak az idegeket és az agyat, hanem a telomereket is segíti.
A lényeg az, hogy olyan életmódra és táplálékfelvételre van szükség, amely ellensúlyozza a kopást és megakadályozza a szabad gyököket. Minél egészségesebb, annál kevesebbet kell tenni. Minél rosszabb az egészsége, annál többet kell változtatni. Még akkor is, ha egészséges, az általános öregedés az Ön telomereire támaszkodik, tehát érdemes oda figyelni a megfelelő táplálkozásra.

so-kicsi

Ősi Magnézium Asztali só

Tegye egészségesebbé a mindennapi étkezéseket - kompromisszumok nélkül! Az Ősi Magnézium magnéziummal dúsított, csökkentett nátriumtartalmú étkezési sót az Oriola-KD gyártja, a népszerű PANSALT gyártója. Íze, állaga és kinézete megegyezik az általános étkezési sókéval. Átlagos napi 10g só fogyasztásával 120mg elemi magnéziummal támogatja a szervezete magnézium szükségletét, ami a napi szükségelet 30-40%-a.

1 240Ft helyett most csak

990Ft

Megnézem a részleteket

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

Kammerer Zoltán – háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozó: “Az utóbbi időben kezdtem el használni az Ősi Magnézium Koncentrátumot és Fürdősót. Azóta az izomgörcsök teljesen megszűntek, a regenerálódás is sokkal könnyebben megy. Az elején kicsit bizsergett tőle a bőröm, de ahogy egyre többet használom, már nem is érzem.”

img
img

Bogár János – az év ultramaraton futója 2007-ben: “Én hajlamos voltam a görcsökre, de a termék használata óta ezek csökkentek. Mivel kíméletesen, külsőleg szívódik fel, eleve laza izomzattal indulok az edzésekre, ami meg is marad több órán át. Minden téren pozitív a termék hatása!”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

Időskori csontritkulás – Harcoljon ellene magnéziummal!

Csontjainkra már gyermekkorunktól kezdve figyelmet kell fordítanunk, hiszen életünk végéig nagyon fontos funkciót látnak el. Sajnos azonban napjainkra a csontritkulás [...]

Bővebben

Az MSM 6 pozitív hatása

Akár bőrön helyileg alkalmazva vagy szájon át szedve, az MSM különösen népszerű az ízületi gyulladás és a degeneratív ízületi betegségek [...]

Bővebben

Hogyan vegyük elejét a lábizom-görcsöknek

A görcs igazi rémálom lehet, különösen, ha éjszaka erre kell ébrednünk. A lábgörcs leggyakrabban a vádliban vagy a térdínakban jelentkezik, [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

  • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
  • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
  • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
  • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
  • Természetes összetétel Természetes összetétel
  • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

0 termék 0Ft