A táplálkozás lehetővé teheti az öregedés ütemének lassítását: a telomerek titkai

A 21. században az ifjúság forrásának keresése már nem csak mese. A tudományos eredmények azt sugallják, hogy a megfelelő táplálkozás képes lehet visszafordítani az időt – legalábbis egy kicsit. A tudomány egyértelműen azt mutatja, hogy a táplálkozás lelassíthatja a biológiai öregedés ütemét. Ebben a cikkben körbejárjuk a táplálkozástudomány feltörekvő ágát a telomerekkel kapcsolatban, ami az öregedés elleni kulcsfontosságú megoldás lehet.

shutterstock_172842560A telomer a DNS ismétlődő szekvenciája a kromoszóma végén. Minden egyes alkalommal, amikor egy sejt replikálódik és leválik, a telomer veszít a hosszúságából. Ezáltal a telomerek elfogynak, a sejt már nem osztódhat és újulhat tovább, ami a sejtek egészségének rossz állapotát idézi elő, ami így hozzájárul a betegség kockázatához és a sejtek halálához. 1962-ben Leonard Hayflick forradalmasította a sejtbiológiát, amikor kigondolt egy telomerekkel kapcsolatos elméletet. Ötven évvel később új géntechnológia jött létre, megnyitva az ajtót a genetikai potenciál maximalizálásához.

A különböző stresszorok felgyorsítják a telomerek rövidülésének sebességét, ezzel pedig felgyorsítva a biológiai öregedés folyamatát is. Az életkorral összefüggő rossz egészségi állapot számos esetben kapcsolódik a rövid telomerekhez. A telomerális lerövidülés valószínűleg összefügg a szívbetegséggel, a cukorbetegséggel és a porckopással is. A rövid telomerek erőteljes génfunkciót eredményeznek, növelve így  a gyulladás, az oxidatív stressz és az immunsejtek öregedését érintő problémák kockázatát.

Megfelelő táplálkozás az egészséges telomerek megőrzése érdekében

A gének némileg rugalmasak és a megfelelő táplálkozás támogathatja ezeket. Számos génrendszer jön létre az anyaméhben az élet első néhány hétben, és a korai években ezek tovább formálódnak. Ezt követően számos tényező befolyásolja őket, különösen a táplálkozás. Ezeket epigenetikai beállításoknak nevezik, amik meghatározzák, hogy a gének milyen módon végzik funkcióikat. Ha úgy képzeljük el, hogy egy termosztát képviseli a szervezetünk magjának genetikai összetételét, akkor a hőmérséklet amire be van állitva és az, ami ezt növeli vagy csökkenti, azok az epigenetikai tenyezők.

shutterstock_515561635A telomerek hossza epigenetikusan szabályozott, vagyis a táplálkozás befolyásolja. Az anyák alultápláltsága a gyermeknél a szívbetegségek jövőbeni megnövekedett kockázatához vezethet. Ezzel szemben a jól táplált anyák segítik optimalizálni a gyermekük telomereinek hosszát és minőségét.

Az egészséges telomerek legfontosabb kiegészítői a jó minőségű multivitaminok, megfelelő táplálékfehérjék, különösen a kénben gazdag fehérjék. Ilyenek például a tojás, túró, tej, vörös hús, csirke, kacsa, diófélék és a magvak. A tojás tartalmazza a legmagasabb kolinforrást az étrendben, míg például a vörös hús, csirke, tejtermékkek, diófélék és magvak mérsékelt mennyiséget tartalmaznak ebből.

Egy 586 nővel végzett vizsgálat szerint azok, akik rendszeresen szedtek multivitamint, 5%-kal hosszabb telomerekkel rendelkeztek a többiekhez képest. A magasabb folsavszinttel rendelkező férfiaknál hosszabb telomerek voltak, mint az alacsony folsavú férfiaknál. A magas homocisztein szint nagymértékben befolyásolja a telomerek lerövidítését, míg a folsav – a legfontosashutterstock_198603971bb tápanyag a magas homocisztein szint csökkentésére – megakadályozza a telomerek lerövidülését és javítja a telomerek minőségét. Minél rosszabbul érzi magát érzelmileg vagy szellemileg, annál inkább kell összpontosítania arra, hogy tápanyagokban gazdag ételeket fogyasszon, ami nem csak az idegeket és az agyat, hanem a telomereket is segíti.
A lényeg az, hogy olyan életmódra és táplálékfelvételre van szükség, amely ellensúlyozza a kopást és megakadályozza a szabad gyököket. Minél egészségesebb, annál kevesebbet kell tenni. Minél rosszabb az egészsége, annál többet kell változtatni. Még akkor is, ha egészséges, az általános öregedés az Ön telomereire támaszkodik, tehát érdemes oda figyelni a megfelelő táplálkozásra.