Tényleg felszívódik bőrön keresztül a magnézium? – Tudományos kísérlet

Tényleg felszívódik bőrön keresztül a magnézium? – Tudományos kísérlet

A bőrön át felszívódó magnézium hatása: kísérleti vizsgálat

A vérszérum magnéziumszint a magnéziumos csoportban + 22,7% -os változást mutatott, míg a placebo csoportban csak + 4,11% -os emelkedés volt megfigyelhető.

Háttér

A szájon át szdhető magnézium-kiegészítöket gyakran alkalmazzák alacsony magnézium-diéta esetén a szervezet támogatására. Ez a vizsgálat annak meghatározására irányult, hogy a magnézium bőrön keresztül felszívódik-e a test magnéziumszintjének növelése érdekében.

Módszerek és eredmények

Ebben a vizsgálatban 25 résztvevő véletlenszerűen 56 mg / nap magnéziummal dúsított krémet vagy placebo krémet használt két hétig. A különbözö mintavételi eredményeket 8 napon át figyelték és rögzítették ebben az időszakban. A magnéziumos krém és a placebo első használata után már látható volt a különbség, mivel a magnézium szint enyhén növekedett a vizeletmintákban, míg a placebo utáni vizelet koncentrációja nem mutatott statisztikailag szignifikáns változást.

Következtetés

Korábbi tanulmányok nem vizsgálták a magnézium bőrön át történő felszívódási képességét embereknél. Ebben a kísérleti tanulmányban kisebb dózis magnéziumot adtak az embereknek, mint amennyi a kereskedelmi forgalomban lévő bőrön át felszívódó (transzdermális) magnézium termékekben lenne, de még így is mind a vérkeringésben, mind a vizeleti mintákban emelkedett a magnéziumszint a placebót alkalmazó alanyokhoz képest. A jövőben a magnézium krém nagyobb dózisának hatását kell megvizsgálni.

Bevezetés

shutterstock_475219936Az ásványi elemek, mint például a magnézium, létfontosságúak az emberi szervezet számára. Az Mg2+ (magnézium ion) fontos ásványi anyag, és az élő szervezetek negyedik legnagyobb mennyiségű kationa, mivel az Mg2+ a testben közreműködik több, mint 325 enzimreakciónál. A magnézium-kiegészítők szignifikánsan javítják a vérnyomást, illetve az érrendszer állapotát.

A magnéziumra vonatkozó napi ajánlás ellentmondásos, mivel országonként eltérő lehet, de egészséges felnőttek esetében a minimum 300 mg / nap érték az általánosan elfogadott.

Az ajánlott magnézium szájon át történő bevitelének egyik lehetséges alternatív módszere annak helyi (bőrön át felszívódó) alkalmazása. A jelenlegi készítmények közé tartoznak a magnéziumolajok és transzdermális krémek, amelyekből a magnézium felszívódik a bőrön keresztül egyenesen a vérkeringésbe. Azonban a bőr elsődleges funkciója, hogy korlátozza a kívülről jövő anyagok felszívódását a szervezetbe. Úgy gondolják, hogy a bőr akadályzási funkciója túlnyomórészt a bőr legkülső rétegében rejlik.

Annak ellenére, hogy a szerves molekulákat kevésbé tanulmányozták eddig, a fémionok képesek átlépni a bőrt, a tanulmányok pedig olyan fémekre összpontosítanak, amelyekről ismert, hogy irritáló / toxikus hatást fejtenek ki. Ennek a vizsgálatnak az a célja, hogy meghatározza, vajon a magnézium transzdermális felszívódása hogyan müködik az embereknél.

Vizsgálat

A kiindulási mérések elvégzése után a résztvevőket véletlenszerűen vagy a magnéziumos krémhez vagy egy placebo-kontroll krémhez rendelték, és arra kérték, hogy naponta kétszer 5 ml krémet kenjen magára két héten keresztül. A magnéziumos csoportba tartozó alanyok által kapott napi magnézium dózis 56 mg-ból állt. A placebo egy kereskedelmi forgalomban kapható vizes krém, amely nem tartalmaz magnéziumot, emellett mindkét krémet azonos módon csomagolták. A résztvevőkre vonatkozó kérések szerint a krémeket először a hasra és a törzsre kell felkenni, majd ezután a lábakra. A napszak nem volt fontos, de a használat után legalább 3 órán keresztül nem lehetett zuhanyozni vagy lemosni a krémet. 12-14 nap elteltével összegyüjtotték a végső vizelet- és vérmintákat. A résztvevőket arra kérték, hogy hagyják abba a krém használatát, ha bármilyen mellékhatás lépett fel, ám ilyen nem fordult elő.

Elemzés

A vizelet- és vérmintákat kolorimetriás (Ph) vizsgálattal elemezték. A gépet a gyártó utasításai szerint kalibrálták, és az eredményeket a gyártó kalibrációs szabványával generált standard koncentrációs görbéből számították ki. Az összes vizelet- és vérmintát megfagyasztották és -80 ° C-on 4-12 héten át tárolták. 

Eredmények

shutterstock_327930536A 29 alany közül 4 a kiindulási adatok összegyűjtése után elutasította a részvételt. 14 résztvevőt osztottak be a magnézium próbás csoportba, akik be is fejezték a vizsgálatot. 11-et osztottak be a placebo csoportba, de az egyikőjük abbahagyta a kísérletet, mielőtt a krémet használta volna. A vérszérum magnéziumszint a magnéziumos csoportban + 22,7% -os változást mutatott, míg a placebo csoportban csak + 4,11% -os emelkedés volt megfigyelhető. A vizelet magnéziumtartalma nem mutatott szignifikáns változást sem a magnéziumos, sem a placebo csoportban.

Következtetés

Tekintettel arra, hogy a vizsgálat során a vérszérumok magnézium-szintjében nagy eltérések voltak a két csoport között, azt javasoljuk, hogy a jövőbeli kutatásokkal több olyan emberre összpontosítsanak, akik hosszabb ideig, magasabb koncentrációjú magnéziumos krémet használnak. Így megerősítést nyerhet, hogy a transzdermális használat valóban jelentősen hozzájárulhat-e a magnézium szint növeléséhez.

 

Az eredeti angol nyelvű cikk ide kattintva olvasható.

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

Bogár János – az év ultramaraton futója 2007-ben: “Én hajlamos voltam a görcsökre, de a termék használata óta ezek csökkentek. Mivel kíméletesen, külsőleg szívódik fel, eleve laza izomzattal indulok az edzésekre, ami meg is marad több órán át. Minden téren pozitív a termék hatása!”

img
img

Kammerer Zoltán – háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozó: “Az utóbbi időben kezdtem el használni az Ősi Magnézium Koncentrátumot és Fürdősót. Azóta az izomgörcsök teljesen megszűntek, a regenerálódás is sokkal könnyebben megy. Az elején kicsit bizsergett tőle a bőröm, de ahogy egyre többet használom, már nem is érzem.”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

Miért hasznos a magnézium az álmatlanság kezelésére?

A hagyományos álmatlanságra ajánlott gyógyszerek az agyi kémia megváltoztatásával segítik elő az álmosságot (semmiképpen nem ajánlott). Ezzel ellentétben a magnézium [...]

Bővebben

Az árnikaolaj áldásos hatásai

Az árnikaolajat az árnika évelő virágzó növény virágaiból állítják elő, mely a százszorszép családba tartozik. A növény Európában őshonos, de [...]

Bővebben

MSM – Belülről jövő szépség

Sok ember számára a jó kinézet csak egy része a jó közérzetnek. Az egészséges, sugárzó bőr a jó egészség jele, [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

  • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
  • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
  • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
  • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
  • Természetes összetétel Természetes összetétel
  • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

0 termék 0Ft