Megdöbbentő tény, de valójában az emberek egynegyede szenved hátfájástól, amit az esetek 20 százalékában az ülőideg gyulladása okoz. Kialakulása nem egyik napról a másikra történik, így a gyógyítása is hosszabb időt vehet igénybe. A jó hír azonban az, hogy rendszerint az ülőideg-gyulladás kezelése otthon is kivitelezhető. Cikkünkből kiderül mi a teendő. 

Bármi, ami irritálja az ülőideget az enyhétől az szinte elviselhetlenségig terjedő fájdalmat okozhat. Működési zavara változatos tünetegyüttessel párosul, de ha nem túl súlyos, az ülőideg-gyulladás kezelését magunk is megoldhatjuk. 

Röviden az ülőideg-gyulladásról

A latinul nervus ischiadicusnak nevezett ideg a test leghosszabb és legvastagabb, majdnem ujjnyi szélességű idege. Valójában öt ideggyökből áll: kettő a hát alsó részéből, az ágyéki gerincből, három pedig a gerinc utolsó szakaszából, a keresztcsontból lép ki. Ezek összefonódása alkotja a jobb és bal ülőideget, amelyek a csípőn és fenéken haladnak át, majd a láb hátsó részén futnak le. Az ülőideg-gyulladást, más néven ülőidegzsábát vagy isiászt számos különböző egészségügyi állapot okozhatja, beleértve a túlsúlyt, porckorongsérvet, vagy a farizmok mélyén lévő, úgynevezett piriformis izom megfeszülését, amely nyomja az ülőideget. Azoknál, akik fizikailag inaktívak, nagyobb valószínűséggel alakul ki isiász, mint a mozgékony embereknél. Kiválthatja a túlzott fizikai megterhelés, herpesz fertőzés, Lyme-kór, fibromyalgia, a csontok és ízületek degeneratív elváltozása. Gerincferdülés, a gerinccsatorna szűkület, az ágyéki gerinccsatornában kialakuló tumorok, de olyan banális ok is, mint a derék hideg szélnek való kitettsége. A nőgyógyászati ​​és urológiai betegségek, illetve a terhesség szintén az előidéző okok közé sorolható. 

Milyen tünetei vannak az isiásznak?

A Cleveland Clinic’s Center for Spine Health szakemberei az isiászt több tünetként jellemzik, nem pedig diagnózisként. Az isiász általában csak az egyik lábat érinti, azonban előfordulhat, hogy mindkét végtagon kialakul. Ez attól függ, hogy hol csípődik be az ülőideg a gerincoszlop mentén. Jelentkezhet deréktáji fájdalom, amely a fenékbe és a comb hátsó részébe sugárzik vagy terjed. A fájdalom lehet állandó, azonban a legtöbb esetben paroxizmális, azaz átmeneti, rohamokban fordul elő. Súlyos esetekben a fájdalom egyszerűen gúzsba köti az embert. A beteg képtelenné válik a mozgásra, nem tud aludni, megfordulni, lehajolni vagy akár állni, ami meggátolja a normális életvitelben. Bénulásos tünetek, széklet- vagy vizeletvisszatartási zavarok léphetnek fel. Amikor az ülőideg-gyulladás krónikussá fajul, a lábon, a lábujjakon és lábfejen bizsergő és égető érzés, zsibbadás jelentkezik, a lábak és a lábfejek gyengesége tapasztalható. 

Hatékony tippek az ülőideg-fájdalom csillapítására

A legtöbb isiászban szenvedő ember néhány héten belül jobban lesz az otthoni gyógymódoknak köszönhetően. A terápia elsősorban a fájdalom megszüntetéséből és a gyulladás enyhítéséből áll, az erre szolgáló gyógyszerek vény nélkül is beszerezhetők. Koncentráljunk az izomfeszültséget enyhítő fájdalomcsillapítókra, például az aszpirinre vagy az ibuprofenre. Az alábbiakban felsoroljuk az egyéb lehetőségeket.

Torna és jóga

Nehéz elképzelni, hogy a mozgás segíthet az isiászon, amikor gyakran úgy tűnik, hogy fokozza a gyötrelmes fájdalmat. A mozdulatlanság azonban feszesen tartja az izmokat, míg a gyakorlatok növelhetik az érintett terület és az ideg vérellátását. A gerincet megtámasztó hosszú hátizmok megerősítését szolgáló torna egy másik terápiás lehetőség, ám az elkezdése előtt fontos meghatározni azokat az izomcsoportokat, amelyek az ülőideg becsípését okozták. Lényeges, hogy a gyakorlatokat naponta végezzük el, de a terhelésnek fokozatosnak kell lennie. A torna alkalmas az izomtónus fenntartása mellett a vérellátás normalizálására és a gyulladás enyhítésére. Ha az ülőidegzsábát porckorongsérv idézte elő, a mozgás enyhítheti a tünetek mértékét. Bármely gyakorlatsor kiegészíthető úszással, kerékpározással és gyaloglással. Az Oregoni Egészségügyi és Tudományegyetem kutatása a rendszeres jógázást összekapcsolja az isiász okozta fájdalom csökkentésével. A vizsgálat során krónikus hátfájásban szenvedő betegek egy csoportját figyelték meg, akik 16 hétig gyengéd Iyengar jógagyakorlatokat végeztek. A 16 hetes időszak letelte után a betegek fájdalma összességében nagyjából 64 százalékkal csökkent. A kutatók összefüggésbe hozták a gyengéd nyújtás hatásait az izomerő, a rugalmasság és a jobb mobilitás között.

Masszázs és termoterápia

Azon a részen, ahol az ülőideg fut, a fenék és a láb hátsó izomzatának masszírozása oldhatja az izomfeszültséget és csökkentheti a fájdalmas ideggyulladást. A masszázs serkenti a vérkeringést, ami enyhíti az ülőideg érzékenységét és a felgyülemlett feszültséget. Egy másik, az úgynevezett triggerpont masszázs közvetlen nyomást fejt ki a farizmokban lévő piriformis izomra (körteképű izom), amely az ülőideg felett helyezkedik el. Ez a masszázs enyhíti a kompressziót, amely fájdalmat, zsibbadást és bizsergést okoz az érintett lábon. A hideg-meleg borogatás, azaz a termoterápia csodákat tehet az ülőideg-fájdalom ellen. Használjunk 15 percig konyharuhába tekert jégzselét a fájdalmas területen a gyulladás csökkentése érdekében, majd közvetlenül ezután 15 percig fűtőpárnát, hogy csillapítsa az izomfeszültséget, és serkentse a véráramlást a görcsös izmokban és idegekben a lábak és a fenék hátulján. 

Gyógynövények és természetes növényi olajok 

Az isiászos betegek illóolajok és kapaszula formájában gyakran fordulnak a gyógynövényekhez, például az ördögkaromhoz, amely naponta kétszer alkalmazva a benne található harpagozid nevű hatóanyag miatt gátolja a gyulladásos választ. Az árnika-, levendula-, eukaliptusz- és gyömbérolaj egyaránt hatékony ellenszere az ülőideg-gyulladásnak. Oldják az izomgörcsöt, csillapítják a fájdalmat, használhatjuk őket aromaterápiához vagy masszázsterápiához. Míg a chiliben lévő kapszaicin gátolja a fájdalmat okozó vegyületek felszabadulását az idegekből.

Méregtelenítés és diéta

Az Ayurvéda szerint az isiászt az emésztőrendszer károsodása, illetve a méreganyagok felhalmozódása okozza. Az ülőideg-gyulladás kezelése során olyan tisztító gyógynövényeket kell fogyasztani, amelyek méregtelenítenek és emésztést elősegítő hatással rendelkeznek, emellett tonizáló és nyugtató tulajdonsággal bírnak. Ezeket most nem soroljuk fel, hiszen az ajurvédikus szakember határozza meg őket. A szervezetnek magnéziumra van szüksége az izomgörcsök oldásához, ezért fogyasszunk magnéziumban gazdag ételeket, például banánt, sárgabarackot, tejtermékeket, hüvelyeseket és teljes értékű gabonákat. Ez a nyomelem szabályozza a gyulladásos folyamatokat, ráadásul megakadályozhatja a fájdalmat szabályozó idegsejtekben található receptorok aktiválódását is.

Források: 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12792-sciatica

https://hu.medicineherbalist.com/7277070-inflammation-neuralgia-of-the-sciatic-nerve-causes-symptoms-treatment-where-is-it

https://www.medicalnewstoday.com/articles/7619#treatments

https://www.activebeat.com/your-health/ouch-10-tips-for-soothing-sciatic-nerve-pain/3/

https://www.activebeat.com/your-health/5-telltale-sciatica-symptoms/2/