A WHO útmutatása az étkezési sóról és a káliumról

A WHO útmutatása az étkezési sóról és a káliumról

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) útmutatása az étkezési sóról és a káliumról

Genf, 2013. Január 31. – A WHO által kiadott iránymutatásoknak megfelelően a felnőtteknek kevesebb, mint 2,000 mg nátriumot, vagy 5 gramm sót és legalább 3,510 mg káliumot kell fogyasztani naponta. A magas nátriumszinttel és alacsony káliumszinttel rendelkező személyeknél gyakori lehet a magas vérnyomás, ami növeli a szívbetegség és a stroke kockázatát.

A nátrium természetesen sokféle ételben megtalálható, beleértve a tejet, a tejszínt (kb. 50 mg nátrium 100 grammonként) és a tojást (kb. 80 mg/100 g). Sokkal nagyobb mennyiségben megtalálható a feldolgozott élelmiszerekben, mint például a kenyér (kb. 250 mg/100 g), feldolgozott húsok, mint a bacon (kb. 1,500 mg/100 g), a snackek, mint a perec, a popcorn (kb. 1,500 mg/100 g), valamint olyan ízesítőkben, mint például a szójaszósz (kb. 7,000 mg/100 g), valamint a húsleves kocka (körülbelül 20,000 mg/100 g).

shutterstock_300889694A káliumban gazdag ételek közé tartoznak: a bab és a borsó (kb. 1,300 mg kálium/100 g), a diófélék (kb. 600 mg/100 g), a zöldségfélék, például a spenót, a káposzta és a petrezselyem (körülbelül 550 mg/100 g) a banán, a papaya és a datolya (kb. 300 mg/100 g). Ám ezen ételek feldolgozása során kálium tartalmuk csökken.

Jelenleg a legtöbb ember rengeteg nátriumot fogyaszt, de nem elég káliumot.

“A magas vérnyomás a szívbetegségek és a stroke egyik legnagyobb kockázata -világszerte az elsőszámú ok az elhalálozásra és különböző testi fogyatékosságokra” – mondja Dr. Francesco Branca, a WHO egészséges táplálkozással foglalkozó részlegének igazgatója. “Ezek az irányelvek ajánlásokat tesznek a 2 évesnél idősebb gyermekek számára is. Ez azért fontos, shutterstock_103735202mert a magas vérnyomással rendelkező gyermekek gyakran magas vérnyomású felnőttekké válhatnak.”

Az iránymutatások fontos eszközei a közegészségügyi szakértőknek és az irányelvek létrehozóinak, hogy az olyan nem fertőző betegségekkel foglalkozzanak, mint a szívbetegségek, agyvérzés, cukorbetegség, rák és krónikus légúti megbetegedések. A nátrium csökkentésére és a káliumfogyasztás növelésére irányuló közegészségügyi intézkedések magukban foglalhatják az élelmiszer- és termékcímkézést, a fogyasztók informálását, a nemzeti táplálkozási irányelvek naprakésszé tételét és az élelmiszergyártókkal folytatott tárgyalásokat a só mennyiségének csökkentésében a feldolgozott ételekben.

Az angol nyelvű közlemény itt olvasható.

so-kicsi

Ősi Magnézium Asztali só

Tegye egészségesebbé a mindennapi étkezéseket - kompromisszumok nélkül! Az Ősi Magnézium magnéziummal dúsított, csökkentett nátriumtartalmú étkezési sót az Oriola-KD gyártja, a népszerű PANSALT gyártója. Íze, állaga és kinézete megegyezik az általános étkezési sókéval. Átlagos napi 10g só fogyasztásával 120mg elemi magnéziummal támogatja a szervezete magnézium szükségletét, ami a napi szükségelet 30-40%-a.

1 240Ft helyett most csak

990Ft

Megnézem a részleteket

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

Orvos-természetgyógyász Életmód-tanácsadó és terapeuta 3 gyermekes anyuka

img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

K. Levente – Masszőr: “Kipróbáltam az Ősi Magnéziumot, nekem bevált, így fel mertem venni a repertoáromba is. Sokat szenvedtem az éjszakai vádligörcsöktől, ami teljesen elmúlt. Használom a szalonomban is, a vendégek szívesen választják és elégedettek vele.”

img
img

Kammerer Zoltán – háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozó: “Az utóbbi időben kezdtem el használni az Ősi Magnézium Koncentrátumot és Fürdősót. Azóta az izomgörcsök teljesen megszűntek, a regenerálódás is sokkal könnyebben megy. Az elején kicsit bizsergett tőle a bőröm, de ahogy egyre többet használom, már nem is érzem.”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

A kálium 13 fantasztikus hatása

Ez a harmadik legnagyobb mennyiségű ásványi anyag az emberi szervezetben, tartalmazza a magas szintű jólét és a jobb életmód fenntartásához [...]

Bővebben

Hogyan vegyük elejét a lábizom-görcsöknek

A görcs igazi rémálom lehet, különösen, ha éjszaka erre kell ébrednünk. A lábgörcs leggyakrabban a vádliban vagy a térdínakban jelentkezik, [...]

Bővebben

Étkezési só kockázatai a babavárás alatt

Életünk folyamán soha nem fontosabb az egészséges étkezés, mint a terhesség alatt. A múltban az állapotos nőknek azt tanácsolták, hogy [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

  • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
  • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
  • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
  • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
  • Természetes összetétel Természetes összetétel
  • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

0 termék 0Ft