A WHO útmutatása az étkezési sóról és a káliumról

A WHO útmutatása az étkezési sóról és a káliumról

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) útmutatása az étkezési sóról és a káliumról

Genf, 2013. Január 31. – A WHO által kiadott iránymutatásoknak megfelelően a felnőtteknek kevesebb, mint 2,000 mg nátriumot, vagy 5 gramm sót és legalább 3,510 mg káliumot kell fogyasztani naponta. A magas nátriumszinttel és alacsony káliumszinttel rendelkező személyeknél gyakori lehet a magas vérnyomás, ami növeli a szívbetegség és a stroke kockázatát.

A nátrium természetesen sokféle ételben megtalálható, beleértve a tejet, a tejszínt (kb. 50 mg nátrium 100 grammonként) és a tojást (kb. 80 mg/100 g). Sokkal nagyobb mennyiségben megtalálható a feldolgozott élelmiszerekben, mint például a kenyér (kb. 250 mg/100 g), feldolgozott húsok, mint a bacon (kb. 1,500 mg/100 g), a snackek, mint a perec, a popcorn (kb. 1,500 mg/100 g), valamint olyan ízesítőkben, mint például a szójaszósz (kb. 7,000 mg/100 g), valamint a húsleves kocka (körülbelül 20,000 mg/100 g).

shutterstock_300889694A káliumban gazdag ételek közé tartoznak: a bab és a borsó (kb. 1,300 mg kálium/100 g), a diófélék (kb. 600 mg/100 g), a zöldségfélék, például a spenót, a káposzta és a petrezselyem (körülbelül 550 mg/100 g) a banán, a papaya és a datolya (kb. 300 mg/100 g). Ám ezen ételek feldolgozása során kálium tartalmuk csökken.

Jelenleg a legtöbb ember rengeteg nátriumot fogyaszt, de nem elég káliumot.

“A magas vérnyomás a szívbetegségek és a stroke egyik legnagyobb kockázata -világszerte az elsőszámú ok az elhalálozásra és különböző testi fogyatékosságokra” – mondja Dr. Francesco Branca, a WHO egészséges táplálkozással foglalkozó részlegének igazgatója. “Ezek az irányelvek ajánlásokat tesznek a 2 évesnél idősebb gyermekek számára is. Ez azért fontos, shutterstock_103735202mert a magas vérnyomással rendelkező gyermekek gyakran magas vérnyomású felnőttekké válhatnak.”

Az iránymutatások fontos eszközei a közegészségügyi szakértőknek és az irányelvek létrehozóinak, hogy az olyan nem fertőző betegségekkel foglalkozzanak, mint a szívbetegségek, agyvérzés, cukorbetegség, rák és krónikus légúti megbetegedések. A nátrium csökkentésére és a káliumfogyasztás növelésére irányuló közegészségügyi intézkedések magukban foglalhatják az élelmiszer- és termékcímkézést, a fogyasztók informálását, a nemzeti táplálkozási irányelvek naprakésszé tételét és az élelmiszergyártókkal folytatott tárgyalásokat a só mennyiségének csökkentésében a feldolgozott ételekben.

Az angol nyelvű közlemény itt olvasható.

Fürdősó_250g_v2

Ősi Magnézium Asztali só - kis kiszerelés

Az Ősi Magnézium  magnéziummal dúsított, csökkentett nátriumtartalmú étkezési sót az Oriola-KD gyártja, a népszerű PANSALT gyártója. Íze, állaga és kinézete megegyezik az általános étkezési sókéval.

1 240Ft helyett most csak

990Ft

Megnézem a részleteket

Szeretne még többet tenni egészségéért?

img

Ismerje meg a magnézium hiány veszélyeit, tüneteit és a magnézium élettani hatásait 3 e-book-ból álló tudásanyagunkkal, 1790 Ft helyett most INGYEN!

Kérem az ingyenes tudásanyagot!
Egy orvos véleménye
img

Dr. Csomai Zita

  • Orvos-természetgyógyász
  • Életmód-tanácsadó és terapeuta
  • 3 gyermekes anyuka
img
Harmadik gyermekemmel voltam várandós, amikor először találkoztam az Ősi Magnézium géllel. Nagyon megörültem neki, mert korábban gyakran jelentkeztek magnéziumhiányra utaló tüneteim, mint például lábikragörcs, fáradékonyság. A tabletta vagy kapszula formájú…
img

K. Levente – Masszőr: “Kipróbáltam az Ősi Magnéziumot, nekem bevált, így fel mertem venni a repertoáromba is. Sokat szenvedtem az éjszakai vádligörcsöktől, ami teljesen elmúlt. Használom a szalonomban is, a vendégek szívesen választják és elégedettek vele.”

img
img

V. Veronika – Budapest: “Bár kicsit csípi a bőröm a pattanásokon, de nagyon jó termék. Egy alkalommal nagyon erős derékfájást mulasztott el, továbbá kellemesen el is lazít. Csak ajánlani tudom.”

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

Magnéziumhiány a diabétesz hátterében?

a magnézium feltétlenül szükséges tápanyag a cukorbetegek számára, mivel segít a vércukorszint szabályozásában   a  2-es típusú cukorbetegség gyakran társul [...]

Bővebben

A magnézium csökkenti a hiperaktivitást

A magnéziumhiányt gyakrabban figyelték meg figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességben (ADHD) szenvedő gyermekeknél, mint egészséges gyermekeknél. A hiperaktivitásos gyermekek 95% -ában találtak [...]

Bővebben

6 indok, miért adjunk magnéziumot a masszázsunkhoz

Amikor csak megvan rá a lehetőség, vegyen részt egy úgynevezett mély-szövet masszázson. Az egészségügyi előnyei minden bizonnyal érdemessé teszik, és [...]

Bővebben

Röviden a lényeget Az ősi magnéziumról

Önt csak a lényeg érdekli? Transzdermális magnézium pótlás három percben, nézze meg összefoglaló videónkat

Miért válassza az Ősi Magnéziumot?

  • 250 millió éves érintetlen természeti kincs 250 millió éves érintetlen természeti kincs
  • 30 napos pénz-visszafizetési garancia 30 napos pénz-visszafizetési garancia
  • Tanulmányokkal igazolt hatás Tanulmányokkal igazolt hatás
  • Optimális, transzdermális felszívódás Optimális, transzdermális felszívódás
  • Természetes összetétel Természetes összetétel
  • Ingyenes szállítás 9990 Ft felett Ingyenes szállítás 9990 Ft felett
250 millió éves érintetlen természeti kincs

250 millió éves érintetlen természeti kincs

30 napos pénz-visszafizetési garancia

30 napos pénz-visszafizetési garancia

Tanulmányokkal igazolt hatás

Tanulmányokkal igazolt hatás

Optimális, transzdermális felszívódás

Optimális, transzdermális felszívódás

Természetes összetétel

Természetes összetétel

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Ingyenes szállítás 9990 Ft felett

Nincs termék a kosárban.
0