Oldal kiválasztása

A táplálkozástudományt és annak az emberi szervezetre gyakorolt hatását évek óta hitelesen képviselő amerikai cég, az Innovix Labs kutatása szerint létezik hat olyan csoport, amelyek a magnéziumhiány leggyakoribb áldozatai.

Ők azok, akiknek különösen ajánlott odafigyelniük rá, hogy a kiegyensúlyozott és tudatos táplálkozás mellett szájon, vagy bőrön át is pótolják szervezetük magnéziumszükségletét.

Ehhez a hat csoporthoz mi még hozzáadtunk +1-et, hiszen a magnéziumhiány kockázata a várandósság alatt is magas.

 

Ha Ön nincs tisztában szervezete magnézium szintjével, mindenképp azt ajánljuk, töltse ki a csupán pár percet igénybe vevő magnézium kalkulátort – higgye el, megéri!

A magnéziumhiány kockázata leginkább őket érinti:

 

1. 60 év felettiek

Magyarországon különösen kiugró probléma, hogy a 60, 70 év felettiek nem megfelelően táplálkoznak: nem fogyasztanak elég fehérjét, rostot, vitaminban és ásványi anyagban gazdag, könnyű ételeket. Idősebb korban, amikor ezek a vitaminok és ásványi anyagok – mint például a kalcium és magnézium – egyébként is lassabban szívódnak fel, még nagyobb szükség lenne a megfelelő pótlásukra. Ráadásul az idősek között van a legtöbb rendszeres gyógyszerfogyasztó is – a rendszeres gyógyszerszedés pedig még inkább akadályozza a magnézium felszívódását, sőt sok esetben még növelheti is a magnézium emésztőrendszeren keresztüli gyors kiürülését a szervezetből. Így ennek a korosztálynak különösen ajánlott a gyorsan és célzottan ható, bőrön keresztül felszívódó Ősi Magnézium! Tudjon meg többet az időskori magnéziumfogyasztás fontosságáról »» itt «« !

magnézimhiány, kockázat, 60 év felett

2. Alkoholbetegek, rendszeresen alkoholt fogyasztók

Bár Magyarországon az alkoholizmus egyértelműen népbetegség, ne csak az alkoholisták jussanak eszébe, ha magnéziumhiányról van szó. A heti rendszeresség is rendszerességnek számít, így a hétvégi bulikban alkoholt fogyasztóknak is érdemes emelni a szervezetbe bevitt magnézium mennyiségét. Hogy miért? Mert az alkoholfogyasztás egyik folyománya, hogy vizet von el a szervezettől, szárít, és így korlátozza az ásványi anyagok felszívódását is.

alkohol, magnéziumhiány, kockázat

3. Sportolók

Nem, nem arra próbáljuk rábeszélni, hogy hagyja el (vagy egyáltalán ne törekedjen) a rendszeres sportolásra, hiszen a kiegyensúlyozott és egészséges élet egyik alapja ez, ami főleg idős korban hálálja meg magát. De mivel az intenzív mozgás fokozza az izzadást és a vizelet kiválasztást, valamint az emésztést is stimulálja, mindenképpen ajánlott pótolnia a szervezete számára elengedhetetlen elektrolitokat, vitaminokat és ásványi anyagokat – ha lehet, minél természetesebb módon: például egészséges táplálkozással és bőrön át felszívódó magnéziummal, vagy magnéziumos sportkrémmel!

magnéziumhiány, sport

4. Emésztőrendszeri rendellenességekben szenvedők

A gyomor és emésztőrendszeri problémákkal küzdők – mint például az emésztőrendszer gyulladásos megbetegedésében, a Crohn betegségben, vagy cölikáliás gluténérzékenységben szenvedők – mind tudják, hogy különösen fontos odafigyelniük a magnéziumra és más ásványi anyagokra, mert esetükben a betegség akadályozza a felszívódást. Ugyanez a rossz hír vár azokra is, akiknek pl. gyomor bypass műtétük volt.

 

5. Cukorbetegek

A 2-es típusú cukorbetegség szintén beletartozik a kockázattól érintett csoportba. Az ilyen betegek esetében a vese nem mindig működik megfelelően, így a vizelettel túl sok magnézium távozhat a szervezetből. A dolog fordítva is igaz: gyakran a diabétesz hátterében magnéziumhiány áll.

magnéziumhiány, diabétesz

6. Azok, akik protonpumpa-gátló, azaz savcsökkentő gyógyszereket szednek

Egyes kutatások szerint a savcsökkentő hosszú távú használata csökkenti a gyomor által termelt sav mennyiségét, és így befolyásolhatják a zsírok, a zsíroldékony vitaminok, a kalcium, a magnézium és a cink, illetve a vas felszívódását. Gyakran használt savcsökkentők a protonpumpa-gátlók, többek között az omeprazol, a pantoprazol, a lansoprazol, a rabeprazol és az esomeprazol nevű gyógyszerek. Ha Ön is hosszú idő óta szedi valamelyiket, ajánlott, hogy emelje szervezete magnézium szintjét!

 

7. Várandósok

A megfelelő magnéziumszint az egészséges szervezet és idegrendszer létfontosságú alappillére, hiszen mintegy 300-féle enzim működését segíti. Babatervezés és várandósság alatt azonban még a szokásosnál is fontosabb feladata van, hiszen gyermekünk és saját magunk egészségi állapotát is jelentősen befolyásolhatja.

Ebben az időszakban a kismama szervezetében nagy munka – szó szerint építkezés – zajlik, ami a vitaminok és ásványi anyagok nagyobb mennyiségű bevitelét kívánja meg, különös tekintettel a magnéziumra. Érdemes tehát a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás mellett külső forrásokból is fedezni a magnéziumot. Az egészséges várandósság titkairól tudjon meg többet ebből a cikkből!

Ön is érintett?

Ha Ön úgy érzi, egyik csoportba sem tartozik, de tartós stresszel, álmatlansággal, izomgörcsökkel küzd, szintén ajánlott, hogy törekedjen a megfelelő magnéziumpótlásra. Fogyasszon magnéziumdús ételeket, vegyen egy kellemes magnéziumos fürdőt, használjon rendszeresen CBD, vagy Melatonin tartalmú Ősi Magnézium készítményeket!

 

Források:
http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/a_protonpumpagatlok_hatasa_a_felszivodasra
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4799921/
https://innovixlabs.com/blogs/insights/6-groups-at-risk-for-magnesium-deficiency